Julian Assange och USA:s frammarsch i Sydamerika


Vid manifestationen utanför Ecuadors ambassad vid manifestation 17/8 kl 15 hölls ett av de tre talen av Agneta Norberg, ordförande Sveriges Fredsråd. Stöd Assange och yttrandefriheten! Manifestation fredag 17/8 kl 15 i centrala Stockholm Hon summerade senaste tids viktiga händelseutveckling i Sydamerika. Julian Assange är medborgare i Ecuador sedan några, och är även medborgare i Australien.
Chavez 2 imagesCAANO91U
På USA:s bakgård,Latinamerika, pågick stora förändringar under de första årtiondena av detta århundrade. Denna period inleddes när Hugo Chavez valdes till president, 1998, och den Bolivarianska revolutionen tog fart. Detta ledde till stora förbättringar för vanligt folk som fick tillgång till hälsovård,utbildning, bostäder och drogs upp ur fattigdom och misär.

Förändringsvindarna blåste över hela kontinenten och den bolivarianska alliansen bildades 2006. Ecuador,Bolivia och Nicaragua gick med i denna allians. Inte nog med det, Latinamerika och Karibien gick samman och bildade, CELAK, 2010….utan att USAs kolonialdepartement,OAS, fick vara med! Hela detta område utropades till en fredszon. Detta tilltag utmanade den store grannen i norr och den nya kondorplanen sjösattes.

Det gäller idag Ecuador, men ”de mjuka kupperna” mot Argentina och Brasilien ska ses i detta sammanhang. Med Temer som president i Brasilien samtränar USA, Peru och Colombia för kontroll av Amazonas -världens största sötvattensreserv.

President Correa i Ecuador
President Correa i Ecuador

Jag var i Ecuador, 2007, och deltog i demonstrationerna mot USA-basen Manta. Vi krävde att basen skulle stängas vilket också genomfördes när Rafael Correa blev vald till president och USAs militär förbjöds att verka i landet. Men med Lenin Moreno som efterträdare vid makten i Ecuador, har USA tillåtits att åter installera militära styrkor och genomföra militära operationer i landet.

USAs sydkommando har utvidgat sin militära närvaro för att återta kontrollen över världsdelen. I Ecuadors norra grannland, Colombia, har USA 7 militärbaser. Den största är Palanquero, som ligger alldeles nära gränsen till Venezuela. Basen har utökat sin flygarsenal med en flygskvadron från South Carolina för gemensamma övningar med Colombias flygvapen samt jaktbombplan från Israel.
Assange maj 2017
Kravet på att Julian Assange ska utlämnas bör ses i ljuset av USAs förnyade militära grepp om Ecuador och hela Latinamerika. Även Sverige följer USAs direktiv genom att tillåta stridsövningar i norra Sverige där USA deltar.
Kuba och Venezuela som trotsar kraven från krokodilen i norr förtjänar vårt stöd!

Avslöja och bekämpa USAs påtryckningar mot Ecuador!
Ned med USA-imperialsimen!
Frige Assange!

i , , , , ,, , , , , , , ,


8 svar till “Julian Assange och USA:s frammarsch i Sydamerika”

 1. ”Venezuela som trotsar kraven från krokodilen i norr förtjänar vårt stöd!” Bästa sättet för Venezuela för att motverka att USA tar sig in bakvägen är att göra sig av med Maduro. Frivilliga från civilsamhället i Colombia uppger idag att flyktingkrisen närmar sig medelhavs-proportioner. Venezuelas gränsvakter försöker stoppa flyktingarna från att lämna landet vilket istället innebär att tusentals per dag istället tar sig över gränsen illegalt. De är undernärda, klädda i kläder för tropiskt klimat (kladda i sandaler) och utan pengar men försöker ändå ta sig över berg på 3000-4000 meters höjd tillsammans med sina barn för att ta sig från t.ex Cucuta till Bucaramanga. Fler och fler länder i regionen försöker nu bromsa flyktingströmmen bl.a Peru, Ecuador, Brasilien och Colombia genom att ställa hårdare krav på bl.a pass. Venezolanska familjer med barn sover nu överallt ofta utan tak över huvudet. Jag ser de venezolanska flyktingarna varje morgon på stranden där de övernattar med sina barn innan de ger sig av för att försöka hitta arbete. För många innebär det att samla sopor. Den humanitära situationen börjar likna katastrof eftersom Venezuelas grannländer redan har en hög procent med extremt fattiga. Colombia och övriga grannar till Venezuela behöver snart stöd från det internationella samfundet för att ta emot flyktingarna och ge dem mat, vaccinationer och tak över huvudet. Även Maduro borde acceptera stöd från hjälporganisationer inom t.ex FNs regi. Kommer inte det stödet snart fruktar jag att situationen snart blir ohållbar och det vore en drömsituation för amerikansk interventionism men en mardröm för oss som bor grannar med Venezuela.

