Bör Juholt avgå nu??


Det är ett faktum att den största delen av svenska media i nuläget uppmärksammar Håkan Juholts försök att tillskansa sig mer pengar i bidrag än vad han har varit berättigad till. Visst har det delvis med medias ägarstruktur att göra, de borgerliga partiernas spindoktorer, men framför allt så beror det på väljarkårens brist på förtroende för politiker. En utbredd uppfattning är att de skor sig själva och struntar i allt annat än – makten.

Att Håkan Juholts företrädare på posten som partiord-
förande i det socialdemokratiska partiet varit slarvig med ekonomin skvätter även på Juholt, att den som var före henne slutade som mångmiljonär och godsägare påverkar givetvis folkopinionen det också. Men Aftonbladets lilla läsarunder-
sökning borde ändå innebära att många politiker i landet sätter i halsen, för tidningen frågar vad deras läsare tycker, inte den del av deras läsare som röstar just på socialdemokraterna.

Visst ska man ta den sortens opinionsundersökningar med en nypa salt, ja gärna ett lastbilslass med salt. Men det är ett fullständigt överväldigande resultat. I Skrivande stund är det 87 740 personer som svarat, av dessa har 96,9 % svarat att de anser att politiker missbrukar sin position för att få privata fördelar, det är ett misstroende av kolossalt format.

För även om socialdemokrater har drabbats hårt av fifflande politiker, och även om tidningens lilla undersökning presenterades i anslutning till flera artiklar om Juholts uppenbara fusk med bidrag så är resultatet häpnadsväckande. Det visar på ett utbrett politikerförakt, och dessutom är det ett misstroende som gäller oavsett vilka partipolitiska sympatier som de svarade har. (forts nedan..)

Vi har de senaste åren haft en högerregering som gynnat dem som redan har en bra ekonomisk situation, och det på bekostnad av sjuka, arbetslösa och pensionärer. Man brukar skoja om att det mest gynnar dem som bor på Östermalm och i Danderyd, men alla vet att det samtidigt är ett faktum, den fördelningspolitik som de borgerliga partierna har drivit igenom gynnar dem med pengar och missgynnar studenter, pensionärer, sjukskrivna, grund-
skoleelever, dagisbarn, kollektivresenärer och listan kan göras hur lång som helst. Ingen tror att moderater skulle vara ärligare än Håkan Juholt, Mona Sahlin eller Göran Persson, och inte heller ärligare än andra ledande politiker i Sveriges riksdag.

Själv funderar jag givetvis på vad som borde göras. Riksdagen bör givetvis se över sina egna kontrollfunktioner, men frågan kokar också ner till vad partierna bör göra. För det Socialdemokratiska Arbetarepartiet kommer det handla om skademinimering, och jag undrar om det går att åstadkomma med mindre än att man återigen byter partiledare. Ska man tro på medieuppgifter så rör det sig om större summor än de 90 000 kronor som hittills uppgetts. Stämmer det så tror jag att Håkan Juholt kommer att få tala om denna affär varje dag fram till dess att han slutar som partiordförande, en sak som kan omöjliggöra den viktigaste uppgiften, att köra ut högerregeringen från Rosenbad.

it Andra om: , , , , , , , , , , ab1234 svt sr ex1 gp svd1 dn1


61 svar till “Bör Juholt avgå nu??”

 1. En gyllene chans att lyfta Lena Sommestad till partiledare. Hon verkar vara en av de bästa SAP nu har på ledande nivåer. Vi kan utgå från att partibyråkraterna inte tar den. Hur skulle förresten en rundfråga om privatpersoner missbrukar positioner för att få privata fördelar utfalla?

  • Byt ut Juholt och sätt in Lena Sommestad. Kan mycket om miljö och ekonomi och är säkert rädd om skattebetalarnas pengar

    • Ja! Jag är för Sommestad, men problemet tror jag är att Socialdemokraterna väljer att rida ut stormen istället. Socialdemokraternas ledare tror nog de uppfattas som virriga om de väljer bort en partiledare innan han/hon fått uppleva åtminstone ett val. Nu ligger Håkan Juholt löst till. Personligen vill jag inte se en enda oegentlighet till med honom i huvudrollen! Pressen kommer troligen inte tillåta svenska folket att glömma såsom Reinfeldts val av ministrar 2006. Möjligen finns det väl en chans till att vänsterpartiet stärks av detta?!

