Fredrick Federleys mamma


Idag på morgonen läste jag Katrin Kielos sågning av den f.d. liberalen Fredrick Federley och hans hulkande i talarstolen i Sveriges Riksdag.

Det går givetvis an att hulka och snyfta offentligt om man har en lön på över 53 000 kronor per månad plus en mängd fringe benefits i form av fria resor, årskort på SJ, regelbundna utrikesbesök och därtill särskilda kontanta resebidrag. Anställningstryggheten är dessutom bättre än i de flesta jobb eftersom man som riksdagsman har en inkomstgaranti ett år efter avslutat uppdrag, något som Federley kommer att få utnyttja efter valet 2010.

Katrin Kielos / Dagens Arena: ”För två veckor sedan den 5 juni var Fredrick Federley glad. Då röstade den borgerliga majoriteten igenom sina försämringar i sjukförsäkringen och detta gjorde Federley så lycklig att han applåderade i kammaren.

Miljardbesparingar på sjuka trots att överskotten i sjukförsäkringen uppgår till 14 miljarder kronor? En rehabiliteringskedja som varken innehåller förslag på förbättrad rehabilitering eller stärkta möjligheter att få jobb? Är denna av remiss-
instanserna så sågade skrivbordsprodukt verkligen något att hurra över? Räcker det inte med att rösta igenom spektaklet, måste det verkligen applåderas? Ja tydligen!

Att de långtidssjuka, de arbetsskadade och de psykiskt sköra ska fasas ut ur vår gemensamma sjukförsäkring och tvingas ta socialbidrag, det bör tydligen hejas på som vore det ett mål i en fotbollsmatch.

Däremot: när den egna ryggraden antar konsistensen av övermogen banan och man slits mellan mamma och Maud. Då faller tårarna.

Ja, det var ju det där med att kunna se sig själv i spegeln på morgonen.

Don’t cry for me stureplanscentern!”

Maken till svek mot sina väljare kan jag inte direkt påminna mig när jag funderar, det kanske har hänt men jag minns i så fall inte vad och vem. Och som vänsterväljare kan jag inte undvika att sitta här framför datorn med ett varggrin på läpparna. Alla har insett att den borgerliga högerregeringens utförsbacke varit brant, somliga av oss har dessutom önskat att den skulle avslutas som en hoppbacke, med en rejäl luftfärd på något hundratal meter.

För socialdemokratin innebär det inträffade att Thomas Bodström måste bort från valsedeln till år 2010. Ingen kan nämligen bortse från det faktum att han personligen varit primus motor i skapandet av lagen, att han varit så helt i händerna på USA:s

myndigheter att dessa fått diktera hur lagen ska se ut. Det är en självklarhet att högerregeringen nappar på ett så fett bete, men glömmer det Socialdemokratiska Arbetarpartiet vem som skapade det så begär de sannolikt ett misstag helt i paritet med Fredrick Federleys svek mot alla liberaler.

Idag sitter vi med en spionlag som helt saknar förankring i de breda folklagren. Nu kommer motståndet att handla om hur man försvårar spionmyndigheternas försök att kartlägga allt. Till det sista kommer jag sannolikt att återkomma ett antal gånger, bland annat har jag planer på att visa hur krypterad text ser ut och fungerar.

Men den verklige kryptoexperten är förstås Federley. Han lyckades kryptera sin egen politiska ideologi till den grad att hans väljare trodde att han var motståndare till att myndigheterna spanade på dem. Nu blev han istället den som krattade vägen för FRA, en hulkande och snyftande ung man med en ryggrad som en övermogen banan, sliten mellan mamma och Maud som Kielos skriver…

ETC DN12345 SvD1234 AB12345 Svensson/FRA Rawia/FRA Motbilder/FRA it

Andra om: , , , , , , , , , , , , , ,

[tags]Fredrick Federley, FRA-lagen, Mamma, Kielos, FRA, Spioneri, Personlig integritet, Liberal, Högerregeringen, Val 2010, Svek, Sveriges Riksdag, Politikerförakt, Riksdagen, Politik[/tags]


