Kurdiska peshmerga driver bort araber, låter USA få flygbas i norra Syrien!?


Sveriges Radio rapporterar 22/1 på Nyheterna under rubriken ”Amnesty: Kurdiska styrkor bryter mot internationell rätt. Det kan röra sig om krigsbrott” att Amnesty International har besökt flera av byarna i norra Irak och intervjuat fler än 100 personer. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6349112
Och ett mönster har uppenbarat sig – de kurdiska Peshmergastyrkorna har förstört hem och byar som innan IS framfart beboddes av araber. I några av byarna där både kurder och araber levt under många år har bara kurder tillåtits återvända till sina hem. Det säger Donatella Rovera från Amnesty International som varit på plats i Irak till Ekot. Kritiken är inte ny. Rapporter från bland annat Human Rights Watch har tidigare lyft frågan om att arabiska sunniter inte fått återvända till sina hem efter att IS drivits bort av de kurdiska styrkorna. Förklaringen från kurdiskt håll är att området inte varit tillräckligt säkert att vistas i eller att förödelsen varit för stor.
Irak - YPG förstört hem
De kurdiska Peshmergastyrkorna slåss mot ISIS i ett sedan länge omstritt område. Amnesty International riktar i sin rapport skarp kritik om att de kurdiska styrkorna använder konflikten i Irak för att kunna ta kontroll över mer mark. Dindar Zebari vid Kurdistans regionala regering säger ”De enda områden vi tagit kontroll över som vi inte redan styrde, de tog vi för att IS var där – inget annat”.

Men enligt Amnesty International talar vittnesmål och satellitbilder sitt tydliga språk: Peshmergastyrkorna har brutit mot internationell lag och diskriminerat araber. Det kan röra sig om krigsbrott menar Amnesty International.”

I Radions nyhetsprogram intervjuades representanter för den svenska regeringen. Sverige stödjer ju peshmergastyrkorna med bl.a. utbildning. Regeringsrepresentanterna var uppenbart besvärade av uppgifterna i Amnesty-rapporten.

Kommentar: Jag har tidigare riktat kritik mot Amnesty och Human Rights Watch, och indirekt mot Sveriges Radio, av viss rapportering om Syrien. Bedömde att källorna var av mycket tveksam tillförlitlighet i det fallet. Det finns flera exempel på att val av kritiserat område/handling tycks passa USA:s intresse, liksom negligering av annat i deras rapportering. Detta innebär givetvis inte att annan rapportering kan vara tillförlitlig. Särskilt som den inte passar USA:s intressen direkt.

Al-Jazeera har nyligen rapporterat att trupper från USA har tagit kontroll över Rmeilan flygfält i norra Syrien i Al-Hasakah-provinsen för att stödja kurderna mot ISIS uppger en talesman för den syriska demokratiska styrkorna (SDF). I denna provins bor araber, kurder, syrianer och turkmener, vid sidan av kurder.http://www.aljazeera.com/news/2016/01/takes-control-rmeilan-airfield-syria-160119141331681.html
Flygfältet blir den första USA-kontrollerade flygbasen i Syrien, och har tidigare kontrolleras av USA- och Sverige-stödda kurdiska YPG. Flygfältet ligger nära Syriens gräns mot Irak och Turkiet. ”Enligt en överenskommelse med YPG har USA fått kontroll över flygplatsen. Syftet med affären är stödja SDF genom att tillhandahålla vapen och en flygbas för USA stridsflygplan” berättade medieaktivisten Taj Kordsh från SDF för Al Jazeera i tisdags.
Denna flygplats har tidigare kontrolleras av YPG i över två år. Det är en strategisk flygplats nära flera oljebaser – en av de största i detta område. . ”Rmeilan-flygplatsen användes tidigare för jordbruksändamål av den syriska regeringen”, sade han. Enligt tidigare rapporter av de syriska lokala samordningskommittéer (en del av rebellerna) har USA byggt ut flygplatsen i Rmeilan sedan en tid.
syrien Rmeila flygplats
Uppgifterna kunde varken bekräftas eller dementeras av en talesman för USA:s CENTCOM.
CENTCOM, United States Central Command, Förenta staternas centralkommando, är det försvarsgrensövergripande militärkommandot med ansvar att försvara och upprätthålla USA:s säkerhetspolitiska intressen i 20 länder i Mellanöstern och Centralasien enligt Wikipedia.http://www.centcom.mil/en
USA har tidigare levererat vapen till SDF och stödjer också gruppen med flyganfall i deras kamp mot (ISIS) i norra Syrien.
SDF grundades i Syriens nordöstra regionen i oktober 2015, och består av minst 15 väpnade fraktioner – mestadels soldater från YPG och Fria syriska armén.
De stridande inkluderar kristna, araber och cirka 500 utländska soldater, sade Kordsh och tillade att vissa grupper i Aleppo och Idlib nyligen anslöt sig till SDF. Det Londonbaserade Syrian Observatory for Human Rights (SOHR), en (AR:icke opartisk organisation) rapporterade också på tisdagen att USA hade tagit kontroll över flygbasen.

