USA har ”boots on the ground” i Syrien och vill bygga militärbas

Den 8 januari rapporterade den iranska nyhetsbyrån FARS att soldater från USA har landsatts i trakten av Tishrin-dammen nordost om Aleppo-provinsen sedan de syriska demokratiska styrkorna (SDF) tagit full kontroll över dammen från ISIS nästan två veckor tidigare.http://en.farsnews.com/newstext.aspx?nn=13941018000488
Syrien - USA troops -karta
”De amerikanska trupperna har för närvarande kontroll över Tishrin Dam”, uppger den arabiskspråkliga versionen av nyhetskanalen Deutsche Welle, som citerade syriska lokala samordningskommittéer.
Detta är den första amerikanska utplacering av marktrupper i Syrien sedan krisen började i landet i mars 2011. Detta strider mot president Obamas upprepade påståenden om att hans land inte skulle ha ”boots on the ground (stövlar på marken)” i Irak och Syrien. (Den som läst t.ex. min rapport om Obamas ”State-of-the-union”-tal blir inte överraskad då frågan reses om tillförlitligheten i uppgifterna från den politiska ledaren för världens enda supermakt) http://jinge.se/mediekritik/obamas-state-of-the-union-tal-lika-sanningsenligt-som-vanligt.htm

Den 25 november meddelade syriska lokala samordningskommittéer att amerikanska officerare och soldater hade gått in i staden Kobane och att de 22 december hade inrätta en sambandscentral tillsammans med de syriska demokratiska styrkorna (SDF) i staden Mesrin i den norra delen av Aleppo-provinsen i ett försök att ta kontroll över Tishrin Dam. Den 26 december tog SDF kontroll över Tishrin Dam vid floden Eufrat på gränsen mellan Raqqa och Aleppo provinserna och över nästan ett dussin byar i de närliggande regionerna i norra Aleppo-provinsen.
Syria US trrops

Källor sade också att amerikanska stridsflygplan iscensatt massiva anfall mot ISIS nära dammen.
Syriska demokratiska folkpartiet bildades som en ur Syriens kommunistiska parti under början av 70-talet. Den leddes av Riad al-Turk, som under 1980-talet anklagades för samarbete med muslimska brödraskapet (under slaget om staden Hama) och sattes i fängelse, tills president Bashar al-Asad frisläppte honom och andra. Föga överraskande är SDF a part of several Syrian opposition alliances which are aimed at overthrowing the Syrian government, the National Democratic Rally, and the Damascus Declaration.
Tidningen Al-Hayat som publiceras i London rapporterade i morse att amerikanska militära experter undersöker lämpligheten i att bygga en militärbas i staden Al-Malikiyya i nordöstra Syrien, för utplaceringen av dussintals militära experter som en del av det amerikanska stödet till kurdiska krafter som kämpar mot ISIS. En västerländsk tjänsteman sade att det finns en önskan om att ha folk där för att utbilda lokala fighters i användning av amerikanska vapen som överförts till Syrien för några veckor sedan.
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4752807,00.html
Kommentar: Att stationera trupper och planera att bygga en bas i ett annat land utan tillstånd av landets regering är naturligtvis ett brott mot internationell rätt, oberoende av uppgivet eller reellt syfte. Men hela USA:s intervention är ett väldigt brott mot folkrätten, som gör Rysslands annektering av Krim till småpotatis. Pga. USA:s inflytande och desinformation reagerar ”världssamfundet” tvärtemot vad som vore relevant. En viktig orsak är sannolikt de betydande framgångarna för Syriens armé runtom i landet, vilket ska rapporteras i separat artikel. USA:s insats i samarbete med en organisation som strider mot Syriens armé med allierade, som utgör huvudkraften på marken mot den väpnade terrorismen i Syrien, kan innebära en försvagning av kampen mot terrorismen

i Andra om: , , ,, , , , , , , FN-stadgan

Rapport om planerat basbygge i Syrien Rapport i iransk nyhetsbyrå Media gör svält till anti-syrisk propaganda Sveriges Radio CNN SvD 9/1 Pål Steigans artikel USA vägrar samarbeta mot IS Pakistan motsäger sig att Assad ska bort Pakistan med i Saudiarabiens allians Amnestys fullständiga rapport Amnestys tidigare rapport i höst Rick Sterlings rapport Rick Sterlings kritik av Amnestys tidigare rapport Eva Bartletts hela artikel Eva Bartletts blogg