41 svar till “Fredrick Federleys mamma”

 1. Våra represanter visade att de är svagsinta och oansvariga. Jag känner ingen ilska mot dom, bara ett olustigt förakt över den som gråter i talarstolen i stället för att ta sig i kragen och göra sitt jobb. Våra representanter kan nu gå ut på sitt grönbete som moderaten Rolf önskade, och för min del så får dom gärna förlänga sin semester tom september 2010 med full lön. Ty de gör mindre skada utanför riksdagen än när de sitter där och drar ett löjes skimmer över den Svenska demokratin!

 2. Men visst är det mycket symptomatiskt just för centerpartiet. De kallar sig fortfarande gröna – utan att vara det (de är bruna). Och de har gått in mycket hårt för att kalla sig liberaler – och det ser vi ju nu att de inte heller är. Så vad blir då kvar av dem?

 3. Återigen undrar jag om folk vet hur övervakade vi är/kan bli redan. FRA-lag eller inte ?

  Jinge- förvisso kan man kryptera mail – men är det något som FRA kan så är det ju att knäcka krypton – om dom nu bryr sig..

  Redan idag finns ju dina mail att sniffa tex via din internetoperatör. Där finns också loggar på hur du surfar osv – så även om FRA inte har informationen centralt så ahr historien visat att myndigheterna visst kan komma över informationen om dom vill och trycks på tillräckligt för det (det anti-piratfall av diverse slag)

  Utgår från att du inte har Ica-kort, betalkort ellr mobiltelefon heller – för då kan man börja ta reda på allt om hur du rör dig, vad du handlar osv osv

  Återigen, inte lagrat centralt – och det är väl där jag har det största motståndet mot den nya lgaen – att allt samlas för ev. framtida missutnyttjande…

  /K

 4. @Klas:

  Jag har både diverse kort och en mob. Mobben ligger i min rygga och jag ringer ett eller två samtal i månaden. Den är aldrig påslagen så det är svårt att utifrån det veta hur jag rör mig. Att min ISP kan kontrollera vart jag surfar bryr jag mig inte så mycket om, det är nödvändigt eftersom de tillhandahåller tjänsten. Men jag vill inte att myndigheterna ska ha den informationen med mindre än att jag är misstänkt för ett brott.

  Innan polisen tror att jag är en brottsling så har ingen levandes själ någon rätt att veta vad jag gör, eller var jag befinner mig, lika lite vad jag handlar.

 5. Jinge, du skriver att Thomas Bodström måste bort från valsedeln till år 2010. Om han finns kvar på valsedeln då, vad finns att göra?
  Nada med nuvarande valsystem.
  Den enda verkliga möjlighet för väljarna att få de de vill ha i riksdagen är ett fullt utvecklat personval.
  Endast genom att kunna gradera, numrera, sin partirepresentanter själva kan väljarna påverka vilka som sitter i riksdagen.
  Dagens system med valberedningar är en antik odemokratisk rest.
  Hade vi haft ett fullt utbyggt personval hade Reinfeldt, olofsson m.fl. inte vågat driva igenom FRA-lagen.
  Det är fullt möjligt att ha proportionerligt valsystem och personval t.ex. Finland och Tyslkand m fl, har man ett proportionerligt valsystem, dvs representationen är i proportion till röstfördelningen.
  Motståndarna till det tar gärna fram det falska argumentet att personval är lika med enmanskretsar, men egentligen visar bara dessa på att de är emot fördjupad demokrati och för partidiktatur och partipiskor.

 6. Ja sossarna ler som feta katter i solen med magen full med gräddmjölk idag. Det var de som drog fram förslaget (läs Thomas ”Jag ÄR författare” Bodström), borgarna röstar igenom det vansinnigt impopulära förslaget och sossarna kan efter segern 2010 (för det lär det bli, inte minst efter det här) sitta i hur många morgonsoffor som helst och slå ifrån sig om hur heroiskt de röstade nej.

