När ska Tolgfors sluta ljuga?


Sten Tolgfors brukar hävda att det är det är ”på inbjudan av den Afghanska regeringen” som Sverige sänt trupp till Afghanistan, något som Stefan Lindgren punkterar i veckans exemplar av Flamman (s 15). Han hade nämligen fräckheten att begära ut denna inbjudan från utrikes-
departementet men fick svaret – Den finns inte! Man hade kunnat sekretessbelägga en sådan handling, men det fanns ingen handling att hemligstämpla. Däremot har man hemligstämplat en handling från Storbritannien där Sverige uppmanas att delta i kriget, det var inte FN som bjöd in Sverige att slåss på USA:s sida, något som Tolgfors också brukar säga i dessa sammanhang. Det är med andra ord uppenbart att vår försvarsminister far med oriktiga uppgifter, och det är inte första gången heller.

När det gäller Afghanistan så brukar de som röstar borgerligt ofta hävda att våra soldater är där för att hjälpa afghanerna, men det tycks inte befolkningen i landet hålla med om. Svenska Dagbladet redovisar en undersökning som de citerar från Reuters, en artikel som alla svenska krigsförespråkare bör ta del av.

SvD: ”Nato lyckas inte med att skapa förståelse för sin sak och skapa goda relationer med lokalbefolkningen i Afghan-
istan. En ny undersökning visar att civilbefolkningen har en kraftigt negativ inställning till de utländska trupperna. 74 procent anser att det är fel att samarbeta med utländska styrkor. En majoritet av lokalbefolkningen i Afghanistan är emot de utländska Nato-trupperna och anser att talibanerna borde få sitta med i regeringen, rapporterar Reuters …
…* 75 procent tror att utlänningar inte respekterar deras religion och traditioner. * 74 procent anser att det är fel att samarbeta med utländska styrkor. * 68 procent anser inte Nato-styrkor beskyddar dem. * 65 procent tror att talibanerna och deras ledare Mullah Mohammad Omar, borde sitta med i regeringen.
* 70 procent tror att den senaste militära aktiviteten i området är dålig för det afghanska folket.”

Så militärens osmakliga reklamkampanj ställs i en ny belysning, för när de beskyller min kusin att inte vilja att svenska soldater ska skapa fred i andra länder så borde de berätta att afghanerna inte heller vill det. Svenska soldater står under amerikanskt befäl i Nato, de har Natoflaggor på sina uniformer och deras närvaro leder till att sjuttiofem procent av afghanerna anser att det är fel att landet samarbetar med utländska militärstyrkor samt att dessa inte respekterar befolkningens religion och traditioner.

Och ser man till kommentarer på bloggen som rör Afghanistan så inser man att många av de som skriver totalt saknar respekt för afghanernas egna åsikter, de säger att afghanerna vill ha soldaterna där, och Tolgfors säger att Afghanistans regering bett Sverige att hålla trupp i landet. Inget av dessa påståenden är sanna, ändå ironiserar Tolgfors mot vänstern i en ”debatt-
artikel” i Aftonbladet. Det är dags att sluta ljuga nu!

i , , , , , , , , svd ex dn1 ab12 svt


10 svar till “När ska Tolgfors sluta ljuga?”

 1. Om du tar hänsyn till urvalet i undersökningen så förstår du nog att det knappast representerar Afghanistans befolkning på ett bra sätt…552 afganer i södra provinserna är knappast det bästa urvalet. Det finns ju en anledning till att de södra provinserna är oroligast.
  Om du pratar med en soldat som varit på andra områden och faktiskt själv pratat med lokalbefolkningen så förstår du att stödet faktiskt finns där.

  • Om du pratar med en soldat som varit på andra områden och faktiskt själv pratat med lokalbefolkningen så förstår du att stödet faktiskt finns där.

   Kvalificerat – Skitprat!

   Jag har talat med soldater som varit där, men de vill av naturliga skäl inte framträda med namn och bild här på bloggen, dessutom är jag förhindrad att berätta detaljer. Men det du kommer med är ingenting annat än dimridåer.

   SvD: Av de som deltog i undersökningen tror 55 procent att de utländska styrkorna befinner sig i Afghanistan för sin egen vinnings skull, för att förstöra eller ockupera landet, eller för att förinta islam.

  • Hur många ska man intervjua då? Ska man skicka dit SCB som får göra en intervjuundersökning i alla provinser, och även fråga talibanerna?

   • Min kusin har faktiskt varit i Afghanistan, trots annonserna. Han berättade många historier om sådant som aldrig nådde svenska tidningar, han har inte heller mått bra sedan han kom hem.

 2. Man kan utgå ifrån att den refererade undersökning är förhållandevis allmängiltig. Läget i tex Mazar-el-Sharif är likadant som i andra provinser. Vissa påstår att folk i trakten är positiva till soldaterna men så är inte fallet, folk träffar aldrig soldaterna som inte längre går ut ur sina pansarfordon. Skulle två soldater göra det skulle ett stort antal soldater tvingas lägga sig i ställning för att stoppa angrepp från dolda insurgents. Ett par föräldrar skulle bli livrädda om en soldat närmade sig dem, de vet att de automatiskt skulle betraktas som medlöpare, men det vill inte stridspittar som kommenterar här erkänna, för det vore samma sak som att erkänna att vårt uppdrag bara är bluff från början till slut.

 3. AB: ”Omvärlden satsar mångdubbelt mer på kulor och krut än på skolböcker och bandage i Afghanistan.

  Danmark, Tyskland, Storbritannien och USA har tillsammans lagt ut motsvarande över 2 450 miljarder svenska kronor på vapen och soldater i Afghanistan, skriver den danska tidningen Politiken.

  Det är nio gånger så mycket som hela världen betalat för den civila återuppbyggnaden av landet.”

  http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/utrikes/article7486279.ab

  http://politiken.dk/udland/article1019233.ece

 4. ”Nato lyckas inte med att skapa förståelse för sin sak” hohoho, ja problemet är att Nato är dåliga på marknadsföring inte att man har andra motiv än att befria Afghanistan. Journalism på toppnivå.

  Att afghaner säger till tungt beväpnade ockupationstrupper att de stöder deras närvaro i landet är inget logiskt mysterium, tänk själv vad du skulle säga om ett gäng talibaner med automatkarbiner ringde på dörren och undrade vad du tycker om dem. Det är ju rätt dumt att utmåla sig själv till fiende till den som för tillfället har makten.

 5. Det kostar inte småpengar att hålla sig med och utrusta en yrkessoldat. När värnpliktsarméerna infördes så var det just på grund av deras lojalitet mot den egna nation och folket, soldater i yrkesarméer däremot ofta såg till den egna vinningen och mindre till den nation och folk.
  Så det mest troliga är att borgarna har infört yrkesarmé just för att värnpliktiga är lojala mot nation och folket och därmed svårstyrda redskap.