Carl Bildts minnen


Rubriken hänsyftar till besöket hos Skavlan där Bildt undrade om man kan manipulera sitt eget minne så att man mindes saker på ett behagligare sätt, eller om man kunde lära sig att helt glömma obehagliga saker, något som jag nämnde igår.

Anders Lindberg/AB: ”I dag klockan 08.30, lokal tid, inleddes rättegången mot de fängslade journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye i Etiopien.

Deras brott är att de försökte rapportera från Ogadenprovinsen i landets östra del. De ville bland annat berätta om den verksamhet Lundin Petroleum och andra Lundinföretag bedrivit i området.

Utrikesminister Carl Bildt har varit märkligt passiv. Han satt själv i styrelsen för Lundin Petroleum när verksamheten i Etiopien förbereddes, den verksamhet Johan Persson och Martin Schibbye hade tänkt sig granska.”

Så långt är allt gott och väl. Det pågick förhandlingar mellan Lundins företag och stiftelser och den Etiopiska regeringen då Bildt satt i Lundin Oil’s styrelse, därför kan man fundera på Carl Bildts roll i ärendet som rör Persson och Schibbye. Det faktum att Sverige inte tagit i mer när det gäller diskussionerna om de fängslade svenskarna i Etiopien förvånar, och många undrar över regeringens tystnad, något som har blivit allt vanligare sedan Carl Bildt tillträdde som utrikesminister.

Anders Lindberg/AB: ”Men journalister som grips när de gör sitt jobb är aldrig ett vanligt konsulärt ärende – oavsett vilken rubricering myndigheterna hittar på. Det är en fråga om pressfrihet och borde från början behandlats så av utrikesdepartementet.”

Journalister ska inte ha frikort för att få bryta mot lagar och förordningar, inte i Sverige och inte i andra länder. Tar man sig in i ett annat land utan tillstånd, eller bryter mot andra lagar, så tar man en medveten och kalkylerad risk. Lindberg skriver i citatet – att det är en fråga om pressfrihet, och att UD bör behandla ärendet så, det är ett sätt att försöka placera journalister och deras hantverk på en gräddhylla som möjligen medlemmar av yrkeskåren drömmer våta drömmar om, men i verkligheten så måste journalister följa lagarna precis som vi andra. (forts..)

Det hindrar givetvis inte utrikesdepartementet från att försöka hjälpa dem, men UD bör hjälpa alla svenskar som hamnat i besvärliga situationer utomlands oavsett om det är ländernas rättssystem eller om det är naturkatastrofer. Själv tycker jag att det är bekymmersamt när representanter från presskåren försöker flytta fokus från en brottslig handling och gör gällande att det handlar om pressfrihet. Carl Bildts tillkortakommanden blir absolut inte mindre av att journalister försvarar Persson och Schibbye utifrån ett snävt journalistiskt perspektiv, själv tycker jag att det tvärtom legitimerar en del av Bildts passivitet i frågan.

it Andra om: , , , , , ab12 ex1 sr svt dn1 sv
d1>


14 svar till “Carl Bildts minnen”

  1. Jinge skrev (sista meningen):

    ”Carl Bildts tillkortakommanden blir absolut inte mindre av att journalister försvarar Persson och Schibbye utifrån ett snävt journalistiskt perspektiv, själv tycker jag att det tvärtom legitimerar en del av Bildts passivitet i frågan.”

    Jag förstår inte. Blir Bildts tillkortakommande inte mindre, eller blir de tvärtom det?

    /Stefan

  2. Själv tycker jag att det är bekymmersamt när representanter från presskåren försöker flytta fokus från en brottslig handling och gör gällande att det handlar om pressfrihet.

    Om en diktatur systematiskt förhindrar informationsspridning från ett konfliktområde blir det ju en fråga om pressfrihet att inhämta information från det området.

    Naturligtvis behöver inte Persson och Schibbye personligen symbolisera pressfriheten. Men att det förekommer uppgifter om brott mot mänskliga rättigheter i Ogadenprovinsen, samtidigt som Etiopiens regim aktivt lägger locket på, då uppstår ett legitimt behov att ta reda på sanningen. Du får tycka vad du vill om pressen och medierna, men är det något de är till för är det just detta.

    I det enskilda fallet råkar det dessutom finnas en svensk koppling: Lundin-gruppens kommersiella intressen i området. Ur svensk synvinkel en mycket viktig koppling eftersom företaget i andra liknande fall har misstänkts för att samarbeta med förtryckarregimer – och kanske till och med varit inblandade i övergrepp.