  Jag skulle inte tycka synd om någon borgare efter någon som helst politisk nesa, men det känns som om sossarna inte fått hälften av det pisk de förtjänar efter detta.

 7. Enligt K G Bergström så är det Leni Björklund som mamma till FRAlagförslaget och att Bodström som justieminister försökte stoppa det.
  Så uppfattade jag det på tv,n i morse.
  Är det någon fler som såg och hörde det och stämmer det.
  I så fall är det fel person som får bära hundhuvudet.

 8. @Klas

  Skillnaden mellan Ica-kort, betalkort, mobiltelefon, bibliotekskort etc. och FRA är att de tidigare är separata databaser som enligt databaslagen inte får samköras, så det går inte att bygga en personprofil. Fast det är väl bara en tidsfråga innan den lagen också upphävs i rikets säkerhets namn.

  Jag kräks på FRA-lagen i allmänhet och Fredrick Federlay, Centerpartiet och Folkpartiet i synnerhet. I går dog den svenska socialliberalismen.

 9. Jag hade inga som helst förväntningar på rikstönten Federly, utan räknade kallt med att han skulle rösta ja, visserligen med en del krumbukter, som den svikare av demokratin som han är – och alltid kommer att förbli.
  Centerpartiet har nazistiska ränder som aldrig tycks gå ur – i arv efter det gamla Bondeförbundet. Nu sticker dom upp sina fula trynen igen med benägen hjälp av Maud Olofsson och Federly.

 10. Socialdemokrat som jag är ska jag jobba för ett öppnare Sverige. Jag hoppas innerligen jag får resten av partiet med mig och att vi gör detta till en av våra valfrågor 2010. Med ny partiledare och omprövningar på en rad områden vore detta inte omöjligt.

  Detta skrev Marita Ulvskog sent i går kväll på vår hemsida: ”Det finns två förlorare efter riksdagens FRA-omröstning: Integriteten – och Fredrik Reinfeldt. För exakt en vecka sedan stod Reinfeldt i riksdagens talarstol och beskrev sig som ”skepparen” som med fast hand styr skutan. Nu har han gått på grund och besättningen springer åt alla håll.”

  Sedan heter mitt parti Socialdemokratiska arbetarepartiet. Det finns som bekant ett annat parti som kallar sig arbetarparti. Inte att förväxlas ….. :-)

 11. Jag måste ju erkänna att jag blev blålurad av Fredrick Federley. Jag trodde han var en riktig vän av det fria ordet och yttrandefriheten? Men efter nåt dygn fick man ju klart för sig att det var precis tvärtom. En riktig falskspelare är vad han är!

 12. Kampen handlar inte bara om att göra det svårt för FRA att massavlyssna folket. Den handlar också om att få rikdagsbeslutet upprivet, eller kräva regeringens avgång. Om man utnyttjar den förargelse som är så utbredd idag hos folket går det inte att hindra den från att lyckas.

  Kräv en folkomröstning om FRA! Kräv regeringens avgång! Kräv en upprivning av beslutet!

  BOJKOTTA SVERIGES OS-DELTAGANDE!!!

 13. Bodström och Socialdemokraterna är i motsats till Reinfeldts regering inte aningslösa. Alliansen har naivt nog tagit på sig rollen som skammens budbärare, och de får betala priset i form av lägre opinionsstöd. Makten behåller man säkrast genom att inte reta upp den sovande massan. Det är i regel arrogans och övertro på sin egen förmåga som leder till att dessa sanningar glöms bort. Socialdemokratin vet precis var gränserna går, de har erfarenheten och kan manipulera oss relativt enkelt. Då det gamla gardet med Per Albin, Palme etc. styrde Socialdemokraterna så var inte det så oroväckande, men i dag så är situationen en annan.

 14. Flagga på halv stång i midsommar!

  Visa under vår mest nationalromantiska helg, vad som är viktigast i ett frihetligt Sverige. Hala ner flaggan på halvstång och visa din sorg och ditt missnöje över vad vi just förlorat!

