En protest mot Skansens djurplågeri?
För några dagar sedan skrev jag en artikel med rubriken ”Stoppa Skansens Djurplågeri”. Orsaken var det faktum som jag har tagit upp tidigare ett antal gånger, vargarna på Skansen uppvisar ett stereotypt beteende, de vandrar oavbrutet runt runt i sitt hägn. Beteendet kan ses ofta hos vilda djur som är instängda i för små hägn, eller i burar. Att ett hägn uppfyller Jordbruksverkets minimikrav betyder inte att det är tillräckligt stort tyvärr.

Skansen är givetvis helt på det klara med detta missförhållande, men har uppenbarligen gjort bedömningen att man för publikens skull måste hålla dessa rovdjur. Antagligen oroar man sig över att man skulle få färre besök om man inte hade järv, varg, lo och björn som besökare kunde få titta på. En av bloggens läsare, Monika Andersson, startade en Facebook-grupp för att diskutera ämnet, men gruppen har än så länge inga tusentals vänner eller medlemmar.

Själv är jag inte aktiv på Facebook, men jag gick med i gruppen i alla fall. Kan man på sikt förmå Skansen att avstå från att hålla de stora rovdjuren i för små hägn så är det definitivt bättre för djuren. Personligen tycker jag att det är tragiskt att se vargarna, för på dem syns det tydligt att de inte mår bra. Lodjuren syns så sällan, men ett rimligt antagande är förstås att inte heller de har det speciellt bra.

Det är naturligtvis alltid en avvägning mellan publikens önskemål om att få se djur som de sällan ser ute i naturen, men ett minimikrav måste givetvis vara att djur i fångenskap ska ha det bra, och det kravet upp-
fyller inte Skansen. Besökarna måste rimligen ställa krav på att en inhägnad är så stor att djuren kan gå undan för att få vara ifred. Jag vet inte vilka djurparker som har så stora ytor till förfogande, men Skansen har det inte.

Jag tycker att det är viktiga frågor, dessutom bör de diskuteras. Därför rekommenderar jag de intresserade att gå med i Monikas Facebookgrupp, och dessutom sprida adressen vidare till andra.

it Andra om: , , , , , , , , sr dn svd ex ab1 Läs gärna annarkia 1 2 3 guuran röda b k&å radikalen skp zaramis


8 svar till “En protest mot Skansens djurplågeri?”

 1. Tänk bara på älgarnas inhägnad, de har inte speciellt många kvadratmeter att röra sig på. Jag fattar inte varför inte Skansen satsar på att vara ett friluftsmuseum istället. Det heter ju det…

 2. Bra att du driver på i frågan. Helt sjukt att de får hållas som de gör och att de får hållas öht. De är ju vilda djur som borde få leva i frihet.

  • Tja, om man ändå hade gett rovdjuren ett antal kvadratkilometer, men Jordbruksverket nöjer sig med två tusen kvadrat för vargar och lodjur, jag minns inte exakt, max tre tusen i alla fall. Och som jag skriver, det syns på vargarna att de agerar på ett stereotypt sätt. Jag tog upp det i vintras och då hörde en person av sig från Skansen men för egen del anser jag att man bara ska ha får, getter, höns och andra djur som ÄR helt domesticerade. Ur ungarnas synpunkt spelar det ingen roll, de värderar högt att få klappa en killing. Över huvud taget är det tveksamt om man ens kan ha djur som vargar i hägn även om det är kvadratmil. Hur ska man göra med resten av deras naturliga beteende, släppa in älgar till dem? Pax för att slippa det jobbet… :-I

 3. Jag vet att jag skulle inte missa järven för varje gång vi har varit där så ligger den och sover i sitt bo så ingen ser den. At lon lider kan till och med en femåring förstå för min son tyckte synd om den för den gick fram och tillbaka längst muren och såg stressad ut.

  Vargarna hade i alla fall skugga och jag har ser kennlar som behandlar sina hundar sämre men de stackars renarna där hade ingen skugga och såg ut att sakna vatten så jag tycker mer synd om dem.

  Det betyder inte att jag tycker att situationen för vargarna ska förbättras men så skulle det behövas göras för de flesta djur där.

  • Överlag så tror jag att de vilda djuren lider mest, renen är i alla fall hyfsat domesticerad, dessutom så har de säkert vatten även om du inte såg det. Fast det var länge sedan jag såg ren på Skansen vad jag minns. Men det kanske finns där nere vid samekåtan, det är väl i alla fall där hägnet finns.

   Ska man se till djurens bästa så tror jag att Lillskansen är det enda som platsar om man ska undvika djurplågeri, och de bör ju isf enbart ha domesticerade djur.

   • Vincenterna såg ut att ha det bra och så såg det ut som att vildsvinen hade det bra. Men renarna stod i 30 graders värme i solen utan skydd för solen och såg verkligen lidande ut.

    Älgarna hade det inte mycket bättre.

    det var kul för barnen att se djuren men när även barnen som knappt kan prata börjar tycka synd om djuren då kan man förstå att något är fel i djur hållningen.

    • Vincenterna såg ut att ha det bra och så såg det ut som att vildsvinen hade det bra.

     Ja, Visenterna ser inte så lidande ut, men jag skulle kunna visa blicken i en delförstoring, han tittade på fotografen med tämligen lömsk uppsyn.. :-)

     F.ö. talas det om att återinplantera Visent i Sverige, de har ju funnits här förr. Man har dessutom satt ut dem i Polen och ett par andra länder med gott resultat. Det är mäktiga djur faktiskt..

 4. Skansens verksamhet borde granskas av fristående zoologer! Den är en ren skandal!