Sanningen om Afghanistan?


Det folkliga missnöjet bland Afghanistans befolkning skrivs det väldigt lite om i svenska tidningar, och det är inte svårt att förstå varför. Afghanerna vill inte vara ockuperade av utländska trupper och det är inte bara talibaner som motsätter sig ockupationen som man lätt kan få intryck av när man läser svenska tidningar.

DN: ”Nederländerna avslutar sin militära insats i Afghanistan på söndag efter fyra år… …De 1.950 holländska soldaterna har främst varit placerade i Uruzganprovinsen, där opiumproduktionen är hög och talibaner är aktiva. Talibanerna reagerade på beslutet med för Nederländerna gissningsvis besvärande beröm. – Vi gratulerar helhjärtat medborgarna och regeringen i Nederländerna för modet att ta detta självständiga beslut, sade talibanernas regionale talesman Qari Ysuf Ahmadii i en intervju i Volkskrant och uppmanade andra att följa exemplet. – Vi vill inte förhandla med någon om fred så länge det finns utländska soldater i Afghanistan och landet är ockuperat, sade han.”

Bilden är från igår och togs utanför den amerikanska ambassaden där det återigen var upplopp bland de protesterande, och som synes så är det inga skäggiga talibaner som kastar sten mot den afghanska polismakten. Motståndet mot ockupationen kommer från alla håll och de motiv som svenska politiker anger för kriget mot Afghanistan har knappast någon bäring hos det ockuperade folket. Att man, som det står i DN, inte vill förhandla medan utländska ockupationssoldater finns i landet är en rimlig ståndpunkt, för vem vill förhandla med en gevärspipa i ryggen?

Vi berömmer oss ofta för vår pressfrihet och vår yttrandefrihet, men hur många av de rapporter vi får höra skildrar verkligheten på marken. Då vi får se bilder på svenska soldater är då de hoppat ur sina pansarfordon och sitter, beväpnade till tänderna, på huk på marken och sträcker fram handen till några afghanska småungar som inte hunnit gömma sig när soldaterna kom. Den sortens pressfrihet har inget värde. Tidningarna bör sända fotografer och journalister till landet och begära av dessa att de rapporterar hem till de svenska läsarna utan att bry sig om att anpassa reportagen till den linje som för ögonblicket anses vara politiskt korrekt.

Jag själv vill VETA hur inställningen till ockupationen är bland Afghanistans befolkning, när den döljs mer eller mindre medvetet så får jag bara en känsla av att sanningen förtigs. Jag tror dessutom att det är många som reagerar precis så.

Sedan talar Internationella valutafonden om att USA kan komma att behöva hjälp från omvärlden på grund av den ekonomiska krisen. Väljer de att satsa alla pengar på krig i Irak och Afghanistan ska de inte ha en krona från Sverige.

i , , , , , , , , t dn123 svd12 ab123 ex1 hampus pamflett skp k&å


8 svar till “Sanningen om Afghanistan?”

 1. En kamrat till mig har tjänstgjort i den USA-ledda ISAF-styrkan, Han berättade att det inte bara var vägbomber och krypskyttar de var rädda för, de var också rädda för alla stenkastande civilpersoner, en soldat skadades i hans grupp av en sten som träffade axeln eller överarmen. Sådant talas det sällan högt om, det förstör bilden som frammanas i tidningarna att soldaterna har folkligt stöd. Att Kalle Anka-pressen i Sverige tiger är inget att bli förvånad över.

 2. USA ska inte ha en spänn av omvärlden så länge de upprätthåller sina människorättskränkande ’hemliga’ fängelser runtomkring i världen. Sen så är det ju ett faktum att 99 % av USA:s ekonomiska problem beror på de orättfärdiga angreppskrig de har utsatt omvärlden för under större delen av sitt lands existens.

 3. Det är mycket sällan man frågar folket utan det är alltid folket som får betala priset
  En ökning av civila offer har gjort kriget allt mer impopulär hos det afghaniska folket och de vill ha utländska trupper ut ur Afghanistan
  En undersökning som gjordes för sex dagar sedan visade att 68% av afghaner tror att Nato styrkor är inte i Afghanistan för att skydda befolkningen eller landet utan förr att ockupera och förstöra landet

  Oavsett hur många generaler och soldater Obama skickar och oavsett hur mycket pengar , utrustning eller strategier , detta kan inte göra något mot viljan hos det afghanska folket
  Afghaner stöder talibanerna eftersom de försvarar sitt land och kämpar för en rättvis sak

  Många anser att kampen mot terrorismen har spridit sig från Afghanistan till olika delar av världen och att kriget mot terrorismen kan aldrig vinnas
  Alla amerikanska analytiker säger att USA kommer att besegras och Nato styrkorna kommer att möta hård motstånd som det var i Vietnam

 4. Jag upplever att den afghanernas inställning till den utländska
  närvoron skiljer sig från by till by, och från stadsdel till stadsdel.
  Om jag inte har helt fel demonstrerar människorna på bilden
  mot situationen i stort. Dom är upprörda över att deras egen
  regering är korrupt och att den utländska närvaron låter sig styras
  av regeringen.

  Situationen i Afghanistan är extremt komplex. Jag tror det sällan
  är så enkelt som vi svenskar vill få det att vara.