Thomas Quick – Rättsskandalen

Christer van der Kwast har sedan en längre tid varit driftkucku för journalister och andra skribenter. Han har gjort sig känd genom att förlora praktiskt taget varje mål han har varit inblandad i, det är i alla fall den bild man får om man gör en mediesökning på honom. Aftonbladet skrev den 28/11 i år:


AB:
”Från domstolen i Norrland – till toppen i Stockholm. Christer van der Kwast har gjort karriär på Thomas Quick. – En resning vore i det närmaste en tragedi för honom, säger journalisten Jan Guillou. I början av 90-talet arbetade Christer van der Kwast, i dag 64, som länsåklagare i Härnösand. Det var då han fick Thomas Quicks erkännanden på sitt bord. Han saknade vittnen. Och tekniska bevis. Ändå lyckades han få Quick fälld för åtta mord. van der Kwasts juriststjärna sköt i höjden. Han flyttade till Stockholm och blev för fem år sedan chef för prestigefyllda Riksenheten mot korruption. – Det tog en väldig fart. Utan Quick-rättegångarna hade han aldrig nått så långt, säger Jan Guillou.”

Man har, trots bristande bevisning, lyckats få Thomas Quick fälld för åtta mord, mord där han i en del fall omöjligen kan ha begått brotten ifråga. Det handlar om mystiska medhjälpare som inte funnits, till direkt felaktiga utsagor om hur morden gått till. Trots det så har tingsrätter dömt Thomas Quick på bara hans erkännande.

Det är, som advokat Pelle Svensson skriver – en rättskandal. Dessutom sätter det ljuset på vårt svenska rättsväsende. Visst kan det verka bestickande att en människa som är dokumenterat galen tar på sig ett mord, men oavsett det så ska rätten inte döma om det inte är bortom allt rimligt tvivel att den påstådda gärningsmannen begått det brott han tar på sig. Det är en rättsprincip som gäller alla från rattfyllerister till massmördare.

Pelle Svensson i AB: ”Ur min debattbok om bevisproblematiken i brottmål och som utgavs av mig 1996, vill jag citera följande. ”I det tysta pågår just nu de s.k. Quickrättegångarna. Med hjälp av terapeuter och med stöd av minnes­forskaren Sven-Åke Christianson tar nu Quick på sig de flesta ouppklarade mord vi har. Han har börjat minnas med hjälp av terapin. Han påstås ha varit handelsresande i mord. Under djuriska vrål och underliga läten berättar han om hur morden har gått till. Överallt har Quick funnits”.”

Det finns ett flertal böcker skrivna om Thomas Quick. Att Jan Guillou och Leif GW Persson skrivit en hel del minns säkerligen de flesta, men det finns även andra. En av de värst utsatta idag är Justitiekansler Göran Lambertz som skrev en debattartikel i Dagens Nyheter 3/12 2006. Nu

läste jag Lambertz utredning i sin helhet (länk nedan) och kan konstatera att han stuckit ut hakan onödigt långt.

Göran Lambertz i DN/Debatt: ”Här nöjer jag mig med att konstatera att det samlade intrycket är att det enligt min mening inte finns särskilt mycket som talar för att någon av de sex fällande domarna är oriktig. Såvitt jag kan bedöma har polis och åklagare gjort ett i allt väsentligt skickligt arbete. Missar och missgrepp har säkert förekommit. Men de är knappast värre i sammanhanget än att de bör få passera. Och det finns inte någon anledning att misstänka att de brister som må ha funnits har inneburit att domstolarna på något väsentligt sätt har vilseletts.

Pelle Svensson föreslår i sin artikel i Aftonbladet att Göran Lambertz bör överväga sin framtid som JK, jag vet inte om jag själv drar en så långtgående slutsats. Men att Christer van der Kwast bör få arbetsuppgifter som mer passar hans kvalifikationer är alldeles uppenbart. Jag kan direkt peka ut saker som jag tror att han kanske kan gå iland med, men det är inte min sak, det är arbetsgivarens.

