Spekulationer om Littorins brott


Uppdaterad – längst ner! Jag tror att historien runt Sven Otto Littorin kommer att växa. Aftonbladet har avslöjat det som många redan misstänkte, hans avhopp var inte bara relaterat till hans barn och hans familjesituation. Det kommer att bli ohållbart för tidningen att inte avslöja det de redan vet. Läsarna reagerar kraftigt på det faktum att man säger A men inte B.

Jag har frågat en av tidningens medarbetare om när det kommer ett förtydligande, men vederbörande reagerade på samma sätt som illa berörda politiker, det blev ”– Jag har ingen kommentar”-svaret. Skulle det komma fram att en bloggare tipsades den vägen skulle redaktören ifråga bli utsläpad på gården för ett nackskott… Att avslöjandet kommer är jag dock rätt säker på, möjligen har Littorin redan svarat på frågorna kring detta och tidningen väntar en stund med publiceringen, möjligen är det först i morgon som nyheten kommer i pappersupplagan. Men den kommer, det är jag rätt säker på. En tanke är att AB släpper nyheten i papperstidningen så att de kan sälja några tiotal tusen extra papperstidningar.

Nu spekuleras det rätt friskt runtom i landet, både på olika nätforum och på bloggar. För egen del betyder det att många kommentarer stryks direkt, de blir inte framsläppta. Jag har ingenting emot att man spekulerar i kommentarerna, men somliga spekulationer är så pass vidlyftiga att de inte släpps fram alls. Expressen gör gällande att skandalen handlar om något som är relaterat till Littorins separation, men det har Aftonbladet redan berättat att det inte är. Man kanske inte läser konkurrenten, eller så är man ute efter att misstänkliggöra Aftonbladet.

Jag är ändå rätt säker på att vi snart vet svaret, men det är inte säkert att det just blir Aftonbladet som avslöjar det, alla andra tidningar arbetar just nu frenetiskt med att snoka reda på de faktiska omständigheterna, ifall de inte redan vet. Kommer det något nytt så kommer denna post att uppdateras.

Tidningen Resume har avslöjat att Littorins pressekreterare och fyra andra tjänstemän sparkats från departementet, med omedelbar verkan. Den uppgiften låter underlig med tanke på att Tobias Billström ska ta över. Han har sannolikt ett behov av att behålla några av dessa tjänstemän i en period eftersom han inte är insatt i departementets arbete. Möjligen kan det också vara en signal om att den här skandalen är större än vi anar, och att den kan växa på ett sätt som påverkar valet.

Men visst är det negativt för jippot i Almedalen, för när skattebetalarna står för det mingel och öldrickande som ledande politiker och en massa politikerwannabes ägnar sig åt på Gotland, så förväntar man sig att man ska sköta sig så att man inte hamnar på tidningarnas löpsedlar.

Uppdatering: Efter att ha lyssnat på Aftonbladets representant i radions Studio Ett så undrar jag om inte Aftonbladet gjort ett misstag som riskerar att bli historiskt. Man utsätter Littorin för antydningar om brott men talar inte ur skägget när det gäller brottets art och grad. Det överlämnar man till papperstidningens och webbupplagans läsares fantasi och antyder att man har en dator som innehåller något slags bevis. Man får hoppas att bevismaterialet inte består av tidsstämplade dokument för vem som helst kan se till att spara en fil och manipulera datum och klockslag.

Man kan till och med skapa en hårddisk som innehåller använda och raderade data i rätt tidsföljd, ett förfarande som i bästa fall polisens IT-rotel skulle kunna avslöja, men jag tvivlar på att Aftonbladet har den kompetensen. Att inte skriva ut vad det handlar om för oegentligheter är värre än att säga precis som det är, oavsett vad det är.

En mindre notis hade varit korrekt, men som man kan se från bilden här så toppade man nätupplagan på ett dramatiskt sätt. Nu tvingas Aftonbladet att fortsätta med B när man startat med A. Allt annat är en ren katastrof för tidningen, och troligen alla andra kvällstidningar.

Rapportera stötande reklam! Läs kommentarsreglerna!

i , , , , , , , ab123 ex123 svd1
23 dn123 lasse annarkia medborgarj k&å sultan zaramis t


46 svar till “Spekulationer om Littorins brott”

 1. Med tanke på att Littorin och andra Allianspartiers politik fått människor att begå självmord så kan jag vänta lite på sanningen.

