Tolgfors Smörjd av USA – ny Wikileak


I Dagens Nyheter idag så berättar man att försvarsminister Sten Tolgfors (M) är smörjd av USA för att Sverige ska utöka sin styrka i Afghanistan, allt för att göra intryck på resten av EU och förmå dem att sända fler soldater, eller i vart fall inte ta hem dem.

Dagens Nyheter: ”Enligt dokumenten från juli 2009, som DN tagit del av, framgår att USA skulle pressa Sverige om ökat engagemang i Afghanistan. September var den bästa månaden att påverka svenska makthavare eftersom UD och försvarsdeparte-
mentet då höll på att slutföra sin proposition till riksdagen: ”När propositionen lämnas till riksdagen i slutet av oktober kommer det att bli svårt att ändra truppnärvaron nästa år.” En av planerna var att smörja försvarsminister Sten Tolgfors (M). Under ett Washingtonbesök den 20 juli 2009 skulle han tackas för att Sveriges växande engagemang i Afghanistan är ”till hjälp för and¬ra”. Efter påtryckningarna har de svenska kostnaderna i Afghanistan vuxit kraftigt. I år väntas prislappen för Isaf  landa på över 1,5 miljarder kronor, enligt försvarsdepartementets prognos.”

Att högerregeringen går i USAs ledband är knappast någon överraskning, men det är givetvis bra att se hur USA smörjer vår försvarsminister, och lyckas med det. Det är knappast någon som förvånas över detta, allt tal om att rädda kvinnor och barn i Afghanistan är bara ett upprepande av den läxa man lärt sig, det måste kännas pinsamt för Tolgfors när alla får veta hur han böjer sig för USA. Fredrik Reinfeldt kan knappast heller vara glad över detta avslöjande, det visar återigen på hans oförmåga att välja ministrar. Mikael Odenberg tog sitt pick och pack och gick, det hedrar honom.

Ingen behöver nämna Carl Bildt, han fortsätter att gå Vita Husets ärenden trots det man säger om honom i diplomatposten. Möjligen så kommer Wikileaks sätta ordentliga spår i den svenska opinionsbildningen, för frågan kommer att ställas av allt fler, vill vi verkligen ha en regering som går USA:s ärenden? Sverige skulle ju vara alliansfritt och neutralt i krig, vi har haft fred i två hundra år, men nu är den perioden över i och med att vi krigar på USA:s sida mot Afghanistan.

Afghanistans regering består av mutkolvar och gangsters som tjänar en stor del av sina miljoner på narkotikahandel, pengar som sedan smugglas till Dubai. Reinfeldt sade i sitt jultal att självmordsbombaren hatar vår öppenhet, vadå öppenhet ??

it , , , , , , , dn123 svd123 ex123 ab12 svt1


30 svar till “Tolgfors Smörjd av USA – ny Wikileak”

 1. Det verkar som om Fredrik och ligan får en del att betala tillbaka. Kontant personligen.
  Detta får pensionärer slanta med hjälp av bromsen. Nu börjar vi snacka om förräderi faktiskt – i krig.

 2. Knähunden Bildt och krigsminister Tolgfors bör verka för att vi får rösträtt i USA, som ju numera styr vårt land.

 3. Det är dags för STORA demonstrationer mot kriget, Sveriges regering, och USA. Jag skulle gärna se lika stora manifestationer som på 70-talet mot Vietnamkriget. Jag röstar blått, men nu får det ta mig sjutton vara nog!

  • Ja … Snack går ju, men menar vi allvar så måste vi också lyfta på trumpen och massa oss ut på stan – tyvärr så har tåget redan gått:

   Sverige ut ur Afghanistan!

   ”Tänd ett ljus för krigets offer i Afghanistan, tag hem trupperna”

   Manifestation dagen före riksdagsbehandlingen av proposition 2010/11:35
   om fortsatt svensk trupp i Afghanistan med ljus och facklor.

   Tisdagen den 14 december Mynttorget, Stockholm, kl 17:30.

   Tal av bland annat Anders Ferm, Tage G Peterson, Stanley Sjöberg,
   Jenny Wrangborg, Helle Klein, Lars Ohly, Bo Larsson, Maj Britt Theorin,
   Caspar Behrent och Aysa Furhoff.
   Antikrigssång av Jan Hammarlund.