     • Bättre vore att skutligen inse att socialdemokratin är en organisatorisk zombie, ett parti vars själ har lämnat det sedan många årtionden, och helt enkelt avveckla partiet.

      Därigenom skapar man förutsättningar för någonting mer ändamålsenligt att växa fram ur det som finns kvar. Att fortsätta att hyckla att man skulle vara ett vänsteralternativ vore det absolut värsta för alla de som är beroende av social demokrati.

      • Jaha! Alternativet är då alltså att låta moderaterna härska oinskränkt? Det låter ju mycket upplyftande! Man behöver någonting som socialdemokraterna. Sedan att makt korrumperar är ett världsvida fenomen. Exempelvis Obama som golfar med republikaner som John Boehner.

       Det händer saker ute i världen! Occupy Wall Street är en vänsterrörelse som nu har antagit världsproportioner, för moderaterna hade inte Håkan Juholts ”fusk” kommit lägligare. Börjar nästan tro på konspirationer. Utan socialdemokraterna splittras vänsterrörelsen och moderaterna saknar då motståndare.

       • Socialdemokratin har aldrig någonsin fungerat som någon vänsterrörelse annat än möjligen då i retoriken och flaggviftandet på 1:a maj, tvärtom – man har mer gemensamt med moderaterna realpolitiskt än något av de andra partierna.

        Ju förr vi får bort eländet desto bättre blir förutsättningarna för framväxten av en levande och aktiv vänster.

 2. De jobba säkert i skift så han visste nog inte att hon bodde där, så måtte det ha varit. Kan inte tänka mig att en partiledare för Sveriges största parti saknar sunt förnuft, dvs att utan kännedom om regelverk förstår att det inte är rätt.

  mvh Svenne

  • Jag tycker det liknar ett försök att göra en tupp av en hönas fjäder.
   Om man cyklar två på en tandem, får man bara halva bidraget för cykel då?
   Jag tror på att H J inte visste om det. Men jag tycker att han borde ha en sekr som kollar upp reglerna för bostäder och boende med el utan sambo.

   • Om två cyklar på en tandem så bör bägge få halva bidraget då de förmodas ha betalat halva kostnaden var. Om nu bägge är bidragsberättigade.
    Men vad gör vi om de åker tåg ?
    Har inte en tågresenär bara rätt till sin andel av kostnaden. Som också kallas ”tågbiljett”.
    Eller ska en bidragssökande då få betalt för hela tåget inklusive lokomotiv ?

    • frågan är nog snarare varför en person som har 140 tusen+ i månadslön ens kan få ett bidrag???
     borde klassas som bedrägeri redan när första ansökan kommer in.

     skulle jag ha gjort en liknande sak då hade jag nog fått ett år i fängelse men jag är ju en vanlig svenson och inte politiker eller kulturberikare.

   • I Socialdemokraternas skuggbudget statsas det cirka 100 miljoner på bekämpning av bidragsfusk. Var inte Juholt med på det mötet eller? Där kanske Håkan kan få bidrag till en personlig assistent eller sekreterare. Kan vi inte alla människor i Sverige få en sekreterare eftersom det är så svårt med regler och bidrag.

 3. Ähh vafan om Reinfeldt kan sitta kvar efter hans familjs inblandning i Tibblegymnasiet, Borg sitta kvar efter sitt myglande med bostad, Carlgren sitta kvar efter sina bedrägerier, Billström efter sina etc etc etc så kan väl även Juholt vara kvar?

