Bildandet av EU ett historiskt misstag
Idag blir det alltmer tydligt för varje dag som går, bildandet av EU och påhittet med en gemensam valuta var det enskilt största misstaget som skett sedan Andra Världskriget startades.

Idag ser vi hur krisen gräver ur Grekland och andra länder verkar följa i spåren efter Grekland. Det handlar givetvis om Portugal, Spanien, Irland och efter dessa så talas det allt oftare om Italien. Dessa länder kommer att belasta resten av Europas folk eftersom deras ekonomier är på väg mot bankrutt. Hade inte EU haft en gemensam valuta så hade bara Grekland drabbats, men nu drabbas hela Europa.

Egentligen var hela tanken med EU fel från början, ett europeiskt samarbete hade inte varit fel, men att göra Europa till ett frihandelsområde hade antagligen räckt, nu byggde man istället ett gigantiskt dominospel och nu har brickorna börjat falla. Troligen är det för sent att göra något, nyss sade en representant för Tumba Bruk att det skulle ta ett år att trycka upp nya sedlar enbart till Grekland, så att det nu är på väg att gå totalt snett med Europas alla ekonomier är nog helt omöjligt att undvika.

Eftersom dessutom Europa är den största kunden till svensk industri så kommer krisen att drabba oss med full kraft. Vad vi ska göra då hälften av vår exportindustri tvingas permittera sin personal vet inte jag, det räcker nämligen inte med att ha en stark krona i det läget. Det är dessutom så att USA är på väg att rasa det också, Barack Obama har ännu inte lyckats få med sig republikanerna på att höja lånetaket varför vi kan utgå ifrån att vi inom ett antal månader står inför en kris som kanske får det tidiga nittonhundratalets depression att te sig som en västanfläkt. (texten fortsätter under annonsen)


Vi har dessutom låtit våra politiker medverka till att bygga upp en politisk administration i Bryssel som kostar oss enorma pengar, en verksamhet som bygger på en unionstanke bland en mängd folk som inte ens har språket gemensamt. Det är bara att se tillbaka på vår egen union med Norge, vi bor på samma halvö, vi förstår varandras språk, men inte ens vi lyckades hålla ihop.

Att våra politiker har orsakat denna katastrof kommer de givetvis förr eller senare få stå till svars för, det är självklart. Det vi medborgare kan göra i nuläget är väl att köpa guld för de slantar vi förfogar över, möjligen duger kinesiska Yuan. Personligen så tror jag att den Europeiska Unionen är ett minne blott inom några år.

it Andra om: , , , , , , , ab1 dn123 svd123 ex12 ekot e24 svt


14 svar till “Bildandet av EU ett historiskt misstag”

 1. Vad är alternativet? Att Grekland devalverar mot Italien som devalverar mot Spanien som devalverar mot Irland osv osv. Ett sådant scenario skapar ju en ännu värre kris och i slutändan kanske krig? Att vara för eller emot Euron är ett svårt vägval men för egen del hoppas jag att de reder ut problemen…

 2. skillnaden mellan andra världskriget och EU var att under kriget kunde man peka ut ett ensamt land som skyldigt och bomba skiten ur det…

  att USA kommer haverera tar man nästan för givet i dagsläget, med tanke på det segdragna läget, spännande och skrämmande…

 3. Vad jag önskade att du började granska problematiken kring vårt kredit-/skuldbaserade penningsystem!

  Problemet i USA och i Europa är att vi nått PEAK DEBT som Steve Keen skulle benämna det och orsaken är givetvis att tillväxt i ekonomin kan endast ske genom att någon tar på sig nya skulder så att nya färska krediter kan sippra ut i samhällsekonomin. Att EMU förvärrat situationen för vissa EU-länder är väl redan ställt bortom mallt tvivel, redan vid dess födelse så var Milton Friedmans kritik stark – jag tror han förutspådde att EMU inte skulle stå pall nästa stora finanskris…

  • Är du säker på att Milton Friedman som var monetarist i Chikagoskolans anda och nyliberal ekonom ända ut i fingerspetsarna kritiserat EMU?
   Paul Krugman, nobelpristagare i ekonomi förutspådde att de länder som gick med i EMU skulle få svårt att klara en finanskris då de frånhävt sig möjligheten att värdera sin egen valuta och tvingades anpassa sin penningpolitik efter de starkaste ekonomierna.

    • njaa vad jag förstått kritiserade M Friedman inte EMU och euron i sig utan sättet euron infördes på ,
     han menade bl a att det gick för snabbt och att marknaden borde ha haft större inflytande på det pris som euron betingade när den infördes i olika länder

     hade gärna velat se din källa jag kan ju ha missuppfattat

     • Googla på:

      ”Was Milton Friedman right about the euro?”