 15. Centerpartiet är de stora förlorarna i detta. Federly har varit en mycket synlig person i debatten och det förvånar mig att ingen letar upp vad han tidigare skrivit.

  Han sålde sig som den värsta hora!

 16. Jag vill faktiskt igen påminna om Ingrid Segerstedt-Wiberg… Göteborgs egna 97-åriga liberala terrorist. Hon fyllde för övrigt år igår, så det var ju en fin present hon fick.
  Hon är ju terroriststämplad (fortfarande) för att hon hjälpte sin far med att dela ut tidningar under 2:a världskriget, då tidningen var kritisk mot tyskland.
  Hennes akt är för övrigt sekretessbelagd.

  Staten har ju alltid och kommer alltid att registrera oliktänkande, men bara för att dom säkerligen redan nu gör detta, så finns det ju ingen anledning att göra detta lagligt.
  Den här kommer att öka stämplingen ”Hot mot rikets säkerhet” mångfaldigat.
  Många vänsterpartister och liberala folkpartister är redan stämplade, men det kommer att bli enklare att lagligt stämpla människor nu.
  Camilla Lindberg (fp) är säkerligen stämplad snart också, och det märker hon då om hon skulle få för sig att resa till USA.

  Dessa misstankar som försvaret och SÄPO en gång har haft på en människa släpper ju aldrig.
  Det är ju inte nån prick i kronofogdens register vi pratar om. Som sagt… jag är glad att vara vänsterpartist ibland, även om man ibland undrar vad partiet håller på med.

 17. Jag är dum i HELA huvudet och fattar inte något så komplicerat som kommentarsregler…

 18. Lägg av med krypteringen – den tar bara tid och energi. Det finns bara en lösning: Att byta regering.

  Alla tekniska motmedel mot FRA kan göras olagliga. Om vi inte vill det, får vi se till att inga sådana lagar stiftas.

  Lägg energin på opinionsbildning och politisk verksamhet. Datanörderi kanske ger dig en skön busungekänsla, men det leder ingenvart.

 19. Klockrent skrivet av Jinge!!!
  Federleys hulkande i talarstolen gjorde mig både förbannad och illamående. Federleys iscensatta diskussion och frågor till försvarsminister Tolgfors var som en billig fars!! Och nonsenspratet om mamman som inte ledde någonstans…

 20. Jag har alltid sympatiserat med moderaterna i de flesta frågorna. Nu bor jag ju sedan 10 år i USA och har inte röstat i de svenska valen sedan 1998. har dock försökt hålla lite koll på svensk politik.
  För mig är moderaterna inte moderater längre. De skär ner försvaret till ingenting. När jag gjorde lumpen 1990-91 (då det fortfarande var allmän värnplikt, även om en del killar slapp rycka in på grund av nedskärningar) fanns det nåt i stil med 10 flygflottiljer, och ett gäng regementen. Idag finns det vad, 3 flottiljer och en till ska läggas ner, antingen F17 i Kallinge eller F21 i Luleå. Jägarförbandet K4 i Arvidsjaur ska läggas ner, specialförbanden vid K3 läggs ner, pansarregementet P7 i Skåne läggs ner, liksom Lv6 i Halmstad. Enda arméförbandet söder om Vättern blir då Ing2 i Eksjö.
  Hur kan det här vara ett försvar? Argumentet ”det finns inget hot idag” är ungeför som ”det står ingen inbrottstjuv utanför min dörr, jag behöver ingen hemförsäkring. Jag tecknar en när buset knackar på dörren.”

  Jag vet inte hur alliansen tänker. Påminner lite om Harry Potter och Phoenixordern, där den onda sidan får ”Ministry of Magic” att jaga de goda och vägra att inse att Voldemort är tillbaka…

 21. Kryptering är i princip meningslös i sammanhanget. Problemet med centrallagringen är framförallt att trafikdatan kan samköras. Det spelar ingen roll om din epost är krypterad, i de flesta fall misstänkliggörs du enligt ditt kontaktmönster.

