EU, Kapitalismens Socialbyrå

Idag har Grekland godkänt de reformer som krävs för att få EU:s och IMF:s stödmiljarder, det handlar om 1200 miljarder kronor som Europas skatte-
betalare ska betala därför att Grekland ljög om sin egen ekonomi vid inträdet i EU, och vägrade vidta åtgärder trots att man uppmanats till det.

I praktiken så har EU blivit ett eko-
nomiskt projekt, en verksamhet som i första hand främjar nyliberalismen och den s.k. ”marknaden”. Som demokratiprojekt har det aldrig varit trovärdigt, och idag visar man upp vad vi kan förvänta oss framöver när det gäller unionen.

Om en person hade begått samma slags redovisningsfiffel som Grekland så hade straffet blivit fängelse i många år. Nu är det en korrumperad stat som begått brotten och då kommer alla EU-innevånare att få räkningen på sin skattsedel. Anders Borg brukar säga att Sverige inte ska betala, men då glömmer han medvetet de svenska transfereringarna till den Internationella Valutafonden, vår ligga omväg till att ge Grekland socialbidrag.

EU-projektet är på väg att falla sönder, den Kol- och Stålunion som ursprungligen var ett fredsprojekt har istället blivit ett verktyg för att koncentrera makten och ge tiotusentals människor försörjning inom EU-byråkratin. Man hade ju kunnat tro att Planekonomins sammanbrott i det gamla Sovjetunionen borde ha varit ett bra vaccin mot liknande misstag, men istället är vi på väg att bygga en ny överstatlig stat som kommer att förflytta besluten längre och längre från medborgarna.

Och vilken stat blir det efter Grekland? Blir det Portugal, Spanien eller Italien? Den senaste tiden nämns Storbritannien allt oftare.

Accepterar man att bygga en organisation för att ta hand om misslyckade och korrumperade stater så är vi alla neddragna i träsket snart. Här handlar det inte om att rädda en stat, det handlar om att rädda nyliberalismen. Och vi kommer inte undan vår del bara för att vi inte ändrat våra mynt och sedlar till Euro, vi kommer drabbas lika hårt för det trots Anders Borgs försök till dimridåer.

intressant Tags: , , , , , , , , , , dn12 svd1 ex ab1 e24 t

  12 comments for “EU, Kapitalismens Socialbyrå

 1. 2 maj, 2010 at 13:00

  Det är en intressant härva detta här och att Grekland ens får vara kvar efter allt detta är konstigt men byråkrater gillar att dunka rygg och de skulle nog aldrig våga erkänna vilket misslyckande det är… tyvärr…

  Blir vi även fast i Euron då är det verkligen kört…

 2. Christer W
  2 maj, 2010 at 14:43

  Borde inte frågan vi ställer oss i ren självbevarelsedrift vara, hur hjälper vi Greklands folk från EU,s repressiva politik.
  Den andra frågan vi borde ställa är, hur tar vi över EU från de liberalistiska och kapitalistiska krafterna.
  För vad Greklands kris visar att enskilt land har inget att sätta emot vare sig de är med eller ej i EU.

  Visst är det troligt att Storbritannien är de som ligger närmast till nu, fortfarande är de drabbade av Thatcher av nedrustning av landet, liksom US är av Reagans politik.

 3. 2 maj, 2010 at 19:37

  Som grekinna är jag först att säga att grekiska folket får vad de förtjänar.. Anledningen är att de har röstat på två partier som öppen och skamlöst varit korrumperade, anställt folk för att gardera sig väljare, med förmånliga anställningar T.ex låg pensionsålder etc, Det gäller både högern (ND) och socialdemokraterna (PASOK).

  MEN!! de representerar inte grekiska folket. Grekland består av 11 miljoner medborgare, ingen av dem pensioneras innan 60
  Jag blir rent utav förbannad när jag läser vår massmedia som försöker utmåla, för att inte säga svartmåla grekiska folket ,,generellt. De kallas för skattefuskare, lata, levt över sina tillgångar
  Grekland nämns som ”skurkstat” (vilket kan tolkas ,,, en stat består av skurkar) och mycket mycket annat.

