Tänk om det bara är desinformation om Syrien?


Som jag skrev i min förra artikel, tänk om det bara är propaganda? Efter att jag skrivit detta så pratade jag med en vän som kommer från regionen, han hade hört att de syriska landminor som lagts ut var ägnade att sätta stopp för de al-Qaidagrupper, kurdiska grupper som försöker ta sig IN i landet, något som också Marwan påpekade i en kommentar.

Om en sådan uppgift är korrekt, vart ställer det i så fall oss som nyhetskonsu-
menter? Jo vi hamnar alla på läktaren och förstår ännu mindre, jo vi tror kanske att vi förstår men det är många som har en egen agenda idag när blodet rflyter i Syrien. Jag nämnde lite om det förut:

Jag skrev: ”En av de vanligare varianterna är att USA är inblandade och att USA bekostat och beväpnat olika grupper som de sedan har sänt in i Syrien. En annan variant på samma tema är att Turkiet är inblandade, något som eventuellt har samband med turkarnas inställning till kurderna. Andra å sin sida påstår att det är många kurder som agerar utifrån en förhoppning om att göra en kurdisk enklav i Syrien, skam att sägandes så har jag inte tittat på kartan ens.

Att Saudierna spelar under täcket när det gäller Syrien är i högsta grad trovärdigt. Även att Israel är med i något slags illegitim verksamhet i landet, kanske tillsammans med både Saudiarabien och USA. Motivet för det är inte speciellt långsökt, Syrien är ju en av ”ondskans axelmakter” och planerar man att ge sig på Iran, ja då är det bra om Syrien kan hållas på mattan.”

Normalt så har al-Jazeera varit en hyfsat pålitlig källa till information om Mellanöstern, nu har några skrivit i kommentarer här och i mejl att kanalen inte längre är pålitlig eftersom emiren i Quatar har en egen agenda när det gäller Syrien. Vad den skulle gå ut på vet jag inte men Ullas rekommendation av Counterpunch är intressant: ”Peter Lee skriver i Counter Punch: ”In Syria. al-Jazeeras credibility implodes” Länk här.

Jag vet inte själv, och jag tycker att det är utomordentligt svårt att få ett stadigt grepp om vad det handlar om. Det känns fel att binda sig vid en ståndpunkt som senare kan visa sig vara käpprätt fel. Dessutom kommer nu medie-
uppgifter om att diktatorn al-Assad använt okrypterad text i Hotmail (!) för att kommunicera med sina vänner, och där ska ha framkommit saker som är graverande för regimen. Det enda som jag vet är att jag kommer i alla fall att se ut som ett frågetecken även i morgon.

En annan sak som förvånar mig, vissa ledarskribenter vet precis hur det är, detta trots att de inte uppvisat några kunskaper om Mellanöstern tidigare, plötsligen vet de. Men de glömmer att berätta för sina läsare hur de burit sig åt för att få veta sanningen, och var den kommer ifrån. Sådant tycker jag ger ett mycket märkligt intryck. Vi borde nog alla komma ihåg både Libyen och Irak har jag en känsla av..

it Andra om: , , , , , , svt sr ab12 dn1 svd1


10 svar till “Tänk om det bara är desinformation om Syrien?”

 1. Desinformation om Syrien har paralyserat de flesta av oss , Desinformationen har lamslaget sanningen och i sådana här situationen är sanningen mycket sällsynt

  Det som händer handlar om penga och politik och att störta en regim och ersätta den med någon annan som passar västvärlden , De vill störta regimer som är inte villiga att samarbeta med väst medan de stödjer fascister , rasister och folkmord i Israel , Bahrain och Saudiarabien

  Man kan fråga sig vem som har levererat vapen till oppositionen , Vem som uppmanar oppositionen att inte förhandla med Assad under några omständigheter , Vem som tillhandahålla propaganda , lögner och desinformation och svaret är USA och dess allierade

  55% av syrierna vill att Assad ska sitta kvar vid makten och de motiverar detta med rädslan för inbördeskrig , Denna undersökning har ignorerats av alla medier och länder i världen vars regeringar vill störta Presidenten Assad , Detta kan man kalla för desinformation

  Här är länken till undersökningen ———— http://bit.ly/wMjbaG

  • Jag undrar om du inte bara valt en sida av propagandan. Det finns ingen syrier eller arab som jag hittills träffat som vill behålla Assad eller någon i hans regim. Men självklart har de kunnat uttrycka sig utan hot om att bli själva eller deras familjer blir mördade eller hamnar i trubbel.

   Det kanske tror att nordkoreanerna även grät av fri vilja för deras diktator när han dog. Självklart var det propaganda att folk inte grät för att de ville själva.

 2. Jag tycker allt är enkel matematik:
  Assad = diktator, Men älskad av majoriteten av befolkningen (av arabvärlden)
  Syrien = Hot mot Israel/USA politik i mellanöstern
  Lösning = använd minoriteter (kurder, islamister) för att får med majoriteten och skapa kaos och störta diktatorn! Syrien får marionettregering som styrs av USA (som i Irak/Afghanistan) och Israel får vara i fred när de mobbar Libanon och Palestina och bombar Iran!

  • Syrien är inte något hot, de är en stabilisator precis som Mubarak var. Det enda dessa diktaturer gör är att de förtrycker och undertrycker deras egna befolkningar. Desto fler störtar desto mindre makt får både Israel och USA i mellanöstern sålänge de inte kan tillsätta en ny ”stark” ledare som fortsätter att ”kontrollera” sin egna befolkning.

   Genom enkel matematik (logik) och lite historisk kännedom borde det framkomma att:

   Assad = diktator, hatad av befolkningen (folkmord, tortyr, terror) men älskad av USA/Israel för tillförande av ”stabilitet” i regionen där folkopinionen inte kan göra något åt förtrycket, morden och terrorn från både Assad, USA och Israel på dem själva och deras bröder och systrar i regionen (bl.a. palestina, libanon, jordanien, osv).

   Syrien = Hot mot Israel/USA ambitioner i regionen genom folklig opinion. See egypten.

   Lösning = använd vilka medel än finns för att se till att ”rätt” person får makt och fortsätter att stödja ambitioner som USA/Israel må ha, vad än kostnaden blir för folket i regionen. Se bara på USA:s historia, inget ovanligt.

   • Tack mfa
    Äntligen någon som fattar vad som händer i Syrien :)
    Jag e så trött på att de flesta försöker vilseleda sanningen. Varför skulla Israel och Usa vilja få bort Alassad från stolen när Alassad har varit en trogen hund och inte avlossat ett enda skott mot Israel. för flera månader sedan sattes många Palestinska unga killar i bussar och kördes till Israels gränser och lät de springa ner mot Israeliska soldater, många dog den dan, allt detta är för att bevisa för Israel vad som kan hända om Alassad blev tvungen att lämna sin stol.

 3. Syrien har stått på USA.s lista över vilka regimer man vill se störtade sedan länge, och Israels också får man förmoda.
  Den f d generalen Wesley Clark avslöjade redan år 2006 vad som gällde: http://www.xxx

  Alltså: inga illusioner om vilka som driver utvecklingen, även om det säkert finns ett stort missnöje bland folket i Syrien.

 4. Har också en otillfredsställande känsla av att inte få en hel bild av läget i Syrien. Det finns en hel del intressant i Nick Davies bok ”Flat Earth News” som handlar om desinformation som sprids av CIA och olika staters mer eller mindre dolda informationskanaler. Det är nog ett gott råd att se upp.