De rödgröna inget alternativ längre

Resignation är en känsla som dominerar mig själv alltmer när jag tänker på den situation vi vänsteranhängare numera lever under. Vi vet alla att både det socialdemokratiska arbetarpartiet med tillhörande landsorganisation har hamnat i opinionsmässigt bakvatten, och att ingen av dessa organisationer förefaller beredda att på allvar ta itu med de problem som blivit tydliga för alla.

Mona Sahlin och Wanja Lundby-Wedin sitter i TV:s morgonsoffor och verkar helt tillfreds med både varandra och den politiska situationen. De försöker utstråla något slags tillförsikt samtidigt som både socialdemokrater och LO-medlemmar landet runt är ur-förbannade på sina ledare.

För mig själv, som i alla år röstat på Vänsterpartiet, är situationen inte längre given. Oavsett hur jag än gör så kommer valet till EU-parlamentet att bli en gigantisk flopp. Det kan till och med bli så att två nya partier får mandat i parlamentet, och man kan med säkerhet säga att de rödgröna kommer att förlora ett antal. Lika säkert är att koalitionspartiernas åsikter om tingens ordning är oväsentlig för det stora socialdemokratiska partiet, och att små-
partiernas inflytande är noll.

Själv är jag så tråkig att jag aldrig ens missnöjes-
röstat. På det sättet tillhör jag den grupp som vissa kallar valboskap. Av ideologiska skäl så har min röst alltid hamnat på samma parti oavsett om jag i någon eller några frågor haft en avvikande uppfattning. För sammantaget så har vänsterpartiet i över nittio procent av alla frågor företrätt just mina åsikter, så det har aldrig varit ett svårt beslut.

Men nu har jag hamnat i en situation där en röst på (V) innebär en röst på Mona Sahlin som stats-
minister. En Mona Sahlin som saknar kvalifikationer att leda landet, så även om hennes parti fick egen majoritet i Sveriges Riksdag. En partiledare som hellre håller en skandaliserad LO-chef bakom ryggen än att peka med hela handen. Och även om jag nu skulle rösta på mitt vanliga parti så kommer dess inflytande att minska.

Min motvilja mot högerpartiernas politik är total. De har sänkt a-kassan och försämrat välfärden,

dessutom har de lånat upp pengar utomlands för att kunna sänka skatterna för dem med de högsta inkomsterna. De minskade skatteintäkter som det medfört har man balanserat upp genom att öka statsskulden, det i en tid då arbetslösa, sjuka och pensionärer inte fått del av skatteminskningen. Det är en ren högerpolitik, låt vara i nya och lånta fjädrar.

Själv har jag alltid känt ett visst förakt för enfråge-
partier, men jag lutar alltmer åt att stödja ett sådant i EU-valet. Den personliga integriteten är ett område som jag tycker har misshandlats å det grövsta de senaste åren, en regeringsperiod som till och med myntat uttryck som ”Bodströmsamhället”. En röst i EU-valet betyder givetvis ingenting, men skulle många resonera som jag så skulle budskapet i bästa fall gå fram. De rödgröna är inget alternativ inför riksdagsvalet 2010, och gör man ingenting åt saken nu så kommer valet att bli en ren katastrof för dessa.

Vänsterpartiets chans är givetvis att hoppa av det rödgröna samarbetet, det skulle innebära att bägge valen skulle bli stora framgångar för partiet. Visserligen så kommer sannolikt högerregeringen sitta kvar efter 2010, men det gör man i så fall med ett starkt vänsterparti i landets riksdag. Och hinner inte socialdemokraterna byta partiledare så kommer det troligen att bli med många nya v-mandat.

Andra om: , , , , , , , , , , it AB123 EX123 DN123 SvD12345

[tags]Rödgrön, Mona Sahlin, Wanja Lundby-Wedin, EU-valet, Val 2010, Vänsterpolitik, Piratpartiet, Enfrågepartier, Vänsterpartiet, Lars Ohly, Politik[/tags]

  32 comments for “De rödgröna inget alternativ längre

 1. 9 april, 2009 at 08:55

  En röst på Vänsterpartiet är ingen röst på Mona Sahlin utan just precis vad som är andemeningen en röst på Vänsterpartiet. För det är så att ju större vi är desto lättare och bättre kan vi företräda vår politik, för det är skillnad om vi skulle få 4,1% eller 15.1% av rösterna. Därför behöver vi alla röster vi kan få både för att bedriva en annan sort politik både i Sverige men även i EU.

