Stör USA ut Wikileaks?

Jag såg just i en kommentar att Wikileaks är omöjlig att komma fram till, jag testade och konstaterar att jag får ”time out” men det behöver inte betyda att USA stängt ner servrarna eller startat en DOS-attack, en annan rimlig förklaring är att nyheten väcker så mycket uppmärksamhet runt hela vår planet så att servrarna inte klarar trycket.

AB: ”Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin landade på morgonen i Afghanistan. – Huvudsyftet är att hon ska bilda sig en egen uppfattning om läget i landet, säger partiets utrikespolitiska sekreterare Oscar Stenström. Sahlin landade i Kabul tidigt på måndags-
morgonen svensk tid och ska stanna i Afghanistan större delen av veckan.”

Man kan konstatera att det var sällsynt bra tajming att se till att man befinner sig i Kabul samtidigt som denna mediebomb briserar med full kraft, att USA övar sitt bombflyg i Norrland samtidigt gör att det med största sannolikhet kommer att bli politiska konsekvenser i Sverige. Den bombövningen är särskilt illa tajmad. Nu gäller det bara för Sahlin att samla på sig så mycket som möjligt i Afghanistan, hon kommer att bli huvudperson i TV- och radionyheterna då hon kommer hem, plus givetvis i alla tidningar. För-
hoppningsvis inser hon att Sverige behöver dra tillbaka alla soldater och istället satsa alla slantar på bistånd.

Vänsterpartiet hamnar eventuellt i en konstig sits, om Sahlin kommer hem och säger att hon tror att soldaterna ska vara kvar i några år så kommer många vänsterväljare att såga partiledningen jäms med fotknölarna, vilket i och för sig kan hända helt utan Afghanistan, Sahlin och Wikileak. Kohandlandet med de rödgröna kan aktualiseras av detta, något som definitivt inte gynnar partiet. Men det kan också, om Sahlin vill ta hem soldaterna, leda till en positiv reaktion bland vänsterväljarna. Att spekulera vidare är antagligen lika effektivt som att spå i kaffesump eller Tarotkort.

Men den som sitter med Svarte Petter idag är den amerikanska pratmakaren Barack Obama. Det handlar inte om en förstasida i väldens tidningar denna gång, det finns mängder av historier som måste berättas för folk. Det passar givetvis extra bra när man från amerikanskt håll börjar skramla med krigstrummorna om Iran. USA får rejält med negativ publicitet och det krävs idag att man är extremt mycket höger för att inte skälla rejält på landet. Till och med Dagens Nyheter kommer att uttrycka sig negativt om landet på ledarsidan imorgon.

Annars kommer det bli intressant att se hur de bägge stora morgontidningarna behandlar nyheten. Det ska bli spännande att se vilken av tidningarna som politiserar nyheten mest på nyhetsplats, jag tror att jag redan vet det, och det ska bli skojigt att se om min förutfattade mening är korrekt.

Själv undrar jag hur den svenska opinionen kommer att reagera. Nu kommer det komma ett antal avslöjanden som visar hur USA och dess allierade begår mord på civila, ja till och med massmord, och svenska soldater kan bli indragna. Vad kommer väljarna att tycka om vår närvaro i landet ett par veckor före valet? Den militära annonskampanjen som väckt sådan uppmärksamhet kommer kanske försvarsledningen få körd ner i halsen i bästa fall. —> (Länk till Wikileaks).

i , , , , , , , t dn12 ab12 ex12 svd12 svt

  18 comments for “Stör USA ut Wikileaks?

 1. 26 juli, 2010 at 13:32

  USA är igång och trixar lite varstans. Bland annat i närheten av Nordkorea. Det är inte utan anledning att man önskar att Nordkorea tar till hårdhandskarna mot provokationerna!

  Iran, Syrien, Nordkorea…..Tyskland

  • kallekula
   26 juli, 2010 at 14:02

   Nordkorea har på pappret en stor armé men den dateras tekniskt och operativt till Vietnameran och är hopplöst underlägsen. De senaste de har i flygvapnet är 10 MIG-29:or som de köpte i slutet av åttiotalet, De vet nog bättre än att starta krig. En yttre fiende är dock ”nyttig” för att hålla ihop landet. Att Soeul kan nås med artelleri kyler krigshumöret från västs sida så jag gissar på diplomatiskta strider. Om regimen känner sig trängd av befolkningen kan de dock bli oberäkneliga.

