Uppdaterade, förkortade ”USA som världspolis”!


Du kanske har märkt att den här bloggen ofta handlar om USA:s politik? Ingen tillfällighet precis. Hösten 2013 gav min gamle kompis Ulf Karlström och jag ut boken ”USA som världspolis. Amerikansk utrikespolitik och ekonomi efter 1945”. Bokens första upplaga är slutsåld, men den trycks upp vid beställning (se nedan). Vi har nu uppdaterat den! till och med november i år. Oavsett uppfattningar om världspolitiken hittar du massor av fakta och referenser. Köp, läs, njut, förarga dig, reagera!
Köp och läs till nyårsfirandet och överraska med nya samtalsämnen och kanske nya åsikter! Du kanske kommer ut som anti-imperialist!? Och slår världen med häpnad – eller får höra (som vanligt) ”Ja, du är dig lik, suck”.
Skriften 13-247x350
Denna skrift är en kraftigt förkortad (100 sidor, inkl. många färgbilder), uppdaterad version av boken ”USA som världspolis”. Boken på knappt 400 sidor fick av Bibliotekstjänsts lektör omdömet ”De har skrivit en analytisk, läsvärd och nödvändig bok som beskriver framväxten av denna världspolismakt”.
Vad handlar det om? USA är världens mäktigaste stat och dominerar militäralliansen Nato. Denna stat har sedan mer än 100 år varit inblandad i ett mycket stort antal konflikter och krig över hela världen. USA har blandat sig i andra länders inrikespolitik i en omfattning som saknar historiskt motstycke. Man har smugglat in pengar och vapen till USA-vänliga grupper, startat upplopp och uppror, tillsatt och avsatt presidenter, anfallit och ockuperat andra länder.
Hur har det kunnat bli så? Boken presenterar fakta och analys av USA:s utrikespolitik, ekonomi, handel och militära kapacitet och hävdar att utrikes- och militärpolitik har sin grund i ekonomiska intressen. Här ges vidare en bred beskrivning av FN och andra internationella organisationer, biståndspolitik, världsfattigdomen samt den globala ekonomiska ordning idag. USA får ökat motstånd av BRICS med Kina och Ryssland med ökade motsättningar sedan ett par år.
I två avslutande kapitel försöker vi bedöma motsättningarna i världen och framtidsscenarier. Vi beskriver också karakteristika för dagens imperialism, mot bakgrund av analys av data och av andra författares arbeten, alltifrån Hobson över Lenin och Magdoff till Amin och Bellamy Foster.

* Sammanfattning finns i sluten av varje kapitel och som sista kapitel för hela skriften. Därpå följer avsnitten Litteratur, Ordförklaringar och Förkortningar. Skriften har c:a 250 referenser
Kapitelindelningen i den uppdaterade skriften är densamma som i boken – men innehållet är koncentrerat och uppdaterat.
Nya avsnitt avser bland annat kriget i Syrien, inklusive ISIS och Rysslands engagemang, Jemen, Ukraina, Kuba,Iran, Kinas och BRICS framträdande samt den ekonomiska utvecklingen fram till i höst med TTIP,TISA etc.

Beställning: Via mail:anders.romelsjo@hotmail.com. Pris: 50 kr + porto. 25 kr som pdf-fil via mail. Boken kan beställas på Nomen förlag/http://www.books-on-demand för 185 kr+ porto.

Ulf Karlström 8428759907_ac0a6a61ce_o
Anders Romelsjö glad images

Innehåll
Kapitel 1 USA:s utrikespolitik 1945-2013
Kapitel 2 Den ekonomiska utvecklingen 1945-2013
Kapitel 3 Valutor och dollarn som världshandelsvaluta
Kapitel 4 Global handel, utbyten och råvaror
Kapitel 5 Var står Förenta Nationerna (FN)?
Kapitel 6 Några viktiga ekonomiska internationella organisationer och samarbetsfora
Kapitel 7 Fattigdom, lån och hur USA & Co motverkar utvecklingsländernas utveckling
Kapitel 8 USA:s militära kapacitet och funktion
Kapitel 9 Konsten att legitimera krig
Kapitel 10 Är USA imperialistiskt?
Kapitel 11 Motsättningar och konflikter
Kapitel 12 Perspektiv och framtid
Kapitel 13 Sammanfattning

Litteratur

Ordförklaringar

Förkortningar

Nedan återges för kapitel 10 avsnitten i kapitlet samt ett av avsnitten i detta inlägg.

Kapitel 10 • Är USA imperialistiskt?
10.1 Även i USA talar man om imperialism och imperium;
10.2 Imperialism-begreppets historik;
10.3.Uppfattningar om imperialism sedan omkring 1970;
10.4 Diskussioner om imperialism under 2000-talet;
10.5.Teorier och beskrivningar av imperialismen;
10.6 USA-imperialismen idag – kännetecken;
10.7 Sammanfattning;

Avsnitt 10.1 ”Även i USA talar man om imperialism och imperium” återges
Begreppet imperialism är tämligen etablerat och används då och då av förespråkare för USA:s politik, dock inte officiellt av de högst uppsatta politikerna och ämbetsmännen. Imperialism ger hos många negativa associationer till krig, erövringar och kolonialism, och begreppet används säkert medvetet med försiktighet. Efter attacken på World Trade Center i september 2001 hördes frasen ”ett amerikanskt imperium” oftare och inte alltid nedsättande, inte minst bland neokonservativa till höger (PNAC 2010).

