Politikerna berättar inte sanningen!


Vi känner alla till den ekonomiska krisen även om de flesta av oss knappast har kunnat ta in vad den består av och hur den kommer att drabba oss själva. Det är begripligt, för även om vi förstod så skulle det vara svårt att ta till sig konsekvenserna av en total kollaps av EU:s ekonomi, och/eller av världs-
ekonomin.

Vi har hört hur Anders Borg och Fredrik Reinfeldt unisont förklara att svenska skattepengar inte ska användas för att rädda EU:s banker, något som de flesta av oss förstår som ”Greklands” banker. Det låter ju bra eftersom Grekland är ett land med genomkorrupta politiker som med hjälp av Goldman Sachs och andra banker lyckades lura sig in i EU. Man tillät grekerna att komma med och nu när det börjar gå upp för dem själva att deras politiker har lurat dem så står de inför ständiga gatukravaller, och faktiskt – risk för oroligheter som ökar kontinuerligt, hur långt vet vi inte än.

Här hemma i Svedala så oroas vi inte lika mycket eftersom regeringen har sagt att våra skattepengar inte ska användas till att rädda Greklands banker, inga andra banker heller för den delen, om man ska tro Borg och Reinfeldt. Men det ska man inte.

Det som just nu håller på att hända, och det som Reinfeldt och Borg diskuterar i Bryssel idag, det är införandet av en Euro-obligation, eller om de kommer kalla den för EU-obligation. Det är i princip ett annat ord för Statsskuldsväxlar. Borg har vid något tillfälle sagt att volymen på de ekonomiska garantierna behöver ligga i storleksordningen hundra miljarder Euro. I runda tal betyder det tusen miljarder kronor i svenska pengar. Men det kommer inte att räcka, det kommer behövas det tiodubbla.

Redan idag är vi bland de största nettobetalarna till EU om man räknar per capita, vi skickar mer än trettio miljarder mer till EU per år än vad vi får tillbaka. Och om Reinfeldt och Borg går med på det förslag som Merkel och Sarkozy diskuterar, och som nu snabbehandlas i Bryssel, så kommer Sverige att ta på sig en skuld till EU på 100-200 miljarder kronor allra minst, troligen det dubbla eller det tredubbla. Det är summor som är svåra att göra sig en bild av, det är ofantligt mycket pengar. Men statsskuldsväxlar eller EU-obligationer är väl ingenting man måste betala tänker du kanske? (fortsättning nedan..)

Tänker du så har du tyvärr fel. Vi lever i en globaliserad värld med en globaliserad ekonomi. Så betala kommer vi tvingas att göra, och för oss i Sverige så kommer vi att få betala med välfärden, den som ändå Reinfeldt så gärna vill avskaffa. Jag tipsade om Reinfeldts bok ”Det Sovande Folket” i min postning om ”Högerns kläder” igår och klickar du på titeln så kan du läsa boken on line eller ladda hem den.

Själv har jag alltid haft någon slags grund-
inställning som går ut på att ”det ordnar sig alltid”, men idag så börjar jag faktiskt förstå att det inte gör det, ordnar sig. Vi är riktigt rejält lurade av vår regering, och när Anders Borg med darr på stämman förklarat att svenska skattepengar inte ska användas till att rädda grekiska banker så har han varit ärlig. Men han glömde att berätta att vi ska rädda EU eller Euron genom att förbinda oss att betala från hundra kanske upp till femhundra statsskuldsväxlar på – en miljard styck.

Och misslyckas den räddningen ja då står vi där med rumpan bar, bokstavligt talat. Då stänger Sverige för vi kan vare sig köpa mat eller olja, då hamnar vi i en depression som är betydligt värre än tjugotalets. Vi har nämligen gjort oss av med alla bönder, vi kommer inte ha en chans att ta hand om våra sjuka och gamla, jag tror personligen att vi inte ens kan ta hand om de unga vuxna. Då går det åt pipsvängen och det rejält, men förstås, det kommer ju inte att drabba vare sig Reinfeldt eller Borg eller de andra med flera miljoner på sina bankkonton…

it Andra om: , , , , , , , , , , , , dn1 svt sr1 svd12 ex ab1


9 svar till “Politikerna berättar inte sanningen!”

