Jinge.se spärrad i de Förenade Arabemiraten


Idag fick jag veta att min bloggning om Carl Bildt och Ban Ki-Moon från igår ogillades av myndigheterna i Förenade Arabemiraten, för det här får man upp om man försöker gå till http://jinge.se/mediekritik/carl-bildt-och-ban-ki-moon-pa-bagrambasen.htm ifrån Förenade Arabemiraten.

Förenade arabemiraten

På svenska: ”Hemsidan du försöker besöka innehåller material som är förbjudet enligt myndigheten för telekommunikationer i de Förenade Arabemiraten.” Med andra ord i Abu Dhabi, Ajman, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah och Umm al-Qaiwain.

Wikipedia: ”De sju delstaterna i Förenade Arabemiraten är (som landets namn visar) samtliga emirat. Emirerna väljer bland sig en president som fungerar som landets statschef. Eftersom emiraten är ärftliga monarkier och det är emirerna som väljer en av dem själva till president, brukar även federationen räknas som en monarki. Politiken i landet kan liknas vid elitism, ungefär 10-15% av befolkningen är så kallade ”locals” och har privilegier som garanterar rikedom och skydd i domstol. Den övriga befolkningen har inga mänskliga rättigheter enligt lag om han/hon är i konflikt med en ”local”.”

Det rör sig således om ett antal särskilt vidriga diktaturer så egentligen borde jag vara smickrad. Samtidigt så undrar jag givetvis vad som gjorde att just den bloggposten stoppades. Jag antar att det berodde på att jag skrev att USA har flyttat fångar från Guantanamo till Bagrambasen där man byggt ett gigantiskt fängelse (koncentrationsläger) där man helt utan insyn kan ägna sig åt tortyr av fångarna. Det var det fängelset som jag hoppades att Carl Bildt och Ban Ki-Moon skulle inspektera när de ändå var på Bagrambasen.

Det gillade nog inte emirerna i Abu Dhabi, Ajman, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah och Umm al-Qaiwain. De vill fortsätta att pilla på sina haremsdamer och dricka sin maltwhiskey från tidigt 1900-tal. För Koranen gäller inte dem, den gäller bara deras undersåtar. Nu blir väl bloggen totalt spärrad i dessa diktaturer, något som antagligen leder till att jag kommer ägna dessa små emirat extra uppmärksamhet framöver.

i , , , , , , , , , , , , , , , , av t


18 svar till “Jinge.se spärrad i de Förenade Arabemiraten”

 1. Jaha du Jinge! I och för sig tror jag inte du har så många läsare i Förenade Arabemiraten. Inga som kan svenska i alla fall.

  Nu är ju det här allvarligt för yttrandefriheten i alla fall.
  Man kan ju undra vem det är som tar beslutet vilka sajter som skall spärras. Månde det vara CIA kanske?

  • Några i alla fall. VI har ju ”Xx Yyyyy” bland annat, och kollar man på länderna som besöker så ser man att det är flera som tittar in..

   • Det stämmer. Verkar som om när man skriver om vissa ämnen eller personer så är vissa länder mer aktiva än vanligt. Det måste till rejält med data kapacitet för att genomföra sådan övervakning.

 2. Tyvärr så är det i hela arabvärlden , ledare som är terrorister . diktatorer , kriminella och de gör allt för att tysta det fria ordet
  Det är inte så kontigt att de är hatade av sitt eget folk

  Dessa diktaturer är USA,s fula vakthund , Jinge du får vara glad över att du inte bor i något arabiskt land annars du skulle inte ha överlevt
  Dessa arabiska ledare är en cancersvulst som planterades av USA i hjärtat på de arabiska massorna , det är svårt att bli av med de så länge västvärlden ger de sitt fulla stöd

 3. Troligen för att du kritiserat de arabiska ledarna på din blogg några ggr om jag minns rätt eller för att du visat USAs rätta ansikte. Det ogillar de arabiska dvärgarna vet du.

  Det är väl en sådan demokratin som väst vill ha i arabländerna, att tysta ner det fria ordet och förtrycka folket?