      Andra svaret från nationalpost är ett alternativ…

 4. En bra analys Jinge! Jag tror att det är många av oss EU-skeptiker/motståndare som har förstått att den här dagen – med tanke på alla automatiskt inbyggda motsättningar inom unionen – måste komma förr eller senare. Men den dagen tycks inträffa mycket snarare än vi räknat med. Och dessutom tycks ju även USA gå in i en mycket stor ekonomisk kris. Och vad vi då har att vänta oss, med stora ekomiska kriser samtidigt på bägge sidor Atlanten, ja Jinge uttryckte det ganska bra: ”vi kan utgå ifrån att vi inom ett antal månader står inför en kris som kanske får det tidiga nittonhundratalets depression att te sig som en västanfläkt”. Och snart är det år 2012. Kanske är det detta som kommer att hända ödesåret 2012? Ja sker det som nu verkar kunna ske, ja då står vi inför stora och omvälvande förändringar. Vi kommer i så fall alla att drabbas mer eller mindre på olika sätt, men en positiv effekt av detta är att ingen längre kommer att lyssna på den makthavande eliten inom olika länder som ju har ansvaret för det som nu sker. De har alla suttit i förarsätet i det fordon som nu är på väg att köra oss alla utför stupet.

 5. Jag håller helt med. Trots stora penningpolitiska och finanspolitiska stimulanser världen över de senaste åren, verkar inte tillväxten vilja ta fart. Vi måste nog också börja inse att en del av den senaste tidens välstånd har berott på en ökad skuldsättning, vilket därmed gör att det inte är hållbart i längden. Problemet med det många kallar ”lösningen” av krisen är att de olika llösningarna inte har inneburit att det totala skuldberget har minskat, utan enbart flyttats. Vi står inför en situation då världens skuldnivå måste anpassas till en långsiktig hållbar nivå. Detta kommer att innebära problem och det är inte helt omöjligt att det också utlöser den värsta ekonomiska krisen någonsin. Samtidigt som centralbankerna inte kan stimulera ekonomin genom penningpolitiken då räntan i princip redan nu är 0 och staterna kan inte använda finanspolitiken, då statsskulderna är en del av problemet. Frågan är vad vi skall göra i en sådan situation?

  • I teorin väldigt enkelt: återta från bankerna den penningskapande makten och återför denna till de demokratiska institutioner där den hör hemma men se för f-n till att dessa skapar penningen såsom skuldfria fiat och inte krediter denna gång!

   Föööör, visst är det så att i ett kreditbaserat penningsystem som vårt (ja vi kan ju inte gärna kalla det fiat-system då dessa endast utgör ca 3% av penningmängden medans krediter 97%) så kan inte ekonomin växa (vilket i praktiken kräver att penningmängden växer likaså) utan att också skuldberget växer.

   Alltså, utan att krediter skapas (och motsvarande skuld givetvis) i en allt högre takt så har vi ingen växande ekonomi – vinnare på detta system är givetvis kreditgivarna medans stater, regioner, kommuner, företag och hushåll är de som får betala för den av staten utdelade penningskapande makten!

   Nuvarande system är givetvis ett extremt parasiterande system där vi tillåter parasiterna att suga ut vanligt folk och produktiva företag på hela produkten av deras arbete. Det är inte såsom förr de som styr produktionsmedlen som dränerar arbetarna på deras arbete – nu dräneras även produktionsägarna på sina resultat av en allt större (och följdaktligen allt mer parasitisk) finanssektor!

   Sist jag kollade upp så stod tex över 60% av alla företagsvinster (i USA) att finna hos just finanssektorn…som växer sig allt starkare på bekostnad av resten av ekonomin – en finanssektor som är tänkt att enbart ”supporta” de varu- och tjänsteproducerande företagen, jo tjenare!

 6. Följer man inte detta så åker man ut. Du bör läsa det noga innan du skriver ytterligare en kommentar! / Jinge

  Du måste alltid tänka på netiketten när du skriver en kommentar här. På samma sätt som en insändare i en tidning så läses ditt debattinlägg innan det släpps fram. Och precis på samma sätt som i en tidning så innebär det ingen garanti för att det släpps fram. Men visst underlättar det om man följer några små enkla tips:

  1. En fungerande mejladress krävs.
  2. Osakliga personangrepp eller provocerande texter stryks.
  3. Rasistiska, sexistiska, homofoba och liknande texter raderas.
  4. Länka enbart till etablerade media i texten, bloggreklam kastas.
  5. Okontrollerbara faktauppgifter accepteras inte.
  6. Kommentarer utanför ämnet, sk META-kommentarer stryks.
  7. Personliga hälsningar och liknande raderas.
  8. Kommentarsmöjligheten är inte till för privata meddelanden.

  9. Länkar till videor ska innehålla handling och vem som agerar.

  Det är uppenbarligen angeläget att påpeka att kommentarerna står för den som kommenterar, inte för bloggägarens åsikter. På samma sätt som en tidningsägare knappast står för insändarskribenternas åsikter så tar jag inte ansvar för dem som kommenterar. Men upptäcker DU någon olämplig kommentar så mejla mig och tipsa. Vissa dagar kan det komma över 100 kommentarer och då är det lätt att missa. Det är inte meningen att företag ska använda kommentarer för reklam. META-diskussioner raderas.

  Använder man falsk mejladress eller saboterar på annat sätt, t.ex. ägnar sig åt rasistiska skriverier eller personangrepp, så lägger jag ut IP-nummer, Internetleverantör, påstådd e-postadress etc på nätet.

  / Jinge

  PS Vill man diskutera något med mig så finns kontaktfunktionen.

 7. Du tycks inte förstå att kommentarerna inte är en plats där du ska diskutera bloggen och reglerna. Jag postade dem för att vara snäll. Nästa gång du struntar i reglerna så hamnar du i spamfiltret. / Jinge