Passar epitetet – Tokhögern?
Nej jag talar inte om Sverigedemokraterna den här gången, jag pratar om den sittande regeringen, de som bestämmer. De som utgår ifrån en teori som inte är provad i verkligheten utan fortfarande är en – teori.

AB: ”Anders Borgs jobbskatteavdrag har hittills kostat den svenska staten 80 miljarder årligen. ”Jobbskatteavdraget är den enskilt mest jobbskapande åtgärden”, brukar statsminister Reinfeldt säga. Och enligt Finansdepartementet kommer avdragen att på lång sikt ge 105 000 fler jobb.

Men när de drar den slutsatsen utgår de från att alla får jobba så mycket de vill. Ofrivillig arbetslöshet existerar inte i Borgs teorivärld…

…Bevisen för att jobbskatteavdraget är ett lyckat projekt skapas utifrån nationalekonomiska modeller där arbetslöshet är något självvalt.

Enligt teorin ska jobbskatteavdraget göra det mer lönsamt att ”välja bort” sjukskrivning, deltidsarbete eller arbetslöshet.

I modellvärlden kan människor frivilligt välja fritid – leva på a-kassa, sjukförsäkring, socialbidrag – framför ett jobb. Alla individer antas vara kvalificerade för a-kassa, trots att hundratusentals personer inte är det. I fantasivärlden gör man beräkningar på ett -socialför-
säkringssystem som inte existerar i verkligheten.”

Det är Daniel Swedin på Aftonbladet som har läst tidningen Kommunalarbetaren, en tidning som tydligen är hårdhänt i sin kritik av högerregeringen. Det är väl tur att Sverige än så länge inte har börjat avskaffa tryck- och yttrandefriheten som i vissa andra länder.

Annars är det väl frånvaron av idéer som präglar den sittande regeringen. Att man framhärdar i olika påståenden som ännu inte har kunnat verifieras har väl medborgarna vant sig vid nu, något som givetvis innebär att socialdemokraternas partiledarbyte känns extra bra i dessa dagar.

I Schibsteds andra tidning hyllas regeringen och Anders Borg därför att Washington Post häromveckan skrev ”Sweden, the rock star of the recovery” när de nämnde Sverige. Men där tror jag faktiskt att Kommunalarbetaren har bättre insikter och möjlighet att bedöma det faktiska läget.

it Andra om: , , , , ab12 svd12 dn12 ex sr


5 svar till “Passar epitetet – Tokhögern?”

  1. Bra inlägg. Offentliga sektorn har blivit ett självändamål. Det är för jobbigt att torka skit på gamla människor, låt en invandrare ”ha hand” om ett hundratal och lägg pengarna på nya läkarsekreterare i stället. Det är otrevligt att lämna polisbilen och gå ut bland folket, tillbringa då i stället halva dagen med nöjeskörning i någon lugn trakt och vänd papper på eftermiddagen. Fackföreningarna har stor skuld i detta. De var till för att skydda arbetarna mot kapitalisternas självsvåld, inte för att skydda de skattefinansierade verksamheterna för allmänhetens rättmätiga krav. Men naturligtvis har det blivit tvärtom, LO står med kepsen i handen när duktiga arbetare massavskedas, medan det krävs ett hundratal förhandlingar innan rena sadister (i bästa fall) tas bort från sina tjänster inom polis och sjukvård.

  2. Alliansen är socialt likgiltig & cynisk, fast man ljuger mindre än den gamla ”socialdemokratin”. Man visar upp massarbetslösheten i all sin härlighet, för det har återhållande effekter på stöddiga löntagare. Gamla (s) ville ha samma politik, fast man skulle ändå låtsas som om det inte var så, därav alla vansinniga utspel om öppen arbetslöshet: ”kampen” mot arbetslösheten som man med sådan inlevelse låtsades föra, ivrigt påhejade av vissa kvällsblaskor som nog naivt fått för sig att man menade allvar. Det farligaste sker ofta i smyg: rödmålade borgerliga trojanska hästar samt ung & vital nazism, någonting ”fräscht som rör om i grytan”…

  3. 1) vi har inte världens högsta skattetryck, det har danmark.
    2) en stor del av vår välfärd består av föräldraförsäkring, som faktiskt fungerar, vilket innebär att sverige, till skillnad från de flesta i-länder i världen INTE har en negativ befolkningstillväxt.
    3)anledningen till vårt skattetryck är att det är individbaserat och inte familjebaserat. det gör ju att män får mindre personlig makt när de inte längre har en beroende slavinna, men i det långa loppet är de flesta mer lyckliga.

    slutligen: VAR finns det läkarsekreterare? har du varit på en vårdcentral de senaste 20 åren? de försvann väl i samband med pcn och microsoft word?

  4. Alla högerpolitiker av rang lider av Dunning–Kruger-effekten, har nog aldriv haft missnöjet att se så tydliga exempel på denna effekt. Värd att forska på.