  • För det är den perfekta lösning, alla andra gör det, så då är det väl inget fel att Juholt också gör det? Eller också är detta ett ypperligt tillfälle att ändra systemet så att de här makthungriga bortskämda människor slutar sko sig på ALLAS bekostnad. Dem har bevisat gång på gång att dem inte kan litas att följa regler och inte tar det som dem inte är berättigad, så varför är systemet fortfarande uppbyggt på att fullständigt alltid lita på uppgifter som politiker lämnar in. När vi lämnar in uppgifter om bidrag och skatt så kontrolleras vi av skatteverket, och det är inget annat än helt rätt. Varför ska inte politiker leva i samma värld som vi? Varför ska inte dem också kontrolleras? Det skulle lätt betala för sig själv att ha ett departement som kontrollerar även politiker. Gör inte detta till ett partipolitik grej, detta är ett utbrett problem inom svensk politik.

   • Ja det är utbrett. Både inom Sverige och i andra länder. Det förefaller som om politiker på ett generellt plan anser att de fått en sorts fribiljett som betyder att de kan roffa åt sig så mycket som möjligt, och det värsta är att de tycks komma undan med det.

    Jag tror att det politikerförakt som skapas kan skada dem långt värre, resultatet blir att missnöjespartier som de fascistiska Sverigedemokraterna kan bli kvar i Sveriges riksdag, själv hade jag trott att de skandaler de själva ställde till med skulle göra att de åkte ut ur riksdagen, men nu visar det sig att även ledande sossar bryter mot lagen.

    Juholt säger ”Jag har inte förstått…” :-I Men om vanliga medborgare tar till den sortens förklaring i en domstol så duger det inte som försvar, men för politiker så…

    • Alltså, jag tror inte det är bara politiker utan offentliga tjänstemän i allmänhet. Ibland dyker det upp skandaler där höga offentliga chefer missbrukat sina poster, som miljöchefen på Region Skåne som för skattepengar flög privatplan kors och tvärs över norra europa, alltså flög som att han var pilot och satt själv i planet, ibland själv och ibland med passagerare och inte alltid arbetsrelaterat. Problemet är att stora delar av den offentliga verksamheten är helt odemokratisk utan består av en massa gamla pampar som suttit in sina fina fotöljer lite väl bra. De kan inte kritiseras för de sveper in sig i snuttefiltar av lagar – följer de lagen är allt bra, även om lagarna är åt helvete. Sedan gör politikerna likadant men eftersom de har strålkastarljuset på sig blir det rabalder. Men man kommer inte åt grundproblemet med alla dessa skandaler utan skummar bara på ytan.

 4. Jag tyckte att Juholt verkade bra, nu tycker jag att han bör sparkas. Politiker tål tydligen inte att synas i sömmarna.

 5. Om – jag säger OM – Juholt skall avgå måste det ske snart, närmare valet lär det vara omöjligt.

  Det som hänt är på flera plan tragiskt. Juholts linjetal och även andra tal uppväckte den entusiasm och kampvilja som hela vänstern så innerligt väl behövde. De politiska utslagen har väl däremot haft sina fel och brister om man säger så, men dock haft potential att bli en valvinnare och störta alliansen. Hur det blir nu vet ingen. Stannar Juholt har han en kaftig uppförsbacke att gå, han kommer att ha massmedias och allmänhetens kritiska blickar på sig hela tiden och varje liten tveksamhet kommer att blåsas upp. De flesta väljare röstar inte på ett parti (eller block) vars främsta företrädare inte lever som han lär. Skulle han avgå är det inte säkert att det blir bättre. Risken är överhängande att efterträdaren (om det alls går att hitta någon) blir en högersosse. Dessutom lär partiet och hela vänstern kunna ”straffas” av företrädarens schabbel.

 6. Jo. För 160.000 kronor kan man köpa mer än tolvtusen Toblerone. Det blir avgång.

  • Vad tillförde den matematikövningen? Sahlinaffären handlade om tiotusentals kronor. Men hon var verkligen skicklig som lyckades med en spinning som gör att folk tror att det handlade om en chokladbit.

