Björgen vann – tveksamt


Idag vann Marit Björgen 15 kilometer trots att kvinnan är sjuk i astma. Astma kan som bekant vara ett besvärligt sjukdomstillstånd.

AB: ”Marit Björgen tog ännu ett VM-guld. Då hånas hon fullständigt av många Sportbladet-läsare, och jämförs med dopade östtyskor och sovjetiskor. Men hon försvaras av SVT:s Jonas Karlsson. – Halva det svenska laget har en liknande dispens, säger han, apropå Marit Björgens astmamedicin, som är dopningsklas-
sad.”

Att halva det svenska laget använder astmamedicin beror givetvis på att det är svårt att ta sig in i landslaget med mindre än att man har sett till att en läkare skriver ett intyg om att man har astma, och också skrivit ett recept på preparatet. Vi hade tre norskor bland de tio bästa, och tre svenskor. Det skulle vara intressant att veta hur många av de tio bästa som har dispens för att få använda dopingpreparat?

Detta skrev jag tidigare om Doping-VM

it , , , , , , , ab1 ex123 dn123 svd svt gp1


23 svar till “Björgen vann – tveksamt”

 1. Det är ju märkligt att halva svenska laget drabbats av astma, det är ju trots allt inte SÅ vanligt, och definitivt inte bland idrottare. Så tyvärr har du nog rätt, det är vissa svårigheter att ta en landslagsplats om man inte har astma. Men då ska givetvis alla få använda preparatet.

 2. Har man astma och inte kan konkurrera utan mediciner så finns det handikapp tävlingar.

  • Håller med dig fullständigt! Har kollat på kommentarsdiskussionerna på AB:s artiklar i dag, och där får man veta att det är fullständigt ok att vinna med astma-medel i kroppen. Det ska ju, enligt bl.a. Jonas Karlsson SVT snart tas bort från dopinglistan. Tror sjutton det när de allra bästa i prislistan använder det, och internationella förbundet FIS vill ha det så, betänk då att detta FIS befolkas av väldigt många norrmän. Och skulle deet låta likadant om Björgen vore tex. ryska? Aldrig i livet! Men vad får detta för konsekvenser fortsättningsvis för tex. skididrotten? Jo, självfallet att det kommer att vara fullständigt omöjligt att tävla på samma sportsliga villkor utan att trycka i sig diverse kemiska & medcinska preparat! Individuella fysiska idrotter typ längdåkning, cykel med mera kommer att successivt förvandlas till typ cirkussporter för dopingstinna och självförstörande utövare! Jag kan inte se annat. Idrottenj står nu vid ett vägskäl. Doping för alla eller doping för ingen.

 3. Som astmatiker tycker jag inte alls att det är konstigt att astmamedicin ger effekt på en astmatiker och mig veterligen är astma väldigt vanligt bland skidåkare. Man kan välja att kalla behandling för doping, självklart, men då jag själv är astmatiker så tycker jag inte att det är orimligt att man fungerar fantastiskt mycket bättre när ens luftrör inte drar ihop sig utan att man måste se det som doping.

  • Man kan välja att kalla behandling för doping

   Annars bör denna Pulmicort tas bort från dopinglistan, eller hur?

   • Jag förstår faktiskt inte riktigt din kommentar där. Om man har astma ska man förstås få använda den behandling som krävs, ja. Jag känner inte till vilken effekt pulmicort har på någon som inte har astma men om den ger orättvisa fördelar mot personer som inte har astma och väljer att inte ta den så då bör den stå kvar. För en astmatiker så gör den dock inte bättre än en som inte har astma utan hindrar en att fungera sämre. Jag reserverar mig för eventuella fel då jag inte är läkare.

    • Elin! Är det ohälsosamt så bör de välja en annan idrott än en där de riskerar hälsan och måste käka medicin för att kunna delta?

 4. Tycker du att glasögon ska vara doping också? Löparskor? Varför är inte skidorna doping?

 5. Du måste alltid tänka på netiketten när du skriver en kommentar här. På samma sätt som en insändare i en tidning så läses ditt debattinlägg innan det släpps fram. Och precis på samma sätt som i en tidning så innebär det ingen garanti för att det släpps fram. Men visst underlättar det om man följer några små enkla tips:

  1. En fungerande mejladress krävs.
  2. Osakliga personangrepp eller provocerande texter stryks.
  3. Rasistiska, sexistiska, homofoba och liknande texter raderas.
  4. Länka enbart till etablerade media i texten, bloggreklam kastas.
  5. Okontrollerbara faktauppgifter accepteras inte.
  6. Kommentarer utanför ämnet, sk META-kommentarer stryks.
  7. Personliga hälsningar och liknande raderas.
  8. Kommentarsmöjligheten är inte till för privata meddelanden.
  9. Länkar till videor ska innehålla handling och vem som agerar.