  Faktum är att folket inte har levt över sina tillgångar. Under de 35 åren sedan Juntans fall har PASOK (som gärna vill kalla sig för socialister) eller ND inte byggt upp en dräglig allmän skola eller en human allmän sjukvård. Folk tvingas arbeta dubbelt för att betala sina barns studier eller ha pengar om i fall att man blir sjuk.
  Det är mycket vanligt att folk inte får lön på flera månader . för att arbetsgivaren anser att han inte har råd.. medan pengarna flyger över till Schweiz.
  Nu vill man att dessa människor ska betala fest notan . De som aldrig ens har blivit bjudna på festen !
  Innan vi kallar en stat för skurkstat . dess folk för skattefuskare så borde vi hålla på minnet att massmedians roll är att : på alla sätt och vis skydda den korrumperade kapitalistiska systemet som råder i Europa. Mer eller mindre så lär vi oss :
  ”Skyll på Grekland ,, men för guds skull skyll inte på dess system .. utan skyll på folket istället, Det är deras fel!!
  Det som sker i Grekland kan hända i varje kapitalistiskt land..
  Ett system som är katastrofal men som massmedian kommer att skydda ..
  Så låt oss skylla på fifflande grekiska folket

  • blingbling
   2 maj, 2010 at 22:20

   … det troligaste är väl att allt ljus sätts på Grekland för att dra uppmärksamheten från ytterligare en mängd stater som är i ungefär samma ekonomiska belägenhet, liksom föralldel ett ekonomiskt experiment som håller på att skita sig med musik. Då kan det vara rätt behändigt att ha en bad guy till hands.

   Det intressanta nu blir väl om grekerna stillatigande sväljer medicinen ?

 4. Martin Forsman
  2 maj, 2010 at 20:55

  Ja visst är det ett ödets ironi att det, åtminstonne i Sverige, är Vänstern som för en kamp mot det EUSSR som håller på att växa fram. Kanske ska man se det som ett mognadstecken för Vänstern i Sverige att vi lärde oss av historien vad gäller support till totalitära statsbildningar. Samtidigt är det ju rent beklämmande att liberalerna, i den mån det finns några ’riktiga’ liberaler kvar i landet, står helhjärtat bakom denna fasasfulla marknadsdiktatur.

  Kapitalet ska få flöda fritt samtidigt som människor ska övervakas och indoktrineras till lydiga marknadsslavar. EU var möjligen en gång i tiden en fin tanke men aldrig har det gamla talesättet ’Vägen till helvetet kantas av goda avsikter’ kännts mer klockrent än i just fallet EUSSR.

  Jag lider med Grekland som nu får iklä sig rollen som EUs pariastat samtidigt som högern i Sverige tar chansen att kleta fast Greklands usla statsfinanser på den Vänsterregering som råkade styra landet när bluffen synades. Det faktum att deras egna partikamrater i Grekiska ND har minst lika stor skuld till den uppkomna situationen talas det förstås inte om.

  • 3 maj, 2010 at 14:31

   Martin
   ”Jag lider med Grekland som nu får iklä sig rollen som EUs pariastat samtidigt som högern i Sverige tar chansen att kleta fast Greklands usla statsfinanser på den Vänsterregering som råkade styra landet när bluffen synades”

   Det har aldrig funnits nån vänsterregering i Grekland. Så vitt jag vet så säljer inte vänsterregeringar statliga företag till privatägande, låter de rika bli rikare och kräver av sitt folk att betala de rikas nota! Vänsterregeringar skapar ett socialistiskt och jämställt samhälle där alla bör ha fri tillgång till grundläggande männskliga rättigheter som skola, utbildning sjukvård. Ett samhälle vars tillgångar ska tillhöra folket och inte Siemens, Vodafone eller andra företag.
   Om man aviker från dessa grundläggande pelare så förlorar man rätten att kalla sig för socialist..PASOK har inget med socialism eller vänstern att göra.. Det som sker i Greklad startade och drevs igenom redan under PASOK´s regering, och med EUs kunskap..

