Flaggprydda kistor

I Sverige har frågan om Afghanistan knappast fått den uppmärksamhet den förtjänar. Vi är ett litet land med minder-
värdeskomplex, något som syns särskilt tydligt när vi har en borgerlig regering. Att socialdemokrater varit med och grundat för den pågående insatsen i Afghanistan gör inte saken bättre, snarare tvärtom.

Det rödgröna alternativet innebär att Vänsterpartiet och Miljöpartiet kan hamna i en situation där de måste vara med och administrera en krigsinsats, något som givetvis skulle skada dessa partier. För vänsterpartiets del så skulle den frågan kunna bli så allvarlig att partiet skulle få två små bokstäver framför namnet – f.d.

Men problematiken med Afghanistan observeras inte bara av vänstern, många borgerliga väljare anser att vi inte har något i Afghanistan att göra, och idag när till och med Obamas handgångne man, general Stanley McChrystal, sätter sig på tvären så blir det tydligt för allt fler.

DN: ”Få har trott att det skulle gå att bygga en demokratisk centralmakt av västerländskt snitt i Afghanistan. Efter det senaste decenniets krigföring torde den skaran vara än mindre. Historia, geografiska förutsättningar, etniska skillnader och tradition av lokalstyre tycks vara hinder som inte går att överbrygga.

President Obama har till skillnad mot Reinfeldt lagt tonvikten på inrikespolitisk säkerhet. USA har inte drabbats av några stora terrorattacker sedan elfte september 2001, och vill man kan man förstås tolka det som att amerikanerna lyckats i sitt krig mot terrorismen. Men för folk utan insyn i denna hemliga verksamhet är det förstås omöjligt att veta på vilket konto man ska bokföra det. På Afghanistankontot? På den amerikanska säkerhetstjänstens konto? Eller kanske rent av på turkontot?”

Ser man till amerikansk historia så är det kanske möjligt att förstå en del av orsakerna till den amerikanska politiken, men jag tvivlar på att någon skulle vilja eller föra ett längre resonemang i ämnet. Och framför allt, det har ingenting med Sverige att göra. DN skriver att Obama lagt tonvikten på inrikespolitisk säkerhet till skillnad från Reinfeldt. Det är ett lustigt uttalande eftersom USA alltid lagt tonvikten på sin hegemoni, sin förmåga att behärska världen, hade de lagt större vikt vid den egna säkerheten så hade man fört en annan politik, för det de kallar säkerhet har en direkt koppling till nationens utrikespolitik.

Här hemma i lilla Sverige så har vi redan fått hem ett antal flaggprydda kistor. Vi har fått hem ett större antal krigsveteraner, varav en del har invalidiserats. En betydligt större andel av veteranerna har invalidiserats psykiskt, något som vi kommer att bli alltmer varse de närmaste åren då den mentala ohälsan hos de återvändande börjar kosta alltmer.

Förklaringen till varför svenska soldater ska hjälpa USA i deras ”Kriget mot Terrorismen” uteblir, och frågar man politikerna så finns det ingen som kan ge ett trovärdigt svar.

(Rapportera tveksam reklam (Regler)

i , , , , , , , dn1 svd12 ex ab1 t

  6 comments for “Flaggprydda kistor

 1. Sören
  25 juni, 2010 at 08:37

  Fast glömmer du inte att om alliansen får fortsätta så dör fler än om de rödgröna kommer till makten?

 2. Erik D
  25 juni, 2010 at 09:17

  Ja vad tycker du att man ska göra då? Ska vi låta terroristerna ta över världen och stena alla som inte följer deras lagar?

  • Jo'El
   25 juni, 2010 at 11:12

   Ingen kan ta över eller införa någonting alls i ett land om inte 51% av befolkningen först säger JA till den aktuella förändringen. Du, Erik D, är således safe ända fram till den dag dina grannar bestämmer sig att fascism är bekvämare att leva under än total frihet och totalt ansvar för sig och sin omgivning.

   Hotet mot dig finns inte i afghanistan. Det är inte terroristerna som inskränker din nät-frihet, som avlyssnar dina samtal och som kräver att du skall visa dig naken för att få en flygplansstol. De som kräver detta är folket från VÅR sida, dvs folk som kallar sig ”demokrativänner”. Det allra största hotet mot din frihet i dagsläget är faktiskt din egen regering, då de håller på att ta fram lagar som tar rättigheter från dig och som kommer innebära att du inte på förhand kommer veta om du är kriminell eller ej, utan det får du veta först efteråt när polisen gjort sin utredning.

   I sverige blir du inte stenad om du inte tänker som etablissemanget. I sverige blir du socialt isolerad, inlåst och utsatt för social och ekonomisk terror från stat, banker och institutioner. Jag vet om oppositionella iranier som har det bättre i iran idag än vissa oppositionella drogliberaler har det som lever i sverige. Det säger en del om att sveriges fanatism när det gäller ”den enda sanna vägen” är lika enfaldig och oförlåtande och förgörande för människorna som de länder vi invaderar.

   Jag letar svärord att säga över sverige, men orden räcker fan inte längre till. Snart är det bara en grej kvar som folket lyssnar på och det är tyvärr terror. Visste du t ex att polisen i sverige använder olagliga metoder för att stoppa/störa laglig verksamhet? .. Om den utsatta gruppen inte kan få hjälp från rättssystemet eftersom det är det systemet som står för övergreppen, vad tror du blir nästa steg då?
   Vad förtjänar sverige som nästa steg?

 3. Rogge
  25 juni, 2010 at 12:50

  Det var intressant att läsa intervjun med Bildt i DN härom dan med anledning av byte av överbefälhavare i Afghanistan. Han hade svårigheter att besvara frågan om det är USA och Obama som har att bestämma vem som ska ta ett sådant beslut. Att Obama nu tog beslutet visar ju på vems villkor som den svenska truppinsatsen är i Afghanistan. Det är USA och ingen annan som bestämmer, sedan kan Bildt och Tolgfors och de andra i Alliansen prata så mycket de vill om att det är en FN-insats vi deltar i. Om detta blev klart för flera av oss här i landet, så skulle nog inte stödet till att sända dit soldater bli så stort. Vi fick ju också klart för oss av Obama att närvaron i Afghanistan inte syftar till att det afghanska folket ska få det bättre, syftet är enligt honom att se till att inga terrorister kommer till USA. Inte undra på att det afghanska folket kämpar mot de utländska trupperna. Vad gäller skyddet mot terrorism, så är nog en allmän uppfattning att det s.k. kriget mot terrorismen har skapat fler som hatar USA och dess medlöpare än som ser kriget som något positivt. Vad detta kommer att leda till på lång sikt bör vi nog oroa oss för litet till mans.

  • 25 juni, 2010 at 14:12

   Han hade svårigheter att besvara frågan om det är USA och Obama som har att bestämma vem som ska ta ett sådant beslut. Att Obama nu tog beslutet visar ju på vems villkor som den svenska truppinsatsen är i Afghanistan. Det är USA och ingen annan som bestämmer, sedan kan Bildt och Tolgfors och de andra i Alliansen prata så mycket de vill om att det är en FN-insats vi deltar i.

   Jepp. Fast vi har vetat det hela tiden..

 4. Christer W
  25 juni, 2010 at 12:55

  Danmark har visst ett trettiotal döda och ett hundratal svårt invalidiserade från ”afghanäventyret” redan nu. De invalidiserade skadorna är inte bara fysiska utan också psykiska.
  Men ändå så finns det ingen djupare debatt om detta i Danmark, på nått sätt tycks som danskarna förtränger det och stoppar huvudet i sanden.

Comments are closed.