Afghanistan och Mona Sahlin

Mona Sahlin intervjuades nyss i radions Studio Ett och hon fastslog att vi är i Afghanistan på inbjudan från FN, detta trots att utrikesdepartementet inte har tagit emot någon sådan inbjudan. Dessutom hävdade hon att förut var soldaterna inlåsta i sin förläggning och skyddade bara sig själva, fritt citerat. Nu ska soldaterna hjälpa den afghanska polisen och militären, allt för att barnen ska kunna gå i skola och biståndet ska nå ut till byarna på landsbygden. Något som de gör inifrån pansarvagnar. Sahlin använde exakt samma retorik som Tolgfors använder, fast nu med budskapet att vi ska stanna till 2014 precis som USA.

Jag är personligen övertygad om att kriget mot Afghanistan kommer att bli en valfråga, och garanten för det är Wikileaks avslöjande. Senast igår dog över femtio civilpersoner, möjligen angripna av en flygande dron som styrdes av en civilperson från ett kontor någonstans i USA. För det är nämligen så de styrs oftast idag. Krig via proxy, och även om det var en flygbombning eller något slags robotattack så var det civilpersoner som dog. Att detta inklusive Wikileaks avslöjande kommer att leda till debatt är nog självklart.

Lika självklart är givetvis att en svekdebatt riskerar att drabba Vänsterpartiet. Man har hävdat att de rödgröna ska komma överens och där är man inte än. Men eftersom det förefaller helt klart vad Mona Sahlin har för tankar om det hela så tror jag att den interna debattens vågor kommer att gå höga i partiet. Jag tror att många av medlemmarna är mycket mycket kritiska till ett slutdatum som tidigast 2014. Dessutom talar man nu om en Afghanisering, på samma sätt som man tidigare talade om en Vietnamisering i Vietnamkriget. Det kommer att gnissla ordentligt i partiet samtidigt som retoriken påminner allt-
mer om Vietnam.

EX: ”Mona Sahlin säger också att närvaron i Afghanistan inte bara handlar om kriget mot talibanerna utan även om kriget mot fattigdomen och korruptionen. Det är ingen hemlighet att det rödgröna blocket är splittrade när det kommer till Afghanistan. Vänsterpartiets Lars Ohly vill att trupperna dras tillbaka omgående – något som Sahlin vill diskutera med Vänsterledaren. – Jag har sett att han sagt att kriget i Afghanistan inte går att vinna. Då undrar jag vilket krig han menar? Det ska vi tala om, säger Mona Sahlin.”

Hon kommer att hävda att det är kriget mot fattigdom, kvinnoförtryck och korruptionen. Det kan tyckas vara en lätt arrogant attityd eftersom vänstern aldrig sagt något emot att göra maximalt för att motverka detta. Men problemet kvarstår i full uniform, vi deltar i USA:s Kriget mot Terrorismen, vi gör det under befäl av en amerikansk general och i Natouniformer. Det är bara att tugga och svälja, men jag frågar mig hur lätt det blir för vänsterväljarna?

i , , , , , , , ex1234 ab123 dn123 svd12 hampus t

  23 comments for “Afghanistan och Mona Sahlin

 1. Johan
  28 juli, 2010 at 18:53

  Afghanistan är berett att nästa år auktionera ut järnmalms-, koppar och naturgasfyndigheter
  http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/utrikes/article7535185.ab

  Invadera, förstör samhällsstrukturen, installera diktator, rea ut folkets naturtillgångar. På vilket sätt hjälper denna organiserade stöld det afghanska folket?

  • Jan B
   29 juli, 2010 at 09:21

   Exakt! En kommentar som i koncentrat beskriver kärnan av Afghanistan-kriget. Du skriver ”På vilket sätt hjälper denna organiserade stöld det afghanska folket?”: Detta tar verkligen udden av uttalanden från vissa svenska legosoldater där, som vill betona ”nyttan” av deras individuella insatser, ”de hjälper ju en del kvinnor, barn och gamla” (och, ja, det kan ju vara bra för somliga ENSTAKA afghaner, men hjälper föga mot de pågående ORGANISERADE utländska militära & ekonomiska övergreppen & stölderna) och dessa svenska legosoldater skiter tämligen fullständigt i grundorsaken till kriget, struntar i varför kriget bara pågår och pågår. Har själv stött på den inställningen från en f.d. svensk Afghanistansoldat i en kommentar till ett inlägg jag gjorde häromdagen på AB:s kommentatorsfält till en AB-artikel: Jag citerar: Jag har tjänstgjort i Afghanistan två gånger. jag har ganska bra koll på vad som sker i landet. Jag skiter i varför vi är där. Om USA vill ha olja, eller om det är för att vinna kriget mot terrorisim. Den enhet jag tjänstgjort på( skyttekompaniet) har aldrig gjort något som ens skulle gå till domstol i Sverige. Detb är föregånsgmän. Tycker du att 6 miljoner barn i skolan varav 2 miljoner är flickor,(800 000 innan bara killar) att kvinnor för lämna hemmet utan sällskap av sin man, att kvinnor får arbeta och rätt till vård. Är detta inte värt nått? Är allt vi gör där fel? Du och jag befinner sig på en otroligt låg nivå. ViS vet inte vad som pågår i maktens korridorer. Men jag har hjälpt 100 tals människor till ett bättre liv. Det är det ända som räknas” slut citat. Och det är denna svenska legoverksamhet som nu enligt Mona Sahlin ska fortsätta till 2014. Är stölderna slutgiltigt genomförda och avklarade då?? Kommer det Afghanska folket att vara lyckliga då?? Ja, det är tydligen hennes inställning i alla fall.

