Mat, energiinnehåll och väder


För något år sedan så läste jag i en bok att matens energiinnehåll ofta är betydligt lägre än den energi som gått åt att förpacka och transportera den till vår närmaste livsmedelshandlare. Jag tror mig dessutom ha hört liknande resonemang tidigare.

Om just frukostflingor är ett bra exempel vet jag inte, det finns sannolikt fler men när det gäller just flingor så har jag även läst att paketet är dyrare än innehållet, också det en obekräftad uppgift. Men det är sådant jag kommer att tänka på när vi drabbas av en rekordartad värmebölja, ett väder som vi dessutom delar med stora delar av Europa och även USA:s östkust. I en tidning läste jag att man hade närmare 40° i Central Park i New York, ett ställe där klasskillnaderna faktiskt är större än i Sverige, trots moderaterna och resten av alliansen.

Dessutom såg jag uppgifter om att man planerar att flyga in kräftor från olika delar av världen, bara för att vi ska få ”nyfångade” kräftor till kräftpremiären om någon månad. Jag tänker inte halka in på Förbifart Stockholm just nu, men den återkommer jag till någon annan gång. Men jag kan inte undgå tanken att klimatforskarna säkerligen har rätt, trots alla Climategate eller vad olika samlingar av motargument heter.

När jag går och handlar på Coop Forum nästa gång så ska jag försöka bilda mig en uppfattning om hur mycket av deras livsmedel som kommer härifrån Stockholm +/- 75 kilometer. Jag har aldrig haft det så här varmt inomhus sedan jag flyttade hit för 13-14 år sedan, ett lagom motiv…

i , , , , , , , , ab123 ex1 dn123 svd svt t


8 svar till “Mat, energiinnehåll och väder”

  1. Det kommer inte att vara mycket du hittar som kommer från max det avståndet.
    Man har numera börjat tala om mjölk som är närproducerat. Men även om den mjölk man köper är producerad, det vill säga att kossan har betat och mjölkats, inom närområdet där mjölken säljs, kan den ändå varit på rätt lång resa innan den når konsumenten.
    Ett exempel är att Skånemejerier har börjat hämta mjölk på gårdar i Kronoberg för att sälja denna i ex v Växjö som ”Kronobergsmjölk”. Vad man inte säger är att den innan den hamnade i kyldisken varit på resa uppåt Jönköping för att såsmåningom nå Kristianstad och därifrån åter resa upp till Kronoberg.
    De konkurrerar med Arla och ett annat verkligt lokalt mejeri, nämligen Emåmejeriet i Hultsfred som hämtar mjölken från näraliggande gårdar och sedan säljer den i samma område. Den är verkligt närproducerad.

  2. ”livsmedel som kommer härifrån Stockholm +/- 75 kilometer”. Glöm det. Det mesta kommer från några få stora anläggningar långt bort. När det gäller Stockholm tror jag att det mesta kommer långväga numera, mjölk, bröd, grönsaker etc. Åk till partihallarna och titta på varifrån långtradarna kommer.
    Dessutom allt så kallat närproducerat är beroende av import. Det är länge sedan Sverige var självförsörjande.
    Men om du vill fylla på c-vitaminförrådet så kan du äta ett Hagtornbär, det bäret motsvarar tre apelsiner, en annan bra c-vitaminkälla är hjortron.

  3. Hej,

    Hur och var vi producerar vår mat kommer obönhörligen bli en av de stora ödesfrågorna framöver. Vårt mat- och jordbrukssystem är helt beroende av fossilbränslen. Om vi ska uppnå en tryggad tillgång till mat 2050 måste detta ändras både för att fossibränsleresurserna är ändliga och pg.a. klimatförändringen och andra miljöproblem kraftigt påverkas av och påverkar livsmedelsproduktionen. (Lyssna gärna på ett avsnitt av P1s Klotet för en intressant diskussion om peak oil och klimatförändringarna: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=3345&artikel=3771673)

    Bara den globala boskapsuppfödningen bidrar enligt FAO:s Livestock’s Long Shadow (http://www.fao.org/docrep/010/a0701e/a0701e00.HTM) mer än någon annan sektor, inklusive transportsektorn, till klimatförändring, vattenförstöring och andra miljöproblem. Samtidigt skulle ett förändrat jordbruk kunna mildra miljöproblem genom att tillhandahålla ekosystemtjänster som kolsänkor.

    När det gäller närproducerat verkar det inte alltid vara helt självklart. Tomater producerade i ett uppvärmt växthus i närheten behöver inte vara miljövänligare en tomater som skeppas från Spanien. Transport är inte det största problemet när det gäller livsmedelsproduktionen. Det är dock naturligtvis inget skäl att inte minska transporternas påverkan…

    Bästa hälsningar
    J

  4. vespex:

    Visst är det litet lustigt att FN sagt att det enda landet i världen med ett framtidssäkert och ekologiskt uthålligt jordbruk är Cuba.

  5. Det är inte bara avstånd som räknas. För bananer som kan skeppas med båt spelar t ex avståndet inte så stor roll, medan allt som flygfraktas ger långt större utsläpp. Dessutom slipper man en massa förpackningar till bananer.

  6. Jinge!
    Ett idealiskt ställe att bo på är Azorerna. 17 grader på vintern och 23 grader på sommaren. Lagom mix av sol, regn och blåst. Alltid grönt samt med huvudsakligen närproducerade livsmedel.
    Tyvärr så känner man sig lite off från resten av världen om man är samhällsintresserad. Det är trots allt 150 mil österut till Lissabon och 300 mil västerut till Washington. Du är ju inte överaktiv politiker som jag själv utan bloggare så det skulle kanske kunna passa i alla fall.
    Tro nu inte att jag vill driva dig ut ur landet utan detta var bara ett tips i all välmening.
    Övervarma sommarhälsningar från en Azorernaälskande och förhoppningsfull riksdagskandidat från SD