Man får inte heller bryta mot svenska lagar


Journalisterna Martin Schibbyes och Johan Persson sitter som bekant i fängelse i Etiopien för att de tagit sig in i landet illegalt och för att de hade sällskap med gerillasoldater, motståndare till landets regering.

DN: ”De båda svenskarna greps i början av juli, tillsammans med gerillasoldater, i den omstridda Ogadenprovinsen dit de kommit för att göra reportage. De hade tagit sig in i Etiopien över gränsen från Somalia.

De är åtalade för att olagligt ha tagit sig in i Etiopien och för att ha brutit mot landets terroristlagstiftning. Om de befinns skyldiga hotar långa fängelsestraff.

Rättegången ska enligt planerna inledas i morgon, tisdag, i domstolen i den centrala stadsdelen Lideta. De kommer att ha ett team på tre etiopiska advokater vid sin sida.”

Vi kanske är lite naiva på grund av att vi har passfrihet med våra nordiska grannar, den som väljer att promenera från östra Värmland in i Norge riskerar ingen påföljd om vederbörande har svenskt medborgarskap eller uppehållstillstånd i Sverige. Det är till och med så att det skulle vara en mindre sensation ifall det upp-
täcktes för antalet gränsbevakare är sannolikt lågt, om det ens finns någon som har det till sin huvudsakliga uppgift.

Så fungerar det inte i Etiopien, landet är inte en demokrati om man ser till hur det begreppet definieras i allmän-
het, det är snarare ett land vars styrelseskick bara har vissa gemensamma nämnare med ordet. Oavsett hur det förhåller sig med den saken så har de uppenbarligen krav på sina besökare att de ska komma in till landet via gränsövergångar där det finns personal som kan kontrollera pass och eventuella visum. Det är inga konstigheter med det, etiopier tillåts inte resa in i Sverige heller utan giltiga papper.

Etiopiens regering vill inte att besökare ska umgås med olika slags gerillaförband, alldeles oavsett vad besökarna har för avsikter med att besöka landet. Nu har vi synnerligen små gerillaförband i vårt eget land, de är till och med så små att Säpo numera har köpt in mikroskop för att försöka upptäcka dem. (forts nedan..)

Men om det funnits, ja då kan vi räkna med att vår regering, oavsett partifärg, skulle reagera synnerligen hätskt mot folk som smög sig in i Sverige tillsammans med dessa. Man skriver i tidningarna att Schibbyes och Persson riskerar långa fängelsestraff, jag läste till och med en uppgift om att de riskerar fyrtio års fängelse. Det är en sak som skiljer våra länder åt, jag tror att straffen för sådana brott är betydligt kortare i Sverige, möjligen beroende på avsaknad av en beväpnad opposition i landet.

Men inte ens i Sverige står journalister över lagen, de får inte bete sig hur som helst. Man har ju kunnat tro annat efter att ha bevittnat det senaste mediedrevet, men lagar och förordningar tvingas de trots allt att följa. Det kan med andra ord vara hur synd som helst om Schibbyes och Persson, men det kan knappast vara speciellt förvånande att en suverän stat med åttio miljoner innevånare har lagar som de anser att besökare ska följa, eller hur? (Här skriver jag om Carl Bildts handel och vandel..)

it Andra om: , , , , , , , dn1 svd svt sr ab1 ex


15 svar till “Man får inte heller bryta mot svenska lagar”

 1. Nu skriver Jan Helin att folk tycker att journalisterna inte var riktiga journalister, men att man ska spara de analyserna till psykologerna. Låt oss i stället visa vårt stöd till två svenska journalister som av alla rätta skäl befann sig i Etiopien och av alla fel skäl nu sitter fängslade.

  Uppenbarligen anser Helin att det är rätt att bryta mot lagar, och att brott är fel skäl till att de hamnar i fängelse?

  • Men kan man bedriva någon journalistik i Ogaden utan att ha samröre med gerillan? Kan man inte göra det är ett förbud mot samröre med gerillan detsamma som att förbjuda all kritisk granskning av vad som händer i provinsen.

   • Det finns Västjournalister som haft ’samröre’ med talibanerna och andra motståndsgrupper i Afghanistan för att bredda rapporteringen och mig veterligen har ingen av dem åtalats för ’terrorbrott’.

 2. Det här är en riktigt soppa. Etiopien tillhör den för västvärlden föga hedervärda klubben ”Diktaturer vi gillar”. Detta för att landet utgör någon slags västvänlig motkraft i en annars muslimsk (rentav islamistisk) del av Afrika.

  Ogadenprovinsen är omstridd och där finns en separatistisk gerilla. Det är den gamla vanliga historien: själva kallar de sig befrielsekämpar medan den etiopiska regimen kallar dem terrorister. Vi i Sverige skulle förmodligen aldrig ha fäst något avseende vid dem alls om inte två svenska journalister hade åkt dit för att undersöka Lundin Petroleums eventuella inblandning i konflikten.