  Det är uppenbarligen angeläget att påpeka att kommentarerna står för den som kommenterar, inte för bloggägarens åsikter. På samma sätt som en tidningsägare knappast står för insändarskribenternas åsikter så tar jag inte ansvar för dem som kommenterar. Men upptäcker DU någon olämplig kommentar så mejla mig och tipsa. Vissa dagar kan det komma över 100 kommentarer och då är det lätt att missa. Det är inte meningen att företag ska använda kommentarer för reklam. META-diskussioner raderas.

  Använder man falsk mejladress eller saboterar på annat sätt, t.ex. ägnar sig åt rasistiska skriverier eller personangrepp, så lägger jag ut IP-nummer, Internetleverantör, påstådd e-postadress etc på nätet.

  / Jinge

 6. Jag har skrivit det förut och jag skriver det igen, de här astmamedicinerna ökar inte prestationsförmågan, de vidgar endast luftrören så att den astmadrabbade kan få i sig luft på samma sätt som en frisk person, astmamedicin har därför ingen som helst effekt på en vanlig icke astmatisk person. Jag har en nära släkting som tvingas använda såna här mediciner för att kunna fungera som andra människor så jag har lärt mig lite om hur de funkar.

  Att många skidåkare är drabbade är inte det minsta konstigt eftersom hårt arbete i kyla kan vara en utlösande faktor för s.k. köldastma. En astma som sedan kan utvecklas till ett bestående problem. Astmamedicinerna bör tveklöst tas bort från dopinglistan, speciellt pga att så länge de finns kvar där kommer de alltid att vara upphov till diverse upprörda dopinguttalanden från personer som inte är helt insatta i hur astmamedicinen egentligen fungerar.

  BTW, undrar vad Hellner dopat sig med. Det kan inte vara naturligt att vara så överlägsen som han var i sprinten, men roligt var det. :-)

  • ”Jag har skrivit det förut och jag skriver det igen, de här astmamedicinerna ökar inte prestationsförmågan, de vidgar endast luftrören så att den astmadrabbade kan få i sig luft på samma sätt som en frisk person”

   Himla märkligt att det finns med bland dopingpreparaten då? Den vidgar rimligen luftrören för alla, oavsett om de är drabbade av astma eller ej, och så länge det anses vara ett dopingpreparat så ska det rimligen betraktas som doping.

   • Den vidgar rimligen luftrören för alla, oavsett om de är drabbade av astma eller ej

    Nej det funkar inte riktigt så. Astma kommer sig av en inflammation i luftvägarna som gör att luftrören blir trånga, musklerna i luftrören blir också tjockare och kan börja krampa. Såna här s.k. kortisonpreparat dämpar inflammationen och gör luftrören mer normala. För en person utan inflammation i luftrören gör alltså preparatet ingen som helst nytta. Däremot kan det användas förebyggande av de som för tillfället inte har astmabesvär men som tidigare haft problem med astma och inflammerade luftvägar. Allt för att hindra att inflammationen kommer tillbaka.

    Troligen finns det med på dopinglistan just bara för att kortison och kortisonliknande preparat är skadliga för kroppen om de tillförs i för stor mängd, bl.a. börjar kroppens muskelmassa att brytas ner om mängden tillfört kortison bli alltför stor.

    Jämför gärna med en del värktabletter som också finns med på dopinglistan utan att de på något sätt är prestationshöjande. Men bort med såna här vanliga mediciner från dopinglistan, det fyller ingen funktion att de finns med där.

    • ”Nej det funkar inte riktigt så. Astma kommer sig av en inflammation i luftvägarna som gör att luftrören blir trånga, musklerna i luftrören blir också tjockare och kan börja krampa.”

     För mig spelar det ingen som helst roll vilka medicinska effekter preparatet har. Utgår jag ifrån det du hävdar så skulle jag vilja påstå att var och en av oss skulle få problem med luftrören om vi skulle skida 15 kilometer i var absolut högsta förmåga, oavsett om vi har astma eller ej.

     Och – det finns med på dopinglistan och man har anpassat testerna till att passa preparatet, alltså är det doping. Det liknar en diskussion om påvens skägg. Och märk väl, det är inte MITT fel att det finns med på dopinglistan…

     ”Jämför gärna med en del värktabletter som också finns med på dopinglistan utan att de på något sätt är prestationshöjande.”

     Det gör jag gärna. Det finns många värktabletter där det aktiva innehållet är kodein eller t.ex. dextropomorfen (ursäkta stavningen). Såvitt jag vet så används dessa av travtränare som vill att deras kusar ska vara mindre smärtkänsliga och orka springa lite längre i hög fart. Således gäller väl motsvarande oss tvåbenta.

     Men det är en meningslös diskussion.

     Läs mycket noga nu: Ett preparat som finns med på dopinglistan bör inte vara tillåtet att använda. Är det ofarligt, eller inte har någon prestationshöjande effekt, så bör det givetvis tas bort från dopinglistan!