I november 2000 höll Richard Haas ett föredrag med titeln ”Imperial America”. Haas var medlem av nationella säkerhetsrådet under president GW Bush, senare direktör för policy planning i utrikesdepartementet och är nu ordförande i mäktiga Council on Foreign Relations och kolumnist i Dagens Nyheter, Han menade att det var nödvändigt att USA med sitt överskott av makt (”surplus of power”) omvärderar sin roll från vanlig nationalstat till imperialistisk makt. Han använde termen ”imperial” i stället för ”imperialism”, kanske för att termen ”imperialism” upplevdes ge negativa associationer till exploatering och territoriell kontroll.
Michael Ignatieff, professor i mänskliga rättigheter på Harvard skrev 2002 i New York Times Magazine att ”Faktum är att Amerikas hela krig mot terrorismen är en övning i imperialism. Vad annars kan man kalla Amerikas legioner av soldater, agenter och specialstyrkor som förgrenar sig över världen”.
Max Boot, ledande neokonservativ ideolog skrev i oktober 2001 att ”en dos USA-imperialism kan vara bästa svaret på terrorismen.” (Boot & Kirkpatrick 2003).
Fareed Zakaria, inflytelserik redaktör på Newsweek, Time och nu på CNN skrev två månader efter intåget i Bagdad att ”I Washington finns en växande bransch av nya imperialister, människor som argumenterar för att Amerika bör anamma sin roll som liberal imperiemakt” (Newsweek 23/6 2003). Niall Ferguson, den kände professorn vid New York University och Oxford menar att USA är ett imperium, och anser att detta är en bra sak (Bellamy Foster 2006). I februari 2013 hade Time en stort uppslagen artikel med titeln ”Neo-Imperialism and the Arrogance of Ignorance” som fokuserade på USA:s insatser i Afrika.

intressant.se, ,, , , , , , , , ,, , , , , , ,, ,


Ett svar till “Uppdaterade, förkortade ”USA som världspolis”!”

 1. ”VÄRLDSPOLISEN USA” AVSLUTAR SIN KARRIÄR MED EN TRESTEGSRAKET. ALLA TRE STEG MISSLYCKAS.

  DEN STORA DJÄVULEN MISSLYCKADES MED DET FÖRSTA KRIGSFÖRSÖKET I UKRAINA.
  Det gick inte enligt dina onda planer i Ukraina. Tyskland och Frankrike förrådde dig – USA. De slöt fred med Ryssland till din stora vrede. ”Fuck the EU” ropade du.

  DEN STORA DJÄVULEN MISSLYCKADES MED ÄNNU ETT KRIGSFÖRSÖK.
  USA drog igång det största projektet i CIA:s historia – ”the Proxy War” i Syrien. Men ännu en gång grusades ondskans planer – trots tiotusentals legosoldater. Ryssland stoppade dig. Förvirring… Vilket krig återstår???

  DEN STORA DJÄVULEN GÖR ETT SISTA DESPERAT FÖRSÖK – ETT TERRORKRIG MOT EU.
  Obama talar precis som Goebbels om världsfred men menar terror. Ser ni inte att Obama och Usama är dubbelagenter – de bästa CIA haft? Känner ingen igen Carl Bildts röst. Den är ju ett eko från avgrunden.

  SER NI INTE BARNENS TOMMA ÖGON – NÄR DE FLYR KRIGEN?
  De flyr ju från alla de krig som USA har skapat. Varför blundar ni? Ser ni inte att det ser ut precis som efter det andra världskriget. Varför är ni tysta?

  Vi har länge anklagat tyskarna för att vara fega – att de inte vågade opponera sig mot Hitlers krigsplaner. Hör och häpna – trots att vi får yttra oss är nästan alla TYSTA. Vilket enastående ryggradslöst beteende.

  Vi vägrar ställa frågan om vem som organiserar alla krig. Vi mörkar frågan i vår hjärna – medvetet eller omedvetet. Nåväl EU – terrorn kommer till slut att tvinga dig ner på knä – tills vi människor vaknar upp ur vår kollektiva rädsla. Nu ska vi kriga mot terrorn tillsammans med terrorns arbetsgivare USA. Så djävulskt sjukt.

  Qatar vill köpa flera tusen (!) BUK-missiler från den svarta vapenmarknaden i Ukraina. Vapen som man kan komma över för några hundra dollar, säljs nu för en förmögenhet till Qatar. Är det någon som tror att dessa vapen, som blev kvar i Ukraina när Sovjetunionen kollapsade, ska användas vid slakt av kameler? Nej – vapnen är avsedda för nästa krig. Men dessa vapen är bara en liten pusselbit i det nya krigspussel som nu börjar läggas av CIA – i samarbete med bland annat Saudiarabien, Turkiet, Israel och Qatar.

  Ett sista desperat krig förbereds nu för fullt. Varför? Därför att krig är det enda som kan rädda Wall Streets ”banksters” från ättestupan – ”the Financial Cliff”. USA har gett upp försöken att starta ett storkrig mot Ryssland och Kina. Nu återstår bara ett möjligt mål – EU. Med terror som vapen ska skräcken i Europa få oss att kapitulera för USA. Den stenrika eliten som stal allt i USA lämnar nu det amerikanska folket att svälta ihjäl. Wall Streets likmaskar söker ett nytt värdträd.

  HUR KOMMER DET ATT GÅ?
  Det blir ett inledande kaos. Men även detta sista försök kommer att misslyckas. USA störtar utför stupet lika säkert som amen i kyrkan. EU kommer att drabbas fruktansvärt – men det är ingenting jämfört med det öde som väntar det amerikanska folket. Ett förödande inbördeskrig i USA är oundvikligt. Snart förändras världen mitt framför våra ögon. God Morgon öst – God Natt väst.

  Brage Norin – Skogså Tankesmedja.