Jag har skrivit om det förut, och jag lär göra det igen. Vargarna på Skansen har det inte bra, och det syns på dem. Dels så har de ett stereotypt beteende som jag har berättat, de vandrar ofta runt i hägnet i vänstervarv, varv efter varv. Idag gjorde de en paus i vandrandet men trots att jag fyllde minneskortet med vargbilder så var det knappt någon bild jag blev nöjd med.
Den största bildens varg känner nog många igen, den vargen har jag visat många gånger förut, idag lade han sig ner igen vilket man får vara tacksam för eftersom ljusförhållandena i hägnet var dåliga. En del av oss har haft schäferhundar, vi vet hur de håller öronen när de mår bra, men enbart ett par bilder kunde jag ta där vargarna inte såg – ledsna ut. Jag funderar på att visa de ”ledsna” bilderna också vad det lider, och jag vet att alla som har haft schäfrar håller med. Dessutom ser Skansenvargarna ledsna ut på ögonen och som djurvän tycker man oändligt synd om dem. (forts nedan..)
Folk har kontaktat Skansen och klagat på rovdjurshållningen, då svarar djurparken att hägnen uppfyller Jordbruksverkets krav, när det gäller vargen så handlar det om tre-fyra tusen kvadratmeter, för ett vilt djur som ska ha många kvadratmil. Det är klart att man inte kan efterlikna deras egen miljö i den utsträckningen, men ska man ha stora rovdjur så måste de i alla fall ha ett antal kvadratkilometer så de kan gömma sig för alla nyfikna turister med kameror.
Själv vet jag inte riktigt hur jag ska för-
hålla mig längre till Skansen, möjligen ska jag avstå från att titta på de vilda djuren och bara titta på gamla hus, ett område som också intresserar mig. Jag ska återkomma med bilder på ledsna vargar, men fram till den dagen så kan intresserade gå med i Monikas Facebookgrupp mot djurhål-
lningen på Skansen.
Själv tycker jag att Skansen bara ska få ha domesticerade djur i hägn, djur som sedan årtusenden har vant sig att leva med människan. Barn är lika roade av att klappa en get eller kossa som att titta på tillfångatagna rovdjur. Och tänk, hur tror ni dessa djur reagerar på konserter, nyårsfyrverkeriet och Allsång på Skansen?
it Andra om: Varg, Canis lupus, Skansen, Djurplågeri, Allsång på Skansen, Nyårsfyrverkerier, Facebookgrupp, Vilthägn, Djurpark, Jordbruksverket, Gråben, Gullfot, Ulv, Politik, Djurskydd ab ex dn svd
Tweet
5 svar till “Ledsna vargar på Skansen”
Fina bilder Jinge. Men du har rätt i ledsenheten, det är bara att titta på ögonen.
Tror att man kan jämföra lite med att det finns en hel del människor i vårt samhälle som på senare år kommit att ha liknande uttryck i ögonen. Inte bara de vilda juren mår dåligt, även det värsta av rovdjuren…
Varför ska en stackars get behöva bli störd dagarna i ända? Minimi-kraven för alla sorters djur-parker borde vara minst någon kvadratkilometers område för ett fåtal arter samt att större delen av denna yta är totalt ostörd, dvs fri från möten med stirrande ap-varelser med hybris. På inträdesbiljetten bör förklaras att människan bara är ett svagt djur bland andra & inte ska gå & ”mönstra” andra djur som en fascist samt att inte någon som helst garanti för djurobservationer ges. Parken finns bara här för att värna hotade arter bör fastslås. Och lämna glasskrikande ungar hemma, djuren orkar inte med dom.
Ett besök på Nordens Ark i Bohuslän rekommenderas!
Jag antar det, jag har faktiskt aldrig varit där..
Man skäms å Skansen vägnar som håller vilda djur på så små ytor!
Om jag höll en varg eller en älg eller ett lo-djur på min villatomt så gissar jag att jag skulle bli lynchad av grannar och media! Och kanske t.o.m dömd för djurplågeri…
Men på Skansen går det bra?
Visst, det finns annat att engagera sig i men det är ju ingen ursäkt för att fortsätta plåga vilda djur.
Till Skansen: FIXA DETTA NU!
Antingen mycket större hägn eller flytta djuren till bättre parker!