Carl Bildt, en handelsresande i krig

Egentligen så borde jag ha skrivit att Carl Bildt är handelsresande i död, men jag valde bort det eftersom han bara tjänar miljoner på död, han har inte handgripligen deltagit i det som i historieböckerna kommer beskrivas som ett folkmord i Irak.

Expressen: ”Carl Bildt tjänar stora summor på Irakkriget. Han har suttit i styrelsen för kapitalförvaltaren Legg Mason med stora ekonomiska intressen i den amerikanska krigsindustrin. Samtidigt var han lobbyist för amerikanska krigsintressen med kopplingar till vapentillverkaren Lockheed Martin.

– Det är anmärkningsvärt att Sveriges utrikesminister lobbat för ett krig mot Irak och sedan dessutom själv tjänat pengar på krigsutbrottet, säger Rolf Lindahl, politisk sekreterare på Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen.”

Svenska Freds har givetvis helt rätt. Att en man som till den grad har smutsat ner sitt anseende som lobbyist för krig och död och dessutom tjänar våldsamma pengar på USA:s angrepp mot Irak bör givetvis vara diskvalificerad för uppdrag som betalas med svenska folkets skattepengar. Men nu har moderaterna makten, och Carl Bildt är så angelägen att få sina flygresor, hotell och livvakter betalda av skattebetalarna så att han accepterat jobbet som utrikesminister, detta trots att det är ett steg bakåt eftersom han tidigare varit statsminister i Sverige.

Elaka tungor hävdar dessutom att han ser på arbetet som en investering. Han går fortfarande USA:s ärenden men stärker givetvis sitt eget anseende i branschen samtidigt som han bygger upp sitt privata kontaktnät ännu mer. Igår var det Expressen som berättade lite om hur Bildts förmögenhet växer, och hur det har gått till.

Expressen: ”Den 17 september 2002 tar Carl Bildt plats i styrelsen på Legg Mason, en av USA:s största kapitalförvaltare med en stor del av sitt aktieinnehav i amerikansk högteknologisk industri. Han går omedelbart in i Legg Masons optionsprogram. Tre månader senare rekryteras Bildt till lobbyorganisationen Committee for the Liberation of Iraq, CLI, som verkar för en invasion av Irak.”

Jag tycker att alla ska läsa Expressens artikel, Bildt kommer snart hävda att västvärlden ska gå in i Syrien, och sätta igång att lobba för det. Då kommer borgerliga tidningar instämma och ställa sig på barrikaderna för att plädera för saken, något som redan Aftonbladet gjort på ledarplats.

Själv nöjer jag mig med att peka på det helt uppenbara för att jag tycker att det är viktigt att alla ska veta att vår utrikesminister tjänar stora pengar på att USA har dödat hundra-
tusentals araber i Irak. Ett förhållande som också betyder att Bildts ekonomiska intressen även omfattar det som händer i Afghanistan.

Jag tycker att det är problematiskt att Carl Bildt far runt som representant för Sverige när han egentligen representerar andra intressen, och så undrar jag förstås hur grupper som tillhör Mujaheddin reagerar när de får klart för sig hur det är ställt.

it Andra om: , , , , , , , dn123 svt sr1 ab123 svd12345

  12 comments for “Carl Bildt, en handelsresande i krig

Comments are closed.