Iran medskyldiga till Syrienkrisen?


Idag upptäcker jag att Dagens Nyheter gör gällande att Iran är medskyldiga till den massaker som sägs ha inträffat i Syrien. Jag använder ordet ”sägs” därför att jag är mycket tveksam till medias rapportering från landet, det finns alldeles för många paralleller till hur USA och deras närstående ”tankesmedjor” spred desinformation och lögner före invasionen av Irak.

Dessutom är det samma tidningar idag som presen-
terar ny information, det är utomordentligt svårt att blunda för fakta, att det syns ett mönster i rappor-
teringen. Jag påstår inte att uppgifterna är felaktiga, men jag anser att man bör ifrågasätta informationen och få redogjort för vem/vilka som är källorna till påståenden av det slaget. Som bekant så avslöjar inte tidningar sina källor, i det här fallet så betyder det bara att osäkerheten förstärks.

Någon kanske undrar varför jag är skeptisk, men kom ihåg att George W Bush utropade Syrien, Iran och Nordkorea till ondskans axelmakter, en etikettering som står sig än idag med Barack Obama på presidentposten.

Förra gången fick vi höra hur Saddam Hussein hade utsända i olika länder som försökte köpa upp höganrikat uran, efter att en miljon irakier hade dött så visade det sig att uppgifterna kom från en studentuppsats, det var någon vilsen student som hade hittat på allt från början till slut. Men den amerikanska underrättelsetjänsten blundar aldrig för en uppgift som, även om den är uppenbart felaktig, kan tjäna som motiv när det gäller att bemäktiga sig oljefält. Så har skett tidigare och så går det fortfarande till.

USA har ett direkt inflytande över all olja som kommer från Irak, och nu på senare tid även från Libyen. När det gäller Afghanistan så är landet ett transitland för gas, man har dessutom en stor del av världens samlade mineral-
tillgångar. Att man dessutom har ett antal galna talibaner utnyttjas av USA för att motivera att de inte ska släppa det militära greppet om landet.

Att Dagens Nyheter visar en bild som den till höger, och det som toppartikel på hemsidan, är knappast förvånande. Definitivt inte om man ser till tidningens rapportering från andra länder där USA varit en aktiv part i det gigantiska oljeröveriet. Jag tycker att det vore bra om folk ifrågasatte den rapportering vi får från media, den kan vara korrekt men när det gäller maktbalansen i världen så är den oftast långt ifrån vederhäftig.

it Andra om: , , , , , , , , , , dn123456 ekot1 ab12345 gp12 svd123456


3 svar till “Iran medskyldiga till Syrienkrisen?”

  1. Jag får inte ihop DN’s rapportering när man alldeles innan menat att det var en regimvänlig milis som utförde massakern, för att sedan skylla på att Iran utbildat militären som såg på. Och vilka slaktare har inte utbildats av NATO-militär förresten? Stinkbomber kan man kalla sådana artiklar.