Propagandakriget om svälten i Syrien

I kväll ska Dokument Utifrån i ett program berätta att president Assad dödar sitt eget folk. Frustreerande, men jag ska försöka orka lyssna. Denna artikel som publicerades för exakt ett år sedan är ännu högst aktuell. Desinformationskriget har pågått länge.

Artikeln först publicerad 15/1 2016.
Tidningen Proletären har nog landets bästa tidningsrapportering av Syrien-kriget.
Igår kunde man läsa artikeln ”Madaya och propagandakriget”
http://www.proletaren.se/utrikes-mellanostern/madaya-och-propagandakriget skriven av Patrik Paulov, som brukar skriva dessa viktiga artiklar om Syrien. Det var Proletären som avslöjade att svenskt Syrienbistånd hamnar hos terrorist-rebeller http://jinge.se/mediekritik/svenskt-bistand-till-syrien-och-isis-vannen-turkiet.htm.
Den kan läsas som komplement till t.ex. min artikel i förgår http://jinge.se/mediekritik/usas-interventionspolitik-huvudorsak-till-svalten-i-syrien.htmoch till Knut Lindelöfs artikel tidigare idag http://www.lindelof.nu/vad-ar-sanningen-om-madaya/.

Läs även artikeln om falska bilder från/om Syrien! http://www.proletaren.se/utrikes-mellanostern/varning-falska-bilder-fran-syrien

Artikeln
Bilderna på de svältande i den syriska staden Madaya har spridits världen över. Skulden läggs ensidigt på den syriska regeringssidan. Men de stora mediernas rapportering ger en förvrängd bild av händelseförloppet och blundar för avgörande fakta.
Madaya Proletären 160113

Lokala fredsavtal har varit det mest effektiva sättet att rädda liv och se till att invånarna får vad de behöver. Men detta motarbetas av terroristgrupperna.

Hundratusentals invånare runt om i Syrien lever under fruktansvärda förhållanden och lider brist på både mat och mediciner. Det är ett faktum.

Men den plötsliga medieuppmärksamheten kring Madaya nordväst om Damaskus handlar inte i första hand om syrier som har det svårt. Den visar snarare att det parallellt med striderna på marken pågår ett intensivt propagandakrig för att vinna opinionen i omvärlden. Det är ett krig där extremistgrupperna och deras utländska uppbackare gång på gång lyckas sprida sitt budskap i villiga västmedier.

Att den officiella mediebilden av Syrien är felaktig och missvisande är något som den brittiske Mellanösternjournalisten Patrick Cockburn lyfte fram tidigt i konflikten. Så här skrev han under sin reportageresa i juni 2013:

”Varje gång jag kommer till Syrien slås jag av hur annorlunda situationen på marken är jämfört med hur den beskrivs i världen utanför… Jag kan inte komma på något annat krig eller annan kris som jag bevakat där propagandistiska och partiska källor liksom andrahandskällor så lätt accepterats som tillhandahållare av objektiva fakta.”

Ovanstående passar väl in på rapporteringen om Madaya, där syriska regeringsarmén tillsammans med libanesiska Hizbollah anklagas för att medvetet svälta ut stadens invånare. Utan kritisk granskning har bilder och filmer på svältoffer spridits brett i sociala och traditionella medier.
Många av bilderna har visat sig inte ha något med Madaya att göra. De har snarare valts ut för att få ett massivt genomslag i propagandakriget. Med detta sagt vill vi återigen påpeka att många syrier i Madaya och andra städer lider på grund av det förödande kriget.

Låt oss ge en alternativ bild av vad som hänt i Madaya och sätta utvecklingen i ett större politiskt sammanhang.