  Sven Otto Littorin behöver svettas lite!

   • Jag påstår inte att Sven Otto Littorin har personligt ansvar för att människor som blivit utförsäkrade har tagit självmord. Däremot har Allianspartierna ett kollektivt ansvar om det så bara är en person som kan styrkas ha tagit självmord pga politiken.

    Nåväl! En liten pusselbit trillade ju på plats när Aftonbladet sa: ”Vi har personens dator”

    Det kanske gör spekulationerna lite mer koncentrerade…

 2. Det är nog inte brottsmisstanken i sig som oroar Moderaterna, utan det faktum att Aftonbladet med all sannolikhet har tillgång till Littorins personliga formuleringar i mail, skulle dessa hamna på en löpsedel så skulle det bli extremt pinsamt för regeringen. Moraliskt skulle det också vara katastrofalt, speciellt med tanke på hur vår justitieminister har engagerat sig i vissa frågor, det finns ju verkligen anledning att fråga sig om inte detta varit känt inom Moderaterna ett bra tag.

  • Hur tusan kan slaskblaskan aftonbladet ha tillgång till Littorins mail, och isåfall är dessa äkta? Hur har Aftonbladet kommit över dessa? På helt laglig väg? Aftonbladet är för jävliga, och har passerat gränsen för vad som är publicistisk sed sedan länge. Publicerar eller kommenterar de privata brev, tja…kommer ALDRIG någonsin betala för Aftonbladet, nej inte läsa den heller. SKÄMS, äckliga chefredaktör och ägare.

    • De har sagt att de har information från 2006 i en dator, det betyder mail eller bilder. Och Littorins och Reinfeldts reaktioner säger allt. Bara det faktum att Littorin fick sitta ensam på presskonferensen visade ju att Reinfeldt hade kickat honom och tagit handen från honom. Nu skall det tigas ihjäl och borgerliga ledarsidor kommer nu att bli riktigt elaka för att hämnas.

   • Jag har för mig att alla mail är offentliga om du jobbar inom politiken. Är inte helt säker men vill minnas att jag hört det någonstans.

 3. Förmodar att Moderaterna försöker att minimera den skadegörelse Littorins eventuella brott skulle utgöra. Försöker de att lägga locket på. Kanske man inte vill att frågan så småningom skulle ha kommit upp i Konstitutionsutskottet och därför gav respass för Littorin och ett antal andra. Vet ej om man kan kalla folk till Konstitutionsutskottet för utfrågning efter det att de avgått eller fått sparken. Men att något stort är på gång är det tydligen ingen tvekan om.

  • Socialdemokratiska statsråd kallades till KU under den här mandatperioden, bland annat för att svara om frågor runt Tsunami-arbetet.

  • Littorin kan kallas till KU för att svara på frågor som gäller vad han gjort eller inte gjort som statsråd. Däremot kan naturligtvis inte KU kräva att han ska svara på frågor som inte gäller statsrådsuppdraget. Det är polisens och åklagarens sak att utreda eventuella brott.

  • Han fryser helt enkelt extremt mycket nattetid, alternativt är mörkrädd.

 4. Det sägs att eftersom Littorin avgått och nu ej är minister så får media ej publicera uppgifter om brottet. Men det är en dimridå. Folket har rätt att veta ministrars bakgrund och brott, oavsett om de hinner avgå innan utredning slutförs. Det är endast Littorins leverne efter avgångsdagen som omfattas av större grad av privatliv.

 5. Hålldamer

  Är det inte så, att det egentliga skälet till hans avgång, är att han umgås med prostituerade. Bla. Aftonbladet har kommit på honom. I stället för att ta det som riktig Svensk karl, avgår han. Skyller på barnens bästa. Gömmer sig förmodligen hemma hos mamma. Ett typiskt beteende hos borgarpack och medelklasspatrask. I tex. Frankrike blir en manlig politiker, utan minst en älskarinna, betraktad som bög. Den här sopan skjuter sig hellre i foten, och flyr. Ni ( ni som kallas nyttiga idioter mellan skål och vägg i Djursholm och ute på Lidingö) har valt den här regeringen att leda oss i fred och ofred. Tänk er Sven Ottos tal till folket vid ofred. Hjälpe mig, min gud, säger jag bara.

