”givet att” lånetaket höjsKatrine Kielos är en av Aftonbladets bästa skribenter, jag har ofta haft anledning att citera henne och så även idag då hon på ett artigt och belevat sätt påpekar det som vi alla undrat över, varför är det lättare för en amerikansk president att skicka folk till månen än att höja skatten?

Katrine Kielos/AB: ”I går tog rymdfärjan Atlantis farväl inför sin sista resa. Framöver kommer USA:s astronauter färdas med ryska rymdfärjor. Världen har förändrats. Och framförallt har den västerländska supermakten inte råd. 90 000 miljarder kronor. Underskottet i de amerikanska statsfinanserna är astronomiskt.

President Obama använde rymdmetaforer i sitt tal till nationen i februari. Att lösa problemen i ekonomin var en utmaning i klass med när John F Kennedy bestämde att man skulle skicka en människa till månen.

2 augusti måste kongressen besluta om att höja skuldtaket, annars kan den amerikanska staten inte betala sina utgifter. Den konservativa Tea Party-rörelsen leder motståndet mot en höjning och det är märkligt hur den amerikanska högern plötsligt har börjat låtsas bry sig om statsfinanserna.

Runt millennieskiftet hade USA rekordstora överskott. Då räknade man på ett kumulativt överskott på 5,6 biljoner dollar mellan 2002 och 2011, givet att USA fortsatte på samma väg. Sedan kom George W Bush till makten. En 59-procentig ökning av utgifterna och två omgångar massiva ofinansierade skattesänkningar senare var USA inne på ett annat spår: käpprätt åt helvete.”

Själv brukar jag inte kritisera språk eller språkbruk. Kritiserar jag inte andra så slipper jag ofta kritik själv, men när Katrine Kielos använder ”givet att” så undrar jag vad hon drabbats av för åkomma? Ordet ”om” har bara två bokstäver medans det uttryck hon använde har åtta. Dessutom är uttrycket förknippat med en man som man får hoppas inte står modell för Aftonbladets ledarskribenter. Nu kan man givetvis hävda att kombinationen var uppfunnen långt innan Högerpartiet blev ett ”arbetarparti”, men ändå… (texten fortsätter under annonsen)


Det som hände med den amerikanska ekonomin var att George W Bush blev president, resten vet vi. Landet började kriga, enligt Bush skulle det bli ett korståg, något som i stort sett uppfylldes också. Uppskattningsvis har en miljon oskyldiga irakier dött i ”Kriget mot Terrorismen” och säkert hundra tusen lika oskyldiga i Afghanistan.

Man har hela tiden vetat att terroristerna från den elfte september kom från Saudiarabien, man har också vetat att prinsar från det Saudiarabiska kungahuset har finansierat terrorattacken mot WTC och dessutom de religiösa dårar som gömmer sig bland stenbumlingarna i Afghanistans bergsmassiv. Men det saudiska kungahuset har inte fått en enda bomb på sig, och orsaken vet vi, det tycks som om en enda produkt är viktigare för USA än allt annat.

Det sätter Barack Obama i blixtbelysning, jag tror att han kommer att gå till historien som en av USA:s svagaste presidenter någonsin. Han törs inte ens höja skatten med en enda cent.

it Andra om: , , , , , , , ab12 ex1 dn12 svd12 svt

  6 comments for “”givet att” lånetaket höjs

Comments are closed.