Mona ”Borgfred” Sahlin

Igår skrev jag ett inlägg om Fredrik Reinfeldts önskemål om ”borgfred” under den tid Sverige ska vara ordförandeland i EU. Jag konstaterade då att det redan var borgfred ända sedan den dagen Mona Sahlin övertog ordförandeskapet i det Socialdemokratiska arbetarpartiet den 17 mars 2007.

Och tyvärr har jag rätt i den kritiken. Vad värre är, både Vänsterpartiet och Miljöpartiet är nu i allians med socialdemokraterna vilket gör att vänster- och miljöväljarna troligen kommer att få svårare att bestämma sig för vilket parti de ska stödja.

Problemen startade i samma stund som S-
kongressen valde Sahlin till ordförande. Hon var inte partiets förstaval utan snarare tredje, eller möjligen fjärdeval, hennes renommé hos den svenska väljarkåren har fläckats av diverse affärer som Toblerone-affären och diverse ekonomiska oegentligheter. Inte så att hon direkt har begått några brott, det handlar mer om slarv och till viss del om maktfullkomlighet, något som uppenbarligen drabbar många politiker i ledande ställning.

Som ny S-ordförande gjorde Sahlin – ingenting. Partiets popularitet steg enormt efter att man lyckats bli av med hennes företrädare Göran Persson. Sahlin behövde inte prata politik, något som antagligen passar henne utmärkt. Opinionssiffrorna steg hela tiden, ända fram till den dag hon gick bakom ryggen på partistyrelsen och det verkställande utskottet, för att inte tala om kongressen, och beslöt att man skulle bilda ett valsamarbete med (MP) utan att ha med vänsterpartiet.

Jag minns inte exakt, men jag tror att det tog drygt en vecka innan Sahlin tvingades göra en trippel pudel med pik, facket och medlemmarna reagerade utomordentligt kraftigt på hennes självsvåldiga tilltag. Sedan den dagen har partiets, och därmed de rödgrönas popularitet, sjunkit drastiskt från att då vara givna vinnare till – givna förlorare. Hennes eget förtroende hos väljarna har rasat enormt, precis som det inte redan innan var naggat i kanten.

Någon samlad opposition har vi ännu inte sett och nu har statsministern önskat sig borgfred under tiden Sverige ska vara ordförandeland i EU. Till min stora överraskning så har han uppenbarligen lovats en lam inrikespolitisk opposition, detta trots att de Olympiska vinterspelen i Vancouver startar i början av februari 2010, bara sex veckor efter att ordförandeskapet i EU upphört för Sveriges del. Dessutom tryfferas detta OS med ett efterföljande bröllop, vår kronprinsessa Victoria ska gifta sig med sin Daniel.

Alla inser givetvis att utrymmet för politisk debatt är lika med noll. Den enda debatt av format som förekommit nu under våren har varit den belamrade AMF-skandalen där Wanja Lundby-Wedin visat upp hur fack- och sossepampar klänger sig fast vid grytorna. När LO-ordföranden skär ner på sina styrelseuppdrag så går hon ner till tolv sådana, vid sidan av arbetet som fackföreningsrörelsens främste befattningshavare. Och då är säkerligen inte partistyrelsearbetet i socialdemokraterna medräknat.

Det som ter sig mest tragiskt i denna soppa är att både Vänsterpartiet och Miljöpartiet gått med i denna rödgröna allians. Det betyder med största sannolikhet att oppositionen därmed tvingas vara med i den ”borgfred” som har utlovats till Reinfeldt.


En stylad reklambild på Sahlin kan ses i Wikipedia

Vilka konsekvenser det kommer att få är osäkert, men jag gissar att vi redan i EU-valet får se en del av dessa.

Socialdemokraterna och LO har hävdat att den ekonomiska krisen kommer att öka arbetslösheten, och därmed minska stödet för regeringen. Det är möjligt att det är korrekt, men i så fall bör redan EU-valet bli en framgång för de rödgröna jämfört med vårens opinionssiffror. Blir det inte det så kan vi definitivt inte räkna med att ”borgfreden” ska leda till framgångar längre fram. EU-ordförandeskap, olympiska spel, prinsessbröllop i kombination med en borgfred som varat sedan 17 mars 2007 leder inte till Rosenbad för de rödgröna.

