Polisens Hotbild


Igår hävdade polisen att det finns en hotbild mot kronprinsessan och hennes tilltänkta make, något som går stick i stäv mot deras tidigare uttalanden. I TV illustrerade man det med bilder på en galning i Belgien som försökt köra rakt in i en kunglig kortege.

Eftersom det finns nio miljoner människor i landet så är det självklart att det bland dessa finns människor som är halv- eller helgalna, något som vi tyvärr sett bevis på förut i och med mordet på Anna Lindh. Mordet på Olof Palme räknar jag inte in eftersom det med största sannolikhet var ett jobb som utfördes av en professionell mördare. För att bli omhändertagen av myndigheterna krävs det att man antingen ska vara farlig för sig själv eller för andra. Den sista delen av rekvisitet är svår att leda i bevis vilket innebär att de flesta galningarna går lösa på lördag – precis som vanligt.

Dessutom är det en i sam-
manhanget försvårande omständighet att sjukvårds-
sekretessen lägger hinder i vägen för en rak och öppen kommunikation mellan psykiatrin och polisen. Det finns trots allt juridisk möjlighet för sjukvården att tipsa polisen om en patient som man tror kan bli farlig. Men det är ändå ett problem, och den enda lösningen är antagligen att ha ett omfattande personskydd runt de berörda. Men alla vet att det är praktiskt taget omöjligt att stoppa illgärningsmän om de är tillräckligt beslutsamma.

Bara det faktum att diskus-
sionen kommit upp känns tämligen obehagligt tycker jag, dessutom lär den knappast öka antalet flaggviftande rojalister efter kortegevägen, något som i och för sig inte stör mig. Nu finns det hyfsat goda möjligheter till en utebliven publiksuccé i alla fall, den prognostiserade regnmängden har ökat från 0,4 mm till 0,6 och vi vet alla hur tveksamma TVs meteorologer ser ut när de talar om vädret på lördag.

Jag har tidigare visat bilder på publiktillströmningen runt slottet, nu visar jag återigen en bild som illustration på detta. Den är tagen för ett par dagar sedan och visar den bro som är byggd mellan Strömbron och Helgeandsholmen. Vi som ofta passerar, eller besöker platsen, inser att bilden i sig visar att det är utomordentligt lite folk vid slottet trots att Stockholm nu skulle ha en fest som överträffar Vattenfestivalen enligt festarrangörerna. Bron är dessutom ett provisorium som byggts enbart för bröllopsfesten, men fler än de på bilden fanns inte på plats.

Det här sänder givetvis ett budskap till både kungafamiljen och landets politiker. Egentligen skulle vi avkräva alla rikspolitiker ett svar på hur de ska agera om en motion läggs i Riksdagen om avskaffande av kungamakten, ett bra sätt att göra frågan om republik till en valfråga. På det sättet kan vi republikaner aktualisera frågan så att den kommer att avgöras under kommande mandatperiod kanske?

i , , , , , , , ab1234 ex123 dn123 svd12 svt t


16 svar till “Polisens Hotbild”

 1. Det kanske vore något att skriva in i partiprogrammen (s, vp och mp) att partimedlemmar i egenskap av förtroendevald inte får delta i privata kungliga tillställningar. Med en sådan skrivning så man press på de förtroendevalda.

  • Lars Ohly kommer ju inte delta, han var inbjuden i egenskap av partiledare, just med motiveringen att det vore hyckleri att festa med kungligheter när han och partiet vill ha en republik i Sverige. Tycker nog det skulle kännas fel att tvinga ’våra’ förtroendevalda i (V) att tycka på ett visst sätt i alla frågor. Det är borgarna som beter sig på det sättet.

   • Tycker nog det skulle kännas fel att tvinga ‘våra’ förtroendevalda i (V) att tycka på ett visst sätt i alla frågor.

    ???

    Det är väl rimligt att fråga dem INNAN VALET vad de tycker så att man kryssa förbi sådana som har samma åsikt som en själv, vilket var MITT förslag…

   • Så du tycker att det är rimligt att partier och representanter som vill införa republik ska vara med och marknadsföra monarki. Det är en del av dagordningen för bröllopet, att stärka monarkin.
    Det andra är att det kommer en del gäster från suspekta regimer och kretsar, även för dessa är det en fördel att synas tillsammans med våra folkvalda propaganda mässigt.

