Almedalen, en pågående skandal
Igår tog jag upp det faktum att skattebetalarna står för en stor del av kostnaden för Jippot i Almedalen, jag skrev också att företeelsen inte var annat än en betald semester som ägnades åt uteliv, något som också media hävdar idag.

Expressen/STOCKHOLM: ”Under årets politikervecka i Almedalen kommer svenska myndigheter att göra av med 5,2 miljoner kronor, enligt en sammanställning Dagens Nyheter gjort. Av de 38 myndigheter som närvarar satsar Försvarsmakten allra mest: 900 000 kronor. Tvåa kommer Socialstyrelsen, med 740 000. – Frågan är om deltagandet i Almedalen är ett sätt att få en trevlig betald semestervecka, eller om det ryms inom myndighetens uppdrag, säger statsvetaren Peter Esaiasson.”

Jag skrev också att det är skattebetalarna som står för den betalda semestern, för inte bara uppbär deltagarna lön för vistelsen, de får dessutom mat och boende betalat, och dessutom traktamente. Och allt på skattebetalarnas bekostnad.

Jinge.se: ”de som besöker cirkusen fortsätter villigt att tala positivt om det, därför att då får de åka dit även nästa sommar. Och det är inget fel på Visby på sommaren, men att kalla Almedalen för något annat än en pseudohändelse kommer jag aldrig att göra, för de politiker, journalister, pr-folk, fackförbund och lobbyister som åker dit gör det för att det är någon annan som betalar, dessutom kan de flesta skriva både reseräkningar och plocka ut traktamente. Och i nittio procent av fallen så är det vi skattebetalare som står för fiolerna…”

Statliga myndigheter deltar i jippot, och dessutom ett antal kommuner och kommun- och statsägda företag. Dagens Nyheters uppgift om att myndigheterna gör av med 5,2 miljoner kronor är en mycket grov underskattning. Skulle man undersöka hur mycket folk som är på plats som bekostas helt eller delvis av skattebetalarna så räcker det inte med en tiodubbling av DN:s uppskattning.

Lägger man sedan till enskilda företag som anser att de behöver vara på plats i Visby så kommer man säkerligen upp i belopp som överstiger hundra miljoner kronor, och dessutom med råge. I praktiken betyder det också att Gotland stänger för vanliga turister under åtta-nio dagar, och det eftersom hotell och restaurangpriserna ökar dramatiskt. Även om det stimulerar Gotlands ekonomi så är det knappast gynnsamt för ön på längre sikt.

Det tar emot att skriva om de utspel som görs under veckan, för på det sättet så stöder man indirekt en företeelse som enbart är till för att göda politiker, journalister, pr-folk, myndighetspersonal, fackförbund och lobbyister och ge dem en veckas betald semester på skattebetalarnas bekostnad.

Och kan någon förklara för mig varför försvarsmakten , som för varje dag ser ut mer och mer som en lekstuga, ska ta en miljon av skattepengarna för att spendera dem i Almedalen. Jag gjorde militärtjänstgöringen på P18 i Visby, idag finns det inte ett enda militärförband kvar i staden. Enda gången militären är där är under en vecka i Juli…

it Andra om: , , , , , , , ex dn svd ab sr svt


5 svar till “Almedalen, en pågående skandal”

 1. Aha, det är en dubbelt betald semester för politiker
  det mesta handlar om!
  Då förstår jag varför rosévinet flödade så ymmnigt i fjol,
  och varför mångsysslaren och den mediokre författaren Thomas Bodström,
  uppträdde ganska så berusad i TV.
  Vinet behövde han ju inte betala själv…
  Sedan var den politiska megastjärnan Gudrun Schyman
  som fick för sig att bränna pengar inför publik,
  Hon förstod nog inte bättre, eftersom hon har
  gjort en
  sådan imponerande klassresa
  och därför inte alls kom att tänka på de fattiga svenska mödrarna
  som helst hade velat rusa fram
  och ryckt åt sig de 100 000 kronorna
  och sprungit iväg med dom.
  Till hennes försvar kan man säga att det var ju inga
  skattepengar
  utan privata sådana…
  (Är det fler än jag som av principskäl vägrar gå med i fina FI?)

 2. Det vi borde göra är att sluta bry oss helt och hållet om den förvridna företeelsen vi kallar modern politik. Jag citerar Jaques Fresco när han pratar om politik och hur vi är styrda och hans vision om framtidens samhälle ”This shit gotta go” Vi måste omedelbart börja slipa på en ny vison om våran framtid, hur vi vill regera oss själva, vår syn på ekonomi och monetära frågor och vår syn på oss själva som människor på jorden. Vi kan inte längre tillåta oss själva hållas gisslan av politiska kycklinghökar och personer i ledande ställningar vars enda kvalificerande egenskap är att dom kan ”bajsa med munnen”. Jag vet inte hur eller vart vi ska börja men ”This shit gotta go”