Cirkus Almedalen, en fest på vår bekostnad


Jag vet inte om det handlar om min egen motvilja mot yrkespolitiker, kanske handlar det om irritationen över att media tar över och dominerar politiken, eller så handlar det mest om kombinationen. Politik handlar inte längre om att vilja, nu handlar politik enbart om att sälja – Budskapet.

SvD: ”Moderatledaren måste ha kallat in det tunga kavalleriet och fått retorikassistans på hög nivå. Det tror retorikkonsulten Martina Skowronska som ser en energisk och karismatisk Reinfeldt i talarstolen i Almedalen till skillnad från tidigare år. Men att peka finger går bort. – Det ger intrycket av en sträng magister, säger hon till SvD.se. Första kvällen i Almedalen bjöd på en ovanligt skämtsam Fredrik Reinfeldt, som löst och ledigt travade fram och tillbaka på scenen och ironiserade över motståndarlaget de rödgröna. En retorisk framgång enligt retorikkonsulten Martina Skowronska som ser en formkurva på uppgång. – Så här bra har jag aldrig sett honom tidigare, det är stor skillnad, han måste ha fått ordentlig hjälp.”

Det vi väljare bjuds under almedalsveckan är en koncen-
tration av politiskt relaterade rapporter som sedan länge tappat fokus på politikens innehåll, istället får vi se medietränade yrkespolitiker som läser upp tal som andra skrivit, och som de lärt sig praktiskt taget utantill. De går och står som deras tränare lärt dem och de uttalar sig med känsla för vad som ska göra sig bra i TV.

Politikerskråets mest framträdande personer smittar dessutom ned alla på nivåerna under dem, man ser att mindre framgångsrika wannabes försöker härma sina mer lyckade kollegor och så sakteliga likriktas både budskapet och sättet att sprida det. Reinfeldt pekar finger åt de rödgröna i Almedalen och skämtar och ironiserar på ett välrepeterat sätt, han får inte stöta sig med sosseväljarna. Han får inte det eftersom de hellre ska välja honom, Investor och resten av näringslivet framför Sahlin och den sakta borttynande arbetarrörelsen.

Politiken görs till en kopia av vilket upphaussat mediaevent som helst, om det är schlagerfestivalen eller fotbolls-VM spelar ingen större roll, folk ska matas med information som hellre ska fokuseras på de personer som uppträder i manegen än det budskap som dessa möjligtvis vill att folk ska ta till sig. Ordet möjligtvis är korrekt, för jag är långt ifrån säker på att bud-
skapet har någon betydelse idag.

Jag har skrivit några gånger om Vänsterpartiets omvändelse, inga raka besked om EU och Afghanistan, politiken har istället formats så att den ska bli så lättsmält som möjligt, pragmatism har blivit ledord i stället för den forna guruns, Karl Marx. Miljöpartisterna å sin sida har redan hunnit med att avskaffa sin EU-kritik helt genom kongressbeslut. Någon återställarpolitik blir det inte, det vågar man inte tala om eftersom sådant tal vore att ge högeralliansen en straffspark mot tomt mål. På det sättet har högeralliansen tvingat de rödgröna till en defensiv hållning, och lyckas man inte vända på detta så kommer de rödgröna partierna snart att försvinna helt.

Det är dags för årets politikervecka skriver Dagens Nyheter, när blir det dags för vår vecka, veckan för oss som betalar deras löner och står för almedalsjippot?

i , , , , , , , dn123 svd12 ex12 ab123 t


7 svar till “Cirkus Almedalen, en fest på vår bekostnad”

 1. Det är märkligt att folk verkligen lyssnar på vad en politiker säger sig vilja göra, och inte vad han/hon driver för politik. Snacka om de nya moderaterna, och de dumma väljarna.

 2. Almedalen är ett enda jävla borgarpartaj där en massa journalister och proffstyckare sitter och super ihop med en massa korrupta politiker. Jag undrar jag vem som pröjsar för korgnotorna…

  Och mitt uppe i det här helvetes partajet hittar vi vänsterpartiet, får se nu om dom har lite stake och vågar kräva något om borttagande av soldater från Afghanistan och om att utträde ur EU, kapitalets projekt för att förtrycka arbetarklassen, är viktigt. Tror ni det kommer nåt sånt? Inte fan kommer det att göra det, partiet kommer fortsätta att fega ur för att inte förstöra partajet för Mona och hennes maktkåta sosseborgare och grönmuppspolare.

  • Almedalen är ett enda jävla borgarpartaj där en massa journalister och proffstyckare sitter och super ihop med en massa korrupta politiker. Jag undrar jag vem som pröjsar för korgnotorna…

   Det blir alltmer skattebetalarna som står för deras lilla sommarfest. Både Landstinget och kommunen (Stockholm) är på plats med stora delegationer En god grund för vänskapskorruption på vår bekostnad.

   • Ja du Jinge, korruption var ordet. Alla jävla borgarsvin till politiker missar inte när det blir partaj där någon annan får pröjsa och då inte bara skattebetalarna i Stockholm. För tro mig där finns en massa andra jävlar i Visby som kommer att springa ikapp med plastkorten för att bjuda ”sina” politiker och ställa sig in. Jag har sett den där skiten på nära håll. Här köper kapitalet sitt inflytande var så säker.