  Vi tackar och bockar *ironi*Men nej, förr eller senare kommer det arabiska folket att avsätta dessa dvärgar. Läget där tyder på det är jag säker på.

  • Ja arabvärlden har problem, och inte bara med värmen… Ett antal diktatorer som hela tiden springer andras ärenden.

 4. Jag maste saga att det dras stora vaxlar pa att en av artiklarna blockerades av min Internet operator.

  Blockerandet av sidan gjordes av min internetlevrantor, inte av nagon stalig organisation. Det skedde snarare av en slump an uppsatligt. Blockeringen sker automatiskt utan mannsklig inblandning via nagon form av sokmotor som verkar ha problem med att hantera sma udda sprak som Svenska. Det hander titt som tatt att Svenska sidor jag besoker blokeras utan nagon uppenbar anledning.

  Det som ska blockeras ar sidor med anstotligt innehall, tex vulgart sprakbruk eller pornografiskabilder. Nyheter eller poltitiska forum blockeras inte.

 5. en liten fråga vad händer om man klickar längst ner där det står ’if you believe the website….’ kommer man in på sidan man sökte eller kommer man någon annanstans där man ska göra en mot anmälan eller något?

 6. Mr Dubai har rätt. Arabemiraten är en förhållandevis liberal diktatur, och ett trevligt ställe för den andel gästarbetare som är högavlönad samt turister. Att publicera USA kritik är inget problem vare sig där (se tex gulfnews.com) eller grannlandet Qatar (se Al Jazeera). Troligtvis är det en automatisk blockering som skett av Internetleverantören och finns nog sätt att begära upphävande av blockering. De som läser din blogg från AE är förmodligen svenska gästarbetare.

  • Din beskrivning ligger nara hur jag uppfattar situationen. Kanske med tillaget att man bor gilla shopping om man ska aka hit som turist.

   Debatten i media och pa Internet ar annars mycket fri, och kanske mer jordnara an i Sverige. Men pa manga sett annorlunda.

   Det bor 500 till 1000 Svenskar har sa jag borde inte vara enda lasaren av denna bloggen.

   • Nej, jag vet att ett par till kommenterat förut, men minns inte hur länge sedan det var eller vad det handlade om. Gissningsvis nåt som rör arabvärlden..

 7. 2 kända svenskar som gillar Förenade Arabemiraten är Fredrik Härrén och Johan Staël von Holstein.
  Förstnämnde gillar landet eftersom man genom innovationen och viljan har lyckats bygga världens högsta skyskrapa i Dubai.
  Sistnämnde gillar visionerna och entreprenörsskapet där.

  Dock har ingen talat om hur slavarna (gästarbetarna) som bygger skiten i Förenade Arabemiraten har det. Eller diktaturen där.

 8. Hej Jinge o alla andra!

  Jag bor och driver en affärs och livstilstidning i Dubai. Vi har tagit ut svängarna ganska mycket och kritiserat både UAE, olika ledare och även USA samt Israel i tidningen utan att det lett till några trubbel. Sen vet jag också att man bör vara taktisk och återhållsam i sitt skrivande där av förklarliga skäl.

  För att kunna driva ett medieföretag, nyhets site eller liknande så finns det både skrivna och oskrivna lagar som måste följas. Annars blir det först o främst böter. I värsta fall kan siten blockeras o stängas ner.

  Jag skriver inte webadressen är eftersom att jag antar att det inte är tillåtet att skriva den. Men Jinge kan se domän namnet på min mailadress.

  Mvh
  M

  • Ja, och jag skulle rekommendera dig att skaffa någon med kunskap om hur man behandlar bilder. Sidan är en katastrof eftersom man inte utnyttjar bilder på rätt sätt. Man beskär inte bilder med en sax. Be någon fotokunnig hjälpa till!

   Det finns massor av fotografer/grafiker som kan hjälpa dig att hyfsa till din nättidning.

  • Jag har nog bara sett till bilderna på startsidan. Istället för att ändra storleken så är de kraftigt beskurna på tvären, det förtar bilderna helt och ser ”billigt” ut. Bättre med en mindre bild som fotografen tänkt sig den än beskära sådär.