  Ett grävjobb som råkar vara intressant av två skäl: för att företaget är svenskt och för att Sveriges utrikesminister har suttit i bolagsstyrelsen.

  Det är riktigt att journalisterna brutit mot Etiopiens lagar – om än lagar som ur ett rättssäkerhetsperspektiv kanske inte skulle accepteras av oss. Exakt hur Sverige borde förhålla sig till den saken är minst sagt osäkert. Problemet är att vi brukar ta strid för journalistisk frihet, oavsett det politiska eller juridiska läget.

  Men så var det som sagt det där med Lundin. Och den svenske utrikesministern…

 3. Lundin Oil? Bildt? Massakrer och folkfördrivningar som del av dagens råvarukrig? – Det behövs människor som tar risker för att lirka upp nyhetsblockaderna för att berätta vad som händer i Ogaden. Och det här är visserligen unga killar, men verkligen inte ovana vid farliga uppdrag. De förtjänar stöd, lika väl som Bildt förtjänar en längre cellvistelse.

  • Jag tvivlar inte ett ögonblick på att Bildt förtjänar vatten och bröd i några år, men samtidigt så är dessa herrar fullt på det klara med vilka risker de tar i och med att de ger sin in i landet olovligen. Jag tycker dessutom att det är märkligt att folk inte fångar in Bildt istället för att ägna all tid och uppmärksamhet åt det faktum att Schibbyes och Persson tog en medveten och kalkylerad risk.

   Det är en sorts medielogik som jag har svårt att ta till mig.

   • Tycker du att det är bra om vi får tillgång till reportage från områden där folk som Bildt bedriver ljusskygg verksamhet? Om du uppskattar den typen av rapportering, tror du i så fall att UD:s ointresse för och oförmåga att hjälpa Persson och Schibbye bidrar till att vi nås av fler eller färre sådana reportage?

 4. Nu är dom ju dels anklagade för att olovligen ha tagit sig in i landet, dels för terrorism. Avseende det mildare av detta har de erkänt, och riskerar böter.
  Det är för terrorbrottet de riskerar upp till 40 års fängelse.

 5. Jag tycker att det ar intressant att AB tycker sverige ska protestera ett lagbrott for att andamalet helgar medlen. Men nar journalister hackar in sej pa folks telefoner sa var det ett himla rabalder (skandalen i england). Eller tex. nar juholt som faktiskt inte verkar ha begatt nagot brott ska sta pa aftonbladets journalististka skampale.

  Tycker det ar pinsamt lag niva pa AB’s redaktors forstaelse av ratt och fel. Det man kanske skulle protestera ar ifall de far ett riktigt langt straff, jag anser tex. att dessa gossar bor fallas for sitt lagbrott av illegal vistelse i landet, dock sa bor straffet samt ev. utvisning ej vara av sadan skala att straffet ej motsvarar brottet.

  Nu satter ju andra diktaturer folk i fangelse for samma sak, tex amerikaner som blir inlasta i iran och nord korea. tycker jag inte direkt hor samma arga roster nar de sakerna hander men jag antar att man ska ha nagot slags fritt pass om man jobbar som journalist och medvetet bryter mot lagen och studenter eller arbetare bor sparras in utan att ha tillgang till samma medkansla???

  Tycker hr. jan helin ar ratt tramsig i sitt engagemang i denna fraga.

 6. […] Nu börjar media bry sig om Bildts handel och vandel, det är bra även om de borde ha gjort det i samma ögon- blick som Fredrik Reinfeldt berättade vem som skulle bli regeringens utrikesminister efter valet hösten 2006. Om man ser till allt ståhej de senaste veckorna, något som till största del handlade om illvilliga och placerade rykten så kan man ju ställa sig frågan om vad som hade hänt om Juholt suttit i Lundin Oil’s styrelse. Även fantasilösa förstår vilken effekt det skulle ha. Så nu väntar vi bara på moderaternas krismöten och allt hallå som kommer uppstå i samband med Carl Bildts bristande vilja att avgå. Detta skrev jag tidigare idag.. […]

 7. Hissa Storan, jag håller med Jinge! Med detta inlägget visar Jinge att han har integritet, vilket inte är vanligt i detta samhället, därav mitt glädjerop! Jag ska ha Jinge som förebild i detta avseendet och försöka frigöra fakta från ideologi och först därefter sätta in allt i min ideologiska kontext! Jag tror att det är svårt!

 8. De hade inte där att göra,dem får fan i mej skylla sig själva det är bara naiva Svenskar som tror att de kan göra hur de vill.