  Det är därför jag inte tvekar en sekund på vad jag ska rösta på och känner du att vänsterpartiet företräder dig till mer än 90% av dina åsikter och värderingar borde du inte heller tveka på vad rösten ska gå.

  Glad Påsk önskar jag dig

  • 9 april, 2009 at 08:59

   I koalition med (S) och (MP) kan inte (V) få mer än 5-6% Ensamma (som det nu ser ut) betydligt över 10%

 2. Ankan
  9 april, 2009 at 09:09

  Jag tror att du har helt rätt Jingeplinge!

  Om vänster snabbt som ögat tar sin Mats ur skolan så kommer de att gå framåt enormt i opinionen. Och det kommer leda till framgångar i båda valen dessutom. Man var för snabba att hoppa på samarbetet med sosseriet och det bästa hade antagligen varit att s och mp själva hade gått fram. Nu är det snart försent, om det inte redan är det.

 3. Anders
  9 april, 2009 at 09:18

  Jag tänker ungefär på samma sätt. Kan man förmå (v) att hoppa av ett samarbete som är destruktivt så kommer partiet att göra ett par kanonval. Och de blir då ett klart alternativ till borgerligheten. Nu är en vänsterröst inget alternativ.

 4. Richard
  9 april, 2009 at 09:23

  Jag tror också att V måste bryta med S och MP. Sen måste de presentera en politik som inte bara pekar på fel. Lars Ohly är en trevlig kille men hans ”kommunism” stör många, personligen anser jag att hans flathet mot S är ett större problem. Bodströmsamhället som adopterats och förstärkts av alliansen är ett hot mot demokratin. Det parti som går emot övervakningssamhället får många röster.

 5. Erik
  9 april, 2009 at 09:30

  Det är knappast vänsterpartiets ansvar att hålla sossarna under armarna. Bättre att profilera sig som ett alternativ till den rådande högerpolitiken än att bli ett stöd åt en borgerlig socialdemokrati.

 6. bob
  9 april, 2009 at 09:58

  Bra skrivet Jinge.
  Det basta for landet ar att ha en regering och en kunnig opposition som kontrollerar den.
  Oppositionen skall komma med egna forslag nar de anser regeringen gor fel och kritisera de av regeringens forslag de anser felaktiga. Detta system ar helt satt ur spel da ledaren for oppositionen inte ar vuxen sin uppgift.
  Dagen situation ar att oppositionen leds av en inkompetent nolla som tror att hennes uppgift ar att opponera sig och obstruera allt regeringen gor aven nar den genomfor Socialdemokraternas forslag
  Alliansens goda opponionssiffror beror pa att inget vettigt alternativ finns med Mona Sahlin som partiledare och nar S partiledning inte inser att detta ar det stora felet kommer Alliansens framgang att fortsatta.Dom tror att kritiken mot Mona Sahlin kommer fran Alliansen men varfor skulle dom kritisera henne som ar garantin for deras vinst i nasta val?
  Det enda sattet for vanstern att bli ett alternativ i valet ar att gora sig av med Mona Sahlin.
  Att on ar avskydd av stora delar av det egna partiet framgar av opponionssiffrorna som rasar och dom rostar inte pa S sa lange hon ar ledare utan vande sig till VP och manga till sofflocket. Med storsta partiet decimerat av det skalet finns inte en chans i valet for Socialdemokraterna sa lange Mona Sahlin ar ledare..

 7. Anders S Karlsson
  9 april, 2009 at 10:04

  Jag anser att vp gjorde ett stort misstag när man agerade för att gå i en allians med s och mp. Man härmade de borgerligas framgång och lierade sig med två borgerliga partier. Man borde hellre stått upp för att vara ett vänsteralternativ. Nu är man ingenting och jag tänker rösta på soffan.

 8. Micke R
  9 april, 2009 at 10:26

  Bra skrivet Jinge! Situationen i ett nötskal!

 9. Charlie
  9 april, 2009 at 10:26

  Jinge-Plinge! :-) Varför är du inte politiker Jinge? Ditt resonemang är hundraprocentigt, vänsterpartiet förlorar enormt på detta samarbete och riskerar dessutom att åka ur riksdan. Det enda rätta vore att markera ordentligt och gå ut med att man avbryter samarbetet idag. Inte imorgon. Partiet bör säga som det är, förutsättningar för ett framgångsrikt samarbete saknas.

