Israel en sjuk nation, eller är det bara en sjuk minister?


Ibland när man läser tidningarna så får man se att verkligheten överträffar dikten. En liten notis i DN, egentligen ett telegram från TT/AFP kan berätta följande direkt ur verkligheten:

DN: ”Israel provsköt på onsdagen en ny robot, uppger israelisk radio. Samtidigt försöker landets premiärminister Benjamin Netanyahu och försvarsminister Ehud Barak samla stöd i regeringen för att kunna anfalla Iran, skriver tidningen Haaretz.”

Går man sedan till Haaretz och läser vidare, vilket antagligen alla som intresserar sig för Mellanösternkonflikten gör, så får man läsa:

Haaretz: ”Foreign Minister Avigdor Lieberman said Wednesday that Iran poses the largest, most dangerous threat to the current world order, adding that Israel expects that the international community will step up efforts to act against it.

Speaking to Israel Radio following recent reports that Prime Minister Benjamin Netanyahu and Defense Minsiter Ehud Barak are pushing the cabinet to support an attack on Iran’s nuclear sites, Lieberman rejected the public discussion on the subject.”

Själv brukar jag läsa Haaretz eftersom det är den vettigaste tidningen i landet som skrivs på engelska. Just idag har de flera mycket intressanta artiklar på webbsidans löpsedel men givetvis är Liebermans uttalande det mest spektakulära, han är väl Israels svar på Jan Björklund antar jag.

Bara för några dagar sedan så skrev jag lite om situationen i Syrien, Likstanken ökar i Syrien var rubriken. Där spekulerade jag en del om ett kommande storkrig i regionen, men jag medger att det var korkat att tro att det skulle startas av Syrien när Israel finns. Ger sig Israel på Iran så beror det på att de har fått lov ifrån USA, ett svar borde rimligen bli att alla arabländer anfaller Israel, men just nu är de flesta av dessa länder upptagna med sina egna revolutioner i olika stadier. (forts nedan..)

Med andra ord så kan det ligga mer i Liebermans uttalande än man kan tro, de har nog diskuterat saken rätt så ingående. Det märkliga just nu är att Israel är landet som bevisar att Gud inte finns, men det verkar inte landets regeringsledamöter förstå själva.

Det är uppenbarligen en sjuk värld vi lever i. USA har stiftat en lag som förbjuder FN att släppa in Palestina, Israel i sin tur drömmer om att angripa Iran. Att något lär hända är väl rätt säkert, det är ju presidentval i USA nästa år, och till nästa år är det nu mindre än två månader…

it Andra om: , , , , , , dn1 sr svt svd1 ex1 ab1


10 svar till “Israel en sjuk nation, eller är det bara en sjuk minister?”

 1. Jag tror att högern i landet har förgiftat mycket av den interna debatten. De israeler jag känner är inte alls militanta dårar, tvärtom är de vettiga. Men det har hänt någonting med den israeliska vänstern, den har tystnat. Och att angripa Iran, det är bara snack. Då får de ett heligt krig och ett sådant vinner de inte.

 2. Jag tror att apartheidstaten har gjort bort sig totalt i omvärldens ögon. Det enda de kan göra nu är att släppa blockaden av Gaza och utrymma bosättnngarna, annars är det kört för staten Israel.

 3. Kan vara att den israeliska eliten känner vartåt den internationella vinden blåser och ser till att roffa åt sig så mycket som möjligt innan det blir ogörligt. Sådant gör man lättast under en slöja av yttre hot och vapenskrammel. När väl Israels expansionism börjar bromsas in får vi dock hålla andan, för då är det frågan om hur många extremister som sitter i militärledningen just då och kan skicka iväg någon kärnvapenmissil mot Iran eller Libanon.

 4. ”imorgon när kriget kom”

  världen går mot en mörkare tid, ljuset i tunneln är Internet, där vi snabbt kan få fram fakta och vända ryggen åt Israel om de startar något krig.

  tror själv starkt att Sverige skulle hålla sig utanför ett storkrig i MENA, däremot skulle nog värnplikten startas upp igen och försvarsbudgeten bli rimlig igen:)

 5. Israelerna måste respektera resten av folket i mellanöstern. de ska veta att de är minoritet i regionen och de bestämmer inte över andras död och liv

 6. En sak man måste tänka på vilket jag är full medveten om att Israelerna har tänkt på.
  Om Iran la en massa resurser för att få fram anti tank missiler som Tophan 2 som endast var avsedd för merkava pansarvagnar och förberedde Hizbollah inför 2006 kriget med allt från tunnlar och strategisk och taktisk gerillakrigsföring och en massa andra saker, tror inte amerikanerna att Iran har förberett sig själv för inför ett krig med Israel? Eller kommer de bli lurade ännu en gång att de kanske möter en lika illa beväpnad arme som palestinier men får möta ett flertals gånger starkare arme än Hizbollah.
  Nej detta kommer sluta illa för Israel och även om många arabiska länder är upptagna med sina inre konflikter så kommer allt detta försvinna eftersom deras folk kommer begära att man står vid Irans sida, Iran är inte gillad av arabiska regimer men de är rätt populär bland araberna på gatan.

 7. 1) Rasister är ej välkomna här.
  2) Lögnare är ej välkomna här.
  3) Man ska alltid ha samma alias.
  4) Missar man allt detta så hamnar man i spamfiltret.

  För övrigt är du abuseanmäld hos Medelpads sjukvård, Landstinget i Jönköping, Telia i Jönköping och nu till Bohuslandstinget för den nazistiska smörja du sprider. / Jinge

  Ta ditt nazzesvammel till något annat ställe.

  / Jinge