En antikrigsorganisation i USA http://news.antiwar.com/2016/01/21/us-troops-take-over-syria-airbase/#.VqJVxSXY86g.facebook ger ungefär samma information och skriver också att attackhelikoptrar har flugit till och från flygplatsen sedan länge. Pentagons talesman överste Steve Warren bekräftade att en operation/insats pågick i området, men ville inte lämna fler uppgifter.
Syria US trrops
Igår kl 18 skriver dock Sputnik ”Controversy is still simmering over the US taking control of the Syrian Rmeilan airfield in the northeastern Syrian province of al-Hasakah, near the Turkish and Iraqi borders; although CENTCOM says the US is not controlling ”any airfield in Syria,” satellite images and reports from the ground suggest the opposite.”
Citing the London-based Syrian Observatory for Human Rights (SOHR), Dave Majumdar, the Defense Editor of The National Interest, reports that American special operation forces have taken the Rmeilan airbase in northeastern Syria several weeks ago. According to SOHR, the base’s infrastructure is being expanded; US helicopters have been spotted using the base. ”The US forces currently operating at Rmeilan might include US Air Force Special Tactics Squadron operators, such as combat controllers, pararescue jumpers and special operations weathermen,” Majumdar suggests in his article.

”Special tactics squadron airmen — particularly combat controllers — are often embedded with US Army Special Forces and US Navy SEAL units. The aforementioned helicopters could be from the US Army’s 160th Special Operations Aviation Regiment — which is an elite unit tasked specifically to support top tier special operations units,” the journalist underscores.
http://sputniknews.com/politics/20160123/1033605459/syria-pentagon-rmeilan-airfiled.html

Kommentar: Att bekämpa ISIS är bra, men att ockupera en bit av ett land (Syrien) är en krigshandling, ett brott mot internationell rätt, vilket USA är mästare på. Vi har tidigare rapporterat att USA också har egna trupper i Syrien, man har ”boots on the ground”. http://jinge.se/mediekritik/usa-har-boots-on-the-ground-i-syrien-och-vill-bygga-militarbas.htmMassmedia tiger väsentligen om denna nya krigshandling mot Syrien.

Frågan om ett självständigt Kurdistan har analyserats på denna blogg av Ulf Karlström i artikeln ”Ska vi erkänna Kurdistan som en kommande stat?” http://jinge.se/mediekritik/ska-vi-erkanna-kurdistan-som-en-kommande-stat.htm

i Andra om: , , ,, , , , , , , FN-stadgan

AlJazeera Antiwarorganisation Sputnik News Rapport om planerat basbygge i Syrien Rapport i iransk nyhetsbyrå Media gör svält till anti-syrisk propaganda Sveriges Radio CNN SvD 9/1 Pål Steigans artikel USA vägrar samarbeta mot IS Pakistan motsäger sig att Assad ska bort Pakistan med i Saudiarabiens allians Amnestys fullständiga rapport Amnestys tidigare rapport i höst Rick Sterlings rapport Rick Sterlings kritik av Amnestys tidigare rapport Eva Bartletts hela artikel Eva Bartletts blogg


7 svar till “Kurdiska peshmerga driver bort araber, låter USA få flygbas i norra Syrien!?”

  1. ”Amnesty: Kurdiska styrkor bryter mot internationell rätt. Det kan röra sig om krigsbrott”

    Jag vågar påstå att den enda givna slutstats med det uttalandet är att de syriska kurderna inte längre har västvärldens välsignelse.

  2. Jag tror att vi ser ett nytt, denna gång arabiskt, ”Kosovo”, växa fram.

    Det intressanta här är att om så är fallet borde IS förlora sin livlina för oljesmugglingen till Turkiet men jag tvivlar starkt att det sker – sker det inte så är det uppenbart att USA skyddar Turkiets och Kalifatet Erdogan. Snart vet vi.

  3. Bjuda in regimen i USA på detta sätt? Det är som att bjuda upp djävulen till dans…lär man sig aldrig hur falska USA är?

  4. Strider mellan Kurder och IS var en arrangerad scen av väst. Alla dem som blundade för rapporter som kurder går krigsbrott mot lokala folk där nere bär skulden för denna krigsbrott..

  5. En annan källa som jag har kallar rysk desinformation är från FSB. Det är så här de jobbar, det ser ut som om det kommer från Amnesty, men det är FSB som är upphovet. FSB är Rysslands säkerhetstjänst efter KGB.