 10. Pingback: Vänsterväljare
 11. Claes
  9 april, 2009 at 10:36

  I vart fall så kommer jag inte att rösta (V) om det inte händer nåt drastiskt snart. Försvinna in i det rödgröna diset vill jag inte.

 12. Björn
  9 april, 2009 at 11:26

  Du skriver precis det jag tänkt. Redan när det diskuterades om en gemensam opposition reagerade jag. Jag har också röstat på vänsterpartiet men bestämde mig för att låta bli när samarbetet med såssarna blev klart. Innan hade jag hoppats att det skulle spricka. Det löjliga är att partiet får dubbelt så många mandat i riksdagen om de skippar Mona. Ska man ändå förlora valet så är det väl bättre att vara dubbelt så stort. Man undrar ju hur partiledningen tänkt, de borde ju fatta det själva.

 13. 9 april, 2009 at 11:54

  Jag har förståelse för hur ni som tvekar att rösta på vänsterpartiet resonerar men samtidigt inte.

  Varför är Mona Sahlin statsminister kandidat och inte de andra? Jo för att (S) förnärvarande är större än de andra partierna. Varje röst är viktig för vänsterpartiet så att vi blir så stora som möjligt så att vi först och främst får bort den moderatstyrda regeringen. Men även att vi får en tydligt vänsterprofil i den ev kommande rödgröna regeringen.

  I och med att som folk som vanligtvis har vänstersympatier tvekar så är det den enda som jublar åt det Fredrik Reinfeldt som gladeligen kan hova in valet även 2010 och förstöra ännu mer av vår gemensamma välfärd.
  Därför har ni hjärtat åt vänster så gå och rösta för guds skull på (V) både i EU-parlamentsvalet och 2010.

 14. KGH
  9 april, 2009 at 11:55

  Själv så är jag som alltid varit moderat besviken på mitt gamla parti i integritetsfrågor som FRA och IPRED och funderar att proteströsta i EU valet.

  Eftersom jag inte vill se Mona som statsminister så kan jag i riksdagsvalet tyvärr inte göra samma sak, men nu den 7 juni så kan jag ge partiet en känga. Det är nog lättare för mig än för dig Jinge då du inte vill se varken Mona eller Fredrik som nästa statsminister…

 15. m96
  9 april, 2009 at 12:30

  Kommentaren har inget med ämnet för posten att göra. / Jinge

 16. bob
  9 april, 2009 at 12:44

  Socialdemokraterna har normalt ett stod fran ca 35 % av befolkningen.

  Nu sjunker detta som en sten och partiledningen tittar pa , borde dom inte ett storre ansvar for alla dessa sympatisorer an for en inkvoterad ledare som tillats att egenhandigt praktisk taget raddera ut partiet?

  Positiva till partiet men Mona Sahlin ar oduglig.

 17. bob
  9 april, 2009 at 13:12

  Lo och Socialdemokratiska partiet handlar pa samma satt.
  Bade Wanja och Mona Sahlin har starkt stod av hyllningskoren runt dem som for Wanja bestar av Lo-politrucker och hogt avlonade funktionarer och for Mona Sahlin av en partiledning ocksa bestaende av valavlonade politrucker dar ingen vill riskera att forlora sina positioner.
  Missfortroendet for bada ar massivt bland medlemmar och S-sympatisorer vilket alla enkater och opponionsmatningar tydligt bevisar.
  Ledningarna i dessa bada organisationer har till uppgift att representera medlemmarna som ar postiva och lojala mot respektive organisation men patvingats ledare de ej vill ha.
  Sa sker ej utan ledningarnas delegater har sin egen agenda och da kritiserar man inte chefen om man darmed riskerar egna fordelar.
  Men det kommer val ,forst till EU och nasta ar till Riksdagen nar medlemmarna kan gora sina roster horda och da hjalper det inte om en handfull jasagande politrucker i ledningen har annan uppfattning, de har ocksa bara en rost var.