Visserligen leder det till partiledarbyte i det största partiet, och möjligen i något av de mindre, kanske det är det vi får nöja oss med och hoppas att högerpartierna inte lyckats krossa allt innan nästa val år 2014?

i Andra om: , , , , , , , , , , , AB12 DN12 SvD12 EX12 t Alliansfritt Röstmatokaffe Magnus SKP Annarkia Jan F Rödaberget Ilsemarie Trotten 4:e int

[tags]Borgfred, Mona Sahlin, Wanja Lundby-Wedin, Vänsterpartiet, Miljöpartiet, EU-ordförandeskap, Vinter-OS, Princessbröllop, Opinion, EU-valet, Val 2010, Politik[/tags]

  12 comments for “Mona ”Borgfred” Sahlin

 1. Härj
  7 maj, 2009 at 10:44

  De tyska sossarna körde med borgfred under första världskriget, begreppet har en rätt solkig bakgrund.

 2. nature
  7 maj, 2009 at 11:07

  Är det verkligen ”Borgfred” vi vill ha till varje tänkbart pris? Är vi alldeles säkra på det? Med fred kommer tystnaden! För att citera några av motorerna i svensk musikrörelse! Allvarligt talat, detta suger babianröv!!!

  Jaha … Då finns det inte något parti kvar att rösta på längre. Det är ungefär som pengarna – vart man än stoppar dem, så rullar de alla åt samma håll. Vad du än röster på, så lägger du en röst på ett nyliberalt tänk! Detta är första gången som jag allvarligt talat har tänkt över alternativet sofflocket!

 3. SL
  7 maj, 2009 at 11:20

  Vi vet att det var borgfred förra gången Sverige höll i ordförandeskapet och det gick ju bra den gången. Vi får hoppas att det även denna gång går bra för lilla Sverige. Jag tror detta. Då låg den förra oppositionen lågt med sina utspel osv och det var bra.
  Detta visar att vi kan hålla ihop också även om den inrikes trätan ibland tar över handen. Ser ingen större fara i detta – faktiskt.

  • 7 maj, 2009 at 11:22

   QLF?

 4. SL
  7 maj, 2009 at 11:32

  Jinge – du verkar verkligen förtjust i Mona! Hon gör kanske bäst om hon inte pratar för mycket. :-)
  Personn var en ledare, men det är inte Mona i mina ögon.

  • 7 maj, 2009 at 12:04

   Kan du inte Q-förkortningarna?

   QLF?

   Och på vilket sätt verkar jag vara förtjust i Sahlin?

 5. nature
  7 maj, 2009 at 12:46

  @Tom
  Wao … Känns betryggande! Gäller det även när Mona gör reklamen för Swecan?

 6. Christer W
  7 maj, 2009 at 13:07

  ”Det som ter sig mest tragiskt i denna soppa är att både Vänsterpartiet och Miljöpartiet gått med i denna rödgröna allians.”
  Gått med? De har ju själva varit drivande i att skapa en röd-grön allians. Det som har hägrat är taburetterna. Lite elakt sagt, de ville ha utdelning för långt troget partiarbete.

 7. Marcus R
  7 maj, 2009 at 13:24

  #7 Jinge – Jag fick googla upp QLF och jag är inte ens säker på att jag fick fram rätt svar.
  Är det inte en gammal radiokod? Jag kan knappt förkortningarna på internet och så kommer du med en sån där gammal sak. :)

 8. Hakang
  7 maj, 2009 at 13:25

  Hmmm, vad betyder det där ’QLF’ nu egentligen… http://lmgtfy.com/?q=qlf

  Nä, jag går bet. Hjälp mig!

  • 7 maj, 2009 at 14:05

   Telegraferar du med vänster fot, betyder det.

 9. arnold
  7 maj, 2009 at 19:10

  borgfred=borgarfrid

Comments are closed.