   Som jag ser det är det ingen som tjänar på krig i mot Nordkorea och en fredlig lösning är det mest sannolika.

   • Petter
    26 juli, 2010 at 16:50

    Tom Nordkorea är tuffare än något land USA vågat sig attackera, visst Serbien kanske skulle kunna sägas matcha i styrka. Hela landet är byggt för krig, för försvar och de har väldigt många defensiva vapen, vad de faktiskt inte har är någon offensiv styrka. Senaste dom har är snarare kinesiska plan som Kina själva tagit ur bruk. Men jämför med Irak som var avbeväpnat av FN, inte hade en enda ballistisk missil, inte hade några plan flygandes och beslöt att skrota och förstöra alla plan när de invaderades.

    Men det var också Serbien som lyckades skjuta ner F-117. Nordkorea har samma typ av vapen, och andra varianter. I massor för att vara ett land utan stöd. Visst är inte S-75 effektiva. Dessutom har de S-125, S-200, Buk etc. Men spionplan, bombplan förmodligen och vanliga attack-fighters kommer de förlora vid anfall. Men det är mer än vad vi har för att försvara vårat luftrum. Betydligt mer avancerat än Vietnam som bara hade S-75 och ingen egen knowhow. Nordkoreanerna kan och bygger dom själva. Dessutom har du bättre radar än på 60-talet. Sen får man inte glömma att de redan släppt mer bomber på Nordkorea än på Europa under hela andra världskriget. Man knäcker inte ett land med bomber. Deras förbättrade Scud-varianter är självklart värt mer som exportprodukt för dom en för att slå tillbaka mot någon.

    Sen vore såklart en attack mot Nordkorea för den delen olaglig eftersom Kina inte skulle ge sitt godkännande och attackeras dom så skulle Kina gå in och ta över av eget intresse. Ingen absolut ingen vill ha de Nordkoreanska flyktingarna, Sydkorea betalar äckliga 70 dollar i lön för arbetarna i Kaesong och västambassaderna i Thailand nekar ständigt och nästan uteslutande asyl för Nordkoreanerna. Utan handel hade för den delen Sydkorea svält tom mer än Nordkoreanerna.

    Blir nog ett lyckligt slut… Vad omvärlden inte verkar fatta är att det inte finns något mer sätt att straffa Nordkoreanerna, miljoner är undernärda pga sanktioner och ovilja från omvärlden att ha med dom att göra, detta ändrades inte för att de stängde ner sitt kärnkraftsprogram, blev erbjudna civila lättvattenreaktorer och svalt ihjäl medan de gjorde vad omvärlden ville. Det finns inget att ta ifrån dom. Sanktioner stoppar inte smugglare och människohandlare. Att stoppa humanitär hjälp kommer inte stoppa missilförsäljning som ger cash och mat åt militären/fabrikerna. De har aldrig blivit erbjuden några andra alternativ. De har blivit lovade både rysk och Sydkoreansk kärnkraft utan att få något levererat, de har försökt öppnat upp för förbindelser utan att få någon betydande handel med t ex Sydkorea. De har inte blivit bemötta bra överhuvudtaget, de har gått från att Kim Dae-Jung själv en fd politisk fånga av Sydkorea besökte landet till att inte ge grundläggande bistånd och dra in i princip alla förbindelser mellan länderna.

    Finns som sagt starka intressen i att inte starta krig och låta dom leva miserabelt, både i Kina, Ryssland och Sydkorea. Eller för den delen Japan som borde ha massor affärsförbindelser och handelsutbyte med dom. Dock har USA förberett att använda kärnvapen mot dom ett antal gånger. Så det är lika mycket omvärlden som de själva som skapat situationen de befinner sig i.

