Sanningen om dödade norrmän och general McChrystal?

Uppdatering: Debatten är aktuell även i Sverige, varför är svenska soldater i Afghanistan? Jag har skrivit om det flera gånger och intresserade kan klicka på kategorin Afghanistan för att läsa om min åsikt. Idag är det Norge som sörjer sina dödade soldater, hur lång tid det dröjer innan ytterligare svenska soldater omkommer vet vi inte, lika lite vet vi varför vi är där och när vi ska ta hem våra soldater.

DN: ”Fyra norska soldater dödades på söndagen när en vägbomb exploderade i Almar i Afghanistan vid en kolonnkörning. ”Deras liv gick inte att rädda”, säger Norges försvarsminister Grete Faremo. Norges statsminister Jens Stoltenberg säger i ett uttalande: – Det är med djup sorg jag har fått reda på att vi har mist fyra soldater i Afghanistan. Jag vill uttrycka min största medkänsla med de anhöriga, som i dag har drabbats av en oersättlig förlust. Mina tankar går också till de omkomnas kollegor och kamrater.”

Man kan ju tycka att soldaterna får skylla sig själva om de frivilligt har åkt till Afghanistan för att slåss på USA:s sida, men så enkelt är det förstås inte. Dessa soldater har flick- eller pojkvänner, kamrater, syskon, föräldrar, släkt och vänner. Och nu så talar politiker högstämt om dem, jag tror också att de får en medalj postumt precis som de svenska soldater som har omkommit i amerikanernas krig. Men tyvärr så får de inte själva glädjas åt detta erkännande, det handlar snarare om en gest mot de anhöriga. I Sverige råder det partipolitisk enighet i frågan, även de rödgröna anser att vi tills vidare ska fortsätta att kriga på USA:s sida.

Uppdatering:

Nu visar det sig dessutom att den sparkade general McChrystal kanske inte alls sparkades för att han sagt ofördelaktiga saker om den amerikanska vicepresidenten, det kan helt enkelt vara så att han sagt sanningen om kriget i Afghanistan.

DN: ”En kritisk rapport om situationen i Afghanistan. Enligt en brittisk tidning kan det – och inte de frispråkiga uttalandena i magasinet Rolling Stone – vara orsaken till att general Stanley McChrystal fick lämna uppdraget som befälhavare för de utländska trupperna i Afghanistan… …Enligt en stort uppslagen artikel i The Independent on Sunday kan det finnas andra orsaker till att McChrystal tvingades bort. Bara dagar före avskedandet hade han kommit med en mycket kritisk rapport om säkerhetsläget i Afghanistan. McChrystal gjorde klart för Isaf och försvarsministrarna inom Nato att de inte skulle förvänta sig några framgångar i Afghanistan det kommande halvåret. Han slog också fast att bara fem av 116 granskade områden i landet kunde anses säkra. 40 klassade han som farliga eller osäkra.”

Kan det vara så att sanningen om Afghanistan så besvärlig för president Obama så att han gör sig av med sanningssägare? Undrar när svenska politiker ska ta till sig den här informationen?

The Independent on Sunday

i , , , , , , dn1 svd1 ex1 ab123 t

  24 comments for “Sanningen om dödade norrmän och general McChrystal?

Comments are closed.