Lägg ner Saab nu direkt

Nu har Chrysler stoppat produktionen på trettio fabriker i USA, och Saabs försäljning i landet är praktiskt taget obefintlig. I Europa har Saabs försäljning sjunkit med 45 procent, det samtidigt med att man inte har kommit med någon ny modell på elva år avgör saken som jag ser det. Saab kommer att läggas ner av GM för ingen vill köpa en både ålderdomlig och outvecklad bil. Det man får för pengarna är ett sekunda varumärke och en fabrik i Trollhättan. I stället bör GM, med tanke på främst de anställda, lämna beskedet om nedläggning så fort som möjligt.

De statliga pengar som regeringen avsatt för att stödja bilindustrin bör istället helt satsas på Volvo som möjligen har en chans att överleva. Men främst bör pengarna användas till att hålla de svenska underleverantörerna till Volvo under armarna under de närmaste åren. Vi är redan långt inne i en recession och mycket talar för att det kommer bli mycket värre, förutsättningarna för en ren depression har knappast varit så här stora någon gång.

Jag utgår ifrån att många av de anställda vid Saab i Trollhättan redan letar efter nya jobb med ljus och lykta, av någon anledning så har ännu inte tidningarna skrivit om den flykt som redan startat ifrån företaget. I debatten talas det ibland om den tekniska sidan hos Saab, man har så kompetenta utvecklare och kvalificerad forskning sägs det. Om så verkligen vore fallet så skulle antagligen Saab inte ha sådana problem som man har idag, samtidigt betyder det rimligen att den personalen borde vara attraktiv på arbetsmarknaden.

Jag tror att det mesta är ren bluff. Saab bygger bilar på andra chassin än sina egna, det man gör är att sätta en kaross på en bottenplatta från en annan bil. Den som köper en Saab får bara ett kylarmärke och en -möjligtvis- svensktillverkad kaross, den sortens bilar klarar vi oss bra utan.

SvD1 DN AB it

Andra om: , , , , , , , , , , , , , , ,

[tags]Finanskrisen, Krispaketet, Högerregeringen, Bilindustrin, Volvo, Saab, Ford, GM, Förstatliga, Expropriera, Nationalisera, Olja, Klimat, Växthusgaser, Miljö, Politik[/tags]

  5 comments for “Lägg ner Saab nu direkt

 1. 18 december, 2008 at 09:46

  Först jobbade jag på Saab…sen skaffade jag ett yrke!

  Att vara bilbyggare är inget yrke som jag ser det. Man kanske kan träna chimpanser till att göra momenten? Ju fortare vi blir av med dessa destruktiva arbetsplatser desto bättre…

 2. Mikko
  18 december, 2008 at 11:00

  Robotar tar nog över biltillverkningen i framtiden

 3. KAS
  18 december, 2008 at 14:16

  ”Man kanske kan träna chimpanser till att göra momenten?”

  Sannerligen ett vördsamt sätt att visa sin aktning för männen och kvinnorna på våra arbetsplatser. Föredrar nästan alliansens syn på arbetskraften, …..

  KAS

  • 18 december, 2008 at 14:47

   Ja det var inte snällt…

 4. 18 december, 2008 at 15:10

  Ber de Saab anställda om ursäkt. Jag vaknade på fel sida. Men jag talar iallafall av egen erfarenhet.

Comments are closed.