    Men det här med att låta dom leva miserabelt, och bara egna sig åt vapenhandel och viss handel med andra utstötta stater, och hökar som gärna vill demonisera dom betyder också att det finns många krafter för krig. De vill absolut inte betala på något sätt för att det nordkoreanska folket ska få det bättre. Det ser dom som stöld av deras välfärd. Men militärt har de inga problem att spendera pengarna. Faktum är att Sydkorea inte trappat ner sin egen militär utan bara gjort den starkare. Och tom gått runt vapenförbud de ingått. NK är dock ondskefulla för att göra samma sak. Eftersom ingen är beredd att ha med landet att göra finns det nog inte så många andra alternativ från deras sida än krig i slutändan. De kommer försöka vänta ut det hela bara men det kommer aldrig hända.

 2. Funderaren
  26 juli, 2010 at 13:50

  Eftersom Mona Sahlin såklart inte får röra sig fritt i Afghanistan kommer hon få en vinklad bild över hur läget är där man glorifierar soldaterna och inte tar hänsyn till hur illa detta krig faktiskt är. Jag hoppas Mona ser igenom krigshetsarnas försök till döljning.

 3. DAvid
  26 juli, 2010 at 14:01

  Servern ar overbelastad om man forsoker nagra ganger sa kommer man in. Jag kan tanka mig att varenda journalist ar inne och graver, pa Guardians sida kan man lasa dokumenten.

 4. JH
  26 juli, 2010 at 14:03

  Tja, man satsar ju redan på ulandshjälp. Det man gör i afganistan just nu är det absolut bästa ulandhjälpen som går att göra…

  • 26 juli, 2010 at 14:06

   Har du sett några uppgifter som tyder på att du har rätt?

   • Megga
    26 juli, 2010 at 15:27

    Har du hört talas om ironi?

 5. Celsius
  26 juli, 2010 at 14:59

  Obama var snabb att fördöma läckan, men lika snabb att påpeka att allt detta hände innan han tog över…

 6. Eff
  26 juli, 2010 at 15:25

  Jag hoppas att Sahlin inte säger något jävligt korkat som vanligt…

 7. StigP
  26 juli, 2010 at 16:40

  Det är klart att det finns ett intresse att man inte ska kunna ta del av ev dokument som skulle kunna vara besvärande för Usa’s krigföring i Irak och Afghanistan. Läser just en bok om Blackwater. En privat aktör som tjänar stora pengar på krigen. Allt som kan störa Usa är ju ett hot. Man önskar bara att mycket mer kunde komma ut. Något som riktigt stör och förändrar synen på detta vansinneskrig. Som aldrig kan vinnas!!

 8. Avlo
  26 juli, 2010 at 19:05

  Här har du en länk som fungerar just nu i alla fall med karta och rubbet: http://wardiary.wikileaks.org/

  • 26 juli, 2010 at 19:54

   Tnx!

 9. Christer W
  26 juli, 2010 at 19:31

  ”Men den som sitter med Svarte Petter idag är den amerikanska pratmakaren Barack Obama.” En spegelbild?

 10. Christer W
  26 juli, 2010 at 19:36

  Usimperiet har blivit så stort så att det faller samman av sin egen tyngd och kostnad. Allt detta är ju signaler på att det håller på att falla ihop. Undra vem så står i tur för att ta över.

 11. Torgny Landin
  26 juli, 2010 at 22:41

  Tror du verkligen det blir så stora konsekvenser här i landet då?
  Alla större partier är ju för insatsen även om man kanske nämnt tillbakadragningsdatum ett par år framåt i tiden.

  Jag har inte läst sidorna där Sverige tydligen nämns, men jag har en känsla av att detta kommer diskuteras som ett ”internt amerikanskt problem”.

  • 27 juli, 2010 at 05:08

   Personligen hoppas jag att det får stora konsekvenser, det är ju valår så förutsättningarna finns.

 12. Denta
  27 juli, 2010 at 10:46

  Det mest fantastiska med läckan är hur den åsidosätter hela den etablerade maktapparatens kontroll över information till medborgarna. Jag tror det är mycket mer signifikant än själva innehållet.

Comments are closed.