Tröttande politisk spinn


[column width=”49%” padding=”2%”]
Den svenska politiken har genom åren blivit alltmer förutsägbar, men under tiden med en borgerlig högerregering så har just politisk spinn blivit så vanligt att många numer bortser från yttranden som kommer från ministrarnas läppar. Att Toblerone skulle nämnas av två ministrar samma dag var ingen tillfällighet, det var en överenskommelse inom regeringen. Desperationen över opinionsläget blir alltmer tydlig för varje dag.

Aftonbladet: I dag presenterar oppositionen sin ekonomiska motion, i praktiken ett slags valprogram. I enlighet med en tradition regeringen etablerat har brottstycken presenterats de senaste veckorna. Oppositionen föreslår större resurser till kommuner och landsting, satsningar på infrastruktur och bostadsrenoveringar, och den kräver miljöskatter och en mer aktiv arbetsmarknadspolitik, bland annat. Regeringspartierna kommer – förstås – att framställa förslagen som oansvariga, ofinansierade och tillväxtfientliga. Sådant är manus. Men till detta lär de borgerliga politikerna nu foga ännu en anklagelse: oppositionens enighet är falsk.

Jag måste erkänna att jag inte är speciellt intresserad av den rödgröna motionen om ekonomin. Jag struntar totalt i vad Sahlin, Wetterstrand/Eriksson och Ohly har kommit fram till, eller vad de planerar. Jag gör det i fast förvissning om att, oavsett vad de presenterar, så är det något som är betydligt bättre än den borgerliga satsningen på dem som har bäst ekonomi sedan lång tid tillbaka. Visst, jag inser att alla förändringar inte kommer samma dag som regeringsskiftet, men mitt förtroende för de rödgröna är tillräckligt stort för att inte jag ska kasta mig över deras motion.

Visst har jag synpunkter på dessa partier, inget av dem representerar mina åsikter fullt ut, men kombinationen av Miljö- och Vänsterpartiet passar rätt bra när det gäller min egen politiska hemvist. Nu kommer jag visserligen att rösta på (V) i både riksdags, kommun och landstingsvalet, men för första gången så kommer jag att stryka ett par namn på riksdags-
listan. Det är möjligt att jag återkommer i ämnet, men jag kommer inte att göra det nu i alla fall.

Att politiken har blivit mer förutsägbar beror i första hand på media, partierna har lärt sig hur man får ut informationen

[/column]
[column width=”49%” padding=”0″]Rödgrön

och hur den ska förpackas för att hamna högt på tidningarnas webbsidor, och hur den ska bryta sig in i nyhetsbevakningen i pappersupplagorna. Den politiska strategin anpassas efter detta och varje utspel är numera noga planerat för att uppnå maximal effekt. Det är möjligen en naturlig utveckling, men jag tycker inte att den är önskvärd. Det blir en politisk snuttifiering som på sikt kan göra att det politiska intresset hos allmän-
heten utarmas helt.

Om medborgarna känner politisk leda så ökar risken för att rent fascistiska partier som Sverigedemokraterna kommer in i landets lagstiftande församling. Bryr man sig allt mindre om politik så kan det kännas frestande att i alla fall slänga in en politisk handgranat i Riksdagen för att åtminstone åstad-
komma turbulens. Att den risken är uppenbar förstår nog de flesta riksdagspartierna, något som givetvis är ett starkt argument för att göra en tvärpolitisk överenskommelse om att ingen regering ska sitta med stöd av ett rasistparti.

Men inte ens det förmår högerpartierna, orsaken är förstås att skillnaden i partifärg enbart är marginell, precis som alla sett i Vellinge.

intressant Tags: , , , , , , , ,
ab1234 e24 ex12 svd123 dn12 t

[/column]


15 svar till “Tröttande politisk spinn”

  1. Det saknar betydelse om du har strukit över ett eller flera kandidatnamn på en valsedel. Valsedeln räknas som om strykningen aldrig har gjorts.

  2. Spännande! Landets mest läste vänsterbloggare tänker stryka ett par vänsterpartister från valsedeln. Stor grej, när får vi veta vilka?

    • Lars S! Hur kan du veta det menar du? Jag minns inte att jag kritiserat någon öppet?

      Micke! Nej det är långt ifrån säkert att jag berättar.

  3. Hemligheten är att det i praktiken blir allt mindre skillnad på blocken. Tror någon att de Rödgröna Till Exempel kommer att skippa arbetslinjen?

  4. Effekten av moderaternas politik är att klyftorna ökar! Effekten av Göran Perssons politik blev att klyftorna ökade! Effekten av de Rödgrönas politik är att klyftorna kommer öka!

  5. Du kan inte stryka namn från din valsedel, ovsett om du välje V eller MP.
    Däremot kan du kryssa för de kandidater som du tycker förtjänar att komma högre upp på listan.
    Om man får sätta ett kryss eller flera stycken vet jag inte.

    • Endast ett. Konsekvensen av detta är att du då väljer indirekt bort andra du vill ha. Det vore bättre om vi fick numrera dem vi vill ha.

  6. Så här står det på Valmyndighetens hemsida.

    ”Vad händer om jag stryker ett eller flera kandidatnamn på en valsedel?

    Det saknar betydelse om du har strukit över ett eller flera kandidatnamn på en valsedel. Valsedeln räknas som om strykningen aldrig har gjorts.”

    http://www.val.se/det_svenska_valsystemet/vanliga_fragor/index.html

    Det sorgliga Jinge är att du desinformerar dina läsare även om ditt uppsåt är gott.
    Det här är ett av skälen till att jag vill att det ska vara ett fullständigt personval, att folk verkligen välja sina respresenter och inte köpa grisen i säcken

  7. Det är väl så numera att man kan kryssa för någon kandidat men inte stryka någon. Dvs, som Håkan skriver, strykningen blir helt verkningslös. Jag tycker INTE om den reformen, i de flesta fall vill man hellre stryka någon olämplig än kryssa för någon som är bra…

    • Jag håller med. Som jag tror att jag påpekat tidigare så gör personvalssystemet bara att topparna på listan sitter säkrare än tidigare. För varje mandat som ett parti får i en viss valkrets så krävs det att lika många personer röstas in på personval för att förstanamnet på listan ska förlora sin plats. När det gäller de mindre partierna är det kanske inte så mycket att orda om då de vanligtvis får nöja sig med något enda mandat i de normalstora valkretsarna, men när vi talar om socialdemokraterna och moderaterna, samt storstädernas valkretsar, så ska det väldigt mycket till för att bli av med toppnamnen. Har ett parti fått t.ex. tre mandat i en valkrets (vilket S klarar i 28 av 29 valkretsar och M i ca 2/3 av dem) så krävs det minst 24% personvalsröster jämnt fördelade på tre andra personer för att toppnamnet ska åka ut i riksdagsvalet (där gränsen för personval är 8%). Det är en väldigt tuff uppgift, som jag inte tror har inträffat någon gång.

  8. Du får inte lov att stryka någon på listan, då det gör att valsedeln räknas som ogiltig. Det enda du kan göra för att markera är att kryssa i ett namn du vill ska högre upp, men annars gäller listan som står. Men som sagt, stryk aldrig över, då det gör rösten ogiltig.

    • Valsedeln blir inte ogiltig utan räknas bara som en partivalsedel.

  9. Ja det börjar bli tröttsamt. Och det är långt kvar till valet.