FN räknar Madaya till en av många städer och byar som på grund av kriget är svåra att nå eller belägrade och där invånarna lever under usla förhållanden. För att komma in i dessa områden måste hjälporganisationer förhandla med och få klartecken inte bara från Syriens regering utan från alla inblandade parter, inklusive väpnade grupper och av FN terroriststämplade organisationer. Sådana förhandlingar fördes i höstas inför den första omgången hjälpsändningar till Madaya och tre andra städer, och samma sak skedde denna vecka när FN-organisationer, Röda korset och Syriens regering på nytt levererade mat och mediciner till invånarna.

Men när det gäller Madaya har varken FN, Röda korset eller Syriens regering haft någon kontroll över hur mat och mediciner fördelats till befolkning.

När den senaste konvojen anlände i måndags vittnade flera invånare för arabiska och ryska medier, men också för New Yorkbaserade Associated Press, om hur ”rebeller” lagt beslag på maten för att sedan sälja den dyrt till de hungrande invånarna. Vilket inneburit att många blivit utan. Liknande anklagelser har tidigare sipprat ut från invånare i Madaya.

Staden är nämligen sedan mars förra året ockuperad av väpnade rebeller som Ahrar al-Sham och Jabhat al-Nusra, al-Qaidas officiella gren i Syrien. Men också den av väst hyllade Fria syriska armén finns där och samarbetar med de förstnämnda.

Ahrar al-Sham och Jabhat al-Nusra tillhör de största väpnade grupperna i Syrien. De stöds av länder som Saudiarabien, Turkiet och Qatar. Det är ingen hemlighet att dessa organisationer och deras utländska uppbackare är motståndare till de internationella försöken till fredssamtal och till de lokala fredsöverenskommelser som genomförts i Homs och andra städer.

De lokala avtalen har resulterat i att många stridande, framförallt de som är syriska medborgare, gått med på att överlämna sina vapen i utbyte mot amnesti. De som vägrat ge upp, främst de utländska extremistkrigarna, har getts möjlighet att lämna det aktuella området och ta sig till andra icke regeringskontrollerade områden.

Sådana avtal för att få slut på striderna och återföra kontrollen till de syriska myndigheterna har varit det mest effektiva sättet att rädda liv och se till att invånarna får mat, vård och det stöd de behöver. Då finns alla möjligheter för internationella organisationer att hjälpa på plats, och då finns möjligheten att börja återbygga bostäder och återställa infrastruktur.

En fredlig utveckling är de krafter som kontrollerar Madaya inte intresserade av, för då skulle de förlora sin makt i staden och andra delar av Syrien. De vill fortsätta kriget. Madaya har under lång tid använts som bas för attacker mot den syriska armén och dess allierade i omkringliggande regeringskontrollerade områden. Det är förklaringen till att armén och Hizbollah omringat Madaya. Men regeringssidan har knappast intresse av att ta död på civilbefolkningen eller hindra dem från att lämna staden.

Det är snarare så att det är terroristgrupperna och deras utländska uppbackare som tagit invånarna som gisslan. De civila behövs som mänskliga sköldar och som redskap i propagandakriget – för att svartmåla regeringen och legitimera ökad inblandning utifrån.

Invånare som sluppit ut ur Madaya har för bland andra Russia Today vittnat om att de väpnade extremisterna håller kvar deras släktingar. Under måndagen inleddes leveranserna av internationella hjälpinsatser till Madaya men också till städerna Fuah och Kefraya. Västmedia har framförallt fokuserat på Madaya. Det har sin förklaring i att staden passar bra in i den officiella bilden av en ”regim” som dödar sin egen befolkning.

Fuah och Kefraya i Idlibprovinsen i nordvästra Syrien är däremot omöjliga att pressa in i propagandabilden om vilka som är onda och goda i konflikten. Fuah och Kefraya har varit mer eller mindre omringade av väpnade grupper under flera års tid, som straff för att städernas invånare vägrat underkasta sig de nya herrarna.

Läget har förvärrats kraftigt sedan mars förra året. Då genomförde en Saudi- och Turkietstödd allians av väpnade grupper, inklusive de terrorister som kontrollerar Madaya, en offensiv i Idlibprovinsen. Grupperna erövrade flera viktiga städer från de syriska myndigheterna.