  • Ja, USA-imperialismen bedriver i samarbete med delar av högeroppositionen i Venezuela och sannolikt med stöd av Colombia m.fl ett arbete med bl.a. ekonomisk påverkan för att få bort Maduro. Han är alltför självständig liksom sin föregångare, och liksom Putin och Assad. Vilket inte innebär att Maduro och Venezuelas regering har gjort olika missgrepp.

   • Diskussionen låter som den om hönan och ägget. Sven Andersson menar, om jag förstår honom rätt, att Maduro är så totalt inkompetent att leda Venezuela, att det bästa vore om Venezuela blev av med honom. Det skulle minska risken för en amerikansk intervention.

    AR, å andra sidan, tycks mena att Venezuelas kris nästan helt kan skyllas på USA, som aktivt arbetar på att få bort Maduro. Några missgrepp har Maduro visserligen gjort, men den stora skulden vilar på USA.

    Onekligen två nästan helt ortogonala beskrivningar, varav den ena från en med egen erfarenhet från verkligheten i Venezuela.

    • Imperiets agenter och medlöpare framkallar på känt maner ett scenario som får människor att begära det som imperiet önskar.
     Oljeprisets fall avslöjar förstås svagheter i Maduros styre, men det är strävan till självständighet som är huvudskälet. Usa skulle enkelt om dom vore lika anständiga som Kina kunna hjälpa Maduro. Men Usas enorma ondska verkar vara ngt man bara ska ignorera.

 2. Anders håller sig som vanligt till sin teoretiskt konstruerade allians mellan Putin, Kina, Syrien, Maduro,Ortega, högerextrema partier mot USA-imperialismen. Fascism finns enligt det synsättet bara i Ukraina och egentligen inte pga att de är fascister utan pga att de är emot Putin. Putin i det schemat blir följdaktligen anti-fascist. I Anders endimensionella värld får ingenting störa denna allians. Egentligen är det en upprepning av de kommunistiska partiernas fel under 30/40-talen efter ett att Molotov och Ribbentrop undertecknat icke-angreppspakten (och den då hemliga vänskapspakten) mellan Nazityskland och Sovjet. Efter undertecknandet av icke-angreppspakten fick kommunistpartierna runt om i världen inte längre kritisera nazismen. Det svenska kommunistpartiets tidning Ny Dag 9 april 1940 lägger skulden på England och Frankrike när Tyskland invaderar Norge. Därefter följer reportage t.ex i Ny Dag 24 april 1940 där den tyska ockupationen beskrivs närmast som en idyll.(http://www.marxistarkiv.se/varldskrig kommunisterna_o_2a_varldskriget.pdf). Inget fick störa Sovjets allians med Hitlertyskland. Följden blev massavhopp från SKP och ett förtroenderas som bara delvis återhämtades vid kommunalvalet 1946. Anders R gör samma misstag, inget får störa hans antiamerikanska allians. Protesterar unga nicaraguaner mot Ortegas IMF-inspirerade pensionsreform är de USA-ledda provokatörer, protesterar venezolanerna mot en politik som har fått 4 miljoner att lämna landet pga svält och pga 1 miljon % inflation så är de USA-agenter. Vänder sig 4/5 av Sveriges befolkning mot SDs apartheid-politik så är de lika fel ute enligt Anders. SD-media skriver ju ibland en vänlig artikel om Assad. Men problemet är Anders att bor jag i Sverige så är min familj som har rötter i alla världsdelar väldigt konkret offer för SDs rasism. Och själv riskerar jag att förlora mitt svenska medborgarskap om polsk-ättlingen Paula Bieler (SD) inte anser att jag har en tillräckligt svensk identitet. Och där jag bor nu riskerar jag att få ett krig på halsen pga att Maduro totalt ruinerat ett land som ligger på toppen av världens största oljereserv (hur är det ens möjligt?). USA var chanslösa 2002 vid kuppförsöket eftersom Venezuelas folk försvarade sitt välfärdssystem. Idag finns inget sådant välfärdssystem kvar att försvara. Det går inte längre att upprepa klyschan utan definition om att Maduro ”gjort vissa misstag”. Han regerar ett konkursbo. Flyktingarna som kommer är sjuka, saknar tänder pga näringsbrist och är totalt panka efter att Venezuelas gränsvakter, ELN-gerilla och paramilitärer stulit deras besparingar.
  Högtflygande teoretiska konstruktioner blir lätt folkförakt. Rasisthögern hävdar ofta att det inte finns något krig i Syrien och att flyktingarna kommer till Sverige bara för att leva på svenska bidrag. Nu ignorerar du Anders på samma sätt problemet med en hungrande venezolansk befolkning och försöker vinkla det till en fråga om USA och colombiansk höger. Du skadar därmed förtroendet för alla vänsterkrafter som inte bara är emot USA-imperialismen utan även klassförtryck vart än det förekommer. Du sällar dig därmed till den kommunistiska rörelsens sämsta traditioner. Hade du varit ambassadör för ett med Venezuela vänskapligt sinnat land hade jag förstått din hållning men du driver faktiskt bara en socialistisk blogg. Tag fasta på det och solidarisera dig främst med det arbetande folket och mindre med korrupta militärregimer. Det går att ha två tankar i huvudet samtidigt. Det går att försvara Maduro vid ett konkret angrepp mot Venezuela samtidigt som man är emot Maduros folkfientliga politik. Venezuelas folk behöver hjälp av alla vänligt sinnade krafter innan USA-imperialismen på allvar utnyttjar situationen.

