Högerns kläder huvudsaken för AB?


Aftonbladet har, som Sveriges största tidning, ett ansvar för att ha en så bra bevakning som möjligt av en händelse som den moderata partikongressen. Man bör givetvis rapportera särskilt mycket eftersom högerpartiet är det parti som styr och ställer i regeringen, de andra partierna är ju faktiskt bara statister.

Att (M) gjort en rejäl makeover vet alla som är intresserade av politik, men alla vet också att man för precis samma politik som de gamla moderaterna, den gamla högern, men man förpackar den i snyggare omslag så att folk ska förmås att tro att moderaterna är mot en avrustning av välfärden. De flesta i väljarkåren har nämligen inte läst Fredrik Reinfeldts lilla bok ”Det sovande folket”. Den finns att läsa eller ladda ner här för den som är intresserad, något som alla borde vara!

AB: ”Fredrik Reinfeldt och Anders Borgs mål är att Moderaterna tar över som Sveriges största och viktigaste parti. Nu tar de oblygt nästa steg. En allians med facken. Mot arbetslösheten. Innan Anders Borg hastade i väg till nya krismöten i Bryssel om den europeiska ekonomin premiärvisade han Moderaternas senaste vapen i kriget mot Socialdemokraterna. Efter sitt tal i går på M-stämman sa Borg att hans parti historiskt varit skeptiska till kaffeträffarna på Haga slott. – Men nu kanske vi ska fundera över om vi ska plocka fram kaffetermosarna igen. Innan kronprinsessan Victoria flyttade in på Haga disponerade regeringen slottet. På 1970-talet träffade Olof Palme ofta facken där för överläggningar. Då gick stat och fack ofta hand i hand. Men nu vill Borg återuppliva regeringens samarbete med LO, TCO och Saco för att få bukt med arbetslösheten.”

Men Aftonbladet lägger inte speciellt mycket resurser på att sprida infor-
mation om hur moderaterna har tänkt sig framtiden, tyngdpunkten ligger i citatet ovan, men de satsar nästan lika mycket på att visa hur moderaterna klär sig, och Aftonbladet betygsätter dess-
utom deras klädval. Och visst är många trötta på politiken, det har jag stor för-
ståelse för, men jag skrattade faktiskt åt Aftonbladet när jag såg att de, antagligen på grund av detta, försöker locka modeintresserade läsare.

Man går från tidningens sida från tillkortakommande till tillkortakommande. Först startar man ett drev mot den socialdemokratiske partiordföranden, byggt på en felaktig regeltolkning från tidningens sida, och nu fortsätter man klavertrampandet med att behandla de moderata politikerna som mannekänger. Om folk i allmänhet är trötta på politiker så tror man uppenbarligen att det går att väcka intresset för dessa personer genom att betygssätta deras klädval. (forts nedan..)

Jag undrar hur man tänker från tidningens redaktionsledning, och jag vet också att vi är många som undrar. Det råder knappast någon tvekan om att journalisterna på tidningen är minst lika kompetenta som journalister på andra tidningar, men det märks allför sällan. Så undrar jag också hur de ser på bevakningen av Occupy Stockholm (#occupystockholm) Det har varit ett par artiklar, men rörelsen är global och det finns hundratals occupy-grupper, ja tusentals. Tydligen så har man bestämt sig för att tidningens läsare är mer intresserade av hur högerpartiets politiker klär sig än vad de är av en global proteströrelse. Det är i så fall en fullständigt utslätad journalistik, tidningen verkar be om ursäkt för att den finns.

Det kan vara en del av förklaringen till att tidningens chefredaktör flaggar för att man ska bli mer av en webb-
tidning än en papperstidning på lite sikt?

it Andra om: , , , , , , , , , , ab1 svt sr1 dn1 svd1 ex123


23 svar till “Högerns kläder huvudsaken för AB?”

 1. Kvällspressen har inget gott rykte, men jag har tidigare tyckt att Aftonbladet varit bättre än Expressen, jag undrar nästan om inte Expressen idag har gått om Aftonbladet. Dels beroende på Joholtaffären, men också beroende på att de har en så dålig politisk reporter, att hon röstar borgerligt rör mig inte, men hennes egna sympatier syns alldeles för väl för att kunna kallas reporter. Megafon kallar jag det.

 2. ”Här my(S)er han med LO-Borg, M fortsätter gå mot vänster – vill nu samarbeta med facken”

  Det synes kristallklart att aftonbladets redaktion vill se moderaterna byta ut socialdemokraterna som Sveriges största parti. Att det dessutom är viktigare för redaktionen än den viktiga ”occupy-rörelsen”, känns som en våldtäkt på både demokratin och svensk oberoende journalistik.

  Jag hoppades in i det längsta att våran media inte var så korrupt som den amerikanska. Jag var glad då Rupert Murdoch var i trångmål gällande sitt hänsynslösa utnyttjande av sina medier.

  Det har polariserats oerhört med våran svenska Berlusconi-media. Demokratin är allvarligt talat i fara. Först Juholts lynchmobb och nu ”gullandet” med moderaterna. Det är så jag får en spykänsla.