 5. freddy
  2 maj, 2010 at 23:11

  Bra att grekinnan reagerar här ovan
  Trist att Jinge inte fokuserar på Wall Streets, eller finanselitens, roll i det hela.
  Det grundläggande är ju att västs alla stater, som styrs av bankirernas hantlangare polititikerna, nu har räddat de uppspekulerade, överackumulerade tillgångarna hos en liten klick rika med skattebetalarnas pengar.
  De därav följande budgetunderskotten, som kan ses som det senaste (sista) bubbelblåsandet från finanssvindlarsektorn, ska nu betalas. Det är bara det att tidigare bubblor i privata sektorn(dotcom,fastigheter osv), kunde förlita sig på det offentligas ”bailout”. Nu har vi den vansinniga situationen att vi har offentliga budgetunderskottsbubblor, som som ska betalas av det offentliga. Kortslutning.
  Dessutom ska man nämna att man klämmer åt Grekland som ett litet land i periferin, USA och England har tex. större procentuella underskott utan liknande åtgärder
  Tycker att Jinge, trots sin mördande EU-kritik, här går i den borgerliga fällan att fokusera på Greklands korruption

  • 3 maj, 2010 at 05:28

   Tycker att Jinge, trots sin mördande EU-kritik, här går i den borgerliga fällan att fokusera på Greklands korruption.

   Ptja, om uppenbara falsarier i redovisningen av landets ekonomiska situation vid inträdet i EU är en borgerlig fälla så har jag gjort det. Men visst, det enda som jag egentligen ser som positivt i nuläget är den folkliga ilska som finns, en situation som jag valde att illustrera med Latuffs teckning.

 6. nature
  3 maj, 2010 at 08:56

  Men vad ska vi göra då? Låta Grekland falla ihopp som Mogadishu i Somalia. eller vadå? Ska vi utsätta de stora massorna för sävlt, bostadslöshet med kriminalitet som följd? För utom PIG-länderna (Portugal, Irland, Italien samt Grekland) så är Storbritanniens budgetunderskott VÄRRE än Greklands. Betänk, t ex, att var femte spanjor är arbetslös! Hela EU håller på att krackelera – klart att vi måste hjälpa varandra. Det är nu som EU behövs som mest. Utan EU i dag skulle vi i Europa göra som vi brukar göra nämligen starta ett nytt storkrig i Europa. Titta på historien hur det gick för Tyskland, när den ekonomiska krisen blev känsbar för medelklassen under 30-talet!

 7. H2
  3 maj, 2010 at 09:18

  Om man ett ögonblick ser bort ifrån den ekonomiska misshushållningen i Grekland (för mig är et omöjlit att bedömma om socialisterna eller kapitalisterna varit värst)

  På sitt vis fungerar här EU fredsbevarade. Landet får nu ekonomkt stöd, tidigare i historien hade landet förmodligen invaderats eller så hade man startat ett krig

 8. freddy
  3 maj, 2010 at 09:26

  Nej, den borgerliga fällan är att prata om vad Grekland och greker gjort för fel. Klassisk debatteknik att prata om delproblem istället för huvudproblem, som är det globala, oreglerade finanssystemet.
  Ungefär som det här att borgarna fått sossar att använda det av dem via sin mediamakt inpräntade ordet ”utanförskap”

 9. sörmlänning
  3 maj, 2010 at 20:31

  En inressant site som skriver om detta ämne är: http://xxx och Joseph Stiglitz har en lärorik uppsats där: http://xxx Han berättar där att de kriser vi nu har är planerade av storbanker för att skinna skattebetalarna. Och har testats i Thailand och Indonesien ”med gott” resultat.

Comments are closed.