 7. AVGÅ! Ska han vara ett alternativ till att leda landet? Det sista Sossarna eller Sverige behöver just nu..

 8. Man kan fråga sig var politikernas renhet har tagit vägen ?
  Ju mer man läser om politikerna ju mer man förstå att det ena är värre än den andra , De ger sig själva förmåner som betalas av någon annan

  Det är otänkbar att hitta en bra politiker , De politiker som finns idag gör mycket mer åt sina sambo eller fruar än vad de gör åt sitt land , De flesta människor i detta land är anständiga , jobbar hårt och betalar sina skatter , det är bara de få politiker som lever i sin egen lilla värld på andras bekostnad
  Politikerna är likadana oavsett politisk parti , De är falska profeter och mästare på att ljuga , Var och en av de har en lön som är fyra gånger så mycket som en vanlig arbetare och trots detta fortsätter de att ruffa åt sig ännu mer
  De är som fästingar som suger blodet på andra , De politiker som lurar folket måste ta konsekvenserna och avgå

 9. Juholt får gå och Bildt får göra precis som han vill. Hur är det möjligt? Hur står det till med den svenska befolkningen? Så länge man inte stjäl från det ”egna folket” så får man stjäla hur mycket som helst.

  • Det verkar snarare så, att så länge man tillhör alliansen får man stjäla, ljuga och bete sig hur som helst. Egna folket, andra folk samt en del vargar är det som får flytta sig åt sidan till förmån för en extra gäststuga med pool vid villan i danderyd.

 10. Jaaaa ……han skall snarast avgå.
  Det räcker nu vad han ställt till med.
  Alla förstår varför han stod på sin xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx sida.
  Lika barn leka bäst.

 11. Man kan nog utgå från att Håkan Juholt visste exakt vad han gjorde men avgå bör han inte. Tycker han har potential att bli en bra partiledare och statsminister!

  • Potential verkar han ha. Han kunde ju ta reda på att han var berättigad till bidrag i allafall men klarade inte av att läsa in hur mycket. Nu har jag iallafall fått nog trodde faktiskt på det här från början men det sket sig man lär så länge man lever.

 12. Är det inte märkligt att vissa politiker tappar moral, etik och eget ansvar när dom stiger in i riksdagen? Vi vanliga människor ute i samhället måste ta eget ansvar för våra handlingar! Om vi gjort ngt liknande så hade det varit bedrägeri! Vad kräver vi av en ledare som ska representera det vi vill i sverige? Juholt som verkligen pratat om ALLAS värde i damhället

 13. Det finns en intressant särskillnad här som gäller centerpartiet nya ledare Annie Lööfs och Juholts dubbla hyresbidrag. Det är användningen av orden ”bor ihop”.
  Enligt reglerna tycks det visst vara så att bara halvt hyresbidrag utgår, när personerna i bostaden ”bor ihop” och det oavsett vilka som står på hyreskontraket.

  Annie Lööf försvarade sitt hela hyresbidrag fram till i somras, med att hennes man ej vart ”skriven på adressen” förrän då och talade överhuvudtaget aldrig om
  hur länge de ”bott ihop” i hennes bostadsrätt i Stockholm.

  Om reglerna verkligen gäller så ordagrannt som ”bor ihop med någon”, då misstänker jag
  att det är många, många fler inom politikerkåren, som sitter och kvitterar ut felaktiga hyresbidrag.

 14. Jag finner allt fiffel, alla undanflykter och försök till bortförklaringar vara bedrövliga. Fiffel etc kan definitivt inte ursäktas med så gör alla. Två fel tar inte ut varandra. Inte ens hundra fel kan kompenseras med ursäkten att så gör man både till höger och vänster.

  Juholt har, anser jag, förbrukat sitt förtroende och bör avgå. Frågan är bara vem som ska ersätta honom. I värsta fall kommer vi i Sverige att vara mycket svaga inom vänsterpolitik många år framåt medan något nytt får tid att växa fram ur ruinerna, något nytt som inte heter vare sig Arbetarpartiet eller Socialdemokraterna.