     När ”halva svenska landslaget” tar sådan medicin så är det något som är fel. Kanske skidsporten ska uteslutas ur internationella idrottsförbund eller OS? Vi ska givetvis inte låta folk ägna sig åt sporter som gör dem sjuka.

     • Jinge: ”När ”halva svenska landslaget” tar sådan medicin så är det något som är fel. Kanske skidsporten ska uteslutas ur internationella idrottsförbund eller OS? Vi ska givetvis inte låta folk ägna sig åt sporter som gör dem sjuka.” Detta är EXAKT också min uppfattning. Den här diskussionen handlar INTE om Björgens prestationer eller om vi svenskar är orättfärdigt avundsjuka på norskans alla segrar. Den handlar om PRINCIPER, om vissa idrotters utveckling, om de ÖVERHUVUDTAGET skall få fortsätta att finnas med bland tex IOK:s idrotter. Det handlar om vissa idrotters FRAMTID. Den här eviga och bottenlöst trista disklussionen om huruvida vissa preparat är doping eller ej. Märker ni inte att just denna diskussion, om Björgen eller andra likadana fall (det finns många) håller på att förstöra denna fina idrotts framtid, i alla fall som ELITIDROTT, ty det blir ju successivt OMÖJLIGT att med 100% säkerhet avgöra (och det är just det som det ALDRIG kommer att gå att fastställa) om tävlandet sker på lika villkor, och just detta, att vi ALODRIG kommer till ett läge där INGEN med 100% säkerhet kan avgöra detta, det är ju själva grunden till idrottens anseende alltmer kommer att ifrågasättas ute i övriga samhället.

 7. Den inflammation som ger upphov till astman är enligt mig den springande punkten. Det finns många olika och ibland samverkande orsaker till att man får inflammationer i kroppen. Det kan vara felaktig kost, brukande av mediciner av typen NSAID (värktabletter), antibiotika eller för den delen långvarig stress. Den stress som skidåkare utsätter sig för är enorm och är med stor sannolikhet det som triggar igång inlammationen/astman. Astman är således ett tecken på att man inte klarar av att träna/tävla på den nivå som man gör. Genom att ta medicinen höjer man sin prestation på ett artificiellt sätt.

  Genom att ta astmamedicin så höjer du inte prestationen här och nu som med t.ex. EPO, men den gör att du kan bortse från att du pressar kroppen över vad den tål.

 8. Kontentan av de diskussioner som förs här borde vara att vi bör lägga när i stort sett all elitidrott. För elitidrott är verkligen inte nyttigt för kroppen och det nästan oavsett sport. Jag tror f.ö. att det var Patrik Sjöberg som en gång under en intervju konstaterade just detta.

  I övrigt så tror jag att hela den här debatten varit i stort sett obefintlig om bara Marit Björgen varit svensk. :-)

  • Helt rätt Bosse. Kom bara ihåg Tour de Ski där Kalla först vann ett år genom ett ’övermänskligt’ ryck i en oerhört brant backe. Då var det ingen svensk som misstyckte. När sen norskan Johaug gjorde exakt samma sak något år senare blev det ett j-vla liv även om det i hennes fall handlade om att vissa anser att hon är smal snarare än dopinganklagelser.

   Elitidrott är ohälsosamt och då särskilt vinteridrott där utövarna anstränger sina kroppar mycket svårt och dessutom ofta i ohälsosamt låga temperaturer. Att hårt fysisk vinteridrott ger upphov till alla möjliga besvär, och då framförallt köldastma, är allmänt känt och kanske borde vi lägga ner elitdrotten inom dessa grenar eller åtminstonne förmå utövarna att inte träna så hårt.

   • Är det ohälsosamt så bör de välja en annan idrott än en där de riskerar hälsan och måste käka medicin för att kunna delta?

    • Absolut! Detta är den enda hållning till problemet som är HELT konsekvent. Varför – som tex. Marit Björgen – ge sig in i en idott där man tvingas trycka i sig preparat som är minst sagt TVEKSAMMA ur dopinghänseende!!?? Och som sätter parollen ”tävla på samma villkor” helt ur spel? Och jag anser att det det är helt oväsentligt vilken idrottare det gäller och vilken nationalitet som det är fråga om. Elitidrotten håller på att gräva sin grav, när diskussionerna efteråt numera ALLTID till stor del handlar om huruvida de topplacerade är ”rena” eller ej? Jag själv gillar och har alltid varit djupt idrottsintresserad av de flesta idrotter, inte minst skidor, MEN nu börjar jag – liksom säkert många med mig – snart tröttna, jag blir så totalt less på att efteråt höra dessa eviga och tröttsamma dopingdiskussioner. Lagidrotterna har – ännu så länge – inte kommit så långt i dopinghänseende, men individuella idrotter – jag tror snart inte man kan lita på rent spel från NÅGON av världens 10-15 bästa inågon individuell fysisk idrottsgren, och jag är nog inte ensam längre om den inställningen. Så långt har det gått!