VM i Doping

Idag börjar skid-VM i Holmenkollen, ett VM där ett antal skidlöpare som aktivt dopar sig deltar. Dessutom deltar sådana som har dispens för att få använda dopingklassad medicin. För så förhåller sig det internationella skidför-
bundet till tävlande som kan presentera ett läkarintyg på att de t.ex. lider av astma.

Och med handen på hjärtat, alla inser att man utan större problem kan få en läkare att skriva ett intyg om att vederbörandes patient lider av astma. Söker man ett par gånger för sådana problem så får man givetvis det man frågar efter, papper på att man lider av åkomman inklusive ett recept på det dopingklassade preparatet. Och skulle händelsevis vårdcentralen hemmavid motsätta sig detta så finns det alltid andra läkare som kan ställa upp som man kan kontakta via bekantskapskretsen.

Eller är det bara en tillfällighet som gör Marit Björgen så totalt överlägsen inom damskid-
åkningen? Bra gener och idog träning spelar givetvis en mycket stor roll, men jag kan inte komma ifrån det faktum att hon är lite för ena-
stående för att det bara ska vara ett resultat av träning. Jag anser att det handlar om doping, en doping som tillåts fortsätta med eftersom hon lider av astma.

Det finns även svenska landslagsåkare som beviljats att använda samma medicin, och som argument brukar man hävda att dessa då kan delta på lika villkor tack vare medicinen, att de tack vare den inte handikappas jämfört med sina friska kamrater. Men det finns givetvis ingen forskning som stöder ett sådant påstående.

Rimligen finns det bara två val, antingen tar man bort preparatet från dopinglistan, eller så får skidlöpare med astma ägna sig åt någon annan idrott där inte den fysiska prestationsförmågan står i centrum. Jag anser att uppmjukade dopingregler på sikt kommer att ta död på skidsporten eftersom den sedan gammalt är så hårt drabbad av detta fusk.

it , , , , , , , , , ab12 ex12 dn123 svd12 svt12

  5 comments for “VM i Doping

 1. Gösta Lilja
  24 februari, 2011 at 11:41

  Frågan är vad norska och svenska skidåkare och skidförbund skulle ha sagt om en ryska hade varit först med en begäran om dispens från dopingreglerna? Därmed ingen skugga över dessa fantastiska idrottstjejer.

  • Celsius
   25 februari, 2011 at 06:15

   Eller lika gärna en finska i så fall…

 2. Ole
  24 februari, 2011 at 13:42

  Ja, det er uverdig at Bjørgen kan gå dopet, bør hun ikke få lov til å konkurrere.

 3. Alfons
  24 februari, 2011 at 22:37

  VM i doping? alla skulle stå sig slätt jämfört med de som tävlar i Mr. Olympia, ingen har någonsin vunnit den tävling ren

Comments are closed.