   Arrangörer: Afghanistansolidaritet, Kvinnor för fred, FiB/K.

   Var NI där?

 4. Eftersom ca 51% röstade blått så blir det så här.

  Värre ändå är kravet på ”förhandsgranskning” av SVT/SR programutbud,jag har bara väntat på detta!

  Lamslagen opposition förenklar ju inte direkt för landet,men väl för den sk. regeringen.(Läs moderaterna).

 5. Sverige har aldrig varit 100% neutralt, oavsett regering. Dessutom är Sverige sedan länge en av världens största vapenexportörer, så vi har i allra högsta grad del i de resurskrig, konflikter och invasioner som pågår runt om i världen, de flesta startade, påeldade, förlängda av USA, för deras egen vinnings skull, även om det alltid får heta något ädelt. I slutändan har inte USA något att erbjuda Sverige som tack för hjälpen. Eftersom ”Rysshotet” inte existerar längre. Däremot kommer Ryssland ev. kunna hålla sig flytande längre än USA pga att dom (ironiskt nog tack vare att USA sänkte dem ekonomiskt) har enorma mängder naturtillgångar kvar i marken…. (medan USAs har varit beroende av oljeimport ända sedan 70-talet!) Europa kommer att tvingas byta fot förr eller senare varken man vill eller inte. Så även Sverige; Norge och Danmark kommer inte ha kapacitet att exportera oss olja om 2-3 år. Men vid det laget är inte bara kommunismen förkastad. Utan även kapitalismen.

 6. Lite märkligt i morse faktiskt, i STV:s morronprogram. Först rapporterade man om hur usa har pressat tolgfors, nu sänder man inte längre inslaget övht. Det finns dock kvar på rapportplay .. DN har tydligen också problem med sin sajt till o från osv. Vad är det som händer?

  Jag reagerade också starkt mot FR:s tal om bombmannens hat mot vår frihet .. vilket nys. Tillrättalagt skitsnack för att få fortsatt stöd för usa-samarbetet i afghanistan. 1.5 miljard har det kostat oss det senaste året. En 50 procentig ökning sen förra året. Det är ingenting annat än diktaturfasoner av nuvarnde regering att tvinga sina skattebetalare betala detta.

 7. Jag skäms över att vara svensk just nu. Skäms och känner mig fruktansvärt lurad av regeringen. Nu skall de väl bara se till att skicka Julian Assange i ett paket till elektriska stolen också. Dags för en stark politisk motkraft som vågar stå för en ärlig öppenhet som kan ta över rodret på den här skutan.

 8. Nog var talet som Reinfeldt höll mycket märkligt. Jag förstod inte på vilket sätt självmordsbombaren hotade vår öppenhet. Däremot förstår jag att man hotar vår öppenhet genom att delta i ett omotiverat krig och pga det inför FRA, Datalagringsdirektivet, hemliga transporter till tortyrfängelser och hemligstämlar överenskommelser med USA samtidigt som man går Multimediaindustrin till mötes med IPRED och Datalagringsdirektivet. Lång mening men man förstår kanske andemeningen.

  • Ja det är märkligt att vi har sådan öppenhet att man ljuger arslet av sig för befolkningen. Det är öppenheten det…

 9. Nyligen beslutades det i den svenska riksdagen om att utöka insatsen i Afghanistan. Det är en skam att vara svensk. USAs trupper begår dagligen krigsförbrytelser mot oskyldiga människor i de Afghanska bergen, geom nattliga räder där man skoningslöst tränger sig in i deras hem och mördar och tillfångatar oskyldiga.

 10. Jag antar att det inte bara är jag som reagerar på den knapphändiga information vi får om det som nu kommer ut via Wikileaks. Svenska medier vill – eller får – tydligen inte föra ut allt som nu kommer i dagsljuset tack vare Wikileaks. Vi är hänvisade till internationella media, t.ex. the Guardian, för att få veta allt smutsigt som försiggår i det fördolda. Att den ”medelstora hunden” Bildt försöker att förminska det som kommer fram förvånar ju ingen – han är ju den som talar för Sverige numera. Det är bara att konstatera att efter det Alliansen lyckades vinna valet har de släppt alla hämningar. Nu gäller det tydligen att låta nyliberalismens vågor skölja in över alla områden i Sverige, privatisera statliga företag (Telia, SBAB t.ex.), göra kommunala tjänster kommersiella (Skidspåren får man åka i endast om man betalar, biblioteken i Nacka t.ex.), privatisera skola och sjukvård, avreglera järnväg, apotek och bilprovning, låta de kommersiella TV-kanalerna bestämma vad SVT, SR och UR ska få föra ut för programtjänster osv osv. Resultatet, de rika blir rikare och de fattigare blir fattigare. Det solidariska samhället får vi läsa om i historeböckerna (dock inte i skolan, för där ska man inte läsa historia på det sättet tycker korpral Björklund).