  • Jag tror inte att det handlar om hålldamer.

   F.ö. ingår väl knappast fängelse i straffskalan…

   • Fängelse ingår i straffskalan för nästan alla brott utom fortkörning.

    För t ex snatteri, ringa narkotikabrott eller köp av sexuella tjänster är straffet böter eller fängelse i upp till sex månader. I praktiken innebär det att inget annat än böter kommer i fråga utom vid massiv mängdbrottslighet.

 6. Precis det Aftonbladet inte säger fyller man i själv. Ett smart och effektivt dramaturgiskt grepp inom film och teater men mycket osmakligt när det handlar om andra riktiga människor. Om man kollar på deras video när reportern frågor ut Littorin är det nästan mer pinsamt än artikeln. Varenda gång ett ord kan ge ledtrådar för vad han gjort har det lagt ett *pip* istället. Är detta nya Aftonbladet så är det inte bara en skitblaska utan rutten sådan. Här är videon: http://www.aftonbladet.se/webbtv/nyheter/inrikes/article7438760.ab

 7. Det låter som Reinfeldt och Schlingmann garderar sig, för en eventuell skandal:

  ”Tidningen Aftonbladet skriver på torsdagen att den konfronterade Littorin med uppgifter, lagrade i en dator, om ett brott ”med fängelse i straffskalan” som Littorin ska ha begått 2006. Littorin vägrade svara. Dagen efter avgick han hastigt.

  Fredrik Reinfeldt säger:

  – Jag tycker nog inte att det (som står i Aftonbladet, DN.se:s anmäkrning) förändrar vad han har sagt. Då tror jag ni respekterar att det rimligen inte är min uppgift att kommentera rykten. Sven Otto har sagt till mig att han vill lämna och angivit privata skäl med de formuleringar som han använde på presskonferensen i går.

  Även Moderaternas partisekreterare Per Schlingmann betonar att det som Littorin sagt på presskonferensen kan täcka in många saker.

  – Han anger att det finns flera saker som ligger bakom hans beslut. I övrigt finns inte skäl för mig att kommentera detta, säger han till DN.se.” http://www.dn.se/nyheter/valet2010/reinfeldt-han-angav-flera-skal-1.1134854

  Nu låter det inte längre som att det BARA var pga att Littorin tycker situationen med barnen var jobbig är orsaken till avgången. Littorin sa ju också ”– Jag har gjort saker jag inte är stolt över.”. Man undrar ju lite vilka ”saker” han gjort som han inte är stolt över? Men som sagt, det anmärkningsvärda är nu att Reinfeldt och Schlingmann garderar sig med att säga att det fanns flera orsaker till att Littorin avgick.

 8. Aftonbladet verkar lägga ut ledtrådar i texten:
  ”Brottet, som har fängelse i straffskalan, skulle­ ha skett i centrala Stockholm under valrörelsen hösten 2006, alltså innan Littorin blev minister.”

  ”Vi har bland annat tillgång till personens dator där uppgifter om ministern finns sparade. ”

  Att de beskriver platsen så detaljerat gör rimligen att många brott kan exkluderas från diskussionen. För t ex många slags ekonomisk brottslighet skulle väl platsen vara irrelevant att nämna. Jag kan spontant tänka mig två slags brott som passar in i sammanhanget och som skulle göra Littorin helt politisk omöjlig.

  Men, om AB:s uppgifter stämmer, så är det mest explosiva just nu väl inte vilket brott det är. Utan: vilken ny innebörd får då Littorins agerande senaste dagarna bl a vid presskonferensen? Använde han, om AB:s uppgifter stämmer, avsiktligt sina egna barn, med namns nämnande, som ett medel för att själv slippa ställas till svars? Visste i så fall Reinfeld om det men valde ändå att spela med?

 9. I och med att AB skrev a och inte b så uppstår en intressant situation, kommer Littorin då stämma tidningen för förtal. Kan det tänkas att AB har så mycket på fötterna så att det vore rena harakirin för Littorin att lämna in en stämning mot AB.
  Att Reinfeldt och Schlingmann nu glider lite på om hur mycket och detaljerat Littorin informerade dem kan tyda på att AB har torrt under fötterna.