   • åggepågge
    5 augusti, 2010 at 15:05

    Du blandar dessvärre ihop två problem,
    I det feodala Afghanistan, som är efterblivet t.o.m. för att vara feodalt, kan framsteg och modernisering aldrig reduceras till en enda konflikt pga av att staten Afghanistan aldrig har existerat i vår mening. det som finns och har funnits är ett stamförbund som lånat vissa moderna attribut som kung, president, regering utbildningsdepartement osv för att genomföra kontakter med omvärlden. Det var felanalyser kring dessa förhållanden som gjorde att Pacham genomförde sin idiotiska statskupp 1979.
    De svenska styrkorna bekämpar huvudsakligen kriminella, främst drogbaroner, i de nnv delarna av landet. Många Afghanistankännare skulle nog ta gift på att det närmast är general Dostums gangsters som skjuter på dem. Usama bin Laden har i varje fall sagt att han har viss förståelse för deras närvaro och att de kan få stanna lite längre än amerikanarna.
    Danskdjävlarna, USA och andra jagar däremot hel och halvtalibaner i södra och östra landsdelarna. Dessutom jagar de pakistanska smugglare och deras miliser som till stor del finansierar div. talibanmiliser och i praktiken gör det omöjligt att särskilja afghaners och pakistaniers verksamheter. De urspårade varianter på deobandiislam som legitimerar deras verksamhet legitimerar också att man misshandlar kvinnor på vissa villkor och i övrigt håller liv i seder som var urspårade redan på medeltiden. Allt i namn av att ”det är vår kultur, love it or leave it”.
    Det räcker inte med en revolution i Afghanistan och Pakistan. Det behövs en veritabel utrensning där stora delar av befolkningen helt enkelt avverkas. Det gör å andra sidan USA för närvarande så lite gott gör de möjligen.
    Vårt, Sveriges, problem är att EU och våra politiska stortöntar låtit sammanblanda dessa frågor. Vi bör lämna Afghanistan snarast möjligt för vi lånar oss till ett amerikanskt spel som har börjat befläcka oss.

    Afghanistans problem kommer aldrig att kunna lösas utan omfattande massakrer. Dels på de efterblivna element som bär upp ursprungstalibanerna men också på de kriminella droghandlare som utgör hälften av Karzais bas. Eftersom ingen vill genomföra det som behövs är det näst bästa att lämna dem ifred och låta dem klara av skiten själva.

 2. Tom
  28 juli, 2010 at 18:59

  ”Sahlin ser inget slut i Afghanistan” står det i Aftonbladet.

  ”Men hon tycker att det är bra att Sverige finns på plats med soldater och civila insatser.

  – Jag kan lugnt och tryggt säga att det är bra att Sverige är här och att Sverige svarade ja när FN frågade, säger hon men tillägger att det är viktigt att det sker en internationell samordning om när det kan vara lämpligt att dra sig ur Afghanistan.”

  Jaha, det är bara för Lars Ohly att tugga, svälja och se glad ut. Det här blir knappast en valvinnande fråga för rödgrönt! V under 4 procent?

  http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/inrikes/article7539498.ab

 3. Christer W
  28 juli, 2010 at 20:55

  En saker är säker, Sahlin begriper inte att hon hålls långt från alla risker. För rent reellt, skulle hon bli allvarligt skadad eller dödad så skulle militären inte längre kunna agera som de gör. Alla kort skulle komma upp på bordet och huven skulle rulla.

  • 28 juli, 2010 at 22:52

   Hennes personliga säkerhet är säkert väl tillgodosedd, konstigt vore det annars. Frågan är väl snarare om hennes utspel är en överraskning för Ohly? Det kanske handlar om räv och rackarspel, en noga uttänkt strategi. Vad det skulle betyda i praktiken kan man ju undra i så fall.

