Det totala vansinnet!

Jag vet faktiskt inte om jag längre kan överraskas av vad som kan hända med människor som på ena eller andra sättet blir inblandade i krig. Vi har genom åren sett mängder av exempel och det enda skälet till att svenskar är så sällan nämns är förstås att vi inte deltar med lika många soldater som vissa andra länder.

För den som inbillar sig att svenska soldater inte bär sig åt som dem som nu beskrivs i media tror fel, det gör de visst om de hamnar i samma situation. Vi som inte är speciellt krigiska av oss kan givetvis vända oss bort i harm, vi vet att vi har rätt och vi vet också att fler och fler håller med oss. Men nu uppstår inte krig på samma sätt som ett tillfälligt lågtryck, krigens psykologi är mycket mer komplicerad.

Till att börja med så handlar det ofta om olja nu på 2000-talet som bekant, det i kombination med en allmän strävan om mesta möjliga makt gör att krigsindustrins lobbyister inte har ett speciellt ansträngande arbete. Dessutom har man hjälp av duktiga idioter bland media världen runt. Man demoniserar gladeligen dem vars religion man inte delar, här i Sverige har vi till och med ett politiskt parti som sitter i landets riksdag på grund av sitt hat mot oliktänkande och mot folk med annan bakgrund än den svenska.

Och hur ska man göra om man vet att ens land och befäl kräver att man ska döda andra? Jo det enda sättet är att göra om sin egen bild av dem som man förväntas ge sig på, att omforma dem till något som egentligen inte är människor, några som egentligen inte har rätt att försvara sitt land. Vi har sett det förr, bland annat var det den sortens drivkrafter som låg bakom det som tilläts hända på trettiotalet, och det som nu återigen är på väg även om offren idag har en annan religion än dem som blev offer den gången.

Vi vet alla vilka jag menar idag, jag menar dem som sätter rumpan i vädret när de ber. De rullar ut sin bönematta mot Mecka, och förra gången det begav sig så hade offren sina sätt att tillbe guden, bland annat så snurrade de på sina Torahrullar, en gud som händelsevis råkar vara samma som vår egen och den som muslimerna tillber. Det som skiljer är bara vad vi kallar figuren ifråga, och så förstås uniformerna på bödlarna.

Idag har man börjat förbereda oss på ett nytt krig, ett krig mot ett litet oljeland som sägs ha en uppkäftig ledare. Det är samma sak som förra gången, man talar om massförstörelsevapen, och allt talar för att det är lika osant idag som då man påstod att Saddam Hussein hade sådana. Själva ska vi bara hålla tyst och nicka bifall till vår egen tids massmördare. Nobels fredspris är ett skämt, en Norgehistoria…

it Andra om: , , , , , , dn1 svt sr ab1 ex svd

  23 comments for “Det totala vansinnet!

 1. Alfons
  12 januari, 2012 at 15:37

  USA har skickat 2 till hangar fartyg till Persiska viken, gissa åt vilket håll det barkar?

  det som sker på bilden beror troligen på den otroliga penalism som råder i amerikanska marinkåren, soldater bryts ner för att bli så brutala som möjligt i strid har även en annan effekt, när det inte är strid längre måste dom stilla sin brutalitet på annat sätt och utmärka sig som ”tuffast i gänget”.

  Sverige har inte lika mycket penalism inom försvaret som det är inom marinkåren, tyskland började redan efter första världskriget med att jobba bort penalismen inom militären, jämför antalet våldtäkter tyska soldater under VK2 utförde med de miljoner röda armén gjorde…

  • Marcus R
   12 januari, 2012 at 18:25

   Tyskarna gjorde väl rätt många våldtäkter när de hade sin offensiv österut? Var inte de sovjetiska våldtäkterna mångt och mycket en hämnd för de tyska?

   • Alfons
    12 januari, 2012 at 22:35

    Tyskarna våldtog inte så mycket österut, dom ville ju framstå som bättre och samlag med undermänniskor såg man inte så glädjande på, däremot tror man att röda armen våldtog 100 000 kvinnor bara i Berlin

    • Martin F
     13 januari, 2012 at 23:07

     Tyska soldlater utrustades rutinmässigt med kondomer och detta även på Östfronten trots att man ställdes mot ’undermänniskor’. I alla större städer som intogs så sattes bordeller rutinmässigt upp där tyska soldater utförde sexuella övergrepp alternativt ’sexuellt tvång’ (sex i utbyte mot mat/överlevnad) mot sovjetiska kvinnor.