Den väststödda syriska oppositionen hyllade framgångarna och betecknade genast områdena som befriade.

För Fuah och Kefraya blev ”befrielsen” inledningen på en total belägring och återkommande beskjutning. I västmedia har den fruktansvärda situation som invånarna i Fuah och Kefraya lever under varit en ickefråga. Det är ju västs vänner som svälter ut och beskjuter städerna – och de gör det från ”befriat område”.

Det är förklaringen till att vi inte ser någon mediekampanj för att rädda Fuahs och Kefrayas 25.000 invånare.
.

Syrien olja på elden imagesCAF9CSJ2
i Andra om: , , ,, , , , , , , FN-stadgan

Media gör svält till anti-syrisk propaganda Sveriges Radio CNN SvD 9/1 Pål Steigans artikel USA vägrar samarbeta mot IS Pakistan motsäger sig att Assad ska bort Pakistan med i Saudiarabiens allians Amnestys fullständiga rapport Amnestys tidigare rapport i höst Rick Sterlings rapport Rick Sterlings kritik av Amnestys tidigare rapport Eva Bartletts hela artikel Eva Bartletts blogg DN 30/10 M Wallström Syrian Observatory Barrel bombs i Syrien – med referenser Rapport om civila dödsoffer Synapze-artikeln Newsnow McCain SvD 1/10 Globalresearch 1/9 2015 Guardian 28/9 Washington Post Holland om Putins fredsplan Guardian DN 27/9 Press TV 21/9 Counterpunch 23/9 Ryssland planerar flygattacker mot ISISRyska uttalanden 24/9 Foreign Policy SR Bo-Inge Andersson 25/9 Pål Steigan 19/9
Blogginlägg 13/9 Ryssland hjälper Syrien New York Times 17/9 Opednews DN 3/9 Russia Today Christian Science Monitor 8/9 The Guardian ABC News Pål Steigan 1/9 DWN USA & Co stödjer ISIS! Intervju med general Flynn Pål Steigan 3/8 Senator Black Todayszaman Aftonbladet 28/7 EU-observer 28/7 Pål Steigan 27/7 Al-monitor Pål Steigan 29/7 Globalresearch om DIA-rapporten Zero-hedge om DIA-rapporten Om DIA-rapporten Pål Steigan 25/5 Daily Mail 26/5 DN 13/5 Pål Steigan 5/5 Clarkes CNN-intervju Newsweek 12/1 Globalresearch 19/2 om ”kriget mot IS” DN 26/2 Joe Bidens medgivande New Eastern Outlook Sveriges radio 20/11 Reuters 7/11 ABC 21/11 Sveriges Radio CNN SvD 9/1

  8 comments for “Propagandakriget om svälten i Syrien

 1. M
  16 januari, 2016 at 11:30

  ”The heart wringing laments describing feline throat cutting and accompanying photos have been circulating in both mainstream media and social media with comparable intensity.
  People have responded, quite naturally, with horror but lets examine the possible origin of this concept and why it might just be another in the long line of publicity ploys used to maintain public support for an illegal proxy military intervention in Syria.

  The creator of #Madaya_is_starving, one of the first and most potent of the twitter hashtags to flood twitter feeds was none other than Raed Bourhan, who describes himself as a fixer & “researcher” for the London Times, allegedly based in Zabadani.”

  http://www.globalresearch.ca/madaya-times-of-london-lights-match-to-propaganda-fire/5500993

 2. M
  16 januari, 2016 at 12:29

  Axplock från tidigare kommentar:

  -“More on #madaya: #syria military sent 42 tons of food there on 27 november. All of it was seized by Islamist rebels; the are reselling aid”

  -”at the end of Dec 2015, the ICRC, UN and SRC evacuated wounded from Madaya (no mention was made of “starving residents”)”