   • Christer W
    28 juli, 2010 at 23:44

    Jag är inte så säker på att det är räv och rackarspel, åtminstone inte från henne. I bland dyker Pewrsons ord om hennes tankeförmåga upp i minnet. Och, har du sett nått som kan likna långsiktig taktik ock strategi från henne, jag kan inte minnas att jag har sett det.

    • Rufus
     29 juli, 2010 at 09:12

     ”Sahlin begriper inte att hon hålls långt från alla risker. ”

     Hur vet du det?

     • Christer W
      29 juli, 2010 at 16:00

      På basis av detta uttalande ”Jag har sett att han sagt att kriget i Afghanistan inte går att vinna. Då undrar jag vilket krig han menar?”

 4. Anders
  28 juli, 2010 at 22:03

  ”Jag är personligen övertygad om att kriget mot Afghanistan kommer att bli en valfråga…”

  Ja hoppas kan man ju, men vilket parti ska driva detta? Som du skriver verkar ju inte Sahlins linje skilja sig det minsta från alliansregeringens och vänsterpartiet vågar, som det ser ut just nu, inte stöta sig med Sahlin. Och hur skulle det förresten se ut i valrörelsen om (s) och (v) är öppet oeniga om Afghanistan, jo mumma för borgarna, och det vet Ohly vilket gör att han kommer att bita ihop. Fegt? javisst men han har bara sig själv att skylla som gått med i det rödgröna regeringssamarbetet.

  Min riksdagsvalsedel kommer att vara helt blank i valet.

  • 28 juli, 2010 at 22:15

   Du röstar borgerligt alltså. Det har jag förstått hela tiden med tanke på ditt resonemang.

   Och visst kan de rödgröna vara oense. Kolla på alliansen…

   • Anders_59
    29 juli, 2010 at 08:58

    Av två boprgerliga alternativ väljer jag att inte rösta på något av dem, svårare än så är det inte.

 5. Jan B
  29 juli, 2010 at 07:21

  Exakt! En kommentar som i koncentrat beskriver kärnan av Afghanistan-kriget. Du skriver ”På vilket sätt hjälper denna organiserade stöld det afghanska folket?”: Detta tar verkligen udden av uttalanden från vissa svenska legosoldater där, som vill betona ”nyttan” av deras individuella insatser, ”de hjälper ju en del kvinnor, barn och gamla” (och, ja, det kan ju vara bra för somliga ENSTAKA afghaner, men hjälper föga mot de pågående ORGANISERADE utländska militära & ekonomiska övergreppen & stölderna) och dessa svenska legosoldater skiter tämligen fullständigt i grundorsaken till kriget, struntar i varför kriget bara pågår och pågår. Har själv stött på den inställningen från en f.d. svensk Afghanistansoldat i en kommentar till ett inlägg jag gjorde häromdagen på AB:s kommentatorsfält till en AB-artikel: Jag citerar: Jag har tjänstgjort i Afghanistan två gånger. jag har ganska bra koll på vad som sker i landet. Jag skiter i varför vi är där. Om USA vill ha olja, eller om det är för att vinna kriget mot terrorisim. Den enhet jag tjänstgjort på( skyttekompaniet) har aldrig gjort något som ens skulle gå till domstol i Sverige. Detb är föregånsgmän. Tycker du att 6 miljoner barn i skolan varav 2 miljoner är flickor,(800 000 innan bara killar) att kvinnor för lämna hemmet utan sällskap av sin man, att kvinnor får arbeta och rätt till vård. Är detta inte värt nått? Är allt vi gör där fel? Du och jag befinner sig på en otroligt låg nivå. ViS vet inte vad som pågår i maktens korridorer. Men jag har hjälpt 100 tals människor till ett bättre liv. Det är det ända som räknas” slut citat. Och det är denna svenska legoverksamhet som nu enligt Mona Sahlin ska fortsätta till 2014. Är stölderna slutgiltigt genomförda och avklarade då?? Kommer det Afghanska folket att vara lyckliga då?? Ja, det är tydligen hennes inställning i alla fall.

 6. Jan B
  29 juli, 2010 at 07:24

  OBS! Mitt senaste inlägg 07:21 skulle vara en kommentar till ”Johan skriver” 28 juli, 2010 kl 18:53. Annars verkar den ju lite obegriplig!!

 7. Kjell J
  29 juli, 2010 at 08:35

  Jag förstår inte att Mona Sahlin och Carl Bildt kan komma undan med bluffen om att vi är i Afghanistan på inbjudan av FN. Inbjudan kom från Storbritannien. Först i efterhand godkände säkerhetsrådet. ISAF är en ren Nato-operation.