     Kom ihåg att även amerikanska soldater våldtog mängder av kvinnor i Vietnam trots att även de sågs som ett slags ’undermänniskor’ så din teori om att vissa arméer har högre moral är tyvärr fel. Krig har genom historien visat sig ta fram det absolut sämsta hos alla inblandade och det är därför naivt att tro att våra svenska soldater skulle beté sig bättre än andra soldater gör.

     Röda Armén våldtog förvisso sannolikt långt fler kvinnor än Wehrmacht gjorde men Wehrmacht mördade å andra sidan långt många fler civila än Röda Armén gjorde så våldet var detsamma men tog sig olika uttryck.

 2. Lord
  12 januari, 2012 at 15:46

  På hebreiska kallas det ”shoah”, vilket betyder ”katastrof”. Dvs förintelsen. Islam är tydligen den andra av de stora världsreligionerna som får uppleva en förintelsepolitik. Den första var judendom. Nu handlar det om att marknadens osynliga knytnäve vill ta över fler naturresurser och lokala marknader, på 30-talet var det istället marknadsanhängarna som hindrade folkmordet. Självreflektion, har någon marknadsförespråkare den förmågan? Det undrar jag.

 3. Henrik Blomberg
  12 januari, 2012 at 15:54

  Be mamma att förklara texten för dig innan du kommenterar!

  / Jinge

 4. Lanban
  12 januari, 2012 at 16:16

  xxx

  Mejladredss? / Jinge

 5. Härj
  12 januari, 2012 at 17:58

  Det måste ju vara en av de bästa rubrikerna som någonsin satts på en artikel:”Talibaner: Filmen kränkande”. Nähä? Att det är kränkande att urinera på ett lik är tydligen bara något talibaner kan vända sig emot. Undra sa flundra hur DN skulle sätta rubriken om amerikanska eller svenska soldaters lik skändades? Kära DN, det märks inte alls allt ni tar parti i kriget, ni är extremt diskreta i er propaganda.

 6. Moderat
  12 januari, 2012 at 19:39

  Men vafan? De är ju terrorister!

  • KalleB
   12 januari, 2012 at 21:21

   Vilka då?

 7. pelle
  12 januari, 2012 at 20:37

  Hmm krig och mänsklgt beteende upphör alltid att förbrylla, på något sätt är det ok att skjutas i bitar så att tarmar och huvud exploderar till en blodig sörja. (på bilderna där är folk relativt hela) men det är inte ok att få lite piss på sig, där går gränsen på något sätt..Nä det är självklart hemskt och ett sätt att förnedra fienden, men till slut handlar inte krig om vem som har rätt, enbart vem som är starkast, och den starkaste kan pissa på sin fiende. Primitivt? Jamenvisst de som tror att krig är en civiliserad sak har fel, det är att öppna dörren till det mest brutala och primitiva inom människor..

  • Jens O
   13 januari, 2012 at 06:12

   Som många redan påpekat (inklusive just talibaner, faktiskt) är likskändning i krig inte särskilt ovanligt. Det som gör just denna händelse så uppseendeväckande är att någon filmat det och sedan spridit filmen.

   Man bör verkligen fundera en stund på den saken. I dagens tekniksamhälle kan man ibland tycka att det är den mest naturliga handlingen i världen att fiska upp sin mobilkamera och föreviga allt som händer. Men i en del situationer – som denna – är det faktiskt ett onaturligt beteende. En normal reaktion på kameran skulle ha varit tvekan och oro: vissa saker gör man bara inte om det dokumenteras.

   • 13 januari, 2012 at 09:25

    Vad vill du ha sagt med det? Tror du att filmen är fejk?

    • Jens O
     13 januari, 2012 at 10:15

     Nej, jag menar att soldaternas barbariska handling faktiskt blev snäppet mer barbariskt just för att de gjorde det framför en kamera (som de av allt att döma visste var igång). Folk som inte ens har den spärren kan inte hävda en enda förmildrande omständighet.