  I vilket fall så blir kommande opinionsundersökningarna en indikation på hur den gångna veckan kan påverkar valet. Jag tror att både m och c partikanslier jobbar på övertid för att försöka minimera effekterna inför valet.

  • Kan det tänkas att AB har så mycket på fötterna så att det vore rena harakirin för Littorin att lämna in en stämning mot AB.

   Det tror jag, Men bladet blir nog tvungna att publicera anklagelsen, kolla löpet i morgon bitti!

   • Det här känns nästan som ett schackparti där den någon har planerat den avgörande dragföljden i flera steg i förväg. Vi får se var löpet i morgon leder till.
    Den totala tystnaden från Littorin är lite underlig, han tycks vara som uppslukad av jorden.

  • Kan det tänkas att AB har så mycket på fötterna så att det vore rena harakirin för Littorin att lämna in en stämning mot AB.

   Jag är övertygad om att de har det, dessutom så är jag övertygad om att jag har fattat vad det handlar om.. :-P

    • Nää, då gör jag just det som orsakar att jag stryker 25% av kommentarerna i ärendet. Dessutom så kan inte offret försvara sig mot allt som skrivs. :-/ Jag kan ju inte kräva av andra att de ska låta bli ryktesspridning och själv bli en värsting på att sprida min egen teori, som f.ö. är rätt intressant. Men det löser sig nog kemiskt när Aftonbladets löpsedel dyker upp i morgon.

     • Nu är det ju du Jinge som säger A men inte B … Även om jag förstår dina motiv. Jag följer ditt råd och avvaktar AB …

      Själv har jag ingen aning vad det kan handla om och vill inte spekulera. Kan dock säga “att man aldrig lär sig” … Allra först tyckte jag ju synd om karl’n. Barn och andra nära anhöriga ska ju aldrig användas för att komma åt någon, oavsett hur kass dennes politik är. Och jag tyckte att de rödgröna kommentarerna var berömvärt återhållsamma och präglades av empati. Vilket jag tycker att alla bör visa sina politiska motståndare på det personliga planet.

      Men nu … Oavsett vad det är så ligger i varje fall en stor anledning till avhoppet på ett annat (och underförstått kriminellt) plan. Och genast så återinfinner sig den sunda tanken “var alltid, alltid misstänksam mot borgerliga politiker. Risken är stor att de sysslar med något skumt …” (Därmed har jag givetvis inte påstått att alla borgerliga är bovar, ej heller att alla rödgröna är helgon).

      • Nu är det ju du Jinge som säger A men inte B … Även om jag förstår dina motiv. Jag följer ditt råd och avvaktar AB …

       Det är ju givetvis så att även jag har lagt pannan i djupa veck, även diskuterat kända ”fakta” med ett par bloggarvänner. Sett utifrån detta så har jag dragit en slutsats som verkar mycket sannolik, men skulle jag skriva om den vore det samma sak som jag inte accepterar från andras sida. Harmlösa anklagelser om att han smugglat in marsianer är dock helt ok… :-)

       • Ja. Fast jag börjar tro, som någon skrev, att det inte spelar någon roll. Folk bryr sig inte om moderaters ev kriminalitet, det är bara Sahlins Toblerone som har betydelse. Suck.

   • Jag har inte fått klart för mig vad det handlar om än, men så har jag inte ringt någon i stan. Nu är det te-dags.

 10. Nu börjar jag förstå varför Aftonbladet kallas för Aftonhoran.

 11. Viss okunnighet om sakernas tillstånd verkar råda i denna diskussion. Att den politiska staben får gå samtidigt som en minister säger upp sig (eller sparkas) är fullständigt naturligt. Det är så det fungerar i regeringskansliet. Statssekreterarna, de politiskt sakkunniga och pressekreterarna är knutna till ministern personligen. Om däremot någon opolitisk tjänsteman samtidigt blivit avskedad hade det varit anmärkningsvärt, men något sådant verkar inte ha inträffat.

  Apropå regeringstjänstemännens löner, arbetsförhållanden med mera, så hanteras dessa naturligtvis inte av arbetsmarknadsdepartementet (vars uppgift är att ägna sig åt arbetsmarknadspolitik) utan av regereingens (opolitiska ) administrativa personal.