  Undrar hur Aftonbladet skulle rapportera från S-stämman?

 3. @Patrik T: Vadå berlusconimedia? Att ens jämföra med den massmediala situationen i Sverige resp. Italien är inte rättvis. Ägarstrukturen är annorlunda, småstadspressen betydlig här hemma och synen på journalistik som yrke är annorlunda.
  Inget parti äger eller har kopplingar till någon dagstidning i detta land. I Italien gäller det omvända. Tala inte om att situationen är ”korrupt” eller odemokratisk, var glad för vår rika fauna av tidningar och statlig radio/tv. Bättre förutsättningar för bra återgivning tror jag inte finns…

  För övrigt tror jag ni har för stora förväntningar på vad AB skall skriva om. Jag är inte intresserad av högerns klädsen, därför väljer jag en annan tidning i stället (som dessutom skrivit fler artiklar om oc.wallstreet.

  m v h

  • Inget parti äger eller har kopplingar till någon dagstidning i detta land.

   Jaså, men de största tidningarna är inte bara ägda av näringslivet, de stödjer oxo uttalat de borgerliga partierna.

   • @Jinge: näringslivet är väl inget parti? Vad jag ser i ägarstrukturen så har inga partier i Sverige aktier i något mediebolag, så koppling saknas här hemma. I Italien är saken en annan. Om tidningar (på ledarsidor/krönikor) stödjer det ena blocket är det väl för att de anser deras åsikter bra.

    • Du har aldrig hört något om att näringslivet (som äger media) tillsätter chefredaktörer och andra tyngre chefer?

     Eller TROR du på fullt allvar att Expressen kan få en sosse som chef i morgon? :-)

     • Jag upplever det som att distinktionen mellan ägare och publicist av tradition inte blandas i detta land. Men på senare år har banden ökat, absolut (DN). Det behöver ju inte innebära någonting i sak, eftersom vi inte kan utgå ifrån att näringslivet har en partifärg. Jag tror inte på någon distinkt koppling mellan ägarbild och utnämnande av chefredaktör, lika lite som att ägaren per definition är blå. Det finns ingen grund för det, endast antaganden.

      Oavsett om du håller med eller ej, är jämförelsen med Italien helt befängd, eftersom det där är uppenbart vem som äger vad, varför och vilka effekter det får.

      • ”Jag upplever det som att distinktionen mellan ägare och publicist av tradition inte blandas i detta land. Men på senare år har banden ökat, absolut (DN). Det behöver ju inte innebära någonting i sak, eftersom vi inte kan utgå ifrån att näringslivet har en partifärg.”

       Hahaha… :-) Plötsligen så kan även näringslivet vara sossar. Det är klart att Berlusconis mediedominans i Italien är stor, men ser man till svenska förhållanden så undrar jag om inte Bonniers är jämförbara i alla fall. De har TV4, monopol på biograferna, plus mängder av vecko- och facktidningar. Dessutom äger de tidningstryckerier, tidningsbilar och Presam, vet jag inte, men de kontrollerar dem i alla fall.

       När det gäller Böcker så bad Albert Bonnier Lotta Gröning att skriva en avslöjande bok om Mona Sahlin, vilket hon oxo gjorde och fick jobba som ”sosse” på Expressen och dessutom en bra ersättning för sin bok om Mona, ”Sanning och Konka”. Men det är väl så, det passar inte din egen politiska agenda att se sådant, färgade glasögon. Nu sätter vi streck i denna debatt, hoppa tillbaka till de bloggar du brukarfrekventera, eller om det är Newsmill.

       Dröm vidare!

       • Du verkar inte förstå min poäng :(
        Berlusconis mediakonglomerat i Italien innebär ju att han själv, genom bolag, kan utnämna vem som helst till vad som helst, och på så sätt styra innehållet. Ingen svensk politiker har den möjligheten, därför är jämförelsen mellan italien irrelevant. ok?

        Jag förstår fortfarande inte varför näringslivet inte kan representeras av sossar. Vänsterkapitalister finns det gott om även i industrin, enligt mitt sätt att se det. Men vi kanske har lite olika perspektiv på vad näringslivet egentligen är.

        Du får gärna ge en källa på ditt påstående om Lotta Gröning. Det låter intressant! Jag har ingen politisk agenda mer än att diskutera politik utifrån olika perspektiv.

        M v h

        Daniel Bergqvist
        student, EHL och LTH

        • Du får gärna ge en källa på ditt påstående om Lotta Gröning.

         Lotta Gröning har berättat det för mig. Duger den?

        • Den här lilla diskussionen påvisar problematiken. I Berlusconis fall sker allt inför öppen ridå, i Sverige sker det i bakgrunden, i ett, två, tre led. Det är betydligt farligare för demokratin. Berlusconi kommer så småningom att få en arabisk vår över sig, Italienarna kommer precis som alla andra förr eller senare tröttna på sin pajasdiktator.

