Carl Bildt och Ban Ki-Moon på Bagrambasen

Hur vet Expressen att det var ”Talibaner” som sköt raketer i Kabul? Det har de givetvis inte en aning om, men som rubrik duger det bra tycker de. Att motståndet mot Natos ockupation av landet ogillas av talibanerna är självklart, men numer så är det många grupper som påtagit sig uppgiften att göra motstånd mot ockupationen, inte alls bara talibaner.

Expressen: ”På sin blogg skriver han: ”Nej, någon landning i Kabul blev det inte. När vi var på inflygning bara några kilometer från flygplatsen kom den under attack och vi gfck- av lätt insedda skäl- ändra planerna. Efter att ha cirklat runt närmare en timme har vi nu dumpit ner på den stora amerikanska basen Bagram. Det närmare ödet är tills vidare inte känt””

Det var bra att Carl Bildt och FN-chefen Ban Ki-Moon landade på Bagrambasen. Då kunde de på nära håll studera det stora fängelse som byggts där för att tortera ”terrorister”, något alla länder kallar befrielsekämpar när de tillfångatagits levande. Många av fångarna på basen har tidigare suttit fängslade på Guantanamo, människor som hålls inspärrade helt utan stöd av lagar och regler.

FN:s regler om de mänskliga rättigheterna är satta ur spel eftersom dessa ”terrorister” motarbetar väst och den ockupation som väst utsätter Afghanistan för. Ban Ki-Moon borde ha inspekterat lägret när han var på plats, den amerikanska militären kunde knappast ha nekat FN-chefen att få se förhållandena i fängelset, eller om man kallar det vid sitt rätta namn
– koncentrationslägret.

Det är sorgligt att se svenska media så okritiskt rapportera om ockupationen av Afghanistan, man hade kunnat önska att de åtminstone försökte rapportera objektivt. Det har publicerats ett antal artiklar som ifrågasätter Natos engagemang, men av hundra artiklar är det enbart någon enstaka som frågar sig vad vi gör där. Det är pinsamt för svenska media, och för det vi kallar yttrande- och pressfrihet.

Tidningarna skriver om Washington Posts avslöjande om underrättelseindustrin, men man skriver inget om alla de människor som dagligen fråntas sina mänskliga rättigheter när de anklagas för att vara ”terrorister”. Det verkar som om svensk press har tappat förmågan att skriva om annat än sådant som dikteras från USA.

i , , , , , , , , , ex12 dn123 svd123 ab12 t

  9 comments for “Carl Bildt och Ban Ki-Moon på Bagrambasen

 1. 20 juli, 2010 at 08:36

  Kan inte annat än hålla med. Svenska media har tappat förmågan att kritiskt granska. Skrämmande.

 2. Sven O
  20 juli, 2010 at 09:59

  Inga tidningar kommer skriva om koncentrationslägret.

 3. Nyfiken
  20 juli, 2010 at 11:25

  Läs på lite! Ta samtidigt kommentarsreglerna medan du ändå håller på. Kolla in bilder på Guantanamo, Bagramfängelset är värre, utan insyn… / Jinge

 4. Snoozer
  20 juli, 2010 at 15:29

  Men en värld dominerad av USA och Kina och deras mer eller mindre flexibla syn på mänskliga rättigheter är ju exakt vad ni EU-moståndare på vänsterkanten kämpar för.

  • Kuno
   21 juli, 2010 at 01:02

   Jasså? Någon Snoozer säger att det är exakt så och då är det ju förstås så.

 5. Mr. Dubai
  20 juli, 2010 at 16:46

  Jag tycker inte att media via nyheterartiklar ska fora en diskution om varfor Sverige ar militart engagerad i Afghanistan. Det ar nagot som hor hemma pa ledarsidorna och debattartiklar.

  Jag tror att orsaken till den forhallande vis lilla debatten som fors om Afghanistan ar att Sveriges deltagande ar tamligen odramatiskt, vi bedriver ”gendarmeri verksamhet” i en forhallandevis lugn del av landet. Vidare sa ar fragan ingen storre fraga for huvudelen av valjarna eller de etablerade partierna. S, C, Fp, M, och KD ar alla for den militara insatsen, sa oavsett om M eller S bildar nasta regering sa kommer verksamheten att fortga.

  • Martin Forsman
   20 juli, 2010 at 23:38

   Vi bedrev möjligen ’gendarmeri verksamhet’ innan den senaste ’skjut först – fråga sen regeln’ infördes för även för de svenska förbanden. Nu befinner vi oss på precis samma ’nivå’ av krigsinblandning som USA, Storbritannien och de andra deltagarna i korståget mot Islam … eller invasionen av Afghanistan menar jag förstås ;)

   Att (S) och efter vad det verkar tyvärr även (Mp) är för fortsatt krig mot Afghanistans civila, någon armé har ju inte våra fiender, är minst sagt bekymmersamt och är en av många anledningar till att jag ser det ’rödgröna sammarbetet’ som ett spel för galleriet. Några ministerposter för småpartierna mot att de lägger sig platta för (S), precis samma skit som inom högeralliansen alltså, är inget bra för demokratin i Sverige. Vinnarna blir SD och andra ytterlighetspartier.

  • Kuno
   21 juli, 2010 at 01:09

   Orsaken att det inte debatteras är att 90% av media är högerstyrt i detta land. Så enkelt är det. Förövrigt finns många sossar som tycker att krigande i Afghanistan är en dålig idé.

Comments are closed.