  Om FRA nu får tillgång till trådbunden trafik så kan de alltså utan större svårigheter skapa sociogram efter dina sms, email, din fasta/mobila telefoni, instant messaging och så vidare.

  Men den trafiken lagrad går det på ett kick att hitta läckor (vem mailade till Ossi Carp på DN idag? hejdå meddelandeskyddet) samt skrämma människor från att kontakta politiskt obekväma karaktärer för att bygga nätverk.

  Som sagt, krypteringen är ointressant. FRA har visat vad man är intresserad av genom att berätta att trafikdatan är högintressant. Svepskälen är terrorism och ”yttre hot” men egentligen vill man bara åt den trådburna trafiken för att ytterligare djupinspektera och långlagra meddelandehuvuden.

  Det kan du i princip inte skydda dig mot.

 22. Jag ser framimot bra inlägg om kryptering, bara för att FRA ska få lite mer datorkraft slösad på inget om det skulle falla så…

  Jag är inte överraskad att lagen gick igenom men jag är djupt sårad att behöva se detta gå igenom. Detta slår fan KGB, CIA och alla de andra övervakarna i historien… det är så absurt att jag vet inte vad längre…

  Motståndet mot lagen får inte sluta, folket som röstade genom detta ska få veta vad vi tycker och hur jävla roade vi är!

 23. Kan det vara så jävla illa att våra politiker förutser ett totalt sammanbrott av det samhälle vi nu känner?
  Matbrist, oljebrist och ett allmänt sammanbrott i världekonomin kanske gör det nödvändigt att förebygga nära förestående upplopp och uppror där olika grupperingar går samman för överlevnad??

  Kan det vara så jävla illa som så?
  Finner ingen annan förklaring till detta övervakningsvansinne…

 24. Att skylla sveket mot Svenska folket på Federley är väl att ta i. Han hade i alla fall en åsikt! Nej Moderatregeringen går ärenden åt utländsk makt!
  Såssarna är likadana de har ju Mona som var på Bilderberggruppens möte strax innan hon valdes till Såsseledare! Maud O fick sina direktiv i början på Juni! Tillsammans med Bildt ser de till att Reinfeldt lyssnar av maktelitens krav och inte på folket väl och ve!
  Till nästa val kan man vi stryka alla politiker från deras listor som varit med och beslutat om FRA lagen.
  xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

 25. Jag har skapat en namninsamling till Europa Parlamentet, hjälp till att vädja för att de ska göra vad som kan göras för att om inte ingripa åtminstonde hålla debatten igång, och låta våra röster höras utanför Sverige!

  http://xxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

 26. Mvh

  Rune Lanestrand

  0521-257048

  Federley och centern saknar politisk ryggrad

  Partipiska och den fortsätta politiska karriären var starkare än Fredrick Federleys samvete. För mitt före detta parti, centern, är det hela också en bedrövelse. Maud Olofsson gjorde i valrörelsen ett lika stort nummer av integritetsfrågan som Thorbjörn Fälldin på sin tid om kärnkraften. Båda har lika grovt svikit sina väljare och domen kommer att bli hård. En intressant likhet. Fälldin tog också sin mor som intäkt för att han skulle stå för sitt ord.

  Jag hoppades mer än trodde att Fredrick Federley hade en politisk ryggrad. Men hans svekfulla uppträdande har lett till ytterligare en besvikelse över dessa välsmorda och hycklande toppolitiker. Man kan fråga sig om även hans tårar i riksdagens talarstol var riggat. Ja vad ska man tro när det gick så lätt att tvärvända utan att något i sak ändrats. Och att han efter sitt svek helt plötsligt anser det lika integritetskränkande att sitta häktad som att bli avlyssnad av FRA. Det är något som inte stämmer.

  När jag nu läser vad Fredrick Federley nyligen skrev på sin hemsida förstår jag hur fåfäng min förhoppning var. Federley skriver att ”min våta dröm är att få skaka hand med Condolissa Rice” när hon kommer till Sverige och Irakkonferensen. Ett toppmöte som riggats av USA-administrationen tillsammans med Vita Husets veckopendlande springgrabb Carl Bildt.