  Men demokrati och då utan skrupellösa ledare kräver att invånarna tar sitt ansvar mellan valen och lyssnar på fullmäktigesammanträdena i sin hemkommun, tar del av dagordningar och sammanträdesprotokoll samt kontaktar de folkvalda genom att ställa frågor och även ifrågasätta ställningstaganden mm. Som jag hörde en person beskriva svårigheten med demokrati: Det är lika svårt att hålla demokrati levande som att hålla ett köksgolv rent. Man får aldrig upphöra att sopa och skura.

  Avgå Juholt! Det är tillräckligt låga opinionssiffror och valresultat för S utan affärer. Det håller inte att fiffla och sedan komma med dåliga bortförklaringar. I Juholts ställning har han tillgång till personer som kan hjälpa honom att inte köra i diket.

 15. Ja vad säger man.
  Ska man leva som man lär, eller?

  Sparka honom och gör om systemet så skulle vi spara en massa skattemedel.
  Politiker ska väl som alla andra betala sitt eget boende.

  Förstår inte varför dom ska ha 140 000kr/månad och sen bidrag för sitt boende.

 16. Konstigt att det aldrig debatteras om att bekymren(s) rot, rent allmänt, är att företrädare för småfolk inte kan vara mångmiljonärer, det fungerar inte. Pengar förändrar så mycket, perspektiven förskjuts & vips så är det borgarpolitiken som är den ”realistiska”, det är verkligheten helt enkelt. Folk med blygsamma ekonomiska medel till sitt förfogande bör leda småfolket, då kommer politiken automatiskt att ligga rätt. Borgare kan mycket väl ledas kapabelt av mångmiljonärer, det är inget bekymmer. Men det kan inte vara någon självklarhet att vänsterpolitiker ska vara högavlönade; motsatsen bör vara det normala. Och en statsminister kanske ska ha statsministerlön. Men någon som inte är statsminister bör inte ha det, det borde (s) genast åtgärda. Samt förorda att en eventuell framtida (s)tatsminister skänker bort större delen av sin ideologiskt så farliga lön till välgörande ändamål…

 17. Skicka ut xxxxxxxx som inte kan dom svenska reglerna, han har gjort sitt och historien upprepar sig….girighet och maktmissbruk för dt folk han ”ymmar” så mycket för, wake up….Juholt är en bedragare!!!!!!

 18. Hur kom någon över uppgifterna om Juholts bidragssmusslande? Kanske en journalist som fick lite ”ersättning” av någon moderat för att läcka uppgiften? I sakfrågan: Man ska inte fuska och Juholt ska givetvis betala tillbaka rubbet. Sen borde han ta sig en liten funderare på om han ändå inte skulle avgå… Han kan ju bli en belastning för socialdemokraterna. Dessutom så undrar jag var partiets värderingar tog vägen?

  Men till min egen lilla fundering: Kanske Herrarna Reinfeldt och Borg i Moderaterna tycker att det är jobbigt att partiet sjunker i popularitetslistan och att en del andra partier i ”skenäktenskapet” nu hänger löst. De såg nog helst att MP valde dem som adoptivföräldrar så att familjen kunde utökas och de andra släktbanden kunde avslutas på sikt. Och nu när Arbetslinjen och Skattesänkarlinjen inte är så säkra kort längre så kommer deras nya linje – Smädarlinjen. Så långt kan man sjunka.
  Men den utan synd, kaste första stenen…

  • Spelar väl ingen roll vem som läckt eller när det kom ut. Han har gjort det han har gjort. Det pratar för sig själv.

 19. Från Aftonbladet:
  ”Redan i går kunde Aftonbladet visa att riksdagskansliet i augusti på eget bevåg kontaktat Juholts medarbetare och uppmärksammat dem på att det verkade som att han inte följde reglerna.”

  Gick inte den informationen vidare till Håkan Juholt? Om den inte gjorde det, varför?
  Om den gjorde det, verkar det inte varit osedvanligt korkat av Håkan att inte redan då åtgärdat och betalat tillbaka bidraget?
  Verkar det då inte dumt att återigen lämna in felaktig ansökan?
  Jo, visst vore det rent korkat att inte åtgärdat det redan i augusti, om han nu fått informationen av sina medarbetare!