 1. Sverige har egen valuta och därmed helt annan handlingsfrihet än €-länderna. Inte heller detta berättar politikerna om, eftersom konsekvenserna av egna pengar vad det exempelvis gäller inhemsk krisbekämpning är annorlunda. Det skulle vara möjligt för en vaken vänster att med hänvisning till detta kräva att staten omedelbart (alldeles som bankerna gör idag) producerar nya pengar som sätter oanvända samhällsresurser i rörelse och skickar arbetslösheten tillbaka till enprocentsnivån som vi hade en gång. Krishotet är bara riktigt allvarligt om vi tillåter politikerna att uppträda som om ”pengar” vore en bristvara. Och någon ”vaken vänster” ser vi inte till.

  För övrigt kommer eventuella pengar som skickas till Grekland att hamna i tyska banker, och det kan man ju sätta ett frågetecken för.

 2. Bra inlägg! Men Euro-obligationer drabbar inte Sverige. Alla Euro-länder kommer däremot kollektivt garantera låntagarnas risk vilket innebär att räntorna går upp (dvs högre belastning på varje emu-lands stadskassa). Sverige behöver inte deltaga i detta skådespel öht, så länge vi inte ansluter oss till pakten. Däremot kommer den globala andrahandsmarknaden för stadsskuldsväxlar att påvekars (vilket i längden påverkar Sverige med högre stadsskuldsränta).
  Om Borg & Co viker sig för EU-obligationer har de däremot lurat oss alla…

 3. Vad menar du med att regeringen har lurat oss? Ända sedan mitten av 80-talet med avregleringen av finansmarknaden – som ju Feldt inledde, mot Palmes explicita godkännande eftersom Palme inte förstod vad det innebar – och högern började redan då sjunga ”arbetets söner, sänk deras löner”, dvs inledningen av globaliseringsfasen, så har det ju varit alldeles tydligt vad regeringen vill: nämligen sänka lönerna.

  Och ALLA går ju dessutom ut med det budskapet – eller åtminstone moderaterna har inte hymlat om att det är det man vill. Det är ju det som är jobbskatteavdraget. Genom att sänka skatten så är det tänkt att detta ska utöva en press nedåt på lönerna. Det de inte tänker på är att när vi nu i full färd avskaffar allt vad social trygghet innebär, som Reinfeldt sa häromdagen att då får familjen betala, då måste den som HAR ett jobb, också kräva så mycket som möjligt i lön, eftersom risken – inom familjen – vid arbetsoförmögenhet och därmed ekonomisk kollaps är så hög att detta måste kompenseras.

  Du har rätt att läget är oerhört allvarligt. Om vi slipper krig i Europa tror jag att vi ska vara glada. Dag 1 finns det inga pengar i bankomaten, och dag 2 finns det inget bröd i butiken. Och som du sa: ingen är bonde längre.

  • Högern kör med samma politik som man önskat förverkliga eller hålla fast vid ända sedan socialdemokraterna först bildades, förra sekelskiftet. Frågan är bara varför folket nu helt plötsligt verkat ha förlorat förmågan att inse något så simpelt. Eller är det bara det att alla de gamla erfarna socialisterna och arbetarna gått i graven och har med dem deras visioner, om ett rättvist samhälle, gått i graven?

 4. Jag säger en gång till hur kan man rösta på Reinfeldt & alliansen om man inte är miljonär?
  De vill och kommer att montera ner hela det svenska välfärdssystemet vad ska vi sen ta oss till det blir som på trettiotalet.
  Det är bara 65 år sedan Sverige var ett fattigt land,folk dog som flugor av vanliga sjukdomar är det dit alla ni önskar som röstar på alliansen?
  Skaffa boken ”det sovande folket” av Reinfeldt och läs själva om ni inte tror på någon annan än Reinfeldt/Anders Borg & compani.