  -“About two dozen journalists here. Can’t see any Western press. Strange, given how worried they were about #madaya”

  – ”residents number approximately 23,000, not the 40,000 being reported in MSM and social media (the same trick of inflating the numbers was used in the propaganda campaign on Yarmouk last year) (according to the Hezbollah statement)”

  https://ingaza.wordpress.com/2016/01/10/propaganda-alert-madaya-media-fabrications-recycled-photos/

 3. M
  16 januari, 2016 at 16:17

  ‘West using Madaya, humanitarian crisis in Syria to undermine peace talks’ – Russian dep envoy to UN

  “It looks like that, under the pretext of the deterioration of the situation in besieged cities, attempts are being made to undermine the launch of the inter-Syrian dialogue scheduled for January 25,” Vladimir Safronkov told an emergency meeting of the UN Security Council.
  However, the sudden concern clearly exposes a “double standard,” Safronkov said, as the West is solely focused on Madaya – which is besieged by the Syrian Army – while it ignores situations in other territories that are blocked or held by anti-Assad militants.
  He stressed that such hyped up activity contravenes the recently adopted UN resolution on Syria, which established a framework for resolving the Syrian crisis.
  “All this activity is contrary to Security Council resolution 2254, according to which the initiation of a dialogue should not be conditional on anything,” the Deputy Ambassador said. “Humanitarian issues should be part of inter-Syrian negotiations. Practice shows that the parties are able to agree when they are not disturbed.”
  https://www.rt.com/news/329151-west-undermine-syrian-talks-madaya/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=RSS

  Nebojsa Malic: From Sarajevo to Madaya: Starvation as propaganda
  https://www.rt.com/op-edge/328661-madaya-starvation-sarajevo-propaganda/

  OT

  ”Svininfluensa” sprider sig i Ukraina:
  http://fortruss.blogspot.ca/2016/01/flu-epidemic-in-ukraine-us-bioweapon-of.html

  Kopplingar?!

  http://journal-neo.org/2016/01/13/sarin-gas-the-guy-who-told-us-so-is-now-telling-us-this/
  http://www.veteranstoday.com/2016/01/15/jeffrey-silverman-infected-personnel-from-lugar-lab-secretly-taken-to-aramyantz-hospital/

 4. Нешко
  16 januari, 2016 at 20:37

  Nyss snubblade jag över detta och rekommenderar varmt (beskrivning: A beautiful photo from the front line of war against DAESH(ISIS)):
  https://www.facebook.com/photo.php?fbid=947797931961338

  Fotot visar en position på frontlinjen där man kan se soldathanden som håller kakburken med handskrivet klistermärke. Översättningen av den handskrivna texten: ’If you were not fighting, I would not be able to send my child to school.’

 5. Pingback: Libyen (del 1)
 6. Pingback: Libyen (del 2)
 7. Eje Collinder
  16 januari, 2017 at 11:40

  Denna propaganda, utan ett uns av sanning, är sannolikt styrd direkt från Israel, som annekterade Golanhöjderna under sexdagars-kriget 1967 mellan Israel och arabländerna, med löfte om att återlämna området till Syrien. I oktober 2013 fann israeliska geologer en verkligt stor och värdefull oljefyndighet i detta område. Sedan dess kan Rothschild m flera stenrika familjer inte alls lämna tillbaka Golanhöjderna. Nu har de en ännu större anledning att smula sönder Syrien genom såna här propagandafilmer samt, om möjligt, genom krigsinsatser från USA och NATO – sedan hela västvärlden hjärntvättats ”Att al-Assad och syriska militären massmördar sitt eget folk”.
  För att uppnå att Syrien smulas ned stöder Israel slaktargänget ISIS massivt och därför sade Israels Säkerhetschef Herzi Haley 30 juni 2016: ”we do not want ISIS defeat in Syria”.

Comments are closed.