Dagens Nyheters opinionsundersökning som gjorts av Synovate kommer säkerligen orsaka en och annan sömnlös natt för de rödgrönas olika politiker. Avståndet har krympt till 3,9 procent, den lägsta siffran på mycket länge. DN: ”Väljarstödet för Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet är det lägsta sedan oktober 2006. Och väljarstödet för de fyra regeringspartierna har inte varit så högt sedan samma första mätning efter förra valet… …– En hel del väljare som tidigare röstat på något av de rödgröna partierna har nu också lagt sig på sofflocket och vill inte ta ställning mellan partierna. Andelen soffliggare är nu utjämnad mellan blocken.” Antagligen så är det många som undrar vad det beror på, så gör även jag. Om det är som DN tror, att många rödgröna väljare lagt sig på sofflocket, så kan det delvis bero på socialdemokraternas val av partiledare. Mona Sahlin har inte en stark ställning inom partiet och den interna kritiken har varit hård och kontinuerlig. Nu senast för att Ibrahim Baylan är tilltänkt som partisekreterare efter Marita Ulvskog. Baylan beskrivs som en högersosse och jasägare, något som Sahlin är nöjd med enligt kritikerna. Att miljöpartiets väljare till en del väljer sofflocket gissar jag beror på kursändringen när det gäller EU. Man har tidigare varit ett av de mest EU-kritiska partierna och många väljare är säkerligen miss- 3,9 procent gör det definitivt inte. Även om regeringen beskylls för passivitet så minskar gapet, delvis beror det säkerligen på den ekonomiska krisen, i kristtider sluts nämligen leden kring sittande regering. Men om det bara är det som är orsaken är
|
jag tveksam till. Inom vänsterpartiet har det kommit fram en del missnöje med samarbetet med de bägge andra partierna, men jag har förväntat mig att det viktigaste för väljarna ändå måste vara att bli av med högeralliansen. Jag läste på en annan blogg att oppositionens försprång är utjämnat i juni om trenden håller i sig. Skulle det ske så kan det bli viss turbulens inom socialdemokratin gissar jag, för det är i första hand där det finns uttalat missnöje. EU-valet kommer att gå av stapeln den 7 juni, då om inte förr så kommer vi att se om de förändringar man talar om verkligen finns. Andra om: Synovate, DN, Opinionsundersökning, Väljarbarometer, Val 2010, Opinion, Högerregeringen, Rödgröna, Politik it DN1234 AB1 [tags]Synovate, DN, Opinionsundersökning, Väljarbarometer, Val 2010, Opinion, Högerregeringen, Rödgröna, Politik[/tags] |
15 svar till “Alliansen ifatt oppositionen i Juni”
Att regeringar vinner på kristider stämmer inte alltid, hade kriser i sig gynnat sittande regeringar så hade knappast Bildt-regeringen förlorat 1994.
Man bör väl avvakta och se om det här är en tillfällig uppgång för regeringen eller om det består, däremot så kan man väl redan nu se att Monas hamrande om regeringens handlingsförlamning inte slagit hos väljarna.
Och hur utbredd är krisen egentligen bland väljarna? Jag känner ingen i min bekantskapskrets som ens blivit varslad. Det folk verkar märka är att inflationen upphört, skattesänkningar som ger mer pengar i fickan och räntekostnader som dalar.
Om det däremot blir en rejält högre arbetslöshet i höst och 2010, säg de 9-10% som bedömmare varnar för, då tror jag nog att (S) kommer tjäna på det om de spelar korten väl.
Och artikeln i DN var ju också mycket bra illustrerad, bilden visar tydligt vart alliansen är på väg.
Alliansen skall inte ta ut nagon seger i forskott.
Mona Sahlin kan genom eget beslut oka Socialdemokraternas valjarantal med 20%.
Hon behover bara avga.
Mona är på väg att stjälpa de rödgröna. Tyvärr, jag tror att det är precis så det är.
Skulle Mona Sahlin avgå imorgon skulle 10-15% hitta tillbaks till Socialdemokratin igen. Hon är en katastrof som partiledare. Säga vad man vill om Göran Persson men han kunde man lite på även om han kunde vara en buffel och köra sitt egna race. Hade hellre sett Wallström som partiledare.
Nu har Mona varit framme igen och visat sin nyvunna makt.