  En person vars högsta önskan är att få hålla denna av blod så nedsölade hand kommer aldrig att uträtta något bra varken för USA:s eller Sveriges folk. Federleys önskan förklarar ytterligare hans spel för gallerierna då det ju främst är USA som FRA jobbar för och har gjort ända sedan Carl Bildt gjorde sin värnplikt där.

  Federley kunde ju inte ena dagen skaka hand med sin idol och nästa dag gå emot Rice ”våta dröm” om att få avlyssna det svenska folket som är så starkt kritiskt till USA:s krigspolitik. CIA och Bush fick sitt bästa argument till övriga världen: titta på det fredliga och demokratiska Sverige de inser verkligen terrorhotet och följer våra råd in i minsta detalj.

  Men på nattklubbarna kring Stureplan där Federley har sina främsta beundrare är det säkert fortsatt lika intressant att frottera sig med en riksdagsman som dessutom har blivit rikskändis. För här är det bara kändisskapet som räknas. Och de flesta av det vackra innefolket vet förmodligen inte ens vad FRA står för. Kanske tror de att det står för Fri Alkohol. Annars är det väl bara Federleys mor som i dag tror på hans tal om att han vill värna den personliga integriteten.

  Rune Lanestrand

  Redaktör för Småbrukaren

 27. @ Rutabaga

  Tack så mycket! Det stämmer verkligen, vad som behövs är gammeldags opinionsarbete. Det farligaste är om folk verkligen börjar anpassa sig efter FRA-lagen med självcensur och kryptering. En civil konfrontation där man fortsätter som vanligt är mycket bättre. Om nu staten skulle vilja missbruka inhämtad information, det som man är rädd för, ta då det i en öppen rättegång. Det värsta som kan hända är att man döms till fängelse nåt år, men då har de verkligen skjutit sig i foten. Och framför allt: man måste få folk att rösta vid nästa val. Det har varit oroväckande många kommentarer om att man nu vill vända politiken ryggen. Som om det skulle lösa någonting. Jag skulle till och med säga att regeringen fick igenom lagen just pga en utbredd politisk apati,

 28. Kjell G. Holmsten: Du får gärna försöka förklara vad för ”åsikt” som Fredrick Federley hade?????

 29. Det är i princip meningslöst för FRA att försöka sig på att knäcka t.ex en 2048 bitars eller 4096 bitars RSA-nyckel. Så mycket datakraft som behövs för att knäcka det inom rimlig tid har ingen.

  Samma sak gäller starka symmetriska krypton som t.ex AES med 256 bitars nyckel. Redan AES med 192-bitars nyckel är godkänt av amerikanerna för topphemliga uppgifter. Så det är inte alls meningslöst att kryptera som vissa påstår här, bara man använder de riktigt bra algoritmer som faktiskt finns tillgängliga för alla.

  Vidare så kan man mycket väl dölja vart ens trafik går med IP-tunnel över gränserna i kombination med ovanstående krypteringsmetoder (VPN helt enkelt). Det kanske inte finns enkla nyckelfärdiga lösningar klara just nu, men delarna finns där redan, tillgängliga för alla.

  Tyvärr har jag ju varit med och rösta fram den här gestapo-alliansen som just har gett oss den första riktigt totalitära svenska lagen i modern tid, men mitt vallöfte till dessa nytotalitärer är att de aldrig kommer att få min röst igen, någonsin.

 30. Håhåjaja som ni bekymrar er. Jag skiter blankt i om dom läser mina mail. Jag tror f.ö. inte att dom är särskilt intresserade. Om jag till äventyrs skulle skicka mail till någon av mina portugisiska vänner kanske dom höjer ögonbrynen, särskilt om jag har frågor om pumpar eller brandmän (bombas resp bombeiros).

