Likstanken ökar i Syrien


Bashar al-Assad hotade igår västvärlden med att han skulle sätta Mellanöstern i brand om västmakterna skulle lägga sig i hans påbörjade folkmord i Syrien. Men istället är det precis tvärt om, det blir inte han som tänder brasan. Och om han får fortsätta att mörda frihets- och demokratikämpar så kommer ett storkrig närmare för varje dag som går.

Samtidigt är det förvånande att se hur diktatorer griper tag i de sista halmstråna trots att han vet hur det har gått med både Muammar Gaddafi och Saddam Hussein. Han har ju alla chanser i världen att fly med sin familj till något litet land som inte bryr sig om Haag-domstolen och direktiv från FN:s säkerhetsråd. Men ändå fortsätter han mördandet i stegrande takt.

Slutar han inte så kommer det med all säkerhet bli ett storkrig i Mellanöstern. Just nu hoppar allt fler sunnimuslimer av från armén, det tillsammans med ändrade maktförhållanden gör att Israels ställning i regionen blir alltmer utsatt. al-Assad kan möjligen sätta fart på både Hezbollah och Hamas, vilket givetvis i sin tur leder till att Israel svarar med maktspråk och missiler, men skulle man sätta igång ett nytt krig mot Gaza i nuläget så är antagligen loppet kört och freden något som man kanske kan berätta om för barnbarnen. (forts nedan..)

Själv så tror jag inte att folk förstår komplexiteten i den nya situation som råder i Mellanöstern, möjligen gör Israel och USA det men man kan inte ta för givet att de agerar på ett konstruktivt sätt om det hettar till. Möjligen så tror al-Assad att aktioner från Hamas och Hezbollah skulle lugna den interna oppositionen, och att det är det han menar när han talar om att sätta MÖ i brand, jag vet inte men jag vet att situationen nu alltmer liknar den som ledde till att Nato gav sig på Libanon.

Jag är ingen spåman, men jag är rätt säker på att ett krig i Mellanöstern bland annat innebär att flera stora arabländer kommer att rikta sig mot Israel. Och vad en sådan situation kan leda till törs jag inte tänka på. Det skulle vara intressant att veta vad andra tror?

it Andra om: , , , , , , , , ab1 sr123 dn123 svd12 ex12


8 svar till “Likstanken ökar i Syrien”

 1. Tror inte vi skall överdriva risken med ett storkrig. Arabförbundet och faktiskt den stora delen bland de arabiska folken är imot Assad och hans mordiska politik.
  Det Assad troligtvis kommer att göra när det ser ut att vara kört för honom är någon slags attack mot Israel. Liknande det Saddam gjorde under gulfkriget.
  Att hans stridvagnar lyser med sin frånvaro i golanhöjderna och istället har ihjäl sin egen befolkning kommer inte att hjälpa honom den dagen han börjar gapa om Israel.

 2. Frågan är om det Syriska folket kan ta hand om det här själva; om inte, då får vi fråga oss om vi tycker att väst ska gripa in.

 3. Assad har varnat att Syrien kan bli en annan Afghanistan , Han sa också att om någon försöker leka på syrisk jord då kommer det att bli en jordbävning
  I ett möte med den turkiska utrikesminister var han mer tydlig “ Syrien kommer att sätta eld i hela regionen och att dela upp Syrien är det samma som att dela upp hela mellanöstern , Han tillade om en galen åtgärd vidtas mot Syrien då skulle han behöva bara 6 timmar för att förflytta hundratals missiler till Golan höjderna och avfyra de mot Israel samtidigt skulle han be Hizbollah och Hamas att avfyra raketer mot Israel , Han fortsätter och säger de sista tre timmarna kommer Iran att attackera de amerikanska krigsfartygen vid persiska viken och med detta startar ett stort krig i mellanöstern

  Det är Assads ord men om det kommer att bli så är ingen som vet , Oddsen att störta Assad är mycket små , Han är populär inom den syriska armen samt han har stöd hos de muslimska prästerna , medelklassen och företagare , Om Assad trots allt skulle störtas då kommer att bli ett inbördeskrig i Syrien mellan olika folkgrupper som till exempel Alawiter , kristna , druser och kurder och det kommer inte att bli en fredlig övergång samt det inte finns en oppositionsledare som är accepterad av alla

  Det syriska folket har drömmar och önskningar om en syrisk framtid utan Assad och hans regim men förändringen måste komma inifrån och inte genom en invasion av Nato , Många länder som allierade med USA som Saudiarabien , Qatar och Turkiet har använt verbala attacker mot Assad så gott som varje dag för att avligalisera regimen i Syrien men Assad struntar i fullständig ,

  De som försvarar Assad säger att han är det enda ledaren som trotsar USA och Israel och därför han är populär hos miljoner araber

 4. Lustigt att man pratar om foliehatt när man har en foliehatt på sig!
  Det är också lustigt hur Libyien så tydligt har visat vilka som verkligen stödjer den arabiska våren och de som bara stödjer folks befrielsekamp sålänge det passar deras egen världuppfattning.
  Kaddaffi är död, ett riktigt svin till diktator. Nu finns det en möjlighet för Libyerna att bygga en demokrati. Det kommer att bli svårt och säkert med många bakslag. MEN med khaddaffi var chansen 0.
  Foliehattarna gnäller medans Lybierna firar, det säger väl allt..

 5. Situationen för Syrien är verkligen komplicerad. Inrikespolitiskt och utrikespolitiskt. Med USA:s inriktning på att krossa och sedan dela upp Syrien. För att fortsätta med Iran. En del ”demokratikämpar” är kanske äkta sådana (Syrien behöver demokrati) men de flesta är fanatiska religiösa grupper ekonomiskt och med vapenleveranser stödda av USA-Turkiet-Saudiarabien. Där finns också fler ”demokratikämpar” med andra dolda agendor. En del tjusiga figurer bland annat en religös ledare som skriker att han och hans grupp skall förvandla alawiterna och Assad till köttslamsor när de väl segrat. Alawiterna är ju en stor grupp i Syrien så när NATO anfaller och stöder ”demokratikämparna” lär vi få skåda verkliga krigs-blodscener. Visst kommer Assad att falla. Ingen står emot NATO:s krigsmaskin. Eller kanske utför Turkiets och Saudiarabiens – under upprorsfanor maskerade män – uppdraget ensamma. Assad är en diktator – jag förstår detta – men det gör inte det onda spelet kring landet renare. Ger här länken till Jeremy Salts artikel i Counter Punch om spelet kring Syrien. En bra artikel:
  http://www.counterpunch.org/2011/10/17/truth-and-falsehood-in-syria
  Jag litar inte på västliga medias ”rapporter” kring Syrien.
  Ulla Johansson