20.00 ikväll SVT2

AB12 DN123 SvD1 JK:s utredning Min förra text it

Andra om: , , , , , , , , , , , ,

[tags]Christer van der Kwast, Thomas Quick, Pelle Svensson, Åklagare, Justitiekanslern, Rättsäkerhet, Juridik, Mord, Massmördare, Justitiemord, Politik, Rättsväsendet, Rättsäkerhet[/tags]

  18 comments for “Thomas Quick – Rättsskandalen

 1. 14 december, 2008 at 14:09

  Är man ”dokumenterat galen” och ägnar sig åt ”djuriska vrål” borde väl sannolikheten vara rätt hög att man knappast är så välsorterad i skallen att man kan utföra långa serier av brott och varje gång komma undan? Vid varje uppmärksammat mordfall kontaktas ju polisen av folk som vill erkänna men ett erkännande i sig är ju inte mycket värt om det inte kan bekräftas på annat sätt.

 2. 14 december, 2008 at 14:47

  Den mindre trevliga slutsatsen är ju att det går omkring riktigt otäcka mördare i samhället pga detta. De kunde ju andas ut när Thomas Quick erkände deras brott…

 3. Mattias
  14 december, 2008 at 19:49

  Christer är rätt, den stora tragedin med att några idioter inom rättsväsendet har trott på den där mytomanen och fått honom fälld för 8 mord (av de 30-35 som han bekännt) är att utredningarna efter de riktiga mördarna nu är typ 20 år eller mer försenade, vilket betyder att det finns litet hopp om att få tag på de riktiga mördarna.
  Man häpnar när man läser om den inkompetens som har präglat förundersökningarna. Nej, nu är det 10 minuter kvar tills dokumentären börjar så nu går jag och sätter på kaffe.

 4. Swegor
  14 december, 2008 at 21:08

  Är det någon som borde sitta på Säter,så är det Christer van der Kwast.Vilken jävla dåre

 5. Micke
  14 december, 2008 at 21:26

  Man kan inte säga att Christer van der Kwast motbevisade jinges uttalande här. Det verkar faktiskt röra sig om ett regelrätt justitiemord och Claes Borgströms agerande kan också ifrågasättas…..starkt. Det bästa vore om de kunde förpassas till utanförskapet så snabbt och smidigt som möjligt.

  • 14 december, 2008 at 21:33

   Det bästa vore om de kunde förpassas till utanförskapet så snabbt och smidigt som möjligt.

   Ja det där var det värsta jag sett. Borgström var oxo en katastrof men van der Borst borde omedelbart entledigas från sitt jobb. Ska verkligen skattebetalarna stå för den notan?

   Vilket otroligt skadestånd Quick kommer att få!

  • 14 december, 2008 at 21:33

   Det bästa vore om de kunde förpassas till utanförskapet så snabbt och smidigt som möjligt.

   Ja det där var det värsta jag sett. Borgström var oxo en katastrof men van der Borst borde omedelbart entledigas från sitt jobb. Ska verkligen skattebetalarna stå för den notan?

   Vilket otroligt skadestånd Quick kommer att få!

 6. 14 december, 2008 at 23:27

  Att åklagaren verkligen trodde att Quick var skyldig håller jag för i det närmaste uteslutet. Så korkad är van der Fnask knappast. Vad det handlade om var mera troligt att få ett antal brott ”uppklarade” så att man inte behövde ödsla mer arbete på sådana trivialiteter som att utreda vem som verkligen var skyldig till brotten.

 7. Jonas Eriksson
  14 december, 2008 at 23:33

  Är man berättigad till skadestånd om man själv begått mened i rättegångarna? Intressant metod att tillförskaffa sig stålar i så fall…

  • 15 december, 2008 at 05:23

   Man får inte ”vittna” mot sig själv, anför man dessutom psykisk sjukdom så..

 8. 15 december, 2008 at 02:25

  Vet ingenting om Quick eftersom jag inte följde följetongen om honom och hans påstådda ”bravader”, men jag såg TV-programmet i kväll, och det var hårresande.

  Han kanske är galen, vad vet jag, men vad man inte minst framhöll, var hur vanvettigt nerdrogad av Benso (som numer klassas som narkotika) han var. Jag är nog böjd att tro att karln är helt oskyldig till alltihop.

  Mig upprörde dels turerna i utredningarna, som verkligen verkade vara gjorda av galningar, samt att man kallade Quck för ”missbrukare”.

  Man är inte missbrukare av narkotiska preparat om man får dem från läkare. Då ska man rätteligen kallas ”läkemedelsberoende”. Här skriver läkare ut beroendeskapande narkotiska preparat och när sedan somliga av patienterna blir totalt beroende, se då vill de inte veta av dem, och då börjar man kalla dem som drabbats för ”missbrukare”. Det kan man möjligen kalla dem som frivilligt börjar bruka knark av olika slag, och som senare blir beroende, men det ska man inte kalla dem som blir beroende pga läkares förskrivningar. Sådant gör mig rasande, liksom usla polisutredningar och klantiga åklagares ageranden.