 18. Christer W
  9 april, 2009 at 13:22

  De har målat in sig i hörn med sin röd-gröna allians. De kan helt enkelt inte backa ut ur den nu utan är tvingade att köra den fram till och med valet.
  Skulle s göra sig av med mona kanske det skulle gå att spräcka rgalliansen, ur socialdemokratisk perspektiv. Å andra sidan skulle det väcka stora antipatier mot s inom mp och vp och även bland dem som var emot att bilda allians.
  Det skulle kunna gå att säga att läget för vänster i sverige är katastrofalt nu, men det är egentligen inte mer katastrofalt än för 10 år sedan eller tidigare. Grunden för den uppkomna situationen har funnits länge och bottnar i att vänsterblocket inte har utvecklat sig, partierna har varit och är sig själva nog och medborgarna har kommit i andra hand.

 19. 9 april, 2009 at 14:21

  Har röstat på V sedan hermanssons tid kommer även att göra det i riksdagsvalet,men som protest mot detta sammelsurium kommer jag att lägga min EU-röst på Piraterna som kanske har en chans även om det är ett enfrågeparti.Det kan möjligen vara en fingervisning till våra politiker.

 20. maert
  9 april, 2009 at 14:33

  Sossarna har både blivit utröstade och kommit tillbaka med samma resultat: Man lär sig aldrig (”vi var inte tydliga nog”). Politiken fortsätter som förutbestämt oavsett partifärg, möjligen vissa skillnader i hastigheten. nyliberalism nyliberalism eller nyliberalism.

  Vad gör vänstern? Istället för att agera alternativ och då med säkerhet kunna få en stor del av folket med sig, sätter man sig snällt bakom sossarna och sussar sött…

  Alltså, ett antal ”olika” partier men exakt samma politik.

  Hörde i morse att folk i Algeriet inte tänker gå och rösta då resultatet redan är givet, det finns ingen opposition, några alternativ. Så vad är skillnaden egentligen?

  Det enda alternativet till förutbestämda agendor är att inte legitimera skiten alls med sin medborgerliga rösträttighet och på så vis tvinga fram en ändring, då blir nämligen politikerna desperata.

  Antigen det eller Piratpartiet…

 21. blingbling
  9 april, 2009 at 15:48

  Skillnaden mellan en högersosse och en moderat är att den senare åtminstone inte hycklar om vad man vill åstadkomma med politiken.

  Ohly borde som omväxling ta och testa att sluta agera dörrmatta åt SAP, att utgöra ett tydligt alternativ är nog enda räddningen i långa loppet för hans reformistlåda.

 22. Mr Biz
  9 april, 2009 at 16:12

  Detta känns som en viktig bloggpost Jinge. Jag är övertygad om att din skrivning och kommentarerna uppmärksammas och respekteras inom ditt parti och förväntar från och med nu, att (V) tar tillfället i akt, visar självförtroende och på ett verkligt alternativ.

  Som Richard, #5, antyder så finns det störningar som borde tonas ned och det vore klart befriande om somliga av (V):s föråldrade argument anpassas till en nivå som flera kan ta till sig.

  • 9 april, 2009 at 17:22

   Mr Biz: Detta känns som en viktig bloggpost Jinge. Jag är övertygad om att din skrivning och kommentarerna uppmärksammas och respekteras inom ditt parti

   Jag funderade på att blogga särskilt om det. Jag har fått MÅNGA mail idag från medlemmar/sympatisörer i partiet, genomgående har varit att folk är kritiska mot samarbetet v-s-mp med särskilt fokus på Mona Sahlin. Man upplever henne som ett sänke minst lika stort som själva samarbetet. Och för att sprida DEN informationen behövs definitivt inte min blogg. Jag tror att ledande företrädare har hört detta många gånger den senaste tiden. Det skadar givetvis inte heller att det skrivs om saken på v-bloggarna…

 23. Q
  9 april, 2009 at 21:48

  Du skriver vad många tycker och har tyckt länge nu. Nu, förstår väl snart alla varför det bara var delar av svenskt näringsliv som lobbade för att Mona Sahlin skulle bli vald till Socialdemokraternas partiledare.

  Nu, kanske, ni förstår varför det är så många som går till Sverigedemokraterna.

 24. Johan
  9 april, 2009 at 22:46

  Visst är det så att väsnterpartiet och huvudfåran hos socialdemokraterna står långt ifrån varandra. Vänsterpartiet förlorar här på att inte kunna spela ut sina mer vågade förslag, det skulle skada koalitionen.

  Men socialdemokraterna är de stora förlorarna på samarbetet. Monas trovärdighet som statsminister befläckas av koalitionen med ett parti som är emot EU-medlemskapet, emot försvaret och i princip emot tillväxt och en bevarad blandekonomi. Större delen av deras väljarunderlag förstår inte hur samarbete med en sådan partner ska gå ihop med ett ansvarstagande för Sverige.