  Eva M

  • Viss okunnighet om sakernas tillstånd verkar råda i denna diskussion. Att den politiska staben får gå samtidigt som en minister säger upp sig (eller sparkas) är fullständigt naturligt. Det är så det fungerar i regeringskansliet.

   Sant. Men hade det inte varit lämpligt att behålla ett par av dessa med tanke på att en ny nickedocka från Svenskt Näringslivs politiska avdelning (M) ska överta SO Littorins arbete akut?

 12. En möjlig orsak till att Aftonbladet avvaktar är att man väntar på klartecken från sina jurister. Hela grejen var förmodligen upplagd så att Littorin förväntades spela med i det sedvanliga ”avslöjandespelet” som oftast uppstår när politiker konfronteras med någonting känsligt. Det vill säga, förnekar och slingrar sig så att tidningen sedan successivt kan lägga fram nya informationsbitar.

  I och med att Littorin överraskade genom att hastigt och lustigt avgå finns nu ingen att spela spelet med. Det innebär att om Aftonbladet vill publicera måste de släppa allt på en gång. I det fallet spelar det ju ingen roll hur välunderbyggda och trovärdiga uppgifterna är. Förtalsanklagelser kan väldigt lätt börja hagla.

  Kanske försöker man nu spela spelet med Reinfeldt istället. Om han spjärnar emot kan tidningen försöka rulla ut historien den vägen. Men oavsett vilket sitter Aftonbladet i en ovanligt knepig situation.

 13. S.O.L kanske är polare med en viss herr Xxxxxxx och har gemensamma fritidsintressen?

  (Fattar du inte vinken? / Jinge)

 14. ”2006, alltså innan Littorin blev minister”…Var han mindre officiell person innan han blev minister än dagen efter han varit minister i flera år? Vilket trams av AB. De väntar väl på att någon ska polisanmäla dem för skyddande av brottsling så de måste lämna ut uppgifterna.

 15. Littorinaffären…

  Stopp ett ögonblick….Aftonbladet har på intet sätt gjort en ”miss” här som ”tvingar” dem att säga B när man sagt A. Detta är en utstuderad strategi enligt klassisk ”cliff-hanger” princip. Man hänger ut betet och VI…pöbeln hakar på direkt….man dinglar det censurerade betet framför oss under förevändningen att de tar hänsyn till att Littorin inte längre är en offentlig person….sedan kommer till sist ”avslöjandet” i tidningsupplagan när ”trycket” på aftonbladet blir för stort (de stackarna…). På detta sätt säljer Aftonbladet lite lösnummer, OCH kan dessutom nästan hävda att de TVINGATS publicera till sist…..genialt….men moraliskt ännu ett lågvattenmärke för skvallerpressen. De plågar Littorin (och därmed hela hans familj) långsamt för att kunna kränga ut några extra ex av sin skittidning som tycks vara journalismens motsvarighet till C-laget. Om man inte blir RIKTIG journalist….ja då blir man Skvallerbytta på aftonbladet! SORGLIGT!!!

 16. Det Bästa Är att undvika Skvallerpressen helt om du frågar mig, ….skräp, skräp och ännu mera skräp.

 17. Skönt att ännu en ”rufflande” till moderat avslöjas!
  Synd bara att Littorin inte tvingas till arbetsförmedlingen omgående!

  Angående Jinges ifrågasättande av AB:s förmåga att återskapa en hårddisks innehåll:

  En ”baggis”!
  Det behövs ingen IT-polis för detta!

  Det är bara att välja mellan olika program för kloning av hårddiskar. Sen när man har en klon (exakt kopia av allt som förekommit på hårddisken) då kör man ett annat program som tar fram tidigare raderat material.

  Enkelt uttryckt så finns alltid de magnetiska spåren av tidigare information kvar på hårddiskar. De här magnetiska spåren finns i lager ovanpå varandra. Med rätt mjukvara (program) tar man fram informationen pånytt.

  Har däremot specialprogram för radering använts… Då krävs mer sofistikerade och dyrare metoder för att få fram de tidigare magnetiska spåren då de blir svagare varje gång de skrivs över. Men även då är det möjligt att återskapa en hårddisk. Denna kapacitet finns dock inte hos IT-polis, då det blir oerhört dyrt och tidskrävande.

  Hoppas ni blev klokare! ;-)