    • Efter att han tagit del av gästlistan så är jag helt med på att alla företrädare för de ’rödgröna’ bör hålla sig borta från denna smutsiga tillställning. Att t o m bjuda in företrädare för länder som håller svenska medborgare fängslade på felaktiga grunder är rent utsagt motbjudande.

     För övrigt så gillar jag Jinges förslag. Min kommentar grundar sig på nuvarande ’regler’ där borgarna låter partipiskorna vina. Vänstern har inget att vinna på att sänka sig till deras odemokratiska nivå.

 2. Tänk om nån hade kunnat ordna en illegal gärdesfest i dagarna tre som stal allt intresse. Vart har alla upproriska unga tagit vägen.

 3. Jag var just i stan och det var redan rätt avspärrat, men det var inte speciellt mycket folk runt slottet, kul. Man tar ställning, och man gör det med fötterna. :-)

 4. Fredrik Reinfeldt har nu beordrat alla att flagga på Lördag. Förmodligen är det just det alla de 7000 poliserna och militärerna skall användas till att jaga flaggfuskare.

 5. Komiskt hur de överskattar en imaginär hotbild mot det kära kungahuset. Visst det finns ju massor som vill bli av med monarkin, men skulle någon bomba bröllopet liksom xD

 6. Tänk om alla som kvällstid tog en promenad i en stadspark eller var på hemväg från krogen en sen kvällstimme kunde få samma beskydd som de kunglige. För hotbilden gentemot gemene man på en kvällspromenad är ju betydligt större än hotet mot kungafamiljen. Använd alla poliser till något vettigt i stället och låt kungen stå för hela kostnaden för sig och sin familjs beskydd.
  Har hört att Securitas har extrapris på hemalarm abonnemang för en period av tre år. Tror nog att kungens 300 miljoner kronor i förmögenhet torde täcka denna kostnad.

 7. Det ligger i SÄPO:s intresse att presentera ihopfantiserade hotbilder. Annars har denna inkompetenta organisation ingen existensberättigande. Så enkelt är det. Någon hotbild mot det harmlösa tafatta svenska knugahuset har inte förekommit på decennier.

 8. Christer w

  Varmt välkommen till Stockholms största fest den 19 juni, Love Republic! Är du en av dem som har tröttnat på monarki och säger ”demokrati ligger i tiden, monarki i urtiden”? Då kan du fira med oss på Restaurant Republik. Timbuktu, Andreas Grega och Mikael Wiehe uppträder. Anna-Lena Brundin är festens konferencier

  http://jinge.se/mediekritik/vad-ska-republikaner-gora-pa-lordag.htm

 9. Vad skulle bli bättre om vi bytte till republik? Skulle vi få den mest lämpade till statschef? Skulle det bli billigare med en pesident? Skulle Sverige vara bättre representerat i internationella sammanhang? Mitt svar är inget, nej, nej, nej. Tror man något annat är man bra naiv.

  • Du är naiv nog för att tro att kungen, som vi inte kan välja/avsätta, är bättre än landets talman eller statsminister? :-P

  • @ArneP

   Du har nog missat hela poängen. Det spelar ingen roll om något blir bättre eller inte. Det kvittar t o m om det blir dyrare och ’sämre’. Monarkin är odemokratisk och har således ingen plats i en modern demokrati. Att det skulle vara bättre att representeras av någon som faktiskt kan riskera att avsättas om han/hon missköter sig är väl för övrigt helt självklart. Kungen kan ju häva ur sig vilka grodor han vill utan att riskera minsta lilla reprimand och det är väl endå inget bra … eller ?

   • Exakt. Monarkin bygger på det mycket osmakliga ”tänkandet” att vissa människor är bättre och mer värda än andra, och det ska inte ett modernt samhälle ställa upp på.

    Högsta makten skall tillsättas genom lag, inte genom samlag.