Hon lovade H Juholt partisekreterareuppdraget han avstod kandidera till Eu nu sitter han med skägget i brevlådan varken EU eller Partisekr.
Monas Sahlins agerande i denna sak är uppseendeväckande.
Kan det vara hennes förhoppning om fler invandrarröster som fick henne att tappa förståndet.
Vissa fackföreningar är trötta på hennes agerande och vill peta henne.
Inte gör det mig något men ändå det är intressant att se hur makten berusar.
Jag har alltid röstat på Socialdemokraterna men om Mona Sahlin fortfarande är partiledare till valet så röstar jag blankt. Hon är olämplig som statsminister.
Det värsta med henne är att hon faktiskt verkar vara så inkompetent att hon till och med får många lämpliga personer som hade kunnat stötta henne i såväl minister som rådgivande positioner att avstå från detta. Och just det faktumet är en stor jävla varningsflagga.
Jag får hålla med min namne David H om att det är få i dagsläget som har blivit arbetslösa. Man ska dock ha klart för sig att det tar ett par månander innan varslen leder till arbetslöshet.
Jag tror att Sverige har en mycket hög arbetslöshet redan vid halvårsskiftet. Det är nog många som då börjar fundera om det var så pass smart att sänka a-kassan till 65 procent.
Jag, som vänsterväljare, vet inte om jag vill se Mona vid makten efter nästa val. Den nuvarnade krisen har till stor del orsakats av nyliberala idéer, men Mona vill inte diskutera detta. Det känns som om hon saknar visioner för hur Sverige ska styras.
När oppositionspolitiken går ut på att invänta valet och hoppas att borgarna gör misstag så blir konsekvenserna därefter.
I den här opinionsundersökningen är andelen osäkra 20,5%. Detta tydliggör att borgarna kan än en gång vinna ett val genom att det finns inget reellt alternativ. Sofflockspartiet kan därmed bli det näst största valet, vilket gynnar borgarna.
Detta visar att vänsterväljare är mer kritiskt granskande än högerväljare. Mona Sahlins velande och vilja att vara alla till lags, populism och brist på ’egna’ åsikter, riskerar att ge oss fyra år till med en högerregering.
Personligen tror jag (S) skulle må bra av att hitta hem till sina rötter igen. Det ständiga flörtandet med nyliberala ideér samtidigt som man säger sig vilja sammarbeta med (V) verkar helt enkelt inte trovärdigt. Risken om (S) fortsätter vandringen in mot mitten är att vi slutar med ett tvåparti system som i USA där väljarnas möjligheter att ändra politisk inriktning är lika med noll.
Det minskade intresset för valen, särskilt på vänsterkanten, är ett reellt hot och kan innebära att partier som SD med lojala väljare kan gå kraftigt framåt.
Hoppas blocken blir i det närmaste lika stora och att Piratpartiet kommer in i riksdagen. Då lär vi pirater få god utväxling på ett stöd till endera sidan!
Jag känner till flera sextioåriga gubbar som tänker rösta på piratpartiet i eu-valet och det som en markering inför riksdagsvalet. De har fått nog av vänstersidans politiska adel vars enda intresse tycks vara en egen taburett.
Med alla historiska och politska vindar i ryggen,verkar för mej mycket mer troligt att centerpartiet återigen, inför valet 2010, gör en devalvering och splittras.
Gränsslaktaren denna gång torde bli centerparties partiledare Maud Olofsson.
Hon kommmer troligen fly fältet och föredra att flytta, allt enligt tidigare historien, till moderaterna och samtidigt då söka ta med sig de centerpartiska kärnkraftsvänliga väljarna.
Jag tror faktiskt att den politisk karta dagens gallup undersökningar visar upp, just bara är “färskvara”, och sin likt finanssektorn, verkar vara rena nötter, i ha någon förmåga i kunna prognoserisera morgondagens visioner…
Nomad #5: Amen. Det och agerandet i röstningarna om Lissabonratificeringen och ipred avgör saken. Ohly borde f.ö. ta och kamma sig.
Hmm, tongångarna var annorlunda den 17/10 2007, när Jinge förutspådde att EU-valet 2009 skulle bli en fullständig katastrof för regeringspartierna. http://jinge.se/allmant/eu-valet-2009-hogerkatastrof.htm
Analysen nu verkar ha förändrats.