 9. Mattias
  15 december, 2008 at 08:52

  Blir Quick frikänd kommer han att få ett enormt skadestånd. Det spelar ingen roll att det var han som ursprungligen erkände morden, han var ju psykpatient sedan långt tidigare så detta kan knappast hållas mot honom. Folk som är mentalt ostabila kan häva ur sig vad fan som helst, då är det upp till människor i deras omgivning att se skillnad mellan myt och verklighet, men det har man inte klarat av alls. Skandalöst var ordet, flera mord kommer nu att preskiberas utan att man känner till den verkliga gärningsmannen.

 10. Sara G
  15 december, 2008 at 10:54

  Märkligast är att en terapeutisk verksamhet och stark nerdrogning av verkligt starka narkotiska preparat en masse pågick, samtidigt som han förhördes om ”morden.”

  Dessutom var van der Kvasts agerande under utredningarna är minst sagt märkligt – och lagstridigt!

  Sist undrar jag, hur kan en man bli dömd för åtta mord utan att det finns ett enda bevisa för dessa brott, bara ”mördarens” egna ord?
  Man kan bli rädd för mindre!

 11. elPolaco
  15 december, 2008 at 11:00

  detta påminner om de sovjetiska rättegångarna på 1930-talet, och 1950-talet, advokater förbjöds närvara då man ansåg att åklagaren och domaren som representerar arbetarklassen räcker…,advokaten var bara bourguasins påhitt, en lögnare som kunde undergräva åklagarens auktoritet och därmed det kommunistiska statens,

  Dzierzynski (chef för NKVD) brukade säga: ”det finns inga oskyldiga men det finns felaktigt förhörda” :-)
  en galning som Quick var som en gåva från himmelen till van der Kwast, han blev hjälte,
  man kan jo undra hur kunde en galning komma undan så många mord? och ha så mycket tur…för även om GW Perssoon med all sin kunskap om polisens arbete skulle vilja begå 8 mord med precis planering så skulle han inte lyckas då det finns det oxå slumpen….oväntade situationer, som när den pedofilen i den röda saaben som blev fotograferad, 8 till 30 mord ?
  van der Kwast är en mytoman han oxå

  • 15 december, 2008 at 11:03

   detta påminner om de sovjetiska rättegångarna på 1930-talet, och 1950-talet, advokater förbjöds närvara då man ansåg att åklagaren och domaren som representerar arbetarklassen räcker

   Precis som på Guantanamo idag alltså, år 2008…

 12. 15 december, 2008 at 22:05

  Att vissa personer med psykotisk sjukdom ibland kan ”ta på sig” brott inklusive mord vet nästan varenda mentalskötare och alla psykiatrer. Borde veta i alla fall.
  Nästan alla vanliga människor vet att det finns folk som tror sig vara Jesus, Napoleon etc, men också ibland enskild mördare, våldsverkare, tjuv etc.
  Kanske det gäller vid vissa svåra psykiska störningar också, likaväl som vid uttalat drogberoende/missbruk. Har dock inte kollat litteraturen när det gäller drogsidan.

 13. Karin
  16 december, 2008 at 06:25

  Utan att säga nått i sakfrågan – tror ni verkligen på dokumentärfilmer?! De få gånger jag haft expertkunskap inom ett område som det gjorts dokumentärfilm om så kunde jag se att de var extremt vinklade och redigerade till oigenkännelighet. De skulle inte passera som en B-uppsats ens.
  Jag väntar med att bilda mig en åsikt om Quicks ev skuld tills det görs en kompetent utredning.

 14. Sara G
  16 december, 2008 at 16:36

  Jag håller med Maria, för det hör till vanligheten att så fort ett mord begåtts så ringer för det mesta några knäppgökar och tar på sig brottet. Det där vet polisen.
  Konstigt är också att man inte drog öronen åt sig när Quick erkände omkring 40 MORD! Det är ju sanslöst!

  Men är man ute efter fjädrar i hatten så bryr man sig inte om sådana petitesser, verkar det som.
  Man blir så trött på alla som fikar efter mera makt. Det är som om vissa män totalt saknar sinne för måtta och sans.

Comments are closed.