    Det vill säga, synnerligen rimligt för svenska journalister att gräva i.

    Att diktaturen Etiopiens lagar på något vis skulle ha en högre dignitet för oss i Sverige än behovet att avslöja det som eventuellt försiggår i Ogadenprovinsen – det menar jag är att ha missförstått pressfriheten.

    • Naturligtvis behöver inte Persson och Schibbye personligen symbolisera pressfriheten. Men att det förekommer uppgifter om brott mot mänskliga rättigheter i Ogadenprovinsen, samtidigt som Etiopiens regim aktivt lägger locket på, då uppstår ett legitimt behov att ta reda på sanningen. Du får tycka vad du vill om pressen och medierna, men är det något de är till för är det just detta.

      Jodå, men man ska inte glömma att Etiopien är en suverän stat med 80 miljoner innevånare. Vad skulle hända om svenska murvlar smög in över USA:s gräns för att de nekats visum, och dessutom snokade en massa? Nej straffet skulle inte bli lika hårt som det -kan- bli nu, men jag tycker inte att man ska bortse från att de begått en kriminell handling. Att Etiopien inte kan bortse från att de samarbetar med en grupp som Etiopien anser vara terrorister kan jag oxo förstå.

      Att diktaturen Etiopiens lagar på något vis skulle ha en högre dignitet för oss i Sverige än behovet att avslöja det som eventuellt försiggår i Ogadenprovinsen – det menar jag är att ha missförstått pressfriheten.

      Nej då, man kan skita fullständigt i deras lagar, men då ska man väl inte gnälla heller om man åker fast?

      Det här skrev jag: Journalister ska inte ha frikort för att få bryta mot lagar och förordningar, inte i Sverige och inte i andra länder. Tar man sig in i ett annat land utan tillstånd, eller bryter mot andra lagar, så tar man en medveten och kalkylerad risk. Lindberg skriver i citatet ”– att det är en fråga om pressfrihet, och att UD bör behandla ärendet så,” det är ett sätt att försöka placera journalister och deras hantverk på en gräddhylla som möjligen medlemmar av yrkeskåren drömmer våta drömmar om, men i verkligheten så måste journalister följa lagarna precis som vi andra.

      • Jag tror som sagt att man måste relatera frågan till syftet. Om Persson och Schibbye hade rest någonstans illegalt för att ta paparazzi-bilder av en topplessolande Britney Spears skulle nog de flesta tycka att de får stå sitt kast. Men det handlar inte om det här.

        Pressfrihet är inte en fråga om att skydda ”murvlar” eller ens en yrkeskårs ”hantverk”. Det handlar om att du och jag, vi allihop, har rätt till det som de där två eventuellt skulle ha kunnat avslöja. Inget lands lagar ska få hota den rätten.

        • Detta är en pseudosituation. Det står var och en fritt att bryta mot varenda jävla lag om den vill. Man tar bara konsekvenserna utan att gnälla sedan, thats it!

          • Han har en horribel inställning. Journalister ska få bryta mot lagen för att fixa sina scoop, med UD i ryggen… :-)

            Varför inte ge dem uniform, batong, pistol och blåljus? :-)

          • Jag måste tillstå att det känns rätt sensationellt att upptäcka en vänsterpartistisk bloggare som INTE tar strid för demokratiska fri- och rättigheter till varje pris.

            • Du får tycka att det är hur sensationellt som helst. Jag har ALDRIG avstått från att ”ta strid” för demokratiska fri- och rättigheter någon gång. Men jag anser inte att den tredje statsmakten ska upphöjas så förbannat att de kan begå brott utan påföljd. Thats it!

  3. Det här är lite lustigt; AB verkar sitta i rävsaxen mellan att fortsätta hålla alliansregeringen och Bildt om ryggen eller att ställa sig på sina kumpan-journalisters sida och utmåla bildt, och med detta regeringen, som korrupt.

  4. Nu är det så, att verksamheten i Etiopien sköts av Tullow oil. Africa oil är bara hälftenägare. Africa oil har ingen verksamhet i Etiopien.Tullow oil har verksamhet. Heder åt Dig Ginge, som försöker se sanningen till skillnad från Aftonbladet och andra.

  5. Åsa Lindeborg bör nog inte glömma att vi nu fått en stalkningslag för otillbörlig förföljelse och missfirmelse och det passar väl in på Åsas vettlösa angrepp på Carl Bildt. Tänk på att det kan bli upp till 4 års fängelse.