     • ”Eller TROR du på fullt allvar att Expressen kan få en sosse som chef i morgon? :-)”

      Ja varför inte? för det andra tror jag inte Bonnier Newspapers är så intresserade av vem som är chefredaktör. Däremot vill de givetvis att respektive tidning skall ha en bra VD som kan sköta tidningens finanser, huruvida denne har för partifärg är helt ointressant. En tidning som drivs med syfte att skapa vinst till ägarna kan väl lika gärna vara sosse som blå/grön.

      • Wow, det finns alltså så blåögda (m)änniskor i värkligheten. Har hört talas om de(m), (m)en nu fått se en (m)anifestera sig. (m)an lär så länge (m)an lever:-)

      • Eller möjligen skruplerfri som Rupert Murdoch? Det är bevisat att nämnda person använder sin media (däribland FOX) i sin egen privata agenda.

       Storföretagare är inte mer heliga än storpolitiker för de är människor, människor med makt, där absolut makt korrumperar absolut. Kan man tillskansa sig mera pengar och inflytande såsom finansman så gör man oftast det, för systemet handlar om att tjäna mera pengar, hela tiden! Man behöver inte ens titta på dem man kliver på! Allra helst när man själv bor i exempelvis en 22-miljonervilla på Lidingö. Då bor man troligen oftast i en väldigt moderat miljö där man pratar om moderata saker. Grannen som är rederiägare kanske har svårt att bygga en till paviljong på sin tomt tack vare statliga strandregler och är tacksam att moderaterna ändrade fastighetsskatten till att bli mindre för honom men högre för bönder i Småland. Då tror jag det också är lätt att göra skillnad på folk och folk. Man tror det är ”lätt” att komma till den position man besitter och ser ned på sjuka, arbetslösa mm. Det är dock viktigt att komma till lösningar, historien är full med exempel på segregerade samhällen som inte överlevt.

       Gillar inte att pressen sväljer moderaternas ”lösningar” med hull och hår. Sedan kan man ha sina åsikter om moderaterna som ”låtsassossar” och socialdemokraterna som ”smygmoderater” men jag vill ha en oberoende media som granskar och rapporterar samtliga partier lika, med fastställd information och utan förtal. Det är deras uppgift. Inte att vara så uppenbart klumpigt partisk som exempelvis Mats Knutsson. Inrikespolitisk kommentator som ständigt promotar moderaterna för svts räkning. Det vore väl en opartisk roll om någon?

       Ska man ta Bonniers, så vet väl alla hos vilket parti de har sina sympatier? Turligt nog är inte alla rika så allienerade men det är oftast de hänsynslösa som kan klättra över lik till chefspositioner, tyvärr! Vi skulle behöva mer chefer med hjärtat på rätt ställe!

 4. Fler mystiska allians-besked (borgerlig ”mystik”): där utanförskapet finns, finns mängder med saker att göra! I teorin kanske. På ett idémässigt högre plan, eventuellt. I ett annat universum med annorlunda tyngdlagar, inte omöjligt. Men i grå oktober anno 2011 är saker på följande vis: där utanförskap finns, där tittar man åt annat håll. Eller så kommer den klassiska ”tumrullningen” till heders..

 5. Skrämmande att det finns så blåögda individer som ’Daniel’ ovan. Om han är representativ för väljarkåren så förstår jag att PR-bolaget Alliansen har lyckats vinna två val på raken.

  Medieklimatet i Sverige är nära på unikt ’enfärgat’, det är ljusblått, blått och mörkblått i den Rikstäckande dags- och kvällspressen. I alla andra €U-länder, inklusive Italien, finns det en mer varierad ’palett’ av färger representerade i respektive länders mediesfär. Berlusconi må vara totalt dominerande vad gäller TV-kanalerna i Italien men det finns oppositionella rikstäckande tidningar som går hårt åt honom och alla hans skandaler. I Sverige finns det ingen rikstäckande tidning som på allvar kritiserar Regeringen och SVT får Italienska RAI att framstå som balanserade i jämförelse.

  Det vore bra om fler svenska väljare fick upp ögonen för den mediediktatur vi har fått i Sverige, något som på sikt allvarligt hotar demokratin i landet.

 6. Aftonbladet har förlorat sin heder och all sin trovärdighet.
  Reinfeldts ”linjetal” på partistämman i helgen var så fyllt av lögner och hån att det var direkt pinsamt.
  Jag skäms över att ha en så inkompetent och lögnaktig statsminister.
  Sverige har en statsminister som sprider lögner och myter som de om de 140 förtidspensionärerna om dagen och automatisk förtidspension efter 12 månaders sjukskrivning men ingen synar lögnen!
  Och trixandet med arbetslöshetssiffrorna och hånandet av tidigare generaldirektörer på Arbetsförmedlingen var direkt obehagligt att se; och sen fick nuvarande generaldirektör Bermudez-Svankvist stämmans längsta applåd. Varför kan man undra? För att vi har massarbetslöshet? Eller för att hon fejkar rapporter så att alliansregeringens misslyckande döljs för media och väljarna?
  Men har AB skrivit något om det? Inte vad jag sett.
  Aftonbladet fortsätter att agera rövslickare åt borgerligheten.