Det hettar till i Syrien, Bildt till Washington..

På något sätt störs jag av mina egna intryck. Jag tror mig förstå att Bashar al-Assad är en riktigt läskig typ som låter sin armé mörda oppositionella medborgare på löpande band, samtidigt så kan jag inte låta bli att erinra mig en sak som en vän som växte upp i Syrien tidigare sade till mig.

Huvudbudskapet var att konflikten i Syrien berodde på att al-Assad är Alawit och sunnimuslimer är kritiska till hans styre som utsätter dem och de kristna för olika slags förtryck. Kurderna i Syrien kämpar för sin egen självständighet och min sagesman trodde att de stöddes av Israel och USA. Vederbörande tryckte samtidigt på al-Assads nära koppling till Iran och hävdade att landet skulle gå i krig om Israel eller USA angrep Iran. Själv har jag utomordentligt svårt att värdera den sortens information, jag kan för lite om historien i regionen.

En annan sak som jag påminns av är angreppet mot Irak. Saddam Hussein demoniserades enormt i tidningarna och det fanns ingen hejd på alla hans massför-
störelsevapen, vapen som skulle sättas in mot varenda kotte som dristade sig till att ifrågasätta hans makt. Idag har Mahmoud Ahmadinejad i Iran fått den rollen, väst påstår att han försöker göra en atombomb och senast igår talade en israelisk regeringsföreträdare om ett kommande anfall mot landet. Kopplar man dessutom ihop det med Syrien och det landets uttalade solidaritet med Iran så kan man ju börja undra.

Vi vet att Muammar Gaddafi är död, skjuten i en tunnel under ett vägbygge, och idag har SVT och DN visat upp bilder på vår utrikesminister, han ser ilsken ut. Samtidigt så läste jag ett av hans Twittermeddelanden nyss. Han skrev för någon timme sedan: ”Carl Bildt: Now leaving Munich after successful security conference. Via Montreal I am trying to get to Washington late tonight.” Jag kan inte låta bli att undra om det är så att han ska dit och hämta order från husse. Vi vet att han var betald lobbyist för en av Vita Husets ”Tankesmedjor” före kriget mot Saddam, frågan är om det fortfarande är andras ärenden han går?

Jag har inte en aning, och jag har definitivt inga belägg för något sådant. Men kan jag rå för hur mina tankar går i dessa hotfulla tider? Jag har sett bilder på Hillary Clinton i Dagens Nyheter också, hon ser lika arg ut som Carl Bildt. Att USA strävar efter en total hegemoni tror jag nog att de flesta håller med mig om, och vilka länder är det som kämpar emot sådana tendenser? Jo det är Ryssland och Kina, två betydande nationer som inte vill att USA ska ha den rollen, länder som dessutom har fräckheten att lägga sitt veto i FN:s säkerhetsråd mot USA:s aggression mot Bashar al-Assad.

Jag vet inte, men jag tror på uppgiften som gör gällande att Syrien skulle försvara Iran om det blev krig. Är det så kan man utgå ifrån att vissa, om det finns sådana planer, försöker destabilisera Syrien innan man sätter igång bombandet. Jag kan förstås ha fel så in i hoppsan, men jag är rädd för att det inte bara handlar om vilt kringflygande konspirationsteorier, för ett kommande krig handlar givetvis om det viktigaste, om oljan. Varför känns det som om jag har varit med om detta förut..?

it Andra om: , , , , , , , , , , , svt1 sr12 dn12 svd1 ab1 ex1

  13 comments for “Det hettar till i Syrien, Bildt till Washington..

Comments are closed.