  6 comments for “USA har ”boots on the ground” i Syrien och vill bygga militärbas

 1. Gammal krigare
  14 januari, 2016 at 17:57

  Det verkar onekligen som om det finns två vitt skilda fraktioner i USA, en med Obama i spetsen som stödjer Muslimska Brödraskapet och ett ökat islamiskt inflytande, inklusive användandet av proxy-trupper som IS och en fraktion som försöker bekämpa IS och andra terrorgrupper. Det kan nog bli riktigt oroligt inom den amerikanska maktsfären inom den närmsta framtiden.
  För övrigt är Muslimska Brödraskapet mycket farligare än IS och det är nog en medveten taktik att dra folks blickar till IS så att MB kan verka ostört.

  • Benny
   14 januari, 2016 at 19:58

   Jag skulle tro att det inte räcker med bara två fraktioner utan det måste röra sig om flera! Men så blir det i ett land där politikerna mist kontrollen över alla de mer eller mindre skumma organisationer man byggt upp. Det märkliga är ju att de flesta förnuftiga röster verkar finnas i Pentagon, av alla ställen, men där har man väl också bättre koll på militära realiteter och risker. F.d CIA.chefen Michael Morell bekräftar att Obama stöttat IS hela tiden i en video, något man ju misstänkt vara fallet från dag ett, vilket nu alltså bekräftats. En enorm skandal som borde få t o m SVT att ha kort tillrättalagd snutt om i nyheterna. DN mörkar väl som vanligt he, he…Som vän av ordning undrar man ju vad i h-e USA har att göra i Syrien. Sedan kritiserar Wallström Israel för några utomrättsliga avrättningar men borde inte Wallström kritisera USA som mördar tusentals människor varje år med utomrättsliga avrättningar via drönare i stället? Fast det är klart, ett litet skurkland som Israel kan ju endast vara skönt att slippa åka till, värre med USA som den sina vasallers hjälp kan stänga av hela västvärlden för Wallströmskan. Då kostar det ju plötsligt att kritisera, men kunde någon ledare i EU verkligen ha kurage att öppna truten och säga några sanningens ord till regimen i Washington kunde det kanske öppna upp för en mer realistisk politik mot skurkstater som USA, Israel med flera från EU:s sida. Då skulle det ju till slut bli lite nytta med alla EU-miljarder som kastas i sjön.

   • Gammal krigare
    14 januari, 2016 at 21:39

    Ja, det vore intressant att se SVT ta upp – Obama stödjer IS! Min irakiske arbetskollega vars bror dödades i en amerikansk flygattack för en månad sen visade mig idag ett foto på sin bror. Han var soldat och hans enhet var i strid mot IS i Ramadi och hade dom trängda när amerikanskt flyg bombade de irakiska trupperna ”av misstag”. En högre amerikansk officer sade att det ryktades att Obama har byggt upp en ny underrättelseorganisation vid sidan av CIA, en organisation med enbart ”rättstänkande”. Tänk om någon journalist kunde gräva i det.

 2. ERIK
  15 januari, 2016 at 15:49

  I många av Hollywoods actionfilmer förekommer motsättningar mellan olika underrättelseorgan där hjälten, typ Matt Demon står för ”demokratiska värden” mot korrumperade underrättelsetjänstemän. I verkligheten är det mer sannolikt att USA satsar på flera ”hästar” än att det är motsättningar mellan olika fraktioner i administrationen. Sedan kan stödet även utnyttjas för att härska genom att söndra. Syftet är att i alla lägen komma ut som den som drar det längsta strået, dvs kontroll över länder och politiker. Det går inte alltid som USA tänkt utan saker tar en annan vändning. ”Freedom Fighters” i Afghanistan blev till al Qaida. Irak blev Iranvänligt och IS började leva ett liv utanför USAs och nu även Turkiets kontroll. Sensmoral: Som man bäddar får man ligga!

Comments are closed.