Mörkar media om bakgrunden i Syrien?


Jag har läst praktiskt taget allt som står att finna i svenska media om Syrien, i alla fall i de större tidningarna, och jag har lyssnat på radio och tittat på TV. Visst kan jag ha missat något, men det slår mig att ingen berättar om bakgrunden till de hemskheter som nu utspelas i landet.

Vilka grupper är det som slåss i Syrien, vilka tjänar på att al-Assad försvinner? Är det sant att Syrien kommer blanda sig i ett krig om USA och Israel anfaller Iran för dess påstådda kärnvapenambitioner? Beror Rysslands och Kinas veton i säkerhetsrådet på att de har uppgifter som tyder på att USA har sina smutsiga fingrar med i de oroligheter som nu pågår?

Har USA ambitionen att destabilisera Syrien inför ett kommande anfall mot Iran? Är det precis som vanligt oljan som ligger till grund för det som händer och sker just nu?

Jag anser att media har en skyldighet att tala med historiker som känner till de förhållanden som råder i Syrien, både i nutid och historiskt. Vilka politiska krafter är det som styr i landet, och hur ser landets interna motsättningar ut? Just nu verkar det som om det är kortslutning i media, det enda som kommer ut är USA:s syn på det som sker, och det är samma budskap som kommer från både USA:s regering och dess olika tankesmedjor.

Nu är det precis som innan kriget mot Irak, precis som det var innan kriget mot Libyen. Själv är jag övertygad om att vi är många som törstar efter information, det måste finnas många historiker, politiska forskare och andra experter på både arabvärlden och på Syrien som skulle kunna berätta det mesta om landets förhållanden och historia, men det vi får oss till livs är ledarartiklar som ser ut att komma från det amerikanska utrikesdepartementet, artiklar som är helt utan substans. Är inte vi läsare, tittare och lyssnare värda bättre? Läs Kerstin Berminge!

it Andra om: , , , , , , , , svt sr ab dn1 svd ex1..


8 svar till “Mörkar media om bakgrunden i Syrien?”

 1. Som nationalist håller jag sällan med dig Jinge men i detta fallet är jag helt enig med dig,jag har en väldigt olustig känsla angående vad som händer i Syrien och paralleller till Irak och Libyen krigen är skrämmande lika.

  Det skulle vara önskvärt att få en ordentlig genomlysning av situationen i Syrien,dock lär vi knappast se något sådant i svensk media,ti svensk media kacklar lika dant som alla andra kycklingar i redet.Min oro för att USA spelar fulspel är påtaglig.

 2. Det är ingen tvekan att ett stort antal civila har dött i Syrien av beväpnade gäng och avhoppade soldater , Det är också utan tvekan att regimen i Syrien har mördat civila

  Frågan är hur många som har dött av den Syriska armen och hur många som har dött av ligister ? , Hur många oskyldiga som fick sätta livet och hur många skyldiga som bar på vapen ?

  Den andra frågan är vem som har dödat vem , Armen har vapen och folket har vapen och alla vill göra upp med alla , Vem som står bakom massakern är det regimen eller är det utländska agenter som har intresse att ta över Syrien ?

  När medierna skriver om Syrien så talar de inte om alla som är inblandade i konflikten , De vet inte ens vem är oppositionen och vad de vill samt de talar inte om vem som stödjer dessa grupper

  Medierna kan åtminstone ge information om oppositionen och förklarar vad dessa grupper vill åstadkomma samt talar om deras förflutna och med detta kan de ge läsaren en riktig bild av händelserna i Syrien men tyvärr medierna presenterar nyheterna på ett sätt som om alla syrier är mot Assads regim

  • Ja, och de presterar ingen som helst analys. Jag har inte läst igenom alla skitartiklar, och jag vet inte om jag orkar det.

   Men det är ”journalistik” på skrämmande låg nivå. Igen…

   Hoppas att Studio1 reparerar den skadan.

 3. Om du vill ha en annan syn på vad som händer i Syrien så har du ju länken till Motvallsbloggen i din länklista ;-)

  • En annan?? Det är ju ungefär samma sak som jag befarar, även om jag inte har lagt in några videor?

   Jag vill läsa seriösa reportage om bakgrunden till det som nu sker.

 4. Vi känner igen det höga tonläget från tiden då USA invaderade Irak, men hur mycket av medias rapporteringen från Syrien är sant kan vi inte veta.
  Men en sak är säker, Bildt, som enligt källor från Wikkileaks kallades av en tjänsteman på amerikanska ambassaden i Stockholm för ”a medium size dog with big dog attitude”, har nosat upp ett läckert ben i Syrien.
  Nu börjar han sina envetna jojoresor till USA, till maktens boningar för att i omvärldens ögon växa i anseende, eftersom
  tidskriften Foreign Policy för inte så länge sedan listade världens mest inflytelserika tänkare inom utrikespolitikens område, Bildt landar på ynka 94 plats på listan.
  Bildts plats på listan kommenteras med orden ”for telling Europe what it doesn’t want to hear.”

  Och det är sant – vi vill nog egentligen inte höra om en ny invasion för oljans skull – och att vi för den livsviktiga västliga demokratins skull bör vara med som soldater under Natoflagg
  för att åter igen avlägsna en tyrannen i mellanöstern och se till att han mördas på det mest brutala och förödmjukande sätt.
  Jag säger bara: Here we go again…

 5. USA:s allierade – Saudiarabien,Turkiet – har på USA:s order startat ”upproret” i Syrien och försett ”upproret” med legoknektar och vapen. När Ryssland och Kina lägger veto mot att det ANGRIPNA landet och dess ledare skall ”åtgärdas” fördömer västs alla media (självklart även de svenska) Ryssland och Kina!! Ett bottenlöst och blodbesudlat hyckleri. Och Carl Bildt till Washington för att få order om hur Syrien hanteras i fortsättningen. Svensk vänster tycks – som i fallet med Libyen – ställa upp bakom USA. Vänsterpartiet har redan uttalat att ”diktatorn Assad” måste bort. Ser man inte vem och vilka man stöder? Varför låter man Dagens Nyheter och Aftonbladets propaganda leda svensk vänsters åsikter? – Ett sorgligt ställningstagande. Här en länk till voltairenet http://www.voltairenet.org/What-Is-Really-Going-On-In-Syria Författaren till artikeln – Boris Dolgov – ser händelserna i Syrien från rysk sida men kan ju ändå vara intressant att läsa. Som motvikt
  Ulla Johansson

 6. Innan den arabiska våren hade Iran stort inflytande i Syren, som hade stort inflytande i Beirut, som hade inflytande över vissa delar av det palestinska folkets kamp mot ockupationen. På andra sidan står Israel som har stort inflytande i USA.
  Det är USA, EU och Israel å ena sidan och Iran, Ryssland även till viss del Kina å andra sidan det handlar om. Var det inte oroligheter i Iran annan den arabiska våren? Hade USA ett finger med i det spelet? Det ingen av sidorna bryr sig om är folkets vilja – allt handlar om naturresurser och det kommer att bli blodigare och blodigare ju mer resurserna sinar!