Carl Bildts handel och vandel


Vi som ibland tittar på Skavlan möttes för någon vecka sedan av en programledare som inte bara skrat-
tade och småmyste med sina gäster, det visade sig nämligen att han kunde vara riktigt bitsk, och det var han mot Carl Bildt.

DN: ”Utrikesminister Carl Bildt (M) försvarar i skarpa ordalag sina uttalanden om Lundin Petroleum från SVT-programmet Skavlan, och går till angrepp mot DN för att fara med osanning.

– Han ägnar sig åt hårklyverier, säger Kerstin Lundell, journalist och författare till ”Affärer i blod och olja Lundin petroleum i Afrika”.

DN skrev i söndagens tidning om den växande kritiken mot Carl Bildt när det gäller de två fängslade svenska journalisterna i Etiopien. En del av den handlar om hans kopplingar till olje- och gruvfamiljen Lundin som letar olja i den konfliktfyllda regionen.”

Efter intervjun frågade Bildt i en annan diskussion om man hade möjlighet att själv påverka och ändra sina minnen, då frågade Skavlan om det var så han hade gjort när han svarade på frågorna om sin roll när det gällde Lundin Oil och Etiopien. Carl Bildt kommer aldrig att besöka Skavlan igen, det är då ett som är säkert.

Bildt har kritiserat DN på sin blogg eftersom han anser att han inte satt i Lundin Oil’s styrelse vid tiden för affärerna i Etiopien, något som en DN-journalist har hävdat. Han bortser då medvetet från att två Lundin-stiftelser har varit huvudägare till både Lundin Petroleum och Africa Oil, varav den sistnämnda bedriver verksamhet i Etiopien. Rent tekniskt har inte Bildt ansvar i det aktuella fallet, men han kan givetvis inte komma ifrån att han satt i styrelsen och att han dessutom ägde ett stort antal aktier i företaget när företaget förhandlade med den etiopiska regeringen, så kan han inte svära sig fri från ansvar.

Det var bland annat det som var den direkta orsaken till att Schibbyes och Persson olovligen tog sig in i Etiopien som jag skrev om i min förra artikel. De ville ta reda på så mycket som möjligt om Lundin Oil’s verksamhet i landet, inklusive Carl Bildts roll. (forts nedan..)

Nu börjar media bry sig om Bildts handel och vandel, det är bra även om de borde ha gjort det i samma ögon-
blick som Fredrik Reinfeldt berättade vem som skulle bli regeringens utrikesminister efter valet hösten 2006. Om man ser till allt ståhej de senaste veckorna, något som till största del handlade om illvilliga och placerade rykten så kan man ju ställa sig frågan om vad som hade hänt om Juholt suttit i Lundin Oil’s styrelse. Även fantasilösa förstår vilken effekt det skulle ha. Så nu väntar vi bara på moderaternas krismöten och allt hallå som kommer uppstå i samband med Carl Bildts bristande vilja att avgå. (Detta skrev jag tidigare idag..)

it Andra om: , , , , , , , dn1 svt sr svd1 ex e24 ab


8 svar till “Carl Bildts handel och vandel”

 1. Hehehe, och vem tror att detta kommer att blåsas upp på samma sätt som jh-affären? Skulle kunna tänka mig att det blir lite storm i vattenglaset, men ett vattenglas är inte så förskräckligt stort, inte ens som en ankdamm. Som jag skrivit i en annan kommentar är nog enda chansen om nu journalistskrået skulle känna någon form av solidaritet gentemot sina fängslade kollegor. Den återstår dock att se, för att en (m)odärn politiker skulle rendera mer, eller ens lika mycket, uppmärksamhet än en från 2a sidan är väl knappast troligt?!

 2. Jinge.
  Det finns idag inga politiker som har rena fingrar, samma visa i hela världen.
  Idag är mammon som gäller.

 3. När man synat Carl och Anna Maria Corazza Bildt så kommer det säkert fram att dom fortfarande är involverad i Lundins smutsiga oljeaffärer

 4. Faktum är att Bildts styrelseuppdrag i Lundin Petroleum utsattes för ett ganska svårt drev vintern 2006-2007. Så här skrev Expressens PM Nilsson i januari då:

  ”Carl Bildt är en skrupelfri affärsman som aldrig borde ha blivit utrikesminister.”

  På den tiden handlade det om gasledningen i Östersjön. Via sitt engagemang i Lundin-styrelsen ägde Bildt aktier i Vostok Nafta, bolaget som skulle göra stora vinster på att ledningen beviljades byggtillstånd. När Bildt i november 2006 deltog i ett hårt kritiserat beslut att låta bolaget fortsätta bedriva undersökningar på havsbotten hade han visserligen nyss sålt aktierna. Men han hade behållit ett optionsprogram, och misstänktes därför kunna tjäna pengar på beslutet.

  Idag är gasledningshistorien nästan glömd. Men på den tiden var frågan oerhört kontroversiell. Särskilt från liberalt håll duggade angreppen tätt.

  I efterhand misstänktes många liberala skribenter vara ute efter Bildts skalp av helt andra skäl. Inte så mycket för misstänkt lojalitet med ryska gasbolag, utan för att han inte hade de rätta Israelvänliga åsikterna. Expressens Bildt-bashning fortsatte hela 2007, men så kom den militära konflikten mellan Ryssland och Georgien. Utrikesministern utnyttjade tillfället att markera oväntat hårt mot ryssarna. Därefter har han fått vara ifred.

  Intressant är att PM Nilsson lyftes bort från Expressens ledarredaktion i december 2007. Officellt för uppdraget att dra igång debattsajten ”Newsmill”, Bonnier-koncernens etiskt mest tvivelaktiga projekt i modern tid. Men jag har haft svårt att frigöra mig från tanken att drevet mot Bildt gjorde Nilsson lite för obekväm på den tidningens ledarsidor.

 5. Har Fredrik Reinfeldt överhuvudtaget kommenterat det här? Och vad har han sagt i sådana fall? Och om han inte har kommenterat, varför jagas han inte av den drevdrivna journalistkåren?

  • Reinfelt och Bilt passar inte in i den ”mall” som vår Borgar Media behöver för att det skall bli ett Media Drev. Man kan inte skriva skit om sina ägna!

 6. Ja, det här är en stor skandal som tyvärr fått för lite uppmärksamhet. Hoppas verkligen att det här blir Carl Bildts fall. Han har blod på sina händer och ett iskallt hjärta.

 7. […] Rubriken hänsyftar till besöket hos Skavlan där Bildt undrade om man kan manipulera sitt eget minne så att man mindes saker på ett behagligare sätt, eller om man kunde lära sig att helt glömma obehagliga saker, något som jag nämnde igår. […]