  Jag börjar tro att han inte fick någon information från dessa medarbetare och han faktiskt inte varit medveten om att han gjort fel.
  Samtidigt tycker jag nog att han borde haft koll, men vi är alla människor och det kan inte vara lätt ha koll på alla regler!

  Han har ju VERKLIGEN inte försökt dölja att han var sambo!
  På hyresavin som lämnades in samtidigt med ansökan framgick det att de båda stod på hyreskontraktet utan att någon redan då reagerade, utan ansökan godkändes!

  Andra märkliga omständigheter är att det här ”uppdagades” ett par dagar efter att skuggbudgeten presenterades, en skuggbudget med ett betydligt mer innehåll för ett starkare Sverige i framtiden än Alliansens innehållslösa budget!
  Denna budget ”skrämde” tydligen Alliansen till den milda grad att tidningsartiklarna i den borgliga pressen i många stycken utmynnade i personangrepp mot Håkan Juholt! Det var ju i och för sig inget nytt, allt sedan Håkan blev partiledare har den borgliga ekokammaren ägnat sig åt mer eller mindre personangrepp

  Bill och Bull (AB Reinfeldt & Borg) kände ju sig också tvingade att minuten efter att Socialdemokraterna presenterat sin budget kalla till presskonferens där de (självklart) totalsågade skuggbudgeten!

  Har den här skandalen legat på någons skrivbord en tid till lämpligt tillfälle uppenbarade sig?

  Låter det konspiratoriskt?
  Tja, låt oss inte glömma att vårt största motståndarparti (M) har anlitat Karl Rove som är en amerikansk mästare i negativt kampanjande!

  Håkan har klantat till det men att det uppdagades just nu efter en skuggbudget som så uppenbart ”skrämde skiten” ur AB Reinfeldt och Borg tror jag inte är en tillfällighet!

  • Moderat spinn eller ej, med eller utan Rove – det hade varit aningen smartare att köra rent spel och inte lämna några idiotblottor. Detta befäster bara vad vi redan visste om sossepampar.

  • Det är uppenbart att man, i alliansen med anhängare, har tillgång till sådana här ”avslöjanden” som man låter ligga och vänta tills något händer som man vill dra uppmärksamhet ifrån. Som i detta fallet oppositionsbudgeten. Helt säkert har man många fler saker på Juholt aom man sitter och håller på tills det är dags för val eller andra saker som man inte vill att folk ska tänka på. Kanske är det ändå positivt att alliansen redan 3 år innan nästa val tvingas slänga ut sina ess i rockärmen dvs sina ”avslöjanden” om Juholt.

   • Naturligtvis är det så.

    Grundproblemet tycks ligga i att finna en okomprometterad s-politiker, dom tycks inte växa på träd direkt. :)

 20. Antingen är han mer korkad och/eller slarvigare än gemene man som inte kan fylla i en blankett rätt (inte ens efter påpekanden). Eller så gjorde han det medvetet för att tjäna pengar. Båda alternativen är lika illa. Han kommer inte kunna ta sig ur den här historien med hedern i behåll. Så här beter sig inte en potentiell stadsminister. Antar att Alliansen firar med champagne en dag som denna.

 21. De kommer väl från ungdomsförbundet så göra rätt är väl inte deras starka sida. Verkar trots allt finnas chans till skattesänkning om dessa ”begåvningar” slutar att fuska. Har sossarna någon bra ledarkandidat ?

  mvh

  Svenne

  • Lena Sommestad skulle vara en utmärkt kandidat men förmodligen gör det faktum att hon till skillnad från b l a Juholt är ordentligt utbildad att hon inte kommer vara aktuell. Intellektuella ses inte med blida ögon i det forna stadsbärande partiet.

 22. Ja fifflare är vi nog lite mans allihopa.
  Tänker t.ex på uppfinningsrikedomen när det gäller att hitta avdrag vid inkomstens förtjänande,i deklarationstider.