  • Du tillskriver mig olika uppfattningar som jag inte har. Jag har i flera artiklar skarpt kritiserat det främlingsfientliga högerpartiet SD, och publicerat ett tiotal artiklar om fascism. Artiklarna om Venezuela och Nicaragua har främst skrivits av gästbloggare. Dessa visar med olika fakta att USA bedriver en slags ekonomisk och ideologisk krigföring mot landet och kommit med uttalanden som kan tolkas som hot om militär intervention. Man har stött statskupp mot tidigare presidenten och Maduro utsattes nyligen för vad som kan ses som ett mordförsök. I Nicaragua drog regeringen tillbaka ett förslag till pensionsreform. USA:s politik mot dessa länder är i linje med dess Latinamerikapolitik sedan decennier: Bekämpande av alltför självständiga stater samt stöd till statskupper med ofta etablering av diktatur.
   Jag utgår att även regeringarna i Venezuela och Nicaragua har begått fel. En intressant artikel om detta ”The politics of food in Venezuela” i juninumret av Monthly Review (https://monthlyreview.org/).

   Chilekuppen mot Allende 1973 är ett välkänt exempel.
   Försök att bemöta detta konkret i stället för olika påståenden om mina påstådda åsikter. Vad menar du för resten med Maduros folkfientliga politik? Jag tror att författaren av den gästbloggartikel som du kommenterar på detta märkliga sätt väsentligen har rätt i sin bedömning. Varför inte diskutera den skrivna artikeln?

   Märkligt att du kan associera den på historisk empiri och fakta baserade kritik av USA:s Latinamerikapolitik, och mina presumptiva bedömningar med Molotov-Ribbentrop-avtalet och fel av kommunistpartier för snart 80 år sedan.

 3. den ena procenten som styr våra liv älskar inbördeskrig speciellt i mellanöstern och sydamerika, rex tillerson uttalade sej, i venezuelas och sydamerikas historia är det ofta militären som är förändringsagent ( ekonomiskt och militärt uppbackade av den ena procenten ala usa ) när saker går dåligt , och ledarskapet inte längre kan tjäna folket, om maduro tyckte denna gam , om köket blir lite för varmt för honom är jag säker på att han har vänner på cuba som kan ge honom en trevlig hacienda på stranden och kan ha ett fint liv där borta, dessa amerikanska gangsters har både makt och möjligheter att såtta fattiga länder i brand, se på chile tiotusentals mördade ett oändligt lidande av miljoner människor , mångmiljoners lidande över vår vackra planet enbart för dessa pengagalna psykopater , till dom som inte vet vad usa är . läs operation condor, usa den grisigaste nation på denna planet,