   • Martin F
    14 januari, 2012 at 12:46

    Faktum är att det var relativt vanligt att tyska soladater hade med sig handhållna kameror det fått hemifrån under kriget och det finns t o m en film kallad ’Mein Krieg’ där just ’amatörfilmer’ från dessa soldater samlats.

    (Sök på ’Mein Krieg’ på Youtube).

    Jag har förvisso inte lyckats hitta någon källa om att just avrättningar ska ha filmats med dessa kameror men man filmade ju resterna av döda fiendesoldater så steget är väl inte allt för långt.

    Det finns dokumenterat att tyska soldater som deltog i mördandet av civila ska ha tagit fotografier och om man kunde göra detta så är det väl inte otänkbart att vissa även kan ha filmat det hela trots att det naturligtvis officiellt var förbjudet.

    Vad gäller min kommentar så var ordvalet olyckligt och jag menar snarare att det inte är ’ovanligt’ att soldater dokumenterar även de mindre glamourösa delarna av krigandet.

    • 14 januari, 2012 at 13:10

     Det finns dokumenterat att tyska soldater som deltog i mördandet av civila ska ha tagit fotografier och om man kunde göra detta så är det väl inte otänkbart att vissa även kan ha filmat det hela trots att det naturligtvis officiellt var förbjudet.

     Just, utan källa är det inte annat än ett påstående..

     Jag försvarar inte tyska soldater, men jag tycker att källan är viktig.

 8. pelle
  12 januari, 2012 at 20:38

  menade så klart aldrig..upphör aldrig att förbrylla..

 9. fofo
  13 januari, 2012 at 08:29

  vi kan anta att de flesta här utgår från att det är talibaner på bilden! kan de vara undernärda bönder?
  Läser man annat om vad den liberala DN skriver så ser man en mera makaber sida av denna händelse.
  Det talas om att soldaterna tog likdelar som souvenirer.

  jag håller inte med att det har med penalismen att göra. det finns säkert ett få tal fall som går att förklara på så sätt, detta med tanke på att USA tar in en heldel dömda brottslingar och utveklingsstörda.
  jag tror att den största förklaringen ligger i den underförstodda atmosfärn som råder inom det amerikanska försvaret där tortyr och mord är mer eller mindre acceptert. Jag tror att denna sida och dessa händelser vi ser är bara toppen på isberget.
  tortyr och folkmord är en sorts krigsföring. vi acceptera det som händer för vi undermedvetet känner en viss förståelse och tillhörighet med USA. Förställ er att det var iranska soldater som gjorde så vad skulle ni ha tyckt då?!

  beklagar stavfelen, skickat från min smart phone.

 10. 13 januari, 2012 at 09:21

  Det kan vara värt att påpeka att de dödade afghanerna på bilden är bönder och inte talibaner. Afghansk TV har igår visat på att de dödade var bönder. Notera att det ligger en skottkära brevid den ena kroppen och att det inte förekommer några vapen på bilden. Svensk media återberättar endast amerikansk media som säger att det var talibaner.

  • 13 januari, 2012 at 09:29

   Det kan vara värt att påpeka att de dödade afghanerna på bilden är bönder och inte talibaner.

   Ja så ser det faktiskt ut att vara.

  • Sara G
   14 januari, 2012 at 12:02

   Jag förstår inte varför det skulle vara mer eller mindre rätt att pissa och skända vissa lik.
   På samma sätt som en del makthavare på fel sida tycks kunna mördas direkt utan rättegång.
   De mänskliga rättigheterna bör väl gälla alla, oavsett politisk färg.
   Annars blir man själv lika usel som dem man skändar och mördar.
   Talibaner är också människor.

   • 14 januari, 2012 at 12:08

    Fast nu var det inte ens Talibaner utan – bönder…

    • HeBlo
     15 januari, 2012 at 11:58

     Det är inte bara Taliberna som slåss i Afghanistan. Det finns ett flertal aktörer och många av dessa använder sig av ”gun-for-hire”-metoden, dvs de betalar ett par dollar till en fattig bonde, sedan berättar de för honom att han ska skjuta på ISAF och afghanska säkerhetsstyrkor.

Comments are closed.