  Sen kan man ju alltid ställa högre krav på politiker.
  De bör vara allmänhetens föredöme.

  Trots allt får vi inte bättre politiker än vad vi förtjänar.
  Det politiska engagemanget är ju i botten och reslutatet syns nu.

 23. Jinge,

  Det har nu kommit nya uppgifter om Håkan Juholt. Det är Sveriges Television som nu kan avslöja att Håkan Juholt lett ett möte i riksdagsgruppen om just riksdagsledamöternas förmåner och det gick också ut ett internt mail där alla ledamöter uppmanas att kontrollera och följa riksdagens regler. Där fanns en länk till bland annat det dokument som handlade om riksdagsledamöternas bostäder.

  http://svt.se/2.22620/1.2560394/juholt_ledde_mote_om_ledamoternas_formaner

  Fredrik Karlsson (Helsingborg)
  Frekar06

 24. Skall han sparkas så skall det helst inte tövas för länge.

  I det fall han ratas av partiet i en förtroendeprocess fruktar jag för konsekvenserna. Den ev nye partiledaren kan mycket väl bli en s k ”förnyare”, och det vore inte alls bra. Då blir det troligtvis inte regimskifte -14 heller, eftersom soffliggarpartiet då sannolikt kommer att ta hem storsegern.

  Den gjorda tabben (medveten eller ej) är onekligen som en kvarnsten om halsen, inte bara för Juholt utan naturligtvis också för socialdemokraterna som parti.

  Snacka om hjärnsläpp! Han borde ju verkligen agerat omedelbart när kansliet hörde av sig i augusti. På den s k ”stubinen”, dvs samma dag, om han nu var det minsta intresserad av skademinimering. När sånt här kommer hans väg borde han (och naturligtvis sossarnas kanslichef m fl) inse att det redan skrivs/finns färdigskrivna artiklar ute i tidningsredaktionerna, vilket ju också möjligen kan förklara hätskheten hos vissa krönikörer på sistone. Att då vänta ut pressens skriverier/publiceringar i en sådan här situation är ju verkligen taffligt! Vanligt folk förväntar sig litet mer politiskt kunnande på den här nivån, så att säga.

 25. Vad vi nu ser utspela sig bland diverse politiker i alla riksdagspartier, varav Juholt är det senaste men säkerligen inte sista, exemplet på en fullständig nonchalans gentemot mot oss övriga medborgare, skattebetalare. Ett politiskt och ekonomiskt spel på deras egna skrupellösa villkor. Makten, den egna karriären och den egna ekponomin går före ALLT annat, alldeles oavsett vilka dom säger sig företräda, på vilket politiskt mandat dom sitter där dom sitter. Den opinionsundersökning i AB som Jinge presenterar här ovan, talar ett klamnske tydligare språk än vad vi i förstone kanske förstår. Jag tror nämligen att den senaste tidens olika politikerskandaler ä ett antal viktiga spikar i kistan för förtroendet för vårt nuvarande politiska system. Allianspartierna, numera helt tömda på politiska visioner och ideér, håller alldeles uppenbarligen på att spela bort det förtroende dom vunnit sina val på. Och på vänstersidan, vilken arbetare och vänsterväljare kommer fortsättningsvis att kunna sätta något förtroende till någon vänsterledare, och då menar jag både S & lillebror V? Eller ett ryggradslöst MP? Och SD kanske skär någon pipa i den här eländiga parlamentariska vassen, och kanske ökar någon/några procentenheter i nästa opinionsundersökning. Men något reellt folkligt alternativ kan det – förhoppningsvis – inte bli. Så vilken parlamentarisk framtid väntar oss då? Tja, mer turbulens än vad vi varit vana vid. Och som vänstermänniska så kan jag bara hoppas på något att något nytt och bättre så småningom reser sig ur den här parlamentariska askan. Den svenska arbetarklassen kan omöjligt tyst och passivt tiga och lida hur länge som helst.

