Arabvärlden i media?


Läser man svenska tidningar och tror att man ska få en rättvisande bild av situationen i arabvärlden så tror man fel.

Idag kan vi få oss till livs att både USA och Israels regeringar tagit avstånd från den israeliska transportministern som häromdagen hotade Iran med krig, eftersom krig ”är det enda Iran förstår”. Avståndstagarna i det här fallet är världens två mest krigiska länder.

Det man ännu inte berättat i de svenska tidningarna är att USA:s president har för avsikt att resa runt i Europas länder i en vecka för att diskutera frågan om – Iran. Man säger att man ska använda diplomati men sätter igång att lobba för krig.

Eller så ordas det i media om det förbud mot könsstympning som införts i Egypten, ett förbud som i efterhandskommentarerna visat sig ha kryphål. Men det som förvånar mig mest av allt är att man inte talar om restriktionerna i landet som nu inneburit att de fria TV-
kanalerna numera antingen är stängda eller lever under ett omedelbart hot om att stängas.

Situationen är nämligen den att det islamistiska Muslimska Brödraskapet utgör ett allt starkare hot mot den USA-vänliga regeringen, något som gäller i många arabländer för närvarande. Olika islamistiska grupperingar växer sig allt starkare och orsaken är givetvis brist på det vi brukar kalla demokrati men också respektive regerings undfallenhet gentemot USA. En omständighet som absolut förvärras dramatiskt av den matbrist, som inte bara gör sig påmind i det instängda Gaza, utan även i många arabländer. Egyptisk TV får inte visa de hungerkravaller som blir allt vanligare, och jag ska citera Rawia Morra nedan:

Rawia: ”Invånarna i fiskebyn Borg al-Borlus blockerade under flera dagar vägen mellan Nildeltat och städerna vid Suezkanalen i protest mot att staten tog ifrån dem mjölransonen mot några pitabröd om dagen. I sammandrab-
bningarna mellan polisen och demonstranterna igår skadades femton personer. En kvinna skrek: Hur ska jag mätta sju personer med fyra bröd nu när de har förbjudit oss att fiska? De svälter ut oss helt och hållet! Ja, man har infört fiskeförbud på den utfiskade stranden i hela två månader framåt. Som om två månader räcker för att fiskebeståndet ska återhämta sig… …Främst har gasexporten till Israel väckt ont blod då Egypten får ca 1 dollar för 1 miljon BTU, som på världsmarknaden kostar över 16 dollar idag.”

Ja du läste rätt. Egypten tar bara en dollar för gas som på världsmarknaden kostar sexton dollar. Detta gör man medans den egna befolkningen svälter, och för att tysta kritiken stå stänger man TV-stationer, eller hotar stänga dessa. Varför Egypten subventionerar israelernas gas vet inte jag, men man kan ju alltid kontakta Israels ambassad och fråga. Nu tror jag inte att de är så ärliga så att de hänvisar till den amerikanska ambassaden, men det är inte särskilt långsökt att misstänka att USA har rejäla tumskruvar på den egyptiska statsledningen.

Det är samma slags bindning som USA har till saudierna och andra diktaturer/despoter, något som garanterat leder till att islamisterna får allt större framgångar i regionen. Vad USA:s engagemang i Irak och Afghanistan lett till vet vi redan, vad som kommer att hända på lite sikt är svårare att sia om, men vi kan nog utgå ifrån att vi samfällt kan utbrista i ett – det var bättre förr.

DN12 SvD Dagbladet Politiken Dagen1

Andra om: , , , , , , , , , , , , , ,

[tags]Mediekritik, Bush, Gas, Olja, Israel, Arabvärlden, Gaza, Egypten, Islamism, Svält, Brödpriser, Nyhetsvärdering, Censur, USA, Politik[/tags]


5 svar till “Arabvärlden i media?”

 1. Det var USA som lyfte ekonomiskt skapade talibanerna i Afghanistan. Och det var Israels ockupation av Libanon som gav Hizbollah stöd. Så USA:s politik kommer naturligtvis bara att medföra fler diktaturer, fler terrorister och en osäkrare värld för oss alla. Och i Sverige talar då t ex SvD om att mer av biståndsbudgeten borde gå till ”säkerhetsfrämjande insatser” = bomber, och då är det ju inte matbombning man förespråkar!

 2. Jinge,

  När Bush åkte runt i arabvärlden nyligen, besökte han ALLA Gulfstater utom Qatar. Underligt med tanke på att Qatar hyser USA:s största militärbaser i hela regionen :-)

  Men, Qatar har något annat, Aljazeera! Som Bush ville bomba 2004 och som den något smartare Blair avrådde honom från! Aljazeeras personal höll sig på sin arbetsplats för att skydda den med sina kroppar.

  I Februari i år kom den nya lagen om Satellittevekanaler som skulle göra det möjligt för alla arabiska informationsministrar att stänga ut tevekanaler allt från att stänga kontor och hindra personal att arbeta till att stänga av dem i sattelliterna… Inte ett ljud hörde från Väst i protest mot detta.

  Fast, tevekanalerna är ju det som retar gallfeber på många i Väst, främst Bush och hans vänner…

  Det är så sjukt alltihop att man knappt förstår nåt längre!

 3. Och så en annan sak som jag inte begriper!

  Hur kan Sarkozy sälja kärnkraft till arabländerna samtidigt som man hotar förinta Iran för att de försöker skaffa kärnkraft?

  Tror Sarkozy på allvar att Egypten i dag är i ett läge att de kan sköta kärnkraften med att vad det innebär? Vad skulle kärnkraftsolyckor ställa till med i Algeriet? Libyen, Egypten eller Arabemiraterna?

  Och varför tvingar man på arabvärlden kärnkraftsavtal för 60 miljarder dollar trots att ländernas egna eliter förespråkar solkraft och bergvärme?

  Var ska folk köpa uranet från sen? Finns det uran för alla? Det tror inte jag!

  Jag anser att Sarkozys kärnkraftaffärer med Nordafrika först och främst är kriminella. De kan bara sluta på två sätt: Aläggningarna blir aldrig av och Frankrike behåller 60 miljarder dollar som tillhör de fattiga invånarna i de länderna.

  Eller så bygger man kärnkraft som kommer att bombas av Israel omedelbart!

  Billigt och bra sätt att utrota araberna på! För Gott!

 4. Utmärkt att Bush åker runt i Europa för att varna för ett kommande krig. Då borde regeringen passa på att säga sanningen till honom, någon som tror att det kommer att ske?

  Handuppräckning?

  Diplomatiska vägen – in my ass. Det är krig som gäller för US-of-Israel!