 11. När statsministern bredde på med att ’bombmannen’ var ett hot mot det öppna samhället så funderade jag på öppenheten när det gäller Moderata partiets bidrag. Öppenhet där?
  Likaså slår jag fast att dåden (seriemördande) av såna knäppjökar som Mangs o Ausonius inte tas med som exempel på ’hot mot öppenheten’ – men en självmördare fick stor plats: viktigast av allt!

 12. Tråkigt att ingen här gillar Fredrik! Han är faktiskt dugligare som statsminister än någon annan av alla våra svenska politiker. Tyvärr kan inte alla tycka likadant och därför har vi demokrati.

 13. Du behöver en bättre adblocker till din webläsare om du verkligen läser som det ser ut på bilden. Stora blinkande blobbar överallt omöjliggör ju att läsa något vettigt. Har du Firefox så är det bara att installera AdBlock Plus. Det funkar bra. Något liknande finns även till Chrome.

 14. Flera byar i Afganistan jämnas med marken av utländska styrkor det landet. Jag förundras alltid över hur personer kan få en natt sömn med det på sitt samvete när man är såååååå för fortsatt krig i Afganistan som Tolgfors och co.

  Är de inte insatta vad som händer dessa människor som förlorar sina hem? Saknar man förmågan till empati? Eller är det ren rasism att de är inte värda samma rätt som Tolgfors och co anser sig ha?

  Vad det nu är så undrar jag hur länge har de tänkt fortsätta denna löngaktiga krigsförbrytar teater där man om och om igen hävdar att ”de hatar vår öppenhet, vår frihet etc…” De hatar vårt sätt att förstöra deras länder, deras hem, deras tak över huvudet, deras byar. De hatar vårt sätt att döda deras fäder, söner, barn, mammor och systrar.

  Åh vad jag skäms över att demokratier kan komma undan med dessa krigsförbrytelser efter krigsförbrytelser i detta kriget mot terror. Nu hävdar man att dessa jämna byar med marken är bra för då knyter man samman folket med myndigheterna när de kommer dit och klagar. Kan inte någon få dem att inse att man istället föder mera hat mot dessa trupper och de länder de representerar? Men då slår det mig, de inser nog det väldigt väl, för så dumma i huvudet kan ingen va. Så det ser ut som om de vill ha mera hat för de leder till mera hot som leder till mera krig som vissa tjänar triljoner på.

 15. ”Så det ser ut som om de vill ha mera hat för de leder till mera hot som leder till mera krig som vissa tjänar triljoner på.”

  Plus de är ju dessa hot som våra demokratiska regimer använder sig av i dag för att montera ner demokratin. Mera övervakning över folket när de är regimen som borde övervakas över alla brott de begår.

  Läste också att under 2010 så har 100 drönar attacker gjorts i Pakistan. Tänk er alla dessa byar som utsätts för attacker 2 gånger i veckan i ett helt år. Fruktansvärda brott begås :(

 16. Och jag som trodde att Sverige var en självständig nation? Detta är ju häpnadsväckande att F.D. väktare, poliser samt och SÄPO-folk konspirerar med främmande makt (övervakningen av svenska medborgare för den amerikanska ambassaden) fast eter värre är att tjänstmän inom militären tipsar USA hur de skall pressa Sverige för att öka vår närvaro i Afghanistan.

  Riksrätt är de enda tänkbara för samtliga inblandade här. I Kungariket Sveriges långa historia var det HALSHUGGNING för högmålsbrott, Brott mot demokratin samt brott mot rikes inre säkerhet.

  • Sant. Nature överdriver, men samtidigt så har -svensk militär- rekommenderat främmande makt hur de ska påverka vår försvarsminister att att agera för den främmande maktens räkning. Livstids fängelse vore väl lämpligt…