  Som borgerlig väljare kan jag inte riktigt förstå vad någondera parten har att tjäna på koalitionen!

 25. Bo Zackrisson
  9 april, 2009 at 22:53

  Nu är det väl ändå så att den globala kris vi befinner sig mitt uppe i handlar om lite mer än vänsterpartiet. Problemet är ju att inget av partierna till vänster om mitten, kan formulera några skarpa förslag. Arbetarrörelsen behöver för att vara framgångsrik en kapitalism som går som tåget. Det ger starka fackföreningar och mycket skatteintäkter att fördela.
  Med rekordhög arbetslöshet, sjunkande skatteintäkter och en befolkning som är skuldsatt över öronen är utrymmet litet för reformer och annat bjudgodis. Jag har ingen lösning på detta. Ingen annan heller vad jag har sett.

 26. legalize plants
  10 april, 2009 at 01:10

  Det vore väl trevligt med piratflaggan hängande i Bryssel.
  I Europeiskt perspektiv behövs en motvikt till 1984. Jag tycker Svensk traditionell partipolitik bör överges i kommande EU-val för en i sammanhanget mycket viktig fråga. Speciellt då herr Pontén redan jämför sin organisation med polisen!
  Får Sverige in första flaggan kommer även andra länders medborgare att ge etablisimanget en välförtjänt känga.
  En röst garanterad!

 27. Gurra
  10 april, 2009 at 01:49

  Helt klart skulle ett (eller ännu hellre flera) EU-mandat för PP (som till skillnad från övriga icke-riksdagspartier har en bred förankring) få alla riksdagspartierna att fundera på om man inte måste börja ta till sig vad väljarna tycker… En egenskap som verkar häpnadsväckande frånvarande för närvarande.

 28. Niklas
  10 april, 2009 at 02:45

  Jinge:

  Jag förstår hur du tänker delvis och jag tror också att det var ett misstag att gå i samman före valet med S och Mp. Dock tror jag att det skulle vara ännu sämre att nu bryta upp denna koalition.

  Visst kan jag i teorin förstå drömmen om ett ökande vänsterparti, men i praktiken gör det faktiskt skillnad vilka som har regeringsmakten. Det är på allvar och om moderatregeringen sitter kvar 2010 kommer de att slå itu en stor del av välfärd och slå undan benen på facket. Det kommer att vara väldigt svårt att vrida klockan tillbaka efter det… Därför ser jag regeringskifte 2010 som viktigare än ett stort vänsterparti i opposition. Och även om Mona inte är någon favorit så är jag övertygad om att hon skulle klara ansvaret, hon har stor erfarenhet och är dessutom omgiven att en mängd kompetenta personer.

  Det stora problemet i samarbetet är Miljöpartiet, som är ett borgerligt parti med en del idiotiska frågor som hjärtefrågor. Det skrämmer främst sosseväljare.

  När det gäller Piratpartiet så förstår jag också lockelsen att proteströsta på dem och jag delar deras åsikter i mycket. Mitt problem är dock att de har en borgerlig analys av problemen och en liberal utgångspunkt. För mig måste även integritetsfrågorna ses ur ett vänsterperspektiv och jag tycker att Vänsterpartiet i allt väsentligt har en vettig linje.

  • 10 april, 2009 at 06:55

   Problemet Niklas – Jag tror att det går bättre för de rödgröna individuellt än som grupp i valet 2010.

 29. bob
  11 april, 2009 at 11:57

  Var inte en “nyttig idiot”

  Protestera sa dom begriper. Wanja och Mona Sahlin ljuger nar dom sager att dom har medlemmarnas fortroende.

  Men med fackets valavlonade politrucker som stod kan Wanja stanna som LO bas mot medlemmarnas uttryckliga onskan.
  Men dom kan inte fa medlemmarna att ga och lyssna pa henne 1;a Maj och inte heller att ge dem sina roster i kommande val.
  Stanna hemma 1;a Maj och ligg pa sofflocket under EU valet nar politruckerna vill ha sina gelikar inrostade till hogavlonade dronarjobb
  (145 000 efter skatt och milljonpension)
  Det ar du som betalar och enda sattet att fa dessa politker att lyssna ar om deras egna privilegier hotas, annars bryr dom sig inte om vad du tycker.

Comments are closed.