 8. Eva Berglund
  29 juli, 2010 at 09:50

  Jag förstår om det är störande med engagemanget i Afghanistan för vänsterpartister. För mig som miljöpartist är det också oerhört störande. Jag har följt krigen in Afghanistan / Irak ganska noga sen innan de inleddes och de är bara fel fel fel från början till slut. Jag tror många miljöpartister tycker som jag, och snarast vill få bort den svenska truppnärvaron i Afghanistan, och att vi kommer att idogt propagera för detta även efter valet. Jag hoppas att vänsterpartisterna ändå kan se det som en så viktig fråga att få bort Alliansregeringen att de ändå pallrar sig till valurnorna även om denna trista fråga förmörkar.

  • Tom
   29 juli, 2010 at 18:14

   Aftonbladets kulturreaktör Åsa Lindeborg säger i ett uttalande i norska Klassekampen (Venstresidas Dagsavis) att det är klart att Alliansen vinner valet i höst (har dock inte sett henne säga detta i Aftonbladet):

   ”Linderborg er sikker på at de rødgrønne taper valget.

   – Spørsmålet er ikke lenger hvem som vinner, men hvor overlegen den borgerlige seieren blir, sier hun.

   Hun er uenig med Dahl i at den dalende populariteten har å gjøre med Sahlins lederegenskaper.

   – Socialdemokraternas krise er en politisk krise, det har ingenting å gjøre med person. De har gjort det helt klart at de ikke har tenkt å gjøre noe brudd med den borgerlige regjeringens politikk, men at de vil videreføre og administrere det Moderaterna har stått for. De er ikke et politisk alternativ. Og da ser ikke arbeiderklassen lenger noen grunn til å stemme på de rødgrønne, sier hun.”

   http://klassekampen.no/57673/article/item/null/-de-er-doemt-til-aa-tape

   • Jan B
    29 juli, 2010 at 21:28

    Tja, det börjar nu, tyvärr, alltmer även bli min känsla också. Att det uppenbarligen är så att de rödgröna går mot en valförlust, och orsaken är, enligt Åsa Linderborg – och jag tvingas nog ge henne rätt därvidlag – avsaknaden av ett tydligt politiskt alternativ. Vad som ligger bakom denna politiska linje från partiledningarna i SAP & Vänsterpartiet, kan man ju diskutera och ha olika åsikter om. (Jag lämnar Mp utanför just den här diskussionen, ty orsaken till den kommande rödgröna valförlusten finns hos SAP & v) Så vi måste nog, tyvärr, börja vänja oss vid 4 ytterligare år med de Blåa aliansen. Vad som dock eventuellt kan komplicera situationen är eventualiteten att något av de Blå småpartierna ramlar ur riksdagen. Det skulle möjligtvis vara de Rödgrönas chans att störa regeringsbildningen i september. Men vad man kan undra över är vad som händer inom SAP & V efter ytterligare en tung valförlust? Kommer partimedlemmarna och partisympatisörerna att låta sig toppstyras ostört av partieliterna/partiledningarna ytterligare 4 år? Tja, utvecklingen INOM dessa partier kan bli ytterst intressant efter en – tyvärr – förväntad valförlust. Förlorarna till hela denna händelseutveckling, är i alla fall det arbetande svenska folket, som då kommer att stå inför ytterligare 4 år med sociala försämringar i en skala vi i dag nog har svårt att föreställa oss. Ty en blå valseger kommer – naturligtvis – att tas som intäkt för att fortsätta den sociala nedrustningen.

   • Christer W
    29 juli, 2010 at 22:18

    Artikeln i klassekampen är bra.

 9. nature
  29 juli, 2010 at 11:10

  Lösa påståenden ej önskvärda! / Jinge

 10. sörmlänning
  29 juli, 2010 at 18:06

  Hur skall krigets lagar gälla för en civilperson, som dödar på distans? Eftersom han inte kan utsättas för en motattack som vid en klassisk front och därför knappast är en soldat, hur skall han då jämställas med dem han dödar?
  Om en afgan åker till Pentagon och dödar en operatör, är han då en soldat eller en mördare?

  • 29 juli, 2010 at 18:16

   Intressant fråga. Svaret beror väl på vem som svarar antar jag. Amerikaner kallar det mord (terrorism) afghanska rebeller säger att det är en krigshandling, ett hjältedåd.

 11. sörmlänning
  30 juli, 2010 at 11:39

  En intressant site för tekniker och företagre är: http://www.
  Där kan man lära att olja inte längre behövs eftersom 2100-talets nanoteknik mm. har löst problemet med energibrist.
  Så varför låta våra ungdomar bli skjutna bara för att några oljebolag vill undertrycka modern teknik, bara för att tjäna pengar på en teknik som redan är passe’.

Comments are closed.