Fri lejd åt Julian Assange!


Denna insändare som publicerades i Sydöstran i torsdags eftermiddags har skrivits av Ulf Bjerén i Karlskrona, vän av yttrandefrihet och öppenhet. Sydöstran

Den förhärskande propagandan om världen är lika osynlig och lika självklar som luften vi andas. Så kommer WikiLeaks och dess grundare och talesman Julian Assange och exponerar en verklighet som får den officiella propagandabilden att krackelera!

Civilisationens påstådda anförare i Irak, USA-ockupanterna, visas upp i en läckt film, Collateral Murder, men som folkmördare. Filmen ”Collateral Murder” som gjorde Wikileaks och Assange kända De sitter i en helikopter med automatvapen och mejar glatt ner obeväpnade civila på en gata i Bagdad.

Tiotusentals andra läckta dokument punkterar den västliga självbilden av humanism. WikiLeaks visar genom offentliggjord hemlig post hur politiker och diplomater i det fördolda manipulerat sina egna folk, planerat för krig och beordrat brott mot hela länder. Sådant kan inte få fortgå!

Vid ett besök i Stockholm 2010, kort efter att ett stort material offentliggjorts, anklagas Julian Assange för våldtäkt. Eftersom yttrandefriheten är skyddad i lag i Sverige så fick det bli våldtäkt. Den påhittade anklagelsen var dock så genomskinlig att förundersökningen lades ner av den ordinarie åklagaren.

Reino Unido (Londres), 16 de Junio del 2013. El Canciller Ricardo Patiño se reunió con Julian Assange. Foto: Xavier Granja Cedeño/Ministerio de Relaciones Exteriores.

Men då, sannolikt efter påtryckningar, inträdde överåklagare Marianne Ny och tog upp anklagelsen igen. I sex år sökte hon få honom utlämnad från Storbritannien för att förhöras om våldtäktsanklagelsen. De rättsliga procedurer hon tillämpat har dragit skam över Sverige som stat. Att hon spelat under täcket med USA och Storbritannien är övertydligt.

Efter många turer flydde Assange till Ecuadors ambassad i London och beviljades asyl. Det var under Rafael Correas progressiva och antiimperialistiska regim. Där har han suttit instängd, nu på det sjunde året. En ny regim under förrädaren Moreno, som vikt ner sig för USA-imperialismen, har tagit makten i Ecuador.

Efter ett möte med USA-generalen Joseph Di Salvo skärpte Moreno isoleringen av Assange. Nu får han inte träffa släkt, vänner eller läkare och inte använda Internet. Han hotas att kastas ut från ambassaden. Hans hälsa är vacklande och det anses som ett under att han alls överlevt.

I USA har en Grand Jury bildats som förbereder ett förräderiåtal och eventuellt dödsdom. Hatet mot Assange är avgrundsdjupt inom krigspartiet i USA. WikiLeaks avslöjade nämligen den så kallat feministiska utrikesministern Hillary Clintons ledande roll i förstörelsen av Libyen 2011 och sedan hennes korrupta byk med Saudiarabien.

Behandlingen av Assange har fördömts av FN:s kommission för mänskliga rättigheter. Det beslutet har hånats av ledande media i Sverige. I russofobins och McCartyismens tid har samvetena tystnat och hyckleriet tagit över. Du kan inte göra så mycket men du kan tala med dina vänner om detta och sprida på Facebook om du är med där. Att bara kunna göra lite är ingen ursäkt för att inget göra.

Andra artiklar om Julians Assange.
Turerna krig Assange och hans sista intervju
Se filmen och läs om senaste stödmanifestationen för Julian Assange!
Julian Assange och USA:s frammarsch i Sydamerika
Stöd Assange och yttrandefriheten! Manifestation fredag 17/8 kl 15 i centrala Stockholm
Ecuadors vändning – Fallet Julian Assange
Öppet brev till president Trump: Upprop till stöd för Julian Assange! Skriv på!
Assange-skandalen rullar vidare idag. Och ny bok om Wikileaks!


3 svar till “Fri lejd åt Julian Assange!”

 1. Jean-Claude Juncker låter mörda journalister. Nähä ? Tre framstående journalister inom EU har redan mördats i år och Julian Assange får sakta tyna bort med färre rättigheter än mördare på anstalt. Tänk om samma hände i Ryssland. Då visste vi genast vem som låg bakom. När samma händer inom EU då ser vi knappt notiserna för att inte tala om att någon högre ansvarig skulle utpekas som uppdragsgivare.
  En ung bulgarisk journalist som undersökte missbruket av EU-stöd mördades denna vecka. Detta leder direkt tankarna till en annan bulgarisk journalist som rapporterade om USA:s skumma laboratorier i Georgien och som också låg bakom avslöjandena hur vapen tillverkades och transporterades från Östeuropa till jihadisterna i Syrien. Denna kvinna borde omgående förses med livvakt.
  Av en ren slump hamnade Edward Snowden på flygplatsen i Moskva och kunde därifrån sätta sig i säkerhet i det land som för närvarande praktiskt taget är det enda som kan erbjuda honom skydd. Julian Assange tänkte aldrig den tanken för sitt eget vidkommande för att han visste att propagandamaskineriet genast skulle ha stämplat WikiLeaks som ett ryskt projekt. Nu sitter han inspärrad med svenska fingeravtryck på bojorna.

 2. Det är märkligt hur man kan rekommendera spridning om saken på ”Facebook”, anser jag, eftersom Facebook är kontrollerat av CIA och kan shadowbanna varje organiseringsförsök de vill. En annan sak som är intressant är att ex. Youtube plockar ner Granskning Sverige med lama ursäkter, men att ”Collateral murder” som är olagligt läckt material, enligt USA, inte plockas ner. Det får mig att bli konspiratorisk. Vad är syftet?

  • Om vi menar allvar med att nå de många måste vi använda de kanaler som står till buds. Det inkluderar för min del lokaltidningarna som täcker en mycket stor del av hushållen i Blekinge. Dessutom bland andra FB och eftersom jag inte själv är på FB uppskattar jag att andra sprider informationen om Julian Assange där. Vad vi sedan tycker om ägarna är en annan och i detta sammanhang underordnad sak.
   /Ulf