  Sen tycker jag inte att (s) entusiasterna skall vara så begeistrade. Vi, som varit med ett tag, kommer ihåg IB-affären, sjukhus-spionen och så Kalle Blomkvist själv, Ebbe C. Allt signerat (s). Nu är spioneri åtminstone lagligt.

 31. Frågan som man måste ställa sig är om den käre Fredrick är mogen för sitt uppdrag. Vem som helst kan sitta och sova i de nya riksdagsstolarna när allt går bra, men vad som verkligen betyder något är hur man klarar av en riktig kris. Riksdagsledamöterna ska trots allt styra Sverige i både krig och fred.

  Sen var ju uppvisningen i talarstolen ganska onödig. Uppenbarligen hade han redan pratat ihop sig med Försvarsministern om hur de skulle bolla frågan mellan sig för att lyfta ut Fredrick ur hörnet han hade målat in sig i. Pinsamt, svagt och synnerligen genomskinligt!

 32. Jag är förvånad över att ingen frågar sig VARFÖR regeringen vill detta?
  Själv läste jag om Orwells 1984 för ca ett år sedan. Boken var direkt skrämmande för mej.

  Läs 1984 och du förstår VARFÖR politiker vill detta. Politiker kommer till maken genom att skrämmande väljarna. Precis på samma sätt som makthavare/prästerskapet tidigare har skrämt människor med att de skall brinna i helvetet så skrämmer man väljarna med terrorister.

  LÄS BOKEN

  http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9174865412

 33. Några omdömen om 1984:

  ”Ett oupphörligt krig som är till för att skrämma det egna folket till lydnad mer än något annat och som används som ursäkt för avskaffandet av allt som kan kallas ”privatliv” och ”personlig itegritet”.

  ”det blir bara kusligare när man inser att våran svenska regering (både den nuvarande och den förra) lägger fram förslag efter förslag som skall göra det enklare för Säkerhetspolisen att övervaka oss alla för att skydda oss mot ”terrorism” /…/Det sägs ju att det första människor ger upp om de är rädda är deras medborgeliga rättigheter”.

 34. Minns nar jag sag pa filmen V for Vendetta och tankte att detta ar ngt som troligen skulle kunna handa har i UK, men inte i Sverige.
  Jag far borja inleda alla mina samtal till Sverige med ”dod at Sverige, statsministern ska skjutas, och bomba riksdagen”…
  bara for att javlas med de dar superdatorerna.

 35. Enslingen på skäret, du har nog inte fattat vad vi är upprörda över. Det handlar inte om ”att den som har rent mjöl i påsen inte behöver oroa sig” för det har nästan 100% av landets berfolkning. Det handlar om att vi inte vill vara övervakade av staten. Ta och fatta det! Men du som har försänkningar i det gamla salazarska Portugal kanske inte bryr dig?

 36. @Calle Fridén: Jag är rätt tveksam till om vanliga Svesnssons kommer att kunna kryptera sina mail i tillräckligt stor utsträckning för att kunna hålla myndigheterna borta, om nu myndigheterna skulle vilja ta del av eventuell korrespondens.

  Jag vet inte om man lyckats knäcka PGP eller inte, men en stark PGP-kryptering, eventuellt med ytterligare ett program skulle göra det extremt kostsamt att dekryptera mail under alla omständigheter. Man skulle behöva en rent kopiös datakraft.

 37. Christer W #8: Det stämmer att Bodström och juttitedepartementet var emot FRA-lagen på (s) regeringens tid. Frågan drevs av försvarsdepartement under Leni Björklund (och FRA, kan man väl tänka sig). Delvis traditionell polis/militär-konkurrens, men justitie är de som har koll på grundlagarna.

 38. Ni borde kanske ta i beaktande det som många konspirationsteoretiker ansett i många år redan, nämligen att dom redan har tillgång till teknologi som bara vi kan drömma om i våra allra våtaste drömmar, det där med Roswell och kraschade utomjordingar. Skulle ju kunna förklara varför det är så jäkla superhemligt. Det kanske bara tar en bråkdels sekund att knäcka vilken kryptering som helst.