  • I USA är det väl max 50% som faktiskt röstar och det verkar ju inte bättre än att vi är på våg ner i samma svarta hål här. Nu är det bara att vänta på en borgerlig ”sjukvårdsreform” a la USA. Man blir ju mörkrädd för mindre.

 26. Man måste också inse att det politiska sönderfallet här i vårt land dessutom ingår i ett större politiskt sönderfall i hela västvärlden. Ty vi kan ju snart stå inför en ekonomisk och därför också politisk kollaps inom EMU & EU. Hur detta kommer att påverka oss kan vi ännu bara spekulera om, och man kan ju också undra lite över huruvida det politiska sönderfallet här, om det redan har påverkats av våra poilitikersw oro och osäkerhet över vad som kan tänkas ske i vår nära omvärld. Och att vi numera är ett krigförande land med både personal och trupper på angriparsidan i två angripna nationer som vi aldrig haft någon konflikt med. Angreppskrig som uppenbarligen ej går enligt ritningarna för angriparna NATO/USA/EU. Och dettaq frestar ju allvarligt på ekonomierna hos ALLA deltagande angripare. Varav Sverige ju numera är en. Jag tycker alltså att man måste se över HELA det politiska spektrumet, med tanke på det sönderfall som är på väg att ske, i Sverige och i resten av västvärlden. Det går inte BARA att stirra sig blind på den dagsaktuella Juholt-skandalen. Ty allting hänger i hop när det gäller händelser på den här politiska nivån. Ingen ska inbilla sig något annat.

 27. Usch vad tråkigt när det blir så här. Först, för en tid sedan, började man hoppas att något positivt skulle kunna hända i landets ledning så småningom. Och, så blir det så här. Förvisso väldigt lägligt i samband med skuggbudgeten, men så jäv%¤”# kan det väl inte va?

  Hur ända in i lingonskogen tror de som sitter i maktposition att vi vanliga någon gång ska få något slags förtroende för dem? Dessutom känns det som att allt har accelererat de senaste fem sex åren?! Fast de som är äldre kanske har andra erfarenheter sedan tid tillbaka?

  Vi börjar värkligen komma in i just den typen av maktmissbruk, roffaåtsigmentalitet och annat trevligt, inte, som vanligtvis brukar tillskrivas ledargarnityret i kommunistländer och diktaturer.

  Kan det vara så att den kapitalis(m) som förespråkas av nuvarande regering och den ko(m)(m)unis(m) som varit härskande i många östländer under lång tid egentligen är samma sak, fast med olika betäckning?? Eller handlar det i realiteten om hur ruttna och egoistiska människor är, eller kanske blir så snart de stiger i makthierarkin?

  Det har sagt att människor står högre och är mer intelligenta än djuren, men är det värkligen så?

 28. Vill tillföra ytterligare kommentar rörande etiken; borde inte Juholt som anständig medborgare begrunda det orättvisa och omoraliska i att han kunde (dvs han trodde det)få ut full hyresersättning så att hans sambo kunde bo gratis? Det vet ju alla som t ex har bostadsbidrag att när en ensamboende får en inneboende så ska detta (vid straffansvar) omedelbart anmälas och bostadsbidraget reduceras därefter. Detta kan en ledande politiker aldrig vara okunnig om. Så fort Juholt hade fått klart för sig (dvs han påstår att han trodde det) att han hade rätt till fullt bidrag utan avdrag för sambo så borde han väl som en anständig politiker tagit upp detta med riksdagen och begärt att en sådan förmån varit oskälig och därför borde ändrats….dvs redan 2007. … Att Juholt fortfarande anser att det hade varit helt i sin ordning att fortfarande ta emot ett så skamligt högt bostadsbidrag säger tyvärr mycket om hans värderingar. Han har ju inte tagit avstånd från det faktum att han skott sig på oss andra skattebetalare i fyra år – han har bara beklagat att regeln inte var så som han ”trodde”. Var finns moralen i detta! Avgå och skäms? Till sist – ska han inte betala ränta och blufftillägg på beloppet -det gäller ju alla vanliga medborgare